Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4456

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8378
  • Gde živiš: pecina stroga

kunktator ::pein ::Dećki nešta se dešava u okolini Ugledara ...
Ovo očekujemo već neko vreme.
Pod uslovom da nije samo neka privremena čarka, bar dve su varijante moguće:

+ sta i kako


Ja sam vec duze vremena misljenja da su sve akcije na Donjeckom frontu demonstrativne prirode i lokalnog karaktera. Jos od juna.

Pogotovu mi nema smisla pokretati vecu akciju na ovom sektoru sad, kad se ulazi u rasputicu, i kad se reorganizuje vojska zbog mobilizacije. Ako vec imaju viska TOSova i avijacije, sto onda ne okrenuti sve na Bahmut i zauzeti cijelu ulicu Patrisa Lumumbe nego opet kljucni ovdje, stipni ondje.

Mada, moguce je da je ovo od jutros na Ugljedaru reakcija na ukro koncentraciju, ali nema TOS domet da tuce po dubini, a koncentracije se ne rade na kilometar od prve linije osim ako se ne krece u napad, a onda je to ukro napad, a to ovdje izgleda nije slucaj.

Vrlo vjerovatno jos jedna "privremena charka".

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2599
  • Gde živiš: Beograd

Denaya ::

Zbog ove poslednje rečenice sam u prethodnom postu npisao da treba kritikovati i Ukraince,kad se toliko kritikuju Rusi.


Наравно да су и Украјинци склони честим грешкама, може се рећи да су се ''прославили'' колико и Руси у овом рату. Али ствар је што за Русе и Украјинце користимо врло различите критеријуме будући да је једна страна наводно друга војна сила света а друга страна је...па, Украјина. Украјинци су апсолутно изненадили свет својим отпором, што оправдано маскира сваку грешку или неефикасност коју имају. И јесте срамота што смо сада руске критеријуме толико спустили да смо почели да посматрамо две стране као приближно једнаке по квалитету (квалитет ће се додатно изједначити кад руске јединице буду препуне мобилисанима, и професионалци постану мањина).

Украјинске офанзиве нису никаква мудрост, зато ми је и било страшно како су Руси допустили онакав катастрофални колапс фронта код Харкова, колико год да је одбрана била малобројна. Мане украјинских офанзивних способности се виде сад код Херсона и Кременаје, иако скупе јаке снаге на самом фронту, делује да сваки батаљон у нападу води неки сопствени рат и да координација између јединица није баш на високом нивоу.

Што се тиче украјинских ''седећих јединица'' ниског квалитета, мислим да њихово присуство ипак даје значајну стабилност украјинском фронту и доста отежава или чак онемогућава некакав тотални распад фронта као на почетку рата на југу, или са Русима код Харкова. Одбрана је вишеслојна и лако се образује нова линија одбране. За разлику од Руса за које се чини да кад им пробијеш прву линију, слободан си да се шеткаш где хоћеш.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19102

Skakac7 ::...Али ефикасно управљање камиказом је најтеже...

Iz, nije bas prva ruka, ali blizu - najveci problem kod rucno upravljanih malih BPL-kamikaza je vetar. Pogotovo su ranjive one sa velikom povrsinom krila u odnosu na masu, tu o "ubacivanju u rov" nema ni govora - takve stvari su opisane kao "jednom rukom pokusavas da udenes konac u iglu dok se vozis u kolima po dzombama, a drugom rukom presipas vodu iz case u casu."
One sa autopilotom su bolje, ali postoji granica dokle autopilot moze da kompenzuje.
Drugim recima, ako imate ovu napast protiv sebe, molite sve bogove koje znate za dobru kosavu.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32325

Kuntaktore posle debakla u Harkovu u jeku ukro oofanzive i kad se pokrenula priča o gomilanju vojnika i oklopa oko Ugledara i Guljajpolja bio sam siguran da će ukri napadti sa obe strane Dnjepra.
A mož biti ono što Babaroga piše opipavanje pulsa ukrima na tom pravcu da vide koliko je tvrdo.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2599
  • Gde živiš: Beograd

awathorn ::
Ja se samo nadam da Sojgu farba javnost i da su zapravo mobilisali veci broj ljudi. Inace cemo gledati novi krug na prolece.


Не знам како би могли, за сад, да мобилишу више људи од ове бројке, која је такође велика. Не због недостатка људства, имају их десетине милиона, већ просто због самог система на фронту и питања како би ти мобилисани били уклопљени и примењени.

Нема назнака да се од мобилисаних праве целе нове јединице ранга бригаде и преко, а чак и да крену то да раде, то је процес који би трајао месецима, сигурно до пролећа. Плус у том случају потребан је веома велики кадар официра и подофицира, потребно је те јединице опремити возилима, оклопом, артиљеријом. Руси би фактички формирали једну целу нову војску тиме. За то треба много времена, а бога питај какав би био квалитет такве војске.

За сад само имамо назнаке да се мобилисани шаљу у постојеће јединице које би попунили, и могуће је да се тако мешају са професионалцима почев од најнижег нивоа, вода. Тако мобилисане не би морао да прати никакав додатан официрски кадар.

Додуше не бих искључио да се поврх тога од дела мобилисаних формирају и читави батаљони који би били прикачени постојећим бригадама да служе као некаква подршка и резерва, и за задатке који не захтевају неке компликоване маневре.

Поново да се играмо бројки, ако Руси у зони операција имају око 150 хиљада војника РФ, а да су те јединице поприлично лоше попуњене, барем 150 хиљада мобилисаних би могло да оде на попуњавање тих јединица. Још неких 100-ак хиљада би могло да оде на формирање тих мањих јединица подршке какве сам замислио у претходном пасусу. Што оставља још доста људи који би можда служили као некакав ''manpower pool'' у позадини за брзу замену жртава.

И након што се ових 300 хиљада у потпуности утопи у руски војни систем, имаћемо руску војску која је значајно другачија и мањег квалитета него ова досадашња, која се није прославила.

Тако да не видим како би то Руси могли да мобилишу пола милиона, милион или више војника, а да то буде војска са иоле неким борбеним способностима

----------------------------------------

Ако се неко детаљније разуме у руски систем резервних официра па и обичних резерви, волео бих да напише и објасни тај систем. Јер мислим да људи све доста гледају кроз призму некадашње ЈНА/ВЈ стратегије која је почивала на веома великом кадру резервних официра и могућности да се у случају рата мобилишу велике снаге (што је ''родило'' и онако велику ВРС између осталог). Не значи да Руси имају сличан систем, Совјети су се свакако ослањали на огромну активну војску, а Руси су у ''БАРС'' резервистички програм почели озбиљније да улажу тек последњих година.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7863
  • Gde živiš: Zagreb

@flash12

s obzirom na cijelu problematiku koju si iznio, pitam se kako su Rusi 1941 nakon višemilijunskih gubitaka mobilizirali i odmah već krajem godine efikasno upotrijebili tolike milijune novih vojnika?

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2599
  • Gde živiš: Beograd

Ово није 1941.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1296

Руско Министарство одбране о јутарњем нападу на Севастопољ:

У нападу кијевског режима на Севастопољ учествовало је девет беспилотних летелица и седам аутономних поморских дронова, саопштило је руско Министарство одбране.

Приликом одбијања напада на спољни пут Севастопоља, Црноморска флота је уништила четири поморска дрона, још три су уништена на унутрашњем путу.

Морски миноловац „Иван Голубец“, као и баријера за хаубу у заливу Јужна, претрпела је мања оштећења. Нападнути бродови укључени су у обезбеђивање безбедности „житног коридора” у оквиру извоза пољопривредних производа из украјинских лука.
https://t.me/partizan1941/36263

Одлични доласци наших домаћих беспилотних летелица камиказа по украјинској технологији.

Уништена - возила на точковима са пешадијом, ПВО систем Бук и хаубица М777.
https://t.me/boris_rozhin/68694

Министарство одбране РФ саопштило је да је уништена два ХИМАРС МЛРС постројења у области Староверовке у области Харков.
https://t.me/boris_rozhin/68693

Угледар правац

У току је јуриш на насеље. Павловка.Позиције и инфраструктура непријатеља су скоро потпуно уништени, наша авијација и артиљерија разбијају резерве у маршу
https://t.me/partizan1941/36280

offline
  • Pridružio: 10 Dec 2004
  • Poruke: 646

Citat: а друга страна је...па, Украјина. Украјинци су апсолутно изненадили свет својим отпором, што оправдано маскира сваку грешку или неефикасност коју имају.
Ukrajina je druga vojna sila Evrope posle Turske, ako ne računamo Rusiju, dodatno pojačana Nato logistikom i naravno oružjem i plaćenicima.
Čudi me da to ne znaš, ukoliko iole pratiš temu.
Naravno I da je Rusija i u odnosu na takvu Ukrajinu višestruko jača i mogla bi da je sa melje mnogo brže, samo što rusi imaju drugačiji odnos prema ukrajincima, u odnosu na amere i engleze prema srbima, iračanima, sirijcima......

Citat:Ако се неко детаљније разуме у руски систем резервних официра па и обичних резерви, волео бих да напише и објасни тај систем
Ne razumem se nešto posebno, ali sam čuo da svi regruti koji se pokažu dobri tokom redovnog služenja i iskažu želju, dobijaju neku vrstu mesečne nadoknade, za redovne vežbe i učestvovanje u ratu po potrebi.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7863
  • Gde živiš: Zagreb

flash12 ::Ово није 1941.
pa znam da nije, ali zar nije "princip isti, sve su ostalo nijanse"?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1427 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 10 sakrivenih i 1384 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Ageofloneliness, Arahne, babaroga, bagor10, bigfoot, Dannyboy, debeli, Dimitrise93, draganca, Georgius, ILGromovnik, kovinacc, lord sir giga, LUDI, M1los, Marko Marković, Mi lao shu, Mixelotti, nikola990, oganj123, raptorsi, robert1979, ruma, S2M, Shinobi, shone34, Skywhaler, suton, Trpe Grozni, Vlada78, zlaya011, zziko