Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4449

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 22 Okt 2016
  • Poruke: 564

bufanje ::https://www.youtube.com/watch?v=cZIhRHSXtyU
Pocelo je ... sad ce i Rambo u paklu Mariupolja

Pa u II. epizodi , kako ga RU pustili na letovanje u TR.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 13 Maj 2022
  • Poruke: 457

[quote="Hexe"]

''Slazem se s Vama, iako komentari Putinovog govora idu od omalovazavanja... Izvinjavam se sto je ovo mozda off topic, ali spomenuto je ranije, pa eto...ne mogu vam parirati u citanju mapa, poznavanju orudja i orudja, ratnoj taktici...ali cijenim vase znanje. ''

Na prilazu selu Pilgorodne, sukobilo se s jedne strane 3 ruska vojnika, možda nešto više ili nešto manje, a sa druge 2 Ukrajinca, opet možda nešto više ili manje. Pucalo se iz automatskog oružja, a bačena je i jedna ručna bomba. Ne zna se ko je bacio. Možda ima ranjenih a možda i nema. Linija dodira je izgleda pomerena 10 metara, skoro do prve kuće na izlazu iz sela prema Krasnoj Gori.

Šta je off? Komentar može da bude kvalitetan, informativan ili ne. Rat je kompleksna društvena pojava i bez uzimanja u obzir svih činjenica, teško da može da se razume šta se i zašto dešava. Uzdam se u to da će se prema vama odnositi kao kavaljeri i da vam neće brisati postove, jer su odlični.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1284

Ukro rov nakon napada, mislim da su radile termobarične, vjerojatno TOS-1A. Bahmut

Strogo 18+

https://t.me/anna_news/41959

offline
  • Boter 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 31 Avg 2014
  • Poruke: 360

Citat:Hexe
Slazem se s Vama, iako komentari Putinovog govora idu od omalovazavanja (srpski mediji - "nije rekao nista novo ni znacajno"), ismijavanja (hrvatski mediji citiraju The Economist - "Vladimir Putin je strastveni čitatelj povijesti ...u dugim mjesecima izolacije tijekom pandemije covida-19, ruski se predsjednik zadržao u arhivama Kremlja razmišljajući o prošlosti svoje zemlje kao velike sile i sanjajući o njezinoj obnovi... posebno se uspoređiujuci s Petrom Velikim"), do najgoreg vrijedjanja na Tweeteru (naravno, ukrajinskog "vladinog sluzbenika" -"The old creep is totally bollocksed. Any attempt to make sense of the unfathomable rubbish he dribbles is a wild-goose chase"), govor je bio izvanredan jer je rekao sve ono sa cime prisutni predstavnici medija i raznih organizacija iz raznih zemalja nisu mozda bili dovoljno upoznati.
Posebno me je fasciniralo njegovo odgovaranje na postavljena pitanja (OK, znalo se unaprijed), ali biti svjez i brzog reagovanja tokom cetiri sata, sa gomilama podataka koje je iznosio takvom brzinom da ga prevodioci nisu mogli stici), pa sve i da je citao, je zaista izuzetno (posto on, jelte, ima Parkinsa, karcinom, sizofreniju, na samrti je, botoksiran je...). Nekoliko puta je moderator govorio "ovo je zadnje pitanje", a Putin je sam davao rijec slijedecem ucesniku, da bi u jednom momentu rekao moderatoru (u sali) "ja sam ovdje sef i ja cu reci kad je dosta pitanja".
Da zavrsim citatom iz hrvatskog JL:
"Ali sada kada su se probudile, zapadne zemlje (prim.aut.) čini se da su odlučne podržati norme koje su spriječile druge zemlje da silom prošire svoje granice, te nisu poslale svoje snage da se bore u Ukrajini. Ali opskrbljuju Ukrajinu svojim najnaprednijim konvencionalnim oružjem, obučavaju njezine vojnike, financiraju njezinu vladu i pokušavaju sankcijama osakatiti Putinovu invaziju." A onda na kraju autor poentira sa: "Dana 21. rujna, u govoru pred Općom skupštinom UN-a, predsjednik Joe Biden je to otvoreno rekao: "Ako nacije mogu slijediti svoje imperijalne ambicije bez posljedica, tada stavljamo u opasnost sve za što se ova institucija zalaže." Shocked
Izvinjavam se sto je ovo mozda off topic, ali spomenuto je ranije, pa eto...ne mogu vam parirati u citanju mapa, poznavanju orudja i orudja, ratnoj taktici...ali cijenim vase znanje.
p.s. mediji vise ne sluze nicemu - stagod plasiraju, ne daju pouzdanu informaciju - gdje li samo nalaze silne "vojne analiticare", "vojne komentatore" ... Lazo, vratii se!


Омаловажавају јер не разумију говор. Сви цитирају да је рекао да Запад нема шта више да понуди а не виде да је у говору дао назнаке и изворе за то ново што Русија нуди. Објаснио је да мултиполарност има упориште у руској историји. Одговор на тезу да је модерно исто што и прозападно, побио је цитирајући Данилевског који је ту тезу у ‘‘Русија и Европа’’ разобличио 100 и кусур година прије Хантигтона. Путин се дефинитивно овим говором ставио на страну славјанофила 19ог вијека око Аксакова и Достојевског. Човјек мултиполарног свијета је ’’свечовјек’’ Достојевског а ко не вјерује нека чита његове политичке списе и разлику између свечовјека и општечовјека Запада. Касније у одговорима се видјело да разумије шта чита а видјело се и да капира да је тешко да га разумију па је прилагођавао одговор. На пр на питање оног Руса да ли је спремност за саможртвовање предодредило Русију да буде лидер мулиполарног покрета није ушао у замку филозофирања нити је одрицао већ је посредно објаснио шта је главно - разумјевање друге цивилизације и културе, а то је славјанофилска теза коју је објаснио Достојевски преко Пушкина. Видјело се и да њега не занима да ли га сви схватају чак мислим да је говор прекинуо прије краја у стилу - доста је, ко разумије схватиће. И оно што је главно, њему је све ово споредна ствар, он је практичан и прагматичан и занимају га конкретни механизми реализације идеје. И нема више ’’западни партнери’’, сада постоје противници, пријатељске и непријатељске земље. Зато ми је најбољи био одговор јужнокореанцу - Дали сте оружје украјини шта би било ми да пошаљемо оружје Сјеверној Кореји, мислите о томе.

п.с. Јесте оф, ал ај не бришите ипак женском чељадету одговарам а то је ође ка струја у Кијеву.

offline
  • Pridružio: 10 Sep 2014
  • Poruke: 903
  • Gde živiš: Republika Srpska

ccoogg123 ::Ukro rov nakon napada, mislim da su radile termobarične, vjerojatno TOS-1A. Bahmut

Strogo 18+

https://t.me/anna_news/41959


Ovo je jezivo, izbrojao sam 9 tijela ... Kao da ih je samo ugasilo odjednom ... Strasno

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7863
  • Gde živiš: Zagreb

dakle, ja ovdje već pola godine čitam kako Rusija zaostaje 20-30 godina u dronovima za praktično svima osim Obale Bjelokosti, a sada odjednom ispada da je Rusija velesila u dronovima, sa širokom paletom efikasnih dronova, za razliku od američkih Switchblade 300 i 600 koji se izgleda nisu baš pokazali.

zanimljiv obrat situacije

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7863
  • Gde živiš: Zagreb

bufanje ::https://www.youtube.com/watch?v=cZIhRHSXtyU
Pocelo je ... sad ce i Rambo u paklu Mariupolja

hahaha, ovu scenu s brifingom na 1:07 su ukrali iz "9. Rota"




ne zna Amerikanac ništa napraviti bez da ukrade.

offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 895

Napisano: 28 Okt 2022 15:18

slonic_tonic ::dakle, ja ovdje već pola godine čitam kako Rusija zaostaje 20-30 godina u dronovima za praktično svima osim Obale Bjelokosti, a sada odjednom ispada da je Rusija velesila u dronovima, sa širokom paletom efikasnih dronova, za razliku od američkih Switchblade 300 i 600 koji se izgleda nisu baš pokazali.

zanimljiv obrat situacije


Da budemo precizni, ispada da su velesila u loitering munition iliti "kamikazama". Kada su u pitanju dronovi koji se mogu vratiti u bazu i ponovo koristiti, a pogotovo udarni dronovi sa navođenom municijom, tu i dalje nisu puno odmakli od Orlana i Forposta (koji je izraelska licenca). Kada budu u stanju da nakače Vikhr ili tako neku raketu na udarni dron, moći ćemo da pričamo o obrtu situacije.

Dopuna: 28 Okt 2022 15:20

ccoogg123 ::Ukro rov nakon napada, mislim da su radile termobarične, vjerojatno TOS-1A. Bahmut


Grešim li ili svi imaju na sebi letnje uniforme a i vegetacija je nkako "letnja"? Moglo bi biti da snimak nije baš najsvežiji.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7863
  • Gde živiš: Zagreb

beowl ::Kada su u pitanju dronovi koji se mogu vratiti u bazu i ponovo koristiti, a pogotovo udarni dronovi sa navođenom municijom, tu i dalje nisu puno odmakli od Orlana i Forposta (koji je izraelska licenca). Kada budu u stanju da nakače Vikhr ili tako neku raketu na udarni dron, moći ćemo da pričamo o obrtu situacije.
zašto, kad se udarni dronovi nisu pokazali dobro?
jednostavno, to su preskupe naprave koje se vrlo lako ruše, ako se približe na domet oružja koja nose.
vidi Bayraktar.
dobre su za izviđanje, a za borbu može, ali samo protiv nenaoružanog protivnika.

s druge strane, kamikaza dron poput Gerlana košta mnogostruko manje nego jedan Hellfire ili UMTAS, a ima bitno jaču glavu.

ne kažem, mogućnost laserskog navođenja je super, ali šta vrijedi kad TB2, Raptor i Predator imaju ultrakratki rok trajanja na ovakvom ratištu, toliko kratak da se njihovi vlasnici više ne usuđuju da ih koriste za udare iz zraka, nego samo za izviđanje s veće udaljenosti?

P.S.
za jedan jedini Hellfire kupiš otprilike 150 komada Gerlan 2, plus-minus... pa ti vidi...

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1296

Idealana je kombinacija Lancet i mali Orlan koji navodi Krasnopolj,nisu im potrbni ti veliki lako oborivi skupi dronovi,za izvidjanje mogu da posluze ovi DJI dronovi ili neki Ruski pandan tome(kada naprave).
Zamislimo situaciju gde Rusi imaju npr 500-1000 Lanceta,pa to bi vecina Ukro tehnike na zemlji bila ostecena. Treba da naprave nesto sto sada improvizovano koriste sa DJI dronovima i onim malim bombicama sto bacaju u rovove,ali da ima veci broj tih bombica,da ne moraju stalno da se vracaju kada bace jednu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1418 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 2 sakrivenih i 1390 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Alibaba1981, bestguarder, bojcistv, Bubimir, comi_pfc, croato, Dimitrise93, Dorcolac, GandorCC, hyla, jackreacher011011, janbo, loon123, Luka Blažević, M1los, milimoj, mrav pesadinac, Outis, Trpe Grozni, Tvrtko I, Vatreni Zmaj, VJ, Vlada1389, vukdra, Wrangler, zziko