Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3293

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

online
  • Pridružio: 03 Apr 2008
  • Poruke: 5790

Pera Ždera ::Ако је већ било нека се брише.
"⚔️ Поред 30 тенкова 🔺Т-72А, Северна Македонија ће Украјини пребацити и 4 јуришна авиона Су-25. Ово преноси македонско издање МДК.
👉 У публикацији се наводи да су раније ове летелице купљене и у Украјини.
👉 Лист преноси да је ,,Левица" у јуну од официра војске сазнала да се на војном аеродрому провере и поправљају авиони.
📌 „Према добијеним информацијама, поправке врше украјински војни инжењери, што указује да је то урађено да би их испоручили Украјини, као поклон са наше стране, како би били спремни за употребу на фронту“, наводи се у саопштењу.
#НАТОх #Украјина"
https://t.me/bograta/12890


Sa srecom, obzirom da nisu leteli jos od dvehiljade i cetvrte, tesko da mogu i bilo sta od kanibalizacije da izvade nesto kao rezevni deo.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • vobo 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 25 Apr 2011
  • Poruke: 1581

CVK Vagner ekipa usla u Artjomovsk tj Bahmut. Borbe se bode u ulici Patrisa Lumumbe.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1421

Stoilkovic ::Kako GŠ VSU javlja vode se borbe na potezu Bajrak - Gusarovka.

Navodno VS RF su već zauzeli Gusarovku.

Denaya ajde neko predviđanje, gde dalje šta kako Ziveli


Ova dešavanja treba da posmatramo iz malo šireg ugla. Šta je to uslovilo da Rusi opet aktiviraju ovaj pravac. Vratiti ću se malo unazad i ukratko ponoviti neka pisanja o ovom delu koje smo pisali kolege i ja. Kunktrator i ja smo pisali da je prodor iz pravca Izjuma trebao pratiti i prodor iz Balakleje. Rusi su to probali, nisu uspeli, povukli se iz područja Gusarovke i zadovoljili se sa linijom koja se prostire rekom S.Donec od Balakleje do ušće reke Berek severno od Velike Komušavahe. I sve je to dobro funkcionisalo dok nisu zauzeli Svjatogorsk. Odnosno malo pre njega.Ovo ne znaći da nisu trebali zauzimati Svjatogorsk, već je to igra spleta okolnosti da su Ukri tad primenili drugu taktiku i dobili neka oruđa koja vešto koriste. A vala i Rusi su im olakim odustajanjem od Balaklejskog pravaca omogućili da Ukri ovako deluju.Iako su izgleda bili prisutni sa desne strane Donca kod Balakleje.

Proukro mape su južno od Izjuma pokazivali more Ruskih BTG. Svi smo mislili da će se te silne BTG posle Svjatogorska sjatiti ka Slavjansku. Ali kao što vidimo nisu. Zapeli su tamo gde su bili skoro i pre 2 meseca. Po meni na osnovu onoga što sam pročitao su zapeli iz 4 razloga.

1. Nema ni približno Ruskih snaga kao što su proukro mape pokazivale. Da ih ima Rusi bi vrlo lako sa njima rešili neke probleme koji su se pojavili. Kasnije u postu ću o njima.
2. Ukri se dobro brane i vešto koriste brda oko Bogorodična, šume jugozapadno i jugoistočno od Doline i Krasnopolja.
3. Ukro upad u šume zapadno od Izjuma. Po trenutnim informacijama tu se ni jedni ni drugi ne osećaju sigurno. Tuda vršljaju Ukro IDG i Rusi ne mogu koristiti taj prostor za artiljeriju jaču od minobacača. Ni oni nisu sigurni tu. Gledao sam dva tri snimka kako Ukri poklapaju Ruske minobacačke VP koji su udaljeni od reke skoro na max dometu monobacača.
4. Tri sedmice i ostala zapadna donacija haubica oterala je Rusku raketnu artiljeriju iz reona Sosnove,Jaremovke, Suhe Kamjanke i Kamjanke dalje na sever u reon mesta i jezera Oskil.Tako su oslabile artiljerijsku podršku zapadnom delu pravca napredovanja.



Ukri imaju m..a i ne libe se da privuku svoju artiljeriju što bliže frontu da bi poklapali Rusku artiljeriju. Bilo cevnu ili raketnu. Gledao sam poklapanja u Sosnovi, Jaremovki ,Siničinu, Maloj Komušovahi. Pa skoro da nema mesta gde ih nisu poklopili. To se poklapa sa periodom od pre mesec i po dva. U poslednje vreme nema nešto snimaka Ukro poklapanja Rusa sa tog dela. Rusi su odaljili svoje VP i mesta baziranja ali kao što rekoh, tako i oslabili podršku zapadnom delu napredovanja.

Sad se vraćamo na početak posta i zašto je potrebno spustiti se od Balakleje. Ispod je mapa kako sam ja to zamislio i zašto je to potrebno odraditi.




Tok operacije bi trebalo biti ovako.
U prvoj fazi napad i zauzimanje Gusarovke. Posle zauzimanja Gusarovke, napad se razvija u tri pravca. Jedan ka Ševelovci, drugi ka Volobovci i treći iz Nove Gusarovka uz reku na istok. Nešto kao na mapi ispod.



Kada se ispune zadatci druge faze, Ukro snage u Čepilju i istočno od njega mogu upasti u opkoljavanje. Tako da bi posle druge faze taj prostor Ukri mogli napustiti i bez borbe. Nešto kao Zalatno. Very Happy
To već omogućava Rusima da spuste artiljeriju malo južnije i nastave sa fazom tri. Ona podrazumeva zauzimanje Volvenkova i Viljne. Ako se Ukri nisu povukli iz Čepilja i tog prostora sad su definitivno u operativnom okruženju.

Dalje bi se napredovanje odvijalo kao na mapi ispod. Pošto Rusi vole da imaju linije na rekama zaustavit ću se na reci Berek. Na ovaj način bi oterali Ukro artiljeriju na zapad, rešili šume zapadno od Izjuma, omogućili sebi da svoju artiljeriju dovuku u te šume i poboljšaju artiljerijsku podršku zapadnom delu napredovanja iz Izjuma.

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 767
  • Gde živiš: RS/BiH

Rusi mogu proglasiti neki vid pobjede tek kad Ukrajince odbace bar 120-130Km od centra grada Donjecka i to vazdusne linije .
Mislim da su bar toliko stanovnici Donjecka zasluzili.

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2021
  • Poruke: 1235

Koridor :: Minobacake mine su stara i znana prica meni je cudno odakle M70 ali to moze bit i Slovenija i Makedonija cak i HR.
Управо је Хрватска Украјини донирала М-70.

И то довољно да опреме четири бригаде, како рече њихов министар одбране.

offline
  • vobo 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 25 Apr 2011
  • Poruke: 1581

Denaya alal vera, milina je procitati tvoj post. Sutra ce se znati situacija oko Peskija i Marinke, ja se iskreno nadam snimcima gomile zarobljenih kamiondzija, kuvara i sanitetlija kako vicu slava Rusiji i desetinama zaplenjenih Dzavelina.

online
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 6896

Ajme ljudi batalite se tog aviona i propagande. Nije Ukrajina u Aziji. Da se hoće šta poslati, pa i prikriveno otišlo bi vozom ili civilnim kamionima. Ukrajina nam je komšijska država, iza ćoška bukvalno. Par stotina kilometara. Šta bi se ko zezao sa avionima i kruženjem preko pola sveta. Otišlo bi i u prvu komšijsku državu pa bi se posle oni zezali sa dopremom...

offline
  • Pridružio: 17 Okt 2021
  • Poruke: 261

Ne mogu nigde da nadjem na mapama, dokle je stigla ukr ofanziva na Herson ? Ipak je proško jedno desetak dana od kada su grunuli ali ništa ne nalazim.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2258

Hmm nisam znao da su hrvati imali M70 za 4 brigade...koliko se sjecam rata nalazili smo istocno njemacke i madjarske (63) AP. Mozda je m70 iz krajine a mozda ja jednostavno se i ne sjecam vise. (Uh sta bi dao sad za po jednu gore navedenu a tad kao mlad i lud sam mislio nema bolje od M70 Smile)

Vazno da nije od nas....jos uvijek..

offline
  • Pridružio: 27 Nov 2013
  • Poruke: 2990

krlebgd77 ::Ne mogu nigde da nadjem na mapama, dokle je stigla ukr ofanziva na Herson ? Ipak je proško jedno desetak dana od kada su grunuli ali ništa ne nalazim.

Не мрда ништа ни на Укро мапама:

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1356 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 5 sakrivenih i 1320 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, ajo baba, amaterSRB, antonije64, Asparagus, Batinas, bladesu, Boris90, BSD, cenejac111, Dimitrije Paunovic, Fabius, gorval, JimmyNapoli, Karla, kihot, Leonov, Lieutenant, Mcdado, mrvica78, novator, Regrut Boskica, sasa87, shadower78, srbijaiznadsvega, Srky Boy, stegonosa, Toper, Trpe Grozni, vasa.93, vathra