Fairey Gannet

Fairey Gannet

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 30633
 • Gde živiš: ovalni kabinetFairey Gannet je britanski patrolni palubni avion čija je prvenstvena namena bila borba protiv podmornica.
Razvoj Ganneta otpočeo je po završetku II sv.rata, 1945 godine po zahtevu britanskog admiraliteta da se mornarica opremi palubnim avionom sposobnim da izvršava zadatke patroliranja, izviđanja i vođenje borbe protiv podmornica i površinskih brodova.
Kompanija Fairey Aviation Company napravila je tri prototipa oznake tip Q ili Fairey 17, od kojih su prva dva predstavljena u avgustu 1946 godine a treći u julu 1949. Sva tri prototipa imala su jedinstven turboelisni klipni motor koji nije bio uobičajen za to doba.Radi se o koaksijalnom motoru sa promenjivim korakom elise Armstrong Siddeley Mamba turboprop Double Mamba (ASMD) ili Twin Mamba. Slično rešenje je malo kasnije primenjeno na Tu-95.
Gannet je imao mogućnost da radi povećanja doleta i uštede goriva isključi jednu od elisa čime se povećavala ekonomičnost ovog aviona. U zavisnosti od varijanti i dalje modernizacije, i motori su pretrpeli izmene i bili su jači pa su dobijali oznake ASMD od 1 do 4.
Prvi prototip imao je svoj prvi let 19.septembra 1949 godine. Gotovo godinu dana vršena su testiranja uključujući i sletanja na palubu nosača HMS Illustrious. Prva dva prototipa bila su dvosedi a treći prototip je dobio dodatni prostor za još jednog člana posade tako da je Gannet u finalnoj varijanti bio trosed. Posadu su sačinjavali pilot i dva operatora-osmatrača.
Serijska proizvodnja otpočinje 1953 godine i trajala je sve do 1959. i do tada je proizvedeno ukupno 303 aviona u više verzija. AEW verzija koja je bila najmodernija ne ulazi u ovaj zbir a njih je proizvedeno ukupno 44.
Ovaj avion su koristile RM V.Britanije, Nemačke, Australije i Indonezije.
Prva serijska varijanta imala je oznaku AS.1 i ona je proizvedena u najvećem broju primeraka (183).AS.1 imao je motor ASMD snage 2950 ks.Iz varijante AS.1 nastala je trenažna verzija T.2 u 38 primeraka (konvertovani AS.1).AS.4 je dalja modernizacija bazne verzije AS.1 koja je uvedena u naoružanje 1957 godine.Motor ASMD razvijao je snagu od 3035 ks i brzinu od 500 km/h.
RM Australije, Nemačke i Indonezije uglavnom su koristile verziju AS.4.
Britanska RM je u početku masivno koristila baznu varijantu AS.1 a kasnije ista je polako menjana sa modernizovanom AS.4. Takođe je to učinjeno i kod trenažne varijante pa je konvertovanjem 11 T.2 nastala varijanta T.5. Karakteristična su sklopiva krila koje je imao Gannet. Svako krilo preklapalo se dvostruko da bi na kraju izgledala poput slova Z.
Sredinom 60-tih, skoro svi Ganeti zamenjeni su helikopterom Westland Whirlwind koji je preuzeo primarnu ulogu patrolnog protivpodmorničkog helikoptera. Ipak, zadržan je jedan manji broj AS.4 (9 komada) sa modernizovanom elektronskom opremom u ulozi izviđačke platforme za elektronsko ratovanje koji su dobili oznaku AS.6 (ECM.6).
Još jedna varijanta koja se zadržala na platformi nosača aviona ali u svega 6 primmeraka bila je COD.4 (COD = Carrier Onboard Delivery), verzija Ganneta namenjena za laki transport. Taj Gannet imao je proširen unutrašnji prostor i nije nosio naoružanje.
Nakon povlačenja Ganneta sa palube, povučeni primerci stavljeni su u operativnu rezervu kraljevske mornarice.Gannet je mogao da ponese preko 2000 lb. (oko 910 kg) ubojnih sredstava u šta su spadale bombe, torpeda i NRZ.
Posebna varijanta Ganneta za protivpodmorničku borbu i rano upozoravanje nosila je oznaku AEW.3.Ta varijanta razvijena je da zameni Douglas Skyraider koji je do tada u britanskoj RM obavljao ulogu izviđačkog aviona za rano upozorenje.
AEW.3 nije konvertovani AS.1 već potpuno nova verzija koja se od osnovne razlikovala po mnogo čemu - prvo i najuočljivije bila je oprema montirana ispod krila gde se uočava veliki radar.
Kraljevska mornarica je razvila svoju taktiku u vezi sa ranim upozorenjem koristeći odranije Skyraider.Gannet je samo proširio mogućnosti zahvaljujući kvalitetu opreme koja se sastojala od izviđačkog radara AN/APS-20 i radara za identifikaciju AN/APX-7 (IFF set) a sve to uvezano sa AN/ART-28 Bellhop datalinkom.Dva operatora smeštena u trupu aviona su na licu mesta u realnom vremenu obrađivali podatke i informacije i iste dostavljali operativnoj komandi na nosaču aviona ili su pak direktno navodili avione na ciljanu metu.
Avion je imao autonomiju od 5-6 sati i maksimalnu visinu od 7600 m. Posade Ganneta praktikovale patrolna krstarenja samo jednim motorom radi povećanja autonomije leta i uštede sa startovanjem motora naizmenično svakih pola sata. Ukupno je proizvedeno 44 primerka AEW.3.
Svi Ganneti britanske RM zadržali su se u službi do 1978 godine kada su povučeni iz upotrebe.
Ipak, samo četiri godine nakon povlačenja, dogodio se rat na Foklandima.
Pokazaće da je povlačenje Ganneta bila kobna greška za britansku RM koja je tada izgubila 4 broda Ikao i veliki broj ljudskih života. Helikopteri Sea King koji su posle Whirlwinda preuzeli ulogu Ganneta nisu bili dorasli zadatku jer nisu pokrivali prostor koji su popunjavali Ganneti koji su radili u paru sa Avro Shackeltonima i Nimrodima.
Iako nije bio lep za oko a verovatno je I kandidat za najružniji avion na svetu, Gannet je bio jedan od najkorisnijih aviona britanske mornarice u njenoj istoriji. Upravo njegov nedostatak ta ista mornarica osetila je na svojoj koži hiljadama kilometara daleko od matične države gde je svoj sjaj pred samo penzionisanje mogao da pokaže upravo ovaj ružni debeljko.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 09 Sep 2015
 • Poruke: 1201

Cek, Turbo Elisni Klipni ???

Malo detalja oko Twin Mamba motora. To je u sustini paket od dva motora, montirana jedan iza drugog, kod kojih prednji pokrece zadsnju elisu preko osovine koja je suplja, a zadnji pokrece prednju elisu, osovinom koja prolazi kroz supljinu osovine zadnje elise. Usteda goriva koja se pominje u tekstu se ostvarije tako sto se ne iskljuci samo elisa, nego citav motor, pa se potrosnja prakticno prepolovi. Ima jos zanimljivih detalja oko tog power packa, ali da ne davimo.offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 30633
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 531 korisnika na forumu :: 12 registrovanih, 2 sakrivenih i 517 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amstel, Bane san, GreenMan, Nebo_M, ObelixSRB, ok, spektorsky, vladom6, wolverined4, zlaya011, Zori, Zvrk