Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2826

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2058

Denaya ::Kao što je Kunktator naveo selo Spirne je sad ključno u daljem razvoju Ruskog napada. Ako uspeju da Rusi predju glavni put i uzmu Spirne tako zalaze iza ledja odbrani duž glavnog puta a ujedno u ugrožavaju komunikaciju preko Zolotarivke.


Mislim da u ovoj izbočini više nema mesta "ključnih" za dalji rad. Sve su veće komunikacije sada ili posednute ili pod vatrenom kontrolom (bar na nekom delu). Jedino ključno može biti da se što više ukrajinske artiljerije otera zapadno od rečice Bahmutke tj. od linije Artjomovsk (Bahmut) - Seversk. Za početak.

Spirne (tj Sporno na ruskom) tu zaista ima ulogu. Jeste bitno mesto ali ne baš ključno. Ima ih još takvih. Ni Z-gradić nije bio ključan sam po sebi. Jednostavno je bio lepo ušuškan, na takvom položaju da bude dobra baza za ono što jeste (u tom momentu) bilo ključno a to je bila linija Nikolajevka - Vrubovka - Gorsko.
Sad je između r. Bahmutke i Lisičanska zgodno svako mesto do kojeg ide pristojan put a koje ima i neko uzvišenje u neposrednoj blizini.

Rastojanja su sve manja i sve više treba misliti o preprekama, zaklonima i izloženosti neposrednoj vatri. Naročito na prilazima Lisičansku. Taktički nivo baš. Mi ga odavde sigurno ne možemo dobro sagledati. Još malo, da vidimo kako će iči Lisičansk pa da polako prebacujemo fokus malo zapadnije.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 07 Jan 2007
  • Poruke: 719
  • Gde živiš: Beograd,Srbija

Greška..nek se briše.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2058

Narode, nemojte me pogrešno shvatiti, i ja sam za malo labaviji pristup ali nemojte ovde o tome.
Imamo više tema za takve priče:
https://www.mycity-military.com/Obavestenja-predlozi-pitanja-kritike/

offline
  • Pridružio: 22 Okt 2006
  • Poruke: 416

187 ::
Kako je operater na osnovu ovakve rezolucije ,znao da pravolinijski nece moci da ubaci projektil ,kamikazu sta li vec kroz vrata gdje ce nanijeti vecu stetu nego udarcem u zid ?

Tacno se vidi da je pred kraj odradio manevar u lijevo podizuci nos i tek onda okrenuo u desno ,vratio se na prvobitnu liniju putanje i time ,,zaobisao " prepreku tj prvi objekat koji je smetao da se ubaci kroz vrata ????? Da ovo ipak nije neka raketa sa mogucnoscu mapiranja terena i korekcije u zadnjem dijelu leta i pored toga sto pise na hudu BPL ?? Idea

Citao sam da skoro identicne sofvtere rusi koriste na novijim BPL i navodjenim raketema i da jednostavno nisu obrisali ovo AS BPL ,jer ipak cemu naziv kamikaze na hudu .To su pokrenuli 2019 ,pokusat cu da nadjem taj fajl i naknadno postavim o programiranju u vojnoj industriji


Ja mislim da je presudna priprema pred akciju. Gde je sve isplanirano do tancina. Na osnovu pravih aerofoto/satelitski/bpl snimaka... Ovo je samo losa rezolicija sa Ka52...
Pilotu i Operateru ostaje samo da prvi doleti i drugi dovede raketu do zgrade...

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8376
  • Gde živiš: pecina stroga

Opet se mistifikuje logistika.

Jedna vucena haubica moze da ponese bar 5-6 BK na svom vozilu, ako ne i deset. Proracun utroska municije se radi za svaku naredbu za upotrebu artiljerije. Sest BK je dovoljno za sedam do deset dana ratovanja na ovakav nacin, ili za dan dva kad je ofanziva i zestoka art priprema.

Zalihe municije koja nije izdata jedinicama bice uskladistene po dubini, kod pozadinaca. Ili kod pozadinaca diviziona, diviziona zaliha, ili kod pozadinaca brigade kojoj je divizion podredjen, I tako dalje do zaliha visih jedinica (armije, fronta, borbene grupe - pravca). Zalihe se izdaju na zahtjev, vozilima pozadinske jedinice. Daljine transporta ne bi trebalo da prelaze desetak dvadesetak kilometara, bar na nivou brigade,. NI toliko. Zavisi od borbenog rasporeda. Popuna municijom vrsi se planski, i opet na osnovu naredjenja, a u sklopu planiranja dejstava.

Vozilo na VP ne bi trebalo nikad da ima kod sebe vise od 1 - 2 BK.

Za samohodnu artiljeriju slicno, samo sto oni imaju formacijska vozila u sastavu baterije da vuku njihov popunu.

Pjesadijska municija jos manjii problem. Par BK za cetu vjerovatno staje u tamica. RPG i ostalo, slicno.

offline
  • Pridružio: 30 Jun 2020
  • Poruke: 146

Вучна артиљерија може да на својим возилима понесе само један БК, каквих црних 5,6.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2058

E to sam hteo da čujem. Baš ovako.
Ne mistifikujem logistiku već gledam kako da je ne zanemarimo.

p.s. Još kad bi neko dao procenu u tonama, dnevno po recimo jednoj prosečnoj BTG u nastupanju...
I bez onoga "to je ad hoc grupa, formira se prema potrebi". Dakle, grubo, grubo. Nismo na terenu već na forumu.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8376
  • Gde živiš: pecina stroga

milan47 ::Вучна артиљерија може да на својим возилима понесе само један БК, каквих црних 5,6.

Kraz, 130mm top, dvodjelna municija, BK je 32 granate, znaci 32 sanduka, svaki duzine metar sirine 80cm i visine 40 cm (davno je bilo, ne sjecam se dimenzija, ali tako nekako.

offline
  • Istoričar
  • Pridružio: 02 Sep 2012
  • Poruke: 286
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Пошто се око Бен Роја води полемика, да ли треба да остане или не, причао сам са једним од администратора на ту тему и он је рекао да отворимо питање у посебном потфоруму. Каже демократија је, ипак смо ми демократско друштво. Неки ме оптужују да сам аутократа и да ће моје поруке да ураме па чисто да се оперем мало. Нека људи гласају па ћемо резултате да упутимо администрацији. Мој глас се унапред зна Wink

Колеге гласајте!
https://www.mycity-military.com/Obavestenja-predlo.....lotoy.html

offline
  • Pridružio: 28 Okt 2020
  • Poruke: 324

Po meni su ključna ova tri putna pravca prema Lisičansku. To treba kontrolisati iz vazduha i brzom reakcijom presecati logistiku u jednom ili povlačenje trupa u drugom pravcu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 933 korisnika na forumu :: 15 registrovanih, 7 sakrivenih i 911 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bestguarder, ladro, laki_bb, Lazarus, mean_machine, MikeHammer, nenad81, Parker, sickmouse, SlaKoj, Srky Boy, Trpe Grozni, W123, Zimbabwe, zzapNDjuric99