Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4338

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19102

slonic_tonic ::....
i to si puno previše rekao.
naravno, kad je riječ o vojnoj tehnologiji, teško je davati procjene kad toga nema u slobodnoj prodaji, pa ko može reći koliko košta u proizvodnji (dakle ne na tržištu) 20-30 kila TNT-a?


Cena najvise zavisi od amortizacije koriscenja opreme u fabrici i plata radnika, jer nigde niko nista nece da radi za dzabe i iz entuzijazma zauvek.
Koji god da je polimer mora se napraviti kalup, to kosta, kalup se mora menjati, opet kosta, druga oprema mora postojati u fabrici, plate, sefovi, direktori, cistacice i kafe kuvarice i dalje moraju da dobiju plate.
Zato nema selameta od gledanja cene samo delova, jer kada gledas само delove na Aliju DJI Mavic bi trebalo da kosta jedno 5 puta manje nego sto mu je prodajna cena. A ne kosta. Smile

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 18 Feb 2018
  • Poruke: 158
  • Gde živiš: Zvezdara

Razumem kako razmišljaš ali da je tako jednostavno, ne bi Putin išao u Iran po dronove nego bi ih već sklapali u radionicama po Rusiji. Evo i Željko Mitrović nikako da napravi neki super dron da malo zaradi Smile
Nije samo materijal, većina para odlazi u razvoj. Dugačak je put do uspešnog proizvoda. A i da bi se prodao, proizvod mora biti provereno efikasan. A ratovi po svetu, znamo nisu jeftini.

offline
  • Pridružio: 27 Nov 2013
  • Poruke: 2990

the zivotinja ::Cisto informativno, iz druge ruke
U Beograd , u ( relativnoj ) blizini aerodorma, pijaca kvantas dron dji ( neki pro itd) ne moze da leti bez dozvole. Aerodrom odmah preuzeo kontrolu nad istim i jedino povratak je funkcionisao....

E sad , sta treba da bu se sprecio rad iznad glava na prvoj liniji....to je pitanje ....


To je verovatno zabranjena lokacija koju je kompanija DJI unela na zahtev Države. Na primer, okruženje stadiona Partizana je nedostupno za dronove DJI, a verovatno i drugih proizvođača. Lično sam pokušao da podignem dron sa zgrade pored stadiona (unajmili me za neku seriju), ali je obaveštenje na aplikaciji bilo da je lokacija ,,zabranjena''. Kolega je doživeo da tera dron ka nekom pravcu, i dron je samo stao, ne može dalje. Nazad može.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2258

Gadjati ove trimere kalasom je glupost, I ako pogode to prodje kao kroz sir, rupica od 7mm ne utice na letne karakteristike sem ako ne pogode motor ili elektroniku. Jedino ne znam za bg dal bi se aktivirala kod pogotka. Za ovo mora da radi programibilna municija 20mm pa nadalje a toga jednostavno nema svugdje da pokrije sve pravce.

Kod ovih promasaja sa LPRSovima mislim da nije toliko do dal gsn vidi odraz ili ne koliko mi se cini krse se osnovni protokoli kod ispaljivanja tipa brzina, udaljenost, visina i pravac kretanja cilja. Drugim rijecima sabani koriste manpadse kao top ili pusku, vidi metu, uperi u nju i pucaj...nece da moze. Tesko izvodivo u urbanoj sredini ali mozda ih postave po soliterima uskoro pa vidjecemo.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8376
  • Gde živiš: pecina stroga

Tas011 ::Штуке нашег доба, и за сада, потпуно неодбрањиво.

PASARS?

smešak

offline
  • sap 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 08 Sep 2010
  • Poruke: 595

187 ::Kao da ga je kindzal ukopao,ni gusjenice nisu ostale. Sve da je ovaj BMP bio krcat sa nekim jacim borbenim kompletom ne bi ovako detoniralo .Cime su ga gadjali moze li pretpostavka Idea VKS ?

https://t.me/anna_news/41380
Evo i ovdje
https://www.veed.io/view/2ac14751-f796-4c8e-bfb0-6bb05fc7cb85



Тако је.Борбени комплет углавном испољава фугасно дејство,а ово је изгледало као да је напуњен са 200кг јаког бризантног експлозива па детониран.Види се разлијетање неких дијелова и концентрични ударни талас карактеристичан за минирање.
На снимку се не види ништа што указује на долазак неког габаритнијег "носача".
Врло интересантно.

offline
  • Pridružio: 15 Okt 2013
  • Poruke: 13

Da mi je neko pričao da 2022 godine bofors ima šta da radi u ratu ne bi mu verovao Very Happy

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1611

PASARS svakako, sto da ne! Postace popularan proizvod upravo kao jeftino sretstvo za skidanje malih BPL i kamikaza.

Laseri su ustvari idealan i najjeftiniji nacin gadjanja i obaranja istih. Ovaj rat i iranske kamikaze ce potpaliti proizvodnju laserske PVO kao nista do sada. Nisko lete, ne manevrisu, i dovoljno su mali da se obore laserskim snopom. Da ne govorim da se onesposobljava sva optoelektronika u delicu sekunde cak i ako se provuce.

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 6896

bojank ::
Zato sto verujem opisu koji sam dobio iz jako dobro obavestenog izvora. Smile
Taj domet na kome je "upravljiv" je definitivno manji od maksimalnog doleta. Koliki je tacno izvor nije znao, ali se spominje 200km, sa time sto moj izvor to nije mogao (ili hteo Smile ) da potvrdi.

Zakoni fizike. Isti oni koji našem Pegazu ne dozvoljavaju veći domet od 200 do 250 km. Bez toga bi i on mogao "na Italiju"... Kod Gerana je to rešeno tako što nije rešeno. Genijalno na svoj način.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7863
  • Gde živiš: Zagreb

bojank ::
Cena najvise zavisi od amortizacije koriscenja opreme u fabrici i plata radnika, jer nigde niko nista nece da radi za dzabe i iz entuzijazma zauvek.
Koji god da je polimer mora se napraviti kalup, to kosta, kalup se mora menjati, opet kosta, druga oprema mora postojati u fabrici, plate, sefovi, direktori, cistacice i kafe kuvarice i dalje moraju da dobiju plate.
Zato nema selameta od gledanja cene samo delova, jer kada gledas само delove na Aliju DJI Mavic bi trebalo da kosta jedno 5 puta manje nego sto mu je prodajna cena. A ne kosta. Smile

Naravno, ja i govorim o cijenama proizvodnje, a ne dijelova. O tim stvarima nešto i znam, ne govorim na pamet.

Zato je i važno koji se postupci koriste, i zato nije isto da li se nešto ekspandira ili injektira ili se glođe i tokari.
Namjerno sam naglasio sam riječ "masovno", govorim o masovnom postupku, gdje se optimiziraju i svode na minimum svi fiksni troškovi po jedinici proizvoda.
Kad se radi o prototipnoj ili maloserijskoj proizvodnji, računica je sasvim drugačija, jasno, ali ovo ima sve preduvjete da se radi masovno.

@amilutinovic
Cijena razvoja može biti vrlo velika stavka i ja taj razvoj ovdje uopće ne potcjenjujem, samo to kad se jednom završi ne ulazi u proizvodnju, a ovdje govorimo o proizvodnji. Drugo, cijena razvoja Kalibra i ovoga je ogromna razlika, možda i veća nego razlika u proizvodnoj cijeni.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 654 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 1 sakriven i 643 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: esx66, havoc995, hooraay, milenko crazy north, minmatar34957, pacika, suton, uruk, voja64, zziko