Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4452

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2018
  • Poruke: 395

Napisano: 28 Okt 2022 18:41

kunktator ::Ove sitnije ptice koje s*ruckaju bombice po nesrećnoj pešadiji više su produkt improvizacije nego jasno planiranog pravca razvoja.
Njih bi trebali najvise da se plasimo.
*swarm intelligence

Dopuna: 28 Okt 2022 18:49

kunktator ::
Moja "impresija" umesto zaključka.
Čini mi se da je ruska filozofija razvoja (sistema naoružanja a i svega ostalog) potpuno drugačija od zapadne pa čak i kineske. Zapad će po nekakvoj specifikaciji napraviti MVP* sistem, usvojiće ga, odmah proizvesti tražene količine a onda u hodu modernizovati, ispravljati mane i taj proizvod prilagođavati stvarnosti.

Tako nekako. Lean pristup.
kunktator ::Kinezi će gledati šta prave drugi i probaće to da iskopiraju u većem broju od kokurenata.
Nekad da, sada polako pocinju da prednjace u nekim oblastima.
kunktator ::Rusi, možda zbog donekle ograničenih finansija, prvo doooobro prouče problematiku, naprave tek prototip ili probnu seriju, drve, drve dok ne doteraju do onoga što stvarno žele pa tek potom kreću u masovnu proizvodnju.

Ovde cu samo da citiram Kejnza: "na dugi rok svi smo mi mrtvi".

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8378
  • Gde živiš: pecina stroga

Rusi odnijeli Potemkinove kosti iz Hersona

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1421

Kao što napisa Beowl,i broj Ukro vojnika je nepoznanica. A čini mi se da je broj borbeno angažovanih na frontu sa borbenim dodirom, mnogo manji nego što se misli. Šta je razlog ne znam. A može ih biti više. Od gubitaka,do angažovanosti na drugim delovima države (granice ka Rusiji i Belorusiji) do toga da mobilizacija uopšte ne ide onako kako bi Ukro vrhuška htela. Tj. da je slab odziv.

Priče o pola miliona borbeno mobilisanih nikako ne pije vodu.
Kako kritikujete Ruse zbog malo angažovanih snaga,pa zbog toga ne mogu raditi ofanzivne zadatke većeg obima. Onda treba biti realan pa kritikovati i Ukre.

Po nekim procenama na početku Ukro ofanziva,Rusi su imali 100-150k angažovanih. Moje mišljenje je da je cifra bliže donjoj. Ustvari i nije toliko bitna. Bitno je to da ako su Ukri imali/imaju 500k mobilisanih, to ispada omjer 3.5 do 5 na 1 u korist Ukrainaca. I to na bilo kom delu fronta bez ikakvog koncentrisanja. Znači Ukri su mogli napadati bilo gde sa onim jedinicama koje su bitisale na tom delu fronta. A kao što svi znamo snage su koncentrisane za obe ofanzive. I to sa najavljivanjem ofanziva, pa čak i navođenjem broja ljudstva. Tako da je omjer onda bio i mnogo veći.
Ako je tako bilo onda su ovi uspesi Ukrainaca mizerni,ravni katastrofi. Jesu zauzeli određene teritorije ali nisu uništili ni jednu Rusku jedinicu. Nisu naneli gubitke koje bi poremetili Ruse. Da jesu ne bi bili zaustavljeni ni kod Svatova,ni posle Limana i Kupjanska a ni na Hersonskom pravcu. A usput su oni ti koji su imali/imaju velike gubitke u tehnici i ljudstvu i to znatno veće od Rusa.

Zašto mislim da nema 500k angažovanih Ukro snaga. Kao što znamo Rus je bio pasivan na svim frontovima,osim na nekim delovima Donbasa. Po pisanju Ukri su angažovali 60k na Hersonu i 50k kod Balakleje. To je 110k vojnika. Nek je kod Harkova bilo i 20k. Gde je još 370k vojnika? Na Donbasu i Zaporožju. Hmmmmm,veoma zanimljiv raspored snaga. Tu nešto ne štima. Ostavljaš 3x veće snage na pasivnom frontu i frontu gde si ukopan do bola i odolevaš 6 meseci konstantnim napadima.

Možda je do sad mobilisano 500k. od početka ratnih dejstava. Ali na osnovu angažovanih efektiva za ofanzive reklo bi se da je dobar deo tih mobilisanih izbačen iz stroja. Da Ukri imaju toliko mobilisanih,verujem da bi angažovane snage za ofanzive bile mnooogo veće.

P.S Isto tako se pre par dana provlačila vest o 150k spremnih Ukra za nastavak ofanzive kod Hersona. Pa da ih im toliko,šta čekaju. Rasputicu,da dođe još Rusa, ne znam šta. Da ih ima toliko ne bi Rus bio više za te strane Dnjepra Tako da je Beowl u pravu kad piše da se obe strane namerno frljaju sa ciframa angažovanih snaga. Trenutno je situacija takva da jedni uveličavaju, drugi smanjuju.

offline
  • Pridružio: 17 Avg 2012
  • Poruke: 1254
  • Gde živiš: Šid, Srbija

bufanje ::https://twitter.com/mdfzeh/status/1586037112020893697

Opet gomila ubijenih UA vojnika
Kazu 22


Nece da mi otvori na tom linku.
To je verovatno ovaj snimak
https://t.me/anna_news/41978
Strasno

online
  • Profesionalna
  • Pridružio: 27 Feb 2022
  • Poruke: 348
  • Gde živiš: U stanu

Denaya ::Kao što napisa Beowl,i broj Ukro vojnika je nepoznanica....
....Trenutno je situacija takva da jedni uveličavaju, drugi smanjuju.

Da se nadovežem na ovo pisanije, pre neki dan pričam sa jednom Ukrajinkom. Ona je od marta u DE, izbeglica iz Sumija, priča samo ruski i ne zna ukrajinski. Kaže da je u Avgustu putovala na dve nedelje u Sumi da vidi sina, pa se vratila u DE da bude izbeglica (!? Shocked ). Sina ne puštaju preko grane, ima 27 godina.
Pitam kako to da nije mobilisan, ona kaže da ne zna nisu ga zvali. A zdrav je, prav, po zanimanju vozač kamiona, radio za neku firmu iz Poljske, sad ne radi nigde.
Meni je cela priča baš čudna, pomislih da možda žena laže, ali ako je tačno to što priča, onda ima logike da Ukri nemaju baš toliko mobilisanih koliko se priča.
Video sam na snimcima prilično stare Ukre, stoji da se mobilišu i stariji. Možda za sad mobilišu samo one sa odsluženim vojnim rokom? Ne vidim drugi razlog da lik od 27 godina, uz to vozač kamiona (dakle vrlo tražen VES), sedi kući, a da neki moj ispisnik što nema snage da umre sedi u rovu.

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5235

@ mitraljeta te sitnije ptice koje s.eruckaju su totalno bezopasne, i bez ikakvog ometanja slike ili prijenosa komandi one nisu u stanju nešto pogoditi , odnosno spustiti bombu u rov. To su sve fotomontaže.

Ne možeš minu od minobacača samo tako ispustiti u rov, upaljač nema uvjete za armiranje i ne bude kod udara u rov eksplodirao, ako se iz njega izvade elementi za osiguranje onda je on opasniji za posadu te ptice nego za vojnike u rovu.

Bacanje ručne bombe kašikare je isto suludo sa koje visine je baciti da ne grune u zraku , još je gluplje bacati one bombice kalibra 40 mm za MGL , to nema šanse da grune.

Na hrpi tih snimaka ja ne vidjeh neku žicu ili neku špagu koja ulazi u upaljač i koja se kida ili izvlači osigurač iz upaljača, kod odbacivanja.

Drugi nerješiv problem za te amatere koji "bacaju " bombe iz Quad coptera je paralelnost nišanske linije , odnosno vertikalne optičke ose kamere i vertikalne ose autopilota, kod komercijalnih letjelica koje snimaju svadbe je totalno nebitna ta vertikalnost i ako kamera gleda 1 stupanj naprijed ili jedan stupanj desno nije bitno jer ti gledaš u ekran i dovedeš sliku mlade u centar ekrana , ali to ne znači da si vertikalno iznad mlade. Greška od jednog stupnja u toj ne paralelnosti je cca 17 hiljaditih , na 50 m visine dovoljno da promašiš rov , a pogotovo rupu na kupoli tenka.

Prizemni vjetar je posebni problem , to je ravnica , pogledaj po dimu nakon eksplozije normalne granate kojom brzinom odlazi taj dim od pogotka , pa tom istom brzinom od par metara u sekundi vjetar nosi bombu niz vjetar.

Bombardiranje iz aviona je užasno veliki problem , čak bacanje bombi iz Zepelina koji lebdi je nemoguća misija.

offline
  • Pridružio: 09 Feb 2008
  • Poruke: 173

@raketas : imas na Tik Toku gomilu snimaka gde skidaju upaljace sa VOG-17, vade komplet sav mehanizam i ostavljaju samo kapislu a gore dodaju plasticni deo sa ekserom.

vm.tiktok.com/ZMFSAX2Yw/

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7863
  • Gde živiš: Zagreb

nenooo ::@raketas : imas na Tik Toku gomilu snimaka gde skidaju upaljace sa VOG-17, vade komplet sav mehanizam i ostavljaju samo kapislu a gore dodaju plasticni deo sa ekserom.

https://vm.tiktok.com/ZMFSAX2Yw/

nije sve baš po propisima o zaštiti na radu

ovaj je bolji, ima čak i osigurač




ko zna koliko je ovih stručnjaka obogaljeno i koji je odnos njih prema broju ranjenih neprijatelja.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2599
  • Gde živiš: Beograd

Денаја

Није немогуће да Украјинци имају пола милиона па и више војника. Толика бројност се не мора само огледати у офанзивним спосообностима, већ и у много ''попуњенијој'' позадини, теснијој одбрани, чешћој ротацији, ономе што је Русима хронично фалило током ових скоријих пораза.

Могуће је да се што се тиче чисто фронтовских снага, Украјинци и нису имали огромну предност, можда типа 250 хиљада Украјинаца на 150 хиљада про-Руса (укљ. велики број ЛНР/ДНР снага јер је тамо извршена мобилизација још у марту), али да је украјинска позадина много боље брањена и пунија резервним јединицама, са чешћом ротацијом људства, док је руска била готово празна, што се могло видети приликом Харковске катастрофе.

Притом, Украјинци не држе све снаге на самом ратишту на истоку и југу. Тако да, опет разбацујући се бројкама (чисто да бисмо могли да замислимо), Украјинци би могли да имају можда 300-350 хиљада војника инвестираних у сам рат на југоистоку (људство на самом фронту, непосредно иза фронта, активне резерве за ротацију на фронту итд), још једно 50-100 хиљада распоређених дуж границе од 1000+км од Бреста до Харкова, и одређени број у дубокој позадини широм Украјине, где такође има и доста ТО јединица које до сад нису ни напустиле своје родне области. Тако да се лако може доћи до бројке и од 600+ хиљада војника, па и више.

Таква бројчана надмоћ је Украјинцима омогућавала да брзо и лако пребацују квалитетне јединице тамо где су потребне, и да створе врло јаке снаге за ове офанзиве у Херсону, Харкову итд, јер њихово место у одбрани на неком другом делу фронта брзо може попунити нека јединица мањег квалитета и са мање опреме. Украјина свакако има врло малу количину оклопа, и поред свих донација Запада, ако се узме да су трпели озбиљне губитке - вероватно немају преко 2000 комада ''бронотехнике'' свих врста, што је за војску од пола милиона врло мало.

Тако да, ја Украјинску војску замишљам као војску коју чини 80% слабо опремљених и статичних јединица које врло добро служе у одбрани али немају неке офанзивне капацитете, и 20% релативно солидно опремљених јединица које због ових других имају велику слободу да се померају било где и било кад, јер увек има неко да им ''причува место'' док су одсутни.

Зато ме не би чудило да Украјинци релативно брзо отупе своју оштрицу у овим нападима, али ће остати врло озбиљан и тежак дефанзивни противник у случају даљих руских офанзива.

offline
  • član biblioteke
  • Pridružio: 18 Jul 2007
  • Poruke: 28496
  • Gde živiš: iznad smoga Beograda

A osigurač kao onaj na pumpici za kapi za nos Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1299 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 9 sakrivenih i 1250 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Areal84, Asparagus, bladesu, BORUTUS, debeli, Dimitrise93, Dorcolac, DPera, draganl, dushan, Georgius, Hexe, hyla, ikan, jackreacher011011, Karla, kihot, kovinacc, kuntalo, ljuba, mgolub, Mi lao shu, milenko crazy north, Milometer, Milos ZA, MilosKop, Miroljub1979, Mixelotti, nemkea71, nextyamb, procesor, raptorsi, sasa87, shone34, Srle993, vasa.93, vathra, W123, zlaya011