Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3040

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2022
  • Poruke: 88

Belorus Dima sa Military Summary kanala u Duran podkastu o ofanzivi Ukrajinaca.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 19 Sep 2013
  • Poruke: 3373

danijell ::Pa krenuli su u ofanzivu. Na objekte koji mogu izazvati ozbiljne posljedice. Hidroelektrana, nuklearna elektrana, industrijska skladišta...
Изгледа по савету Енглеза да "изгладне звер" (како назваше пре свега руску артиљерију) уништавајући позадину, логистику.

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2586

Ne prestaju da gadjaju skladista, ovo ne moze biti dobro nikako!
Nece Rusi zbog ovoga izgubiti, ali ce izgubiti dobar deo opreme koja im treba i vrlo moguce da se zato i pravi ova pauza...

Najnoviji udar na Donetsk:
https://liveuamap.com/en/2022/12-july-explosions-at-warehouse-in-donetsk

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5484

bufanje ::Zna li ko o kojim se to iranskim dronovima prica ? Gaza Shahed 149 ????


Ne zna niko, sve je domenu spekulacije. Ali ako bude -jedan forumaš je dobro spomenuo Mohajer 6 na prethodnim stranicama, njega su izvezli u Venecueli, znači može izvoz. Možda još Shahed 129 i neka od kamikaza? Shahed 149 Gaza nije imao let, još je to u fazi prototipa.



P.s. može li se otvoriti posebna tema za vazdušni rat u Ukrajini, odnosno za diskusije i analize efikasnosti ruskog vazduhoplovstva pošto očigledno to intrigira ljude pa se ponavlja?

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Prije da izgladne narod koji je ostao na tom području. Ili da izazovu Ruse da im krenu uništavati infrastrukturu koju prije svega civili koriste, pa da onda plaču Zapadu...

Malo o donacijama.
https://twitter.com/spriteer_774400/status/1546844048329261057

Koji je onda ovo nivo zaštite?


online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32587

Wargonzo okolina Slavjanska
Arrow https://vk.com/video-50332460_456359224

Što se tiče kontrole VAP 1999-2022 pa onda nije bilo toliko zujalica kao danas bilo ih je ali u ne tolikom obimu i svih veličina tako da i onda si lako mogao pomerati M84 Nora M46 D30 idr vučnu artiljeriju danas isto možeš al je veća šansa da te otkriju i poklope isto važi i za drugu stranu tako da mislim da se ni NATO da je probao štogod kopneno nebi dobro proveo protiv nas bez većih gubitaka no to je sad sve već u domenu šbbkbb.

Nego dećki ne znam jeste li zamjetili al ve dužiiiiiiii period nema snimaka oborenih Orlančića brat bratu jedno mesec ipo da nisam naleteo ni na jedan na pro UA yt kanalima i twiterima izgleda su ispcali one engleski LPRSPVO. Što se tiče dejstva ruske avijacije pa tu su non stop pokrivaju delove gde je tvrdo da se to malo smekša isto i helići.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19187

danijell ::...nuklearna elektrana...
Nuklearku sa VVER reaktorima sve ispod 250kg probojne bombe ne dotice. MB mine iz dronova... smejurija.

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5484

^ ali kakvu namjeru ima neko ko je gađao?

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Бојане чему гађање онда, са дроном...намера сигурно постоји, да се нанесе нека штета на помоћним објектима, која може да проузрокује вероватно неку већу штету. Да не буде забуне не мислим на експлозију нуклеарног реактора, али на неку већу штету да.

online
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2123

bojank ::PS. Kod ruske avijacije, kao i kod vecine drugih stvari najveci problem je dugo vreme potrebno za "obradu ciljeva". Desavalo se vise puta da im jedinice smugnu dok su digli helikoptere i poslali je u "lov".
Ovo je potpuno tačno. A dodao bih i da rusku piloti imaju nešto manju samostalnost u odlučivanju u odnosu na zapadne (ovu tezu potvrdilo mi je i par naših pilota). To jednostavno proističe iz ruske doktrine, samo nije vidljivo na prvi pogled. Utiče čak i na ukupan dizajn samih aviona. Projektovani su prema potrebama koje doktrina nameće.
Može se o tome razglabati do u nedogled jer svaki pristup ima svoje dobre i loše strane. Ali ne na ovoj temi!!

Ovde, imajući u vidu operacije u toku i one koje se tek očekuju, valja se samo podsetiti nekih osnovnih stvari. Prvo zadatak ruske "frontovske" lovačke avijacije nije da patrolira 24/7 već da spreči dominaciju neprijateljske avijacije. I to radi u sadejstvu sa zemaljskom PVO. Odatle i produženo vreme obrade i reagovanja pa i manja samostalnost. Stalno trubimo o ruskoj PVO kao najboljoj i najbrojnijoj. Pa postoji razlog za to. Procenili su da više postižu sa jakom trupnom PVO nego sa stalnim dežurstvima u vazduhu desetina ili stotina aviona.

E sad, on-topic primeri (a cela rasprava o upotrebi avijacije jeste off topic, i to debeli):

Recimo da ova, od Ukrajinaca najavljena, kontraofanziva zaista krene. I recimo da je to baš prema Hersonu. Šta bi tu bila uloga ruskih aviona? Isto što i do sada. Ograničavanje ukrajinske avijacije, izolacija bojišta i podrška snagama na zemlji. Glupo bi bilo da Su-34 i Su-35, daleko od svojih baza, jurcaju iza Krivog Roga, do Umanja ili Kropivnickog e da bi našli baš svaki voz koji prođe ili svaki MiG-29 koji poleti. To je ili nemoguće ili neisplativo.
Ciljeve po dubini rade krstareće i balističke rakete. Uočavaju ih sateliti, dronovi pa čak i izviđački avioni. Isto važi i za vatrene položaje PVO (koje svakako neće provocirati avionima već dronovima). Izolaciju bojišta, kontrabatiranje i neposrednu podršku radi raketna i cevna artiljerija, kao što je uvek i radila. Avijacija je tu da pripomogne, popuni rupe ili u nastupanju ide ispred. Dovoljno, u uslovima još uvek jake PVO, takvih dimenzija da ju je nemoguće bilo potpuno istrebiti. Sve se bojim da bi se američki A-10 povazdan švrćkali okolo u takvim uslovima.

Da li je to bolji ili lošiji pristup problemu? Nemam pojma. Ali takav je kakav je, nije to stvar izvođenja ove konkretne operacije već mnogo šira priča. Glupo je da ovde raspredamo o tome. Ok, proći će nešto do linija, proći će svašta do linija, pa šta? Neće proći dovoljno. Nije bez smisla ni ona priča da Rusi i hoće da ih izvuku na otvoreno.

Uostalom, eno kao krenule su OSU nešto, na severu hersonskog sektora. I šta bi? Odmah radi ruska artiljerija za sve pare. A nešto i u vazduhu imaju. Videćemo rezultat vrlo brzo.

Fokus u ovoj instanci treba biti na BPL. Jedini problem koji vidim i koji mi se čini slabije rešen, jeste izviđanje u realnom vremenu (i/ili vreme reakcije) jer zaista izgleda kao da previše ukrajinske artiljerije nekažnjeno radi u blizini fronta. Ponavljam "izgleda". To uopšte ne mora biti tako, možda je samo iskrivljena slika na osnovu snimaka i poneke veće štete koju ta artiljerija napravi.
A vala ni Ukrajinci nisu veverice.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1257 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 8 sakrivenih i 1206 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Petar, AC-DC, ajo baba, aleksandarbl, Atomski čoban, Bobrock1, dekan.m, Dimitrise93, Djokislav, Djokkinen, doktor123, DonRumataEstorski, Dorcolac, FileFinder, flash12, frenki1986, Insan, kjkszpj, krkalon, Kubovac, kunktator, Lieutenant, ljubacv, Mercury, Mi lao shu, Milometer, nemkea71, novator, opt1, panzerwaffe, pein, pristinski korpus, procesor, savaskytec, slonic_tonic, Srle993, suton, Trpe Grozni, Tvrtko I, virked, VJ, voja64