Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2895

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1584

Po ko zna koji put ovdje na forumu vidim da je "limun sladak a grozdje kiselo".
Kojeg mojega su se Rusi zahebavali toliko vremena za to Zmijsko ostrvo da bi se sada forumski "strucnjaci" rekli, ok nije to ostrvo tako bitno?
Rusi su izgubili raketnu krstaricu imena Moskva zbog tog ostrva i jos kojecega drugog, znaci Rusima nista ne znace ljudski zivoti i materijal da zrtvuju na nebitnim pravcima a ovamo na kopnu je opravdanje da se ide polako u cilju cuvanja zivota i materijala?

U ostalom vrijeme ce da pokaze jeli ovo planski ili iznudjen potez kao i povlacenje iz okoline Kijeva.

Za utjehu ostaje da ce sada Ukri da srcu vrelu corbu (biti konstantno gadjani na ostrvu), tako da ce ili drzati beznacajne snage ili ce ostrvo biti nicije?

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 10 Mar 2022
  • Poruke: 614

mercedesamg ::
Sve ok, ali zašto su se onda upinjali da prebace PVO tamo? Zašto jednostavno nisu nakon prvih napada vodjeli kuda to ide i batalili?

Po tadašnjoj analizi ruskog stožera zaključili su da je dobro da ga drže.

Citat:U redu, probao si, ne ide, ali čemu toliko navaljivanje, da bi na kraju isti zaključak izveo (da se povučeš).
Stvari se mjenjaju iz sata u sat. Po novijoj analizi su očito zaključili da im se više ne isplati držati tamo snage.
Bolje je da su fleksibilni i da prilagođavaju taktiku vojnim i političkim uvjetima nego da su kruti pa da zbog toga ginu bez veze. Nije da nisu imali takvih oficira koji su napravili gluposti, npr. slanje Moskve na domet artiljerije.

I Ukrajina i Rusija prilagođavaju taktiku uvjetima koliko mogu, nije to neka misterija.

offline
  • Pridružio: 28 Jan 2008
  • Poruke: 518

Preskupo je postalo imati trupe tamo u sadasnjim okolnostima, kako u tehnici tako i u ljudskim zivotima. Panciri su se mogli izboriti sa napadima bespilotnih letelica i aviona ali od kada su stigle haubice i visecevni raketni sistemi srvari su se promenile.
Rusija nema mogunost da uspesno dejstvuje po tackastim ciljevima na obali sto je preduslov.

online
  • Pridružio: 28 Okt 2020
  • Poruke: 324

S2M
Mislim da to što im je Z ostrvo bilo jedan od prvih ciljeva, ne mora da znači da im je to bio strateški
važan cilj. Moje mišljenje je da im je cilj bio simulacija napada na Odesu, vezivanje dosta ukrajinskih trupa za taj pravac , da bi na taj način rasteretili ostale pravce. Sad možda rade baš suprotno. Stvara se privid da im Odesa nije prioritet ali možda bude nešto neočekivano. Rusi su to.

offline
  • Pridružio: 12 Jan 2012
  • Poruke: 131

Sad opet dođošmo do "nebitnog" ostrvceta. Da se vratimo nazad bilo je "najbitnije" ostrvo. Gdje su Rusi: na pragu NATO, pomorska blokada, kontrola Crnog Mora, PVO kišobran, izvan dometa kop. artiljerije itd. Ali ne razumijemo mi to laici taj 6d šahovski potez ruske armije. Isto kao i sa Moskvom od nabudženog PVO broda - do nebitnog čamca koji je u fazi penzionisanja. Sad nova tura dovijanja (vukajlija: Pokretanje poslednje vijuge mozga, stavljanje u pogon svih raspoloživih klikera kako bi se uz pomoć štapa i kanapa pronašao izlaz iz trenutne problematične situacije.) ili coping što bi se reklo na stranjskom.

Je li moguće da je doturanje ovog novog NATO-vskog oruđa sa većim dometom ono što je Ruse odjednom metafizički potaklo da se sjete "dobre volje" i taktičkog povlačenja. Do sada Ukrajinci nisu imali čime artiljerijski dokuče ostrvo osim ako bi artiljeriju dovukli na samo obalu (sjetimo se slika i linija sa udaljenosti od ranijih postova - da ne bude da pričam na pamet).

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1077

Dolaskom HIMARS GPS navodjenih raketa braniti ostrvo postaje nemoguće i besmisleno, i to je to.

Svakako da je to strateski bitan objekat, ali racunica je prosta, do sad je bilo moguce braniti ga, sad vise nije. Racionalna odluka.

online
  • Pridružio: 28 Okt 2020
  • Poruke: 324

mackenzie
Recimo da si u pravu, da je napuštanje ostrva loša strateška odluka Rusa. Koji će biti benefiti za Ukrajince, ako isključimo propagandu? Šta je to što će kontrolom ovog ostrva oni dobiti? Zaista me zanima odgovor.

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1077

I btw, ako budu isli na Odesu, Rusi ce to uraditi kopnom.

offline
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 646

S2M cilja u metu.Nisu problem HIMARS ili CEZAR vec njihova ".nedodirljivost".

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2570

Ukrainian army fully controls Potyomkyne village in Kherson region

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 783 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 8 sakrivenih i 724 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ajo baba, anbeast, babaroga, Belac91, bojcistv, BORUTUS, brundo65, bufanje, dankisha, darkojbn, djboj, djo97, DonRumataEstorski, dragoljub11987, flash12, Georgius, GORDI, hatman, ILGromovnik, ivicasimo, Joja, Klecaviks, Kriglord, Kubovac, kunktator, kybonacci, Lazarus, loon123, MB120mm, mgolub, mikrimaus, milenko crazy north, nemkea71, nextyamb, NoOneEver Dreams, nuke92, opt1, pacika, panzerwaffe, Sićko, slonic_tonic, Srle993, theNedjeljko, Tvrtko I, vaso1, vlad4, Vlada1389, Vlajman1957, vrag81, xaver, zixmix