MiG-29 Fulcrum

1160

MiG-29 Fulcrum

offline
  • fin 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 06 Nov 2012
  • Poruke: 725

na ove dve slike gore su originalni 9-12/13/UM iz 80-ih sa (valjda?) CRT ekranom. Po meni je nekada CRT sa samo jednom (zelenom) ili dve (žuta-zelena) kao stariji mirage 2000 i debelo staklo bolje nego 256 boja sa tankim LCD-om (primer - katastrofa od one laste sa garminovim(?) "slikovnicama" za decu - ko se samo to setio? GUZ - Glavom U Zid ).
Prema fotografijama sa neta - meni izgleda taj "upgrade" RV migova 29 identičan onome sa Slovačkih a ekran je zamenjen sa colorom i svi oni dugmići sa strane verovatno prebacuju razne prikaze -> n019 radar -> IFR mapa -> HSI sa vor/ils -> možda gorivo? -> možda naoružanje? -> nazad na n019 itd.
..i tako
Dodan je još jedan manji ekran ispod HUD-a, bar na Slovačkim je tako, koji isto izgleda nikako! ..igrala se deca.. meni na fotografijama izgleda kao iz nekog mobilnog telefona ..neznam šta se tamo unosi - valjda plan leta pa se onda localizeri pomeraju na HUD-u u letu.
Nemam pojma šta je sa originalnim INS-om iz 80-ih i onaj neki komp - ts001 ili kako ga već ruje nazvale - dali je zamenjen ili je ostao..

Najbolje i naj-ergonomski je izgledao kokpit onog prvog 29M sa dva CRT-a sa svake strane. U tom smeru su trebali da idu kao na rafal-u, tajfunu itd. (vidi moj predlog na temi fotošop Twisted Evil )
Najgora je bila kombinacija SMT sa ona dva "igrala se deca" color ekrana (a o rumunima i sniper-u bolje ne govoriti GUZ - Glavom U Zid ), a ni 35 nije bolji.
Sve u svemu, ..ovaj stari ekran iz 80-ih još najudobnije izgleda za pilota koji se mora fokusirati na neki zadatak/borbu a ne slikovnica sa 256 boja. Kod zapadnih aviona, iako više color-a (ali ne svih 256), sam kontrast i font-ovi su bolje rešeni



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10344

^da i na nasim L-18 je stavljen taj mali dodatni ekran ispod HUD-a

To je valjda ta dodatna oprema koja ispunjava ICAO standarde



offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96554

Rusi nude Maleziji modernizaciju njihovih MiG-29N/NUB.
Naravno ponudu uzeli u razmatranje.

Citat:"Интерфакс-АВН"-
ВВС Малайзии изучают возможность модернизации парка истребителей МиГ-29.
Об этом сообщил 14 февраля 2014 года на международной авиационной выставке "Сингапур Аэрошоу - 2014" источник в совместном российско-малазийском предприятии АТSC.
"Российская самолетостроительная корпорация "МИГ" предложила ВВС Малайзии провести модернизацию находящихся на вооружении истребителей МиГ-29. Сейчас эти предложения изучаются", - сказал собеседник агентства. Он отметил, что парк МиГ-29 в Малайзии, безусловно, выполнил уже достаточно большую задачу и самолеты фактически приблизились к рубежу налета три тысячи часов. Все это свидетельствует в пользу того, что российские истребители действительно очень надежные, а российско-малайзийское совместное предприятие АТSC, созданное в интересах технического обеспечения парка МиГ-29 со штаб-квартирой в Куантане, свои задачи выполняет, сказал источник.
"Длительное время в руководстве малайзийских ВВС были брожения, что делать со стареющим парком МиГ-29. Рассматривались вопросы обновления парка за счет закупки новых машин и выкупа устаревших. Обсуждался вариант передачи самолетов третьей стране. Но для российской стороны, конечно, очень важно сохранить эти машины и продемонстрировать надежность на весь назначенный жизненный цикл. Поэтому программа модернизации малайзийских истребителей МиГ-29 была и остается приоритетной", - сказал собеседник агентства.
По его словам, "в качестве элемента этой программы на МиГ-29 были выполнены планово предупредительные восстановительные работы".
Собеседник агентства отметил, что малайзийская авиационная промышленность также заинтересована в том, чтобы была проведена модернизации МиГ-29. "В качестве возможной матрицы проведения таких работ рассматривается недавно проведенный корпорацией "МИГ" проект модернизации парка МиГ-29 ВВС Индии. Когда часть лидерных самолетов была возвращена в Россию, а именно: шесть машин, и на базе двух предприятий РСК "МИГ" в Москве и Нижнем Новгороде с участием индийских специалистов, конструкторов, инженеров и эксплуатантов была проведена показательная модернизация истребителей в вариант МиГ-29UPG", - сказал собеседник агентства.
Он сообщил, что в конце прошлого, начале этого года модернизированные машины были переданы индийской стороне, а на 11-й авиационной базе ВВС Индии в городе Насик была налажена серийная модернизация парка МиГ-29. По словам собеседника агентства, когда эта программа наберет обороты, то она будет идти с темпом примерно 12 машин в год. Т.е., ежемесячно планируется модернизировать по одной машине. "Мы говорим о некой возможности использовать эту матрицу или этот алгоритм индийской модернизации для ВВС Малайзии. Мы провели презентационные мероприятия и активно продолжаем консультации по этому вопросу с нашими малайзийскими партнерами. Такие консультации прошли, в том числе, и на авиасалоне в Сингапуре", - сказал собеседник агентства.
Он отметил, что у сотрудников российско-малайзийского предприятия - позитивный настрой, они рассчитывают на то, что эта программа заинтересует ВВС Малайзии. Собеседник агентства напомнил, что всего в Малайзию было поставлено 18 истребителей МиГ-29. "Два они потеряли, часть машин была выведена в резерв. Сейчас реально на боевом дежурстве находится десять самолетов", - сказал он. По оценкам специалистов, проводимая в Индии модернизация истребителей МиГ-29 в вариант МиГ-29UPG является оптимальной по критерию "эффективность-стоимость".
На модернизированные самолеты устанавливается, в частности, современный радар семейства "Жук", разработки корпорации "Фазотрон-НИИР", новое бортовое радиоэлектронное оборудование, унифицированное с аналогичным комплексом корабельных истребителей МиГ-29К.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Ја сам играо и играм Лок Он...Можеш да пребациш ХУД на њега, али што би то радио опште...углавном колико сам могао да видим доста реално је урађен у тој игри дај дисплеј...сад ако има пилота овде који су терали прави МиГ 29 и играли игру нек се јаве и оставе неки коментара о разликама...

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10344

[quote="sremac983"]Ја сам играо и играм Лок Он...Можеш да пребациш ХУД на њега, али што би то радио опште...углавном колико сам могао да видим доста реално је урађен у тој игри дај дисплеј...сад ако има пилота овде који су терали прави МиГ 29 и играли игру нек се јаве и оставе неки коментара о разликама...[/quote]

konkretno interesuje me npr. kad ti je HUD u onom pocetnom rezimu za navigaciju, sletanje, poletanje, da li se i u pravom avionu na ekranu prikazuje ona zelena povrsina kao mapa na kojoj se nalazi tvoj avion i kao putokaz ka aerodromu ili ka sledecem waypoint-u

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

вероватно да се показије, ако имаш претходно унете коордианте лета. У FSX имам мод миг 29 и ако не убацим координате лета, на том дисплеју ми се ништа неће показати, ако их убацим добијају се репери као кружне тачке до којих летиш, наравно они су повезани правим линијама...ипак је FSX више симулатор него ли игра попут лок она и више им верујем...

offline
  • fin 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 06 Nov 2012
  • Poruke: 725

Citat:da li se i u pravom avionu na ekranu prikazuje ona zelena povrsina kao mapa na kojoj se nalazi tvoj avion i kao putokaz ka aerodromu ili ka sledecem waypoint-u
Mislim da u ovom 9.12/13 sa ovih slika gore koji imaju stari CRT ne. Verovatno se jedino moglo da bira trenutna i sledeća smer RSBN-a i glide-slope pri sletanju, tj. još ostalo šta je omogućavao RSBN, šta je ustvari ekvivalent TACAN-a tj. malo poboljšanog vor/dme/ils. Waypoint-ove u onom pravom smislu ti je birao operater LAZUR-a sa zemaljske stanice i slao na HUD. Waypoint-ovi se verovatno sada mogu birati nakon te "Slovačke" modernizacije.

offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 2991
  • Gde živiš: Beogard

Mercury ::sremac983 ::Ја сам играо и играм Лок Он...Можеш да пребациш ХУД на њега, али што би то радио опште...углавном колико сам могао да видим доста реално је урађен у тој игри дај дисплеј...сад ако има пилота овде који су терали прави МиГ 29 и играли игру нек се јаве и оставе неки коментара о разликама...

konkretno interesuje me npr. kad ti je HUD u onom pocetnom rezimu za navigaciju, sletanje, poletanje, da li se i u pravom avionu na ekranu prikazuje ona zelena povrsina kao mapa na kojoj se nalazi tvoj avion i kao putokaz ka aerodromu ili ka sledecem waypoint-u


Ne. CRT ekran služi isključivo za dupliranje informacija sa HUD. Dakle ono što se vidi na HUD-u vidi se i na CRT-u. Nema nikakvih navigacionih modova kao u LockOn-u.

Novi displej koji menja CRT je višenamenski i ne znam da li su se igrala deca ili ne, ali je znatno povećao upotrebnu vrednost aviona. Mali displej kod HUD služi isključivo za informacije vezano za navigaciju.

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10344

@Dicus, hvala puno Ziveli

Jos jedno pitanje, da li se na pravom HUD-u javlja onaj kruzic koji navodi pilota da usmeri avion kako bi pratio odredjeni waypoint, ili je i to dodato u igrici? (nadam se da sam jasno formulisao pitanje Smile )

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 924 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 4 sakrivenih i 904 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: dane007, darkojbn, deimos25, djordje92sm, dragoljub11987, Fog of War, goxin, JOntra, kybonacci, nemkea71, Sir Budimir, slonic_tonic, Tas011, vaso1, vlad4, wizzardone