Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4337

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • 187 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 02 Feb 2017
  • Poruke: 2114

+ 136 nema kamere.
Generalno se daju GPS koordinate cilja dok je BPL ma zemlji


definitivno nema kamere to je vec diskutovano,ne moze da gadja pokretne ciljeve to je mana i slike kao i snimci oborenih nam to potvrdjuju i stoji da je geran vise radjen po principu rada krstarece rakete nego li BPL ali ne zamjeri ,koliko si siguran da tokom cijelog leta operater ne moze da promijeni cilj sem na tih x km ? Jer meni je logicno ako moze nakon polijetanja da se ponovo programira ,zasto ne bi mogao i na 200 KM ,nije tu potreban neki ekstra jak link u nekoliko smjerova a zmaj kao i motor imaju snage za tako nesto nositi cak sta vise samo treba da primaju signal a o lansirnoj stanici tek da ne govorimo,mjesta ima i u njoj jer sem puska i programiranaj cemu ista sluzi onda Smile

edit

dok ja napisah poruku drugi me pretekose Ziveli

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 15 Okt 2013
  • Poruke: 13

Geran, sve šta se od njega traži ispunjava
1. Jeftin
2. Precizan
3. Ubojit
4. Lak za proizvodnju
5. Problematičan za PVO
Iskreno bio sam skeptik za ovo čudo, ali on zaista radi posao i to za mnoooooogo doooobro male pare!

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

VladaNS1978 ::
Kada sam gledao delove sa Ali Expresa koji idu u njega, njihova cena je bila džabana, ako me pamćenje služi par hiljada dolara

i to si puno previše rekao.
naravno, kad je riječ o vojnoj tehnologiji, teško je davati procjene kad toga nema u slobodnoj prodaji, pa ko može reći koliko košta u proizvodnji (dakle ne na tržištu) 20-30 kila TNT-a?

uglavnom motor može koštati do par stotina eura, elektronika i aktuatori (servo motori) zanemarivo, a zmaj zavisi od čega se radi, to ne znam, ali sigurno nije riječ o nekakvom skupom kompozitu, nego nešto jeftino.
Zmajevi se čak mogu masovno raditi od polistirena, s cijenom koja maltene teži nuli (ne kažem da je to ovdje slučaj, jer stvarno ne znam, ali i ta mogućnost postoji).

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2579

Kolika je BG od ovog novog Kamikaza drona sto navodno stize iz Irana?

online
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5483

^ koliko sam vidio ne zna se, kao što se i ne zna ni za 136. Jedino postoji nagađanje da je veća.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2018
  • Poruke: 159
  • Gde živiš: Zvezdara

slonic_tonic ::Onako, od oka, rekao bih da je u masovnoj proizvodnji cijena jednog Gerana oko 1000 puta manja nego jednog Kalibra.

Dakle, za iste novce umjesto jednog Kalibra možete poslati 1000 ovih primitivnih letjelica, koje će grmjeti kao nebo nad Drezdenom noseći 36 tona eksploziva i to distribuirano u bombice po 36 kg.
"Shock and awe", kako bi rekao Bush gluplji.

Od toga trenutno nema obrane. Čak i da Ukrajinci imaju ozbiljan višeslojni integrirani sistem protuzračne obrane, on bi bio istrošen s jednom takvom pošiljkom, a opet ne bi mogao pohvatati baš sve kosilice.

Naravno, broj potrebnih ljudi i logistika potrebna za dopremu i istovremeno lansiranje 1000 letjelica je puno veća i kompleksnija nego za jedan Kalibr ili Iskander, ali opet, da se stekne neki dojam.


Pa ne baš... ako je po vikipediji, interno, cena Kalibra oko 1.000.000 a Gerana 20.000 to mu dođe oko 50kom. I ako Kalibr isporučuje 500kg eksploziva a Geran recimo i 50kg, odnos se smanjuje na sa samo 1:5.

Ipak mislim da si na kraju u pravu. Veliki broj ciljeva služi da inicijalno zasiti sistem da bi ostatak izvršio zadatak. A i nije svako oružje za istu namenu.

Nakon ovih napada, verovatno će ukrajinci biti primorani da deo PVO vrati na odbrambene pozicije u gradovima umesto na linijama fronta. Možda je i sam raspored odbrane bio razlog tako bednog otpora Kijeva na ovaj napad.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19185

VladaNS1978 ::...kanda nema ni dovoljan toplotni odraz da ga hvataju Stingerima...

Ne. Igla se lepi na ukljucen automobilski far, gde nece na otvoreno ugradjen SUS motor.

Citat:
, a deluje da je na Kalašnjikove otporan na visini na kojoj leti.

Vise je otporan na to sto ga promasuju, jer gadjati takvu metu sa AP uopste nije lako. Nije lako ni sa PAM-om na postolju i adekvatnim nisanom, a gde ce da bude lako sa AP.
Sa tim sto i u slucaju nekog pogotka vecina krila je verovatno nebitna i nece doci do pada osim u slucaju pogotku neke od kontrola/kablova itd.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

amilutinovicc ::
Pa ne baš... ako je po vikipediji, interno, cena Kalibra oko 1.000.000 a Gerana 20.000 to mu dođe oko 50kom. I ako Kalibr isporučuje 500kg eksploziva a Geran recimo i 50kg, odnos se smanjuje na sa samo 1:5.

ta cijena od 20.000 je tržišna cijena (osim što je potpuno upitna).
masovna proizvodna cijena je puno manja, malo prije sam o tome pričao, ali od oka bih rekao da ne bi smjela biti preko 1000 eura, radi se o jednostavnoj napravi. Dozvoljavam da se za zmaj koristi neki kompozit koji je kompliciraniji za proizvodnju, ali nešto čisto sumnjam.

Što se Kalibra tiče, nema ni tu podataka, zapadnjaci čak tvrde $6.5M što je vjerujem čista glupost, a dok za Tomahawk spominju nekakvu cijenu od $1.8M, pa pretpostavljam da se realna prozivodna cijena Kalibra kreće oko nekoliko stotina hiljada dolara.

Sve ovo je naravno bez ikakve osnove, analiza na kafanskom nivou, da ne bi bilo zabune.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19185

187 ::...
...koliko si siguran da tokom cijelog leta operater ne moze da promijeni cilj sem na tih x km...

Zato sto verujem opisu koji sam dobio iz jako dobro obavestenog izvora. Smile
Taj domet na kome je "upravljiv" je definitivno manji od maksimalnog doleta. Koliki je tacno izvor nije znao, ali se spominje 200km, sa time sto moj izvor to nije mogao (ili hteo Smile ) da potvrdi.

offline
  • Pridružio: 22 Okt 2006
  • Poruke: 416

Cisto informativno, iz druge ruke
U Beograd , u ( relativnoj ) blizini aerodorma, pijaca kvantas dron dji ( neki pro itd) ne moze da leti bez dozvole. Aerodrom odmah preuzeo kontrolu nad istim i jedino povratak je funkcionisao....

E sad , sta treba da bu se sprecio rad iznad glava na prvoj liniji....to je pitanje ....

E da, i sve je to lepo dok imas gps, ali ako ti ga ugase, onda si ugasio i ti pa ti kamikaze mogu u aeroklubove.

Sta hocu da kazem: sve je to lepo, divno i krasno ali ako se vec nesro uci, i da se nesto nauci za ovih 5 dana, onda je to da kod nas to ne moze bez kabla...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1124 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 9 sakrivenih i 1081 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, airsuba, antonije64, Apok, bufanje, cenejac111, darkojbn, draganl, Duh sa sekirom, dushan, hatman, hologram, HrcAk47, Ivica1102, janbo, Kaplar2, Karla, LUDI, mercedesamg, MilosKop, milutin134, minmatar34957, nenad81, ozzy, raptorsi, ruger357, Shinobi, Srle993, stegonosa, uruk, Valter071, Vatreni Zmaj, xaver, |_MeD_|