Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3200

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2022
  • Poruke: 30

@Upitnik - Svaka ti ko u Njegoša! Sa sve boldovanim delom gde je američka politika zapravo antievropska politika, što iz dana u dan postaje sve jasnije.

@gama - Za neke stvari bih mogao da se složim, a to je da ne treba gledati na neke bivše neprijatelje kao na večite neprijatelje. Ipak, da bi se došlo do toga i da bi bilo pomaka u odnosima, potrebno je da taj neprijatelj prestane da te gazi na svim mogućim poljima, a to amerikanci rade već 3 decenije unazad, kao što je @Upitnik i naveo. Neće neke bezvezne i poltronske reklame o Tesli, Pupinu, Milunki Savić, itd da promene sliku većinskog dela naroda o njima. Amerikanci da hoće da nas privole k sebi i da "osvoje naša srca", prestali bi da nas gaze i prete i uradili još neku "sitnicu" poput recimo vraćanja KiM. Ovako bi nas zapravo i odvojili od Rusije jer bi njihov značaj u SRB opao. Eto, tako se od bivšeg neprijatelja dolazi do kakvog takvog dobrog odnosa, a ne "Vi ste svet" fazoni, FUJ!
Stvar sa kojom se ne slažem je što si naveo da Britanija, Francuska i Nemačka u svemu ovome gledaju svoje interese. Za Britaniju ok, Francuze da progutamo, ali kako to molim te Nemačka u ovom ratu gleda svoj interes? Odgovara im viša cena energenata, viša cena retkih metala, đubriva. Slažem se da pokušavaju da se "koprcaju", u smislu, sad malo šaljemo šlemove, pa evo šaljemo haubice ali sutra, evo stižu tenkovi samo da uradimo update softvera, itd. Ipak, kada se podvuče crta, daleko je sve ovo od Nemačkog interesa jer su šta - okupirana država.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3504

Gama ::Pratim pisanje pojedinaca, pa se prosto začudim kada vidim šta pišu i kakve vratolomije prave:

Ovde pojedinci žele kraj EU ali velika većina gleda na ovo kao na vojnu igru Rusija-vs-EU, Zapad, SAD. Niko ne postavlja ekonomsko pitanje Srbije i ovog dela Evrope koji je žestoko zavisan od tržišta EU. Kriza koja se manifestuje u EU, pogodiće i Srbiju tj. narod ovde (među kojima su i ovi što priželjkuju krah EU, ali kukaju na inflaciju, poskupljenja, male plate itd). Smanjenje ekonomije u EU automatski vodi i time da tržište EU više neće imati potrebu za uvozom iz Srbije i onda će biti ono: zatvaraj fabrike, seli proizvodnju u druge zemlje.
I šta ćemo tad?
Opet kriza, opet nestabilnost, opet siromaštvo, opet egzodus (mladih) u bolje razvijene zemlje.
Jel je to ono što želimo Srbiji?


Dalje, izbijanje Rusije na teritoriju/granice nekadašnjih tzv. Podunavskih kneževina (Vlaška, Moldavija = otprilike danas Rumunija) imaće nesagledive (negativne!) posledice za Srbiju i region Balkana. Postaćemo poligon za obračunavanje Rusije i Zapada (EU, a prvenstveno SAD) i ne da će biti nestabilnosti nego će biti ko zna šta, a to nam ne treba. Nemoguće je predvideti do detalja šta će biti ali okvirno može da se vidi ko će na koju stranu. U tom rasporedu snaga, EU ima da stisne Srbiju da se odluči tj. da bude po sistemu „ili ste sa nama ili ste protiv nas“.
Mogu da se kladim da u ruskoj spoljnoj politici veću poziciju zauzimaju Bugarska, Rumunija i Hrvatska negoli Srbija. Srbija je tradicionalno proruska, tu ne treba da se trude. Razbijanjem ovih tri država udara se monolitni blok koji se zove EU, a ako to prođe, možda prođe i još mnogo toga.
U ovoj situaciji, danas, Srbija je bitna Rusiji jer ovi poslednji preko nas mogu da delimično proguraju interese i uticaj – takve su okolnosti pa se dopunjujemo (trebaju nam Rusi da brane KiM, a mi njima trebamo da imaju neko prisustvo ovde i na region). Bilo je vremena kada nam se interesu nisu poklapali ič, pa su zato bile i drugačije pozicije i Srbije i Rusije.

Pojedinci ovde gledaju današnju EU i svet (sa Orbanom, Mari Lepenovom, Tursku sa Erdoganom, Rusiju sa Putinom, itd) kao da će tako biti za 20-30-40 godina. Niko nije postavio pitanje da li će Mađari biti blagonakloni prema nama kada ode Orban? Da li će Rusija nastaviti istom politikom posle Putina? Da li će Srbija da nastavi sa politikom smanjivanja priznanja KiM kao što je do sada bilo ili će se krenuti sa nekadašnjom „Evropa nema alternativu“ (prihvataj sve)?

Rusi i Ukrajinci neka reše ovaj sukob sam. Drugačiji narodi od nas, drugačiji mentalitet. Mi nemamo razloga da navijamo za Ukrajince (koje podržava SAD) niti za Ruse (koje podržava Srbija). Mi u Srbiji ne možemo da ukapiramo kako se na paradi 9. maja u Moskvi prepliće ex-komunistička tradicija (parada) sa carističkom (mundiri vojnika, muzika, dvoglavi orlovi), a ovde pojedinci navijaju te za ove ili za one.
Nas sramota da istaknemo petokraku 9. maja, pa tako imamo komičnu (!) situaciju da na Dan pobede nad fašizmom imamo manifestaciju „besmrtni puk“ (ruska manifestacija, nije srpska) gde nosimo slike ljudi koji nisu poginuli u borbi protiv fašizma već se borili 1914, 1991, 1999… Ovih od 1941-1945. najmanje.
Pre neki dan (4. jula) u Nišu ispred Gradske kuće manifestacija povodom nekadašnjeg Dana boraca. Bila jedna zastava sa petokrakom (jugoslovenska), a najviše bilo ruskih i tzv. Zastave pobede (na moje šaljivo pitanje kakva je to zastava i šta piše na njoj, odgovor: To su okačili na Hitlerovom bunkeru).

Možda bi trebalo da krenemo realno da gledamo na sve ovo, bez navijanja, emocija i strasti. Toliko o tome.

Чекај, сада нам је добро па ће нам се нешто погоршати ако се ово што си горе написао догоди?
Србији ће бити лоше ако ЕУ пропадне је отприлике на нивоу логике мени као наркоману ће бити лоше ако похапсе све дилере у мом месту.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2009
  • Poruke: 307

Da li se taktika dronova kamikaza nuzno svodi na dejstvovanje po cilju ili moze da se upotrijebi za misije izvidjanja pa ako se nesto nadje tu je da odreaguje a ako se ne nadje da smo zdravo?

offline
  • Pridružio: 13 Jun 2007
  • Poruke: 2286
  • Gde živiš: South of Heaven

^
Koliko sam razumeo, upravo taj tip je dvonamenski, kako si opisao, neke su operateri vraćali,posle izvidjanja, bez angažovanja na metu. Spuštali se na padobranu, deaktivirana BG. Mogućnost za ponovno korišćenje je verovatna. Tu se ističe izraelska lepeza samoubica.
E sad možda je ovaj koji koriste čista "pametna municija", bez "osmatračnkih" mogućnosti, videćemo...

offline
  • Boter 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 31 Avg 2014
  • Poruke: 360

ILGromovnik ::^
Koliko sam razumeo, upravo taj tip je dvonamenski, kako si opisao, neke su operateri vraćali,posle izvidjanja, bez angažovanja na metu. Spuštali se na padobranu, deaktivirana BG. Mogućnost za ponovno korišćenje je verovatna. Tu se ističe izraelska lepeza samoubica.
E sad možda je ovaj koji koriste čista "pametna municija", bez "osmatračnkih" mogućnosti, videćemo...


’Сообщается, что в состав комплекса «Ланцет», помимо самого ударного беспилотника, входит и модуль разведки, навигации и связи.’
https://topwar.ru/192516-barrazhirujuschij-boepripas-lancet-3.html

Руси кад кажу ’комплекс’ то није један дрон него на пр за Иноходца то је 3-4 дрона у том систему-комплексу којим управља један оператер. За Ланцет сигурно је тај број дронова већи а укључује и посебан Ланцет-дрон за навигацију, извиђање и навођење...

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2014
  • Poruke: 1263
  • Gde živiš: Srbija

Ја не знам, мени овде све објашњено, и после месец дана то је то. Мислим да је и био линк, ал да га поновим...



ГАМА, ДРУЖЕ, што је било од донација, то је то.

Рационално је ОК и пожељно...

Али по сваку цену, као једина истина, последице тешке...

Најбоља комбинација је синергија рационалног и ирационалног...

То је ДУХ.

offline
  • Pridružio: 13 Maj 2022
  • Poruke: 458

Gama

Нећу да коментаришем сваку тезу понаособ, други су то већ урадили, него само једна ствар: Цео пост одише себичношћу. Да ми гледамо своја посла и како да нам буде боље. Прво, рецепт који се нуди уопште не гарантује да ће да нам буде боље, напротив. Друго, такав начин размишљања пренешен из међународне сфере на ниво државе значи, да се учланим и некако ушушкам, да мени и мојима буде добро, а за остале, шта да им радим. То на дужи рок није корисно, а није ни људски.

offline
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 657
  • Gde živiš: Gradac Moravski

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19167

Citirati Ciru Ghoul-a... Zivote.

offline
  • 187 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 02 Feb 2017
  • Poruke: 2109

Svi ovi ukrajninski betonski rovovi su veoma cudnog oblika.Nisam siguran ali lici mi na prefabrikovane betonske i metalne elmente prekrivene zemljom .

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 806 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 6 sakrivenih i 758 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, Bobrock1, BraneS, Caruga5, ccoogg123, cenejac111, Duh sa sekirom, Georgius, hyla, Ivica1102, ivica976, jackreacher011011, Joja, jukeboxer, krkalon, Leonov, lucko1, Magistar78, Mi lao shu, milenko crazy north, Milometer, Milos ZA, Mixelotti, mnn2, MrNo, nemkea71, nenad81, opt1, Oscar, pein, Smiljke, Srki94, vathra, Vatreni Zmaj, vlad4, voja64, VP6919, W123, wizzardone, yrraf, zillbg