Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3622

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Kibice 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2020
  • Poruke: 585

@Stefan jesu Rusi, lik na snimku kaze da su jutros gadjali taj prelaz ( jutros kaze za trenutak vrv u kom on prelazi je kasnije od tog jutros ) i moli se Bogu da ih sacuva da bezbedno predju. A po uniformi i obuci rekao bih profesionalni sastav. Pontonirci svakako jesu a i ovi sto prelaze.
Szo se tice SOBR-a u Balakleji, tu je jer su SOBR jedinice sada deo Rosgvardije.
Ps. Batalitw se raspravljate jer ono sto je definitivno problem je vreme reakcije podrske na zahtev jedinica u kontaktu sa neprijateljem, sat ipo je horor

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32523

Životinjo izginu koliko beše 2-3 000 azera + nešto sirijskih terorista i 4-6 000 jermena elem sama golet prošarana travom niđe grma niđe šumarka lako odrađen posao sa BPL plus mnogo kraća linija fronta. PVO Jermena je radila bez obzira na zastarelost imali su oborenih BPL beše pokoji helikopter i avion od Azera no ovi prezasitili istu sa gomilom zujalica od malih do velikih i rezultat se zna.
Bez obzira na sve i da imaju gomilu udarnih BPL rusi opet bi učinak bio upitan zbog i dalje jake ukro PVO ne samo klasična avijacija već i gomila bespikotnih traži neutralisanu PVO da bi imalo učinka. E tek onda možeš slobodno da ganjaš male grupe ukra koje jurcaju sa tojotama da je tako druga bi se pesma pevala sad oko Balakleje i Hersona.

offline
  • Mrkva 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 21 Jan 2018
  • Poruke: 817

KonstantinR ::Izgleda da se nase nadanje da ce Rusi da melju a Ukrajinci da stoje i cekaju, pokazalo kao netacno.
Po prvi put, ofanzivni potencijal je presao na drugu stranu. I to stranu koja ima brojcanu nadmoc i sada moze da bira gde ce da udara dok ce Rusi da deluju sa vatrogasnim timovima i zatvaraju rupe.
U pocetku sam se ponadao da je ova ofanziva nesto slicno tet ofanzivi vijetnamaca tj prvenstveno jedan opsti udar koji treba da medijski poljulja sliku o rusima uz ogromne gubitke sa ukrajinske strane.
Medjutim, imaju rezultate, naterao sam se da gledam klipove sa ukrajinske strane i nije dobro.
I sam momenat za pocetak ofanzivnih dejstava dok rusi na drugom kraju planete imaju vezbe nije slucajno odabran.


Ako su im momenti na stotine, navodno i tisuće izbačene iz stroja i gomila izgubljene tehnike, onda nema druge nego da vidimo još takvih momenata. I dalje ih 'melju', čak i više nego prije. S tim da imam čudan osjećaj da im politička, ne nužno vojna vlast to čak i želi pa da kuka svojim zapadnim partnerima kako ih zli Rusi ubijaju.
Recimo da povrate neka od tih mjesta. Čime ih misle pokriti i utvrditi? To je i dalje na udaru ruske artiljerije i nema potencijal da na dulje vrijeme ostaje njihovo.

offline
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 646

Vise puta je ponovljeno,uce Rusi ali uci i NATO.Ocigledno je da se maksimalno eksploatise ruska brojcana limitiranost i da se igra na vrlo dobru obavjestajnu pripremu i podatke koji najvjerovatnije cure sa ruske strane.Istovremeno se sve cesce na teritorijama pod kontrolom RuAF dizu u vazduh licnosti povezane sa ruskom stranom stvarajuci klimu opste nesigurnosti i nepovjerenja.Atricioni rat,makar onako kako su ga Rusi zamisljali, cini se da vise nije tako jednostavna opcija.

offline
  • Kibice 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2020
  • Poruke: 585

Upravo ovo sto kaze @Mrkva sve sto osvoje moraju da odbrane od eventualnog kontranapada i da utvrde i sacuvaju a u dometu su ruske artiljerije, isto vazi i za Ruse. E sad ako znamo da Rusi imaju preimucstvo u arti i avijaciji, kao i da su logisticki bolje pokriveni od Rusa, da svi znaju sisteme na kojima rade i ne treba im dodatna obuka, moze da se projektuje ko ce da prevlada, i to sve bez obzira na ekonomski rat koji Rusi ocigledno dobise bez po muke. Ukrima ce biti problem i logistika jer evo Nemci danas izjavise da su dosli do maksimuma svojih kapaciteta za ppdrsku Ukrajine i toga vise nece biti.
Sto svakako ne opravdava slanje na front likova sa Mosinkama od toga da 1 od 6 ima pancir i verovatno ploce u njemu , samo komandir cete dvogled itd. Pre neki dan se izaslo sa brojem mrtvih LNR/DNR i brojka bese negde oko 5000, plus 3 puta toliko ranjenih. To su ozbiljne cifre i ne cudi sto su mobilisali tu sve sto moze da nosi pusku. Ali takvom se onda da da cuva nesto u pozadini, neki kontrolni punkt itd. Da ne ulazimo u detalje sad

offline
  • Pridružio: 02 Sep 2020
  • Poruke: 47

Бабарога, напредовали су 350км јер су Украјинце ухватили спуштених гаћа. То нема везе са доктрином, а колико је доктрина успешна види се из последњих шест месеци минус прва недеља.

Кажеш ратује се са оним што имаш. Јесте, али ти набављаш у складу са твојом доктрином која је у руском случају застарела. Масовни продори ОМЈ подржавани авијацијом која делује са НРЗ и артиљеријом која пумпа десетине хиљада зрна не даље резултате. Вођена ПО оружја ће да десеткују оклоп, ПВО ће да приземљи авијацију а класична артиљерија не може да реши ровове као што није могла ни 1914.

Ако ти не видиш колико се ратовање променило у задњих двадесет година услед напретка у сензорима и пролиферације вођеног оружја, ја не знам шта да ти више кажем.

И окани се молим те подсмевања интернет стручњацима и сл. Ја сам потпуни лаик али имам главу и могу да анализирам догађаје. Можемо ми да фантазирамо и навијамо за кога хоћемо, али емпирија говори да Руси од марта не могу да помере линије.

offline
  • Pridružio: 03 Sep 2022
  • Poruke: 59

Укропи могу да нападају још дан-два, после следи фаза “експлоатације успеха”, а онда свођење рачуна, мада је могуће да оно буде извођено и у покрету, за време бежања.

Са овима што су им до сад изгинули у “контрама” су могли једно месец дана са бране Николајев, а и Харков.

Није само једном успелија “офанзива” једне стране доводила до наступања друге, да се мало скрати фронт, лакше се браниш по градовима. Зеленом је требало да се покаже код поданика, а и да демонстрира спонзорима да је у стању да ратује, тешко је трпети инфлацију а успеха ни корова. Треба Трасици дати материјала да притегне ЕУ, да не буде некаквих “мировних иницијатива”.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8441
  • Gde živiš: pecina stroga

the zivotinja ::

P.S.
I voleo bi od tebe da cujem ozbikjnu analizu kako su Rusi trebali da hendliju tj docekaju ukte na ovom juznom pravcu.
Uzimajuci u obzir sve faktore. Ti licno da si gerenalisimo da li bi doveo do ove tacke gde su sad ili smatras da su mogli odbranu drugacije...
Ali najozboljnije... Jos nisam procitao ozbiljnu kritiku Rusa i to od kolega sa najskupljim ulaznicama, samo mi "sirotinja" stalno nesto sumnjamo u iste...dok narativ sve je po planu je osnova ove teme.
Dakle, prema tebi da li je odbrana juznog fronta po planu ili smatras da je moglo bolje? Ako je moglo bolje onda ko kretno sta...

Tvoj odgovor , analiza, bi bacila sasvim novo svetlo, momente u ovu pricu...


Ako pod juznim frontom mislis na Hersonski front, ja pravo da ti kazem ne mogu da dam analizu. Iz prostog razloga sto ne znam kojim jedinicama Rusi raspolazu dolje, niti znam kojim snagama su ukri napadali.

Niti znam Ruske planove. Da li im je plan samo da odrze ove linije do pregovora, i tu zavrse. Ili im je plan da idu dalje. I ako idu dalje, sta im je glavni pravac? Odesa i Budzak, i Pridnjestrovlje, ili Krivi Rog, i krivina na Dnjepru, i mozda na sjever prema Kijevu. Ili cak na Vinicu i na Lavov?

Niti znam ukro planove. Mada oni su manje vise jednostavni, nema tu puno komplikacije kao kod Rusa. Ukri su, i to sam vec napisao, vjerovatno na ovom sektoru imali dva cilja, ograniceni, i totalni, Ograniceni cilj im je bio prodor ka Dnjepru iznad Kahovke, odsjecanje ili stavljanje u okruzenje sjevernog dijela Ruskog fronta, i eventualno blokada ili cak i uzimanje Kahovke. Da su ovo uspjeli, postigli bi operativni uspjeh jer bi otklonili pretnju Krivom rogu i Zaporozju i Dnjepropetrovskiu sa zapada.

Totalni pak cilj ukra bio bi potpuna eliminacija ruskog mostobrana na zapadnoj obali Dnjepra, sa ili bez uzimanja Hersona i Kahovke, koji bi postali nebitni ako bi ukri uspjeli da ih stave u blisku blokadu (da izbiju na ivice grada) i da ociste ostatak.

Niti jedan od gornjih ukro ciljeva nije ostvaren. Rusi su i dalje tamo gdje su bili, par sela tamo vamo. Pretnja na Krivoroskom pravcu i dalje stoji. Pretnja na Nikolajevskom pravcu i dalje stoji. Ruski mostobran, sirine 150 kilometara i dubine 50 kilometara na zapadnoj obali Dnjepra i dalje stoji. Znaci Ruska pobjeda.

Sa druge strane, ukri su pogubili masu vojske, i to ozbiljne vojske, koja je i opremljena i vjerujem utrenirana da napada, manevarske jedinice. A dobili su sta? Po meni, vojnicki nisu dobili nista.

Ne znam Ruske planove. Ako Rusi imaju namjeru da idu dalje na ovom pravcu, onda je sad vrijeme. Neprijatelj je prilicno osamucen ovim borbama, ima tu dosta rupa, a ni rezerve im na ovom pravcu nisu vise ono sto su bile prije ove akcije. Ponavljam, ne znamo koje su Ruske snage na ovom pravcu. Dalje, napadati na ovom pravcu za Ruse, u smislu ozbiljnih napada, sa dubinskim prodorima, a ne ovo sto gledamo u Donbasu mjesecima, i sto internet strucnjaci smatraju za napade, dakle napadati na ovom pravcu odlucnim napadom velikih razmjera, ima smisla samo u sadejstvu sa bar jos jednim ozbiljnim napadom na drugoj obali Dnjepra. Itd. Itd. I takvi napadi bi trazili masu vojske, koju Rusi nemaju u ovom trenutku. U stvari nemaju od izvlacenja sa sjevera.

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 793
  • Gde živiš: RS/BiH

@kibice

U svim ratovima tzv cuvanje linija rade B i C jedinica a udarne jedinice su u pozadini da mogu da odgovore u trenutnu kad cuvari linije koliko toliko absorbuju prvi udar.

I vjeruj da znam jako puno situacija gdje su ti stariji rezervisti odradili sjajan posao a naravno bilo je i bjezanija.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1463

Bobrock1 je postavio link ka twiteru za ovu objavu, pa da se ne ponavljam.

G.P.
Купјанск, област Харков, објавили су поруку за олакшање о веома озбиљној количини тенкова, МЛРС и оклопних возила које су оружане снаге РФ концентрисале у близини Купјанска последњих недеља

Vest je samo Kunktator prokomentarisao. Napisao je svoje mišljene zašto je napravljena ta koncentracija snaga.

Ono što mene kopka u ovoj vesti su ove boldovane reči. Prvo mesto okupljanja,potom sastav grupacije. Daleko je ovo od Izjuma da se ovde koncentriše rezerva tog dela fronta. Treće vreme okupljanja. Zašto baš sad u poslednjih nedelja koje se vremenski poklapa sa najavama Ukro ofanziva.

Mene ovo upućuje na zaključak da je ova grupacija okupljena kao odgovor na Ukro ofanzivu. Isto tako da Rusi nisu znali gde će i kuda udariti Ukrainac. Zbog toga su je okupili oko Kupjanska,kao mesto odakle mogu delovati bilo gde da Ukrainac udari. Od Pečenege do Izjuma. Takođe mesto okupljanja mi govori da su udar očekivali između Pečenega i Balakleje. 50km vazdušne linije između ova dva mesta. Pečenega-Kupjansk cca 50km. Balakleja -Kupjansk cca 60km vazdušne linije.

U narednim danima videt ćemo jel ovo bila lažna vest ili će ova grupacija prihvatiti borbu.

Za dalji tok događaja bitno je vreme za koje će reagovati. Ne sme se dopustiti Ukrima da isprave bokove prodora do Volohov Jara i dalje prema Ševčenkovu.

Balakleja se može držati sve dok je put ka Savincima siguran. A rekao bih da baš i nije. Ukri mogu ugroziti taj put iz Jakovenkova preko Borščovke (realna opasnost) ili forsiranjem Donca u onim šumama južno od puta. (manje mogući scenario).

Po meni Balakleja sa ovakvim stanjem linija fronta nije sigurna. Zbog opasnosti od presecanja puta izvlačenja, Rusi su napustili Bajrak,tako da postoji velika verovatnoća da napuste i Balakleju. A to znači da će Ukri uspeti izravnati desni bok svog napredovanja. Rusi moraju što pre udariti ka Jakovenkovu sa južne strane i osigurati put ka Balakleji. Ako se ovaj put ne osigura, džaba im da zadrže Balakleju pod svojom kontrolom.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 707 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 0 sakrivenih i 701 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bubimir, cikadeda, havoc995, marsovac 2, milenko crazy north, Mixelotti