Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4446

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2622
  • Gde živiš: Beograd

Не бих да баксузирам па да се деси нови Харков, али постоје назнаке да је мобилизација поприлично учврстила фронт и удахнула живот испражњеним јединицама. Мислим да је врло вероватно да се мобилисани шаљу у већ постојеће јединице где се мешају са досадашњим војницима, и да се од њих не формирају нове јединице (можда евентуално водови и чете, ништа преко тога).

То је свакако најједноставнији и најбржи начин примене мобилисаних са краћом обуком, и тиме може да се заобиђе евентуални недостатак квалитетног резервног официрског и подофицирског кадра, а потенцијал таквог мобилисаног појединца доведе до максимума. Руске јединице на фронту су свакако толико слабо попуњене (БТГ-ови нису били попуњени чак ни на самом почетку рата) да можда и већина мобилисаних може да се искористи за довођење људства тих јединица на максимум. Ако постоји неки вишак, не би било лоше држати их у позадини као активну резерву за брзу замену губитака.

Баш зато уопште не очекујем неко отварање нових фронтова и формирање великих нових формација користећи мобилисане. Наставићемо да гледамо рат на истој линији фронта као и до сада, само са, надам се, више успеха од стране Руса, али не верујем да ћемо видети нешто драстично. Руси на ЛНР фронту свакако могу да изгурају Украјинце до Оскоља, направе још неке мале напретке дуж ДНР фронта, али неку велику офанзиву ка остатку Донбаса ћемо вероватно чекати још пар месеци, ако до ње уопште и дође. Мада и сама стабилизација фронта је огроман напредак у односу на онај хаос од пре месец дана.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1309

Oстали без струје у Кијеву

И тако у мраку, као пацови живели, а сада ће лоповима бити још горе – наши момци су сјеб... трафостаницу код Кијева.(Ovaj sa TG kanala je bas ljut na Ukre)

Пожар се и даље гаси.Ово је за Шахтјорск

Снимке пожара након удара на енергетски објекат у Кијевској области објавила је регионална Државна служба за ванредне ситуације.

Управо због овог „доласка“ у Кијев и регион најављени су хитни дуготрајни нестанци струје.
Наредних дана у Кијеву и централним регионима земље примењиваће се оштрија и дужа искључења струје. Услед ноћног гранатирања, више критично важних енергетских објеката је стављено ван погона – дошло је до нестанка струје у износу од 30% потрошње.
https://t.me/c/1552544518/7264
https://t.me/RVvoenkor/30413

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2341
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Данас је Путин у Валдају имао најдуже појављивање у јавности од почетка СВО. Вишесатном разговору са новинарима је претходио Путинов говор. Шта је све рекао, можете наћи по интернету, има заиста занимљивих делова, из којих се може што шта извући, ради бољег разумевања не само овог конфликта, него и тога шта се дешава и шта ће се дешавати у будућности у геополитичком контексту.

Ја бих само извукао једну ствар, која се тиче ове наше теме, а коју ја често понављам. Путин је данас, ако се не варам, први пут изјавио да се сукоб у Украјини може посматрати као грађански рат.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1309

Руска армија је прешла у офанзиву на фронту Сватовск-Кременски, ослободивши бројна насеља
Ситуација у врућем сектору Донбасског фронта 2 дана.
▪26.10 „🅾тважне“ и Западни војни округ покренули су контраофанзиву на јужном сектору: насеље је ослободио оклопни транспортер. Макеевка.
▪Две батаљонске тактичке групе су извршиле обилазни маневар и заузеле Н. Невское и Новосадовое насеља.
▪На периферији насеља воде се борбе Терни и Торское, јуришне групе уз подршку тенкова гурају Оружане снаге Украјине.
▪Непријатељ је покушао да изврши контранапад из Јампоља и Северска, уз активну употребу МЛРС-а је одбачен.
▪У северном сектору Оружаних снага Украјине покушали су да напредују у близини насеља. Куземовка, разбацана узвраћеном ватром.
▪Оружане снаге Украјине такође покушавају да се пробију до раскрснице Краснореченское-Макејевка-Червонопоповка. Они трпе губитке од мина, хаубица и тенкова.
▪Артиљерија Оружаних снага РФ погађа непријатељске положаје и концентрације дуж целог фронта од Купјанска до Северска.
▪Високо прецизни пројектили Краснопољ покривени су америчким хаубицама М777 Оружаних снага Украјине.
▪Лоши временски услови отежавају авијацију, управо у таквим периодима Оружане снаге Украјине покушавају да организују офанзивне операције.
PS Sto me nervira ta "rupa" na karti kod Belogorovke i Serebrjanke,treba to izravnati,bas bode oci
https://t.me/RVvoenkor/30456

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2341
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

flash12 ::Не бих да баксузирам па да се деси нови Харков, али постоје назнаке да је мобилизација поприлично учврстила фронт и удахнула живот испражњеним јединицама.

Не бих рекао да је то само резултат мобилизације. Тек је мањи део мобилизованих стигао на фронт. Већина тек треба да стигне. Мислим да удари по украјинској позадини, као и приморавање Украјине да део јединица пошаље ка белоруској граници има подједнаку улогу у заустављању офанзивних дејстава Украјинаца.

offline
  • Webb 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 681

https://img-9gag-fun.9cache.com/photo/aeQG4DQ_460svav1.mp4


Izgleda narucio roketcino

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2022
  • Poruke: 467

procesor ::Vjerujem da se Ukri svaki sat pitaju "sto nam je trebala ofanziva oko Harkova i sto cackasmo Krimski most"?

Ali nakon..... nema kajanja.

Definitivno su sami sebe doveli ponovo u situaciju iscekivanja sta ce Rusi da urade a kako stvari stoje sprema se puno ozbiljnija operacija od i jedne do sad sa Ruske strane.

I da ,nesto nam nema "analizatora" sad kad Ukri gube tehniku vozajuci se u koloni kao na svadbu da idu.


Ima analize Ziveli
Pratim na tviteru lika koji baš u "sitna crevca" prolazi kroz snimke polupane tehnike na Hersonu.
Sutra će biti puna dva meseca "Velike Hersonske protivofanzive" i dosadašnji bilans je 343 vozila od čega 76 tenkova, par aviona, par helikoptera, a lanseri i radari za S-300 koje su nahvatali sa kamikazama su isto bili na Hersonskom pravcu.


https://twitter.com/1_plus_1equals3/status/1583495127334809601

Obzirom da su se Ukrajinci poslednja dva meseca ozbiljno zaleteli na Harkovskom pravcu, kod Ugledara, kod Donjeckog aerodroma, a da ne pominjem da su žestoko krvarili za Liman, sigurno su za poslednja dva meseca izgubili preko 500 komada tehnike.

Vidno je da udaraju u zid poslednjih par nedelja, i ja da sam na mestu Rusa bih nastavio da iscrpljujem Ukre sa "low cost" varijantama, Geranom 2 i Lancet 3, a Kalibre i Iskandere bih čuvao.

Ima li iko pretpostavku koliko jedan Lancet kamikaza može koštati.
Slušao sam Berića, kaže informacija iz prve ruke od njegovog drugara koji radi na tom projektu, da počinje masovna proizvodnja Lanceta od predviđenih 100 komada dnevno, a cena je navodno 500 dolara po dronu. Doduše, njegove informacije prihvatam sa planinom soli...
Meni to deluje neverovatno jeftino obzirom da Mavic 3 košta oko 2000 dolara.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2018
  • Poruke: 159
  • Gde živiš: Zvezdara

Pojačanja pristižu na front i efekti se već vide. Čak je i Zelenski javio da je čuveni Bahmut u problemu.
Dolaskom Surovkina ne očekujem da će da mlati besomučno metar po metar po okolini Donjecka i da će nastaviti dosadašnjom taktikom. On je sigurno došao sa planom ofanzive koji ćemo videti kada se ostvare preduslovi.

Za ovu evakuaciju Hersona mislim da je pre svega cilj da se smanji problem logistike prebacivanja zaliha na drugu stranu Dnjepra tako da se svi prelazi koriste samo za vojne efektive. Osim toga sam grad će se koristiti kao baza i sklonište a nije zgoreg što će biti manje mogućnosti za dojave lokacija za protivničku artirljeriju.
Ipak, zbog same reke ali i konfiguracije terena, na više mesta sam čitao kako bi potencijalna ofanziva iz tog pravca bila teško izvodljiva.

Ukrajinu u ratu samo drži finansiranje zapada i to većinski SAD. Ne zavaravam se da će i dolaskom republikanaca u kongres pa i Trampa na čelo države SAD prekinuti finansiranje Ukrajine ili da će to učiniti nove Evropske vlade.
Ali ono što će se verovatno promeniti je da će zapad prekinuti dalju eskalaciju i vratiti Ukrajinu u pregovore. Glasaće prvenstveno zanimaju troškovi života a ne stanje u Ukrajini. To i pokazuju istraživanja.
Da bi se to desilo nastaviće se rat iscrpljivanja. Čak i ovo bombardovanje energetskih postrojenja mislim da je u cilju gušenja ukrajinske ekonomije i svaljivanje troška na zapad a ne maltretiranja naroda.

Nego da se vratim... Drugi način da Rusi vode uslove pregovora je naravno vojna pobeda.
Gledajući mapu, ukoliko bi Rusi pokrenuli uspešnu ofanzivu sa severozapada Belorusije, okupirali Lutsk i došli recimo do Lavova, time bi praktično odsekli Ukrajinu od zapada.
Bez priliva naoružanja ne bi prošlo mnogo vremena pre potpunog kolapsa otpora. Istina, daljim prodorom na jug za potpuno odsecanje od zapada bi se razvukle linije i pitanje je da li je to održivo. Ali isto je i pitanje da li bi Ukrajinci mogli da transportuju vojnu opremu preko Karpata.

Znam da uz postojeće probleme ovo zvuči suviše ambiciozno.

Našao sam zapadni članak koji slično analizira mogućnost ove ofanzive. Članak nije baš najkrači i ima širi kontekst ali voleo bih vaše mišljenu u ovom delu oko mogućnosti ove ofanzive.

19fortyfive.com/2022/10/could-russia-t.....from-over/

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2622
  • Gde živiš: Beograd

Frunze ::

Не бих рекао да је то само резултат мобилизације. Тек је мањи део мобилизованих стигао на фронт. Већина тек треба да стигне. Мислим да удари по украјинској позадини, као и приморавање Украјине да део јединица пошаље ка белоруској граници има подједнаку улогу у заустављању офанзивних дејстава Украјинаца.


Пристигао је мањи број, али су послати на кључне фронтове, Херсон и север ЛНР. И мислим да ови чести порази Украјинаца које гледамо последњих дана (мало мало па им читава чета настрада у нападу, са неколико возила) јесу резултат освежених и попуњених руских јединица у одбрани, које сад имају више опција за маневрисање, покривање положаја и слично.

Јер кад батаљон попуниш са 200 на 400 људи, одједном добијаш и могућност да мало изманевришеш нападача, извршиш неку малу контру и натераш га на бежанију, а не само да пасивно браниш постојећи положај.

Премештање укр. јединица ка Белорусији није још увек никакав фактор, премали су то бројеви за сад, ако узмемо да Украјинци имају преко пола милиона војника. А удари по позадини су скроз друга ствар. Причам о томе да се види разлика у контактима најнижег нивоа на самом фронту, између јединица величине батаљона, чета итд.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1309

Ono sto je po meni za sada dovoljno za Ruse je da sto vise naprave Lanceta,Krasnopolja i Tos-ova. Rezultat ce biti odlican ako to budu koristili u vecem broju nego do sada.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 843 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 839 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: draggan, MilosKop, Shilok, zlaya011