MiG-29 Fulcrum

1447

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

Ne bi se reklo da je to novi avion po vise detalja .Recimo to kuciste sa mamcima se moze lako nadograditi na gondolu ,nije to problem. Dosta noviteta ima sa 9-21 onog UPG za IAF sto je radjen. Vidi se to i po prijemnoj anteni ispod krila ( antena -prijemnik radarskih signala za navodjenje PR- raketa ). Dalje veoma vazan detalj .. na vertikalcu je ostala ona zakrpa na spoju metalne i nemetalne ( kompozitne ) povrsine sto ukazuje da je to radjeno ranije. Ovo je jednostavno uradjena konverzija aviona 9-13 ili 9-13S .Takodje i hrbat tj nadogradjeni rezervoar ukazuje daje samo umetnut na hrbat 9-13 itd ...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

yrraf ::^Ekskluziva! :-)

Definitivno SMT. E sad, da li je modernizovan stari aparat ili je novi zmaj u pitanju, kao sto je najavljivano za 16 komada? Meni je interesantan detalj ispod desnog vertikalca (pretpostavljam IC mamci), da li smo do sada imali ovu konfiguraciju na modernizovanim avionima ili ne? Mislim da sam to video samo na 35-icama i Mig-29k sto mozda upucuje na to da je novi zmaj u pitanju.


Рађена је та модификација са мамцима на индијским модернизованим 9-20.

Највероватније да су то стари змајеви али све остало наравно ново.



offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Posto je na temama o Su-27 i MiG-31 dat koliko toliko detaljan opis i funkcije kod pasivnih sistema osmatranja i pracenja ciljeva u VaP ( tzv. toplopelengatora sa ili bez lasera ) evo nam na ovoj temi u sitne detalje kako funkcionise poznati KOLS (Kvantna optiko-lokaciona sistema )

Uvod neka bude sa sajta `Overscan's guide to Russian Military Avionics`

KOLS / Izdeliye 13Sh / OEPS-29

OKB: NPO Geophyizika



OEPS-29 from the MiG-29

Citat:Fitted to the MiG-29A, KOLS is a combined IRST/LR device. All aspect device. Acquires targets independently, or with data input from the radar. Can detect a non-afterburning fighter head-on at a range of 12-18km. The collimated laser can provide ranging data from 200-6500m accurate to 3m. Scanning limits are ±30° azimuth, -15°/+30° elevation.


Chart showing KOLS operational modes from MiG-29 combat employment manual


Citat:Operates in several scanning modes. In large FOV mode scanning is ±30° azimuth, +30°/15° elevation. In small FOV mode scanning limits are ±30° azimuth and ±15° elevation. Close combat mode scans +16° to -14° by 4°. Lock-on mode scans 6° x 4°. Target tracking rate is up to 30°/sec.
KOLS is able to reject flares only if the combined signature of the flares is less than the target.
Targets are displayed on the same display as the radar.


E sad kako sve ovo funkcionise u stvarnim uslovima upotrebe ..

KOLS može osmotriti više ciljeva, a SUV sugeriše pilotu cilj, koji je najopasniji za lovca(baš kao u slučaju radara koji dok prati 10 ciljeva odabire najopasniji i vrši zahvat istog ) . KOLS takođe može fiksirati (odabrani cilj), a za to postoji i dugme na ručicama gasa kod 29-vetke.

Kad je avion na zemlji tim dugmetom se upravlja mehanizmom zakretanja točkova nosne noge, a u vazduhu zahvatom.

Pa kad kvadratić na ILS-u ili radaskom ekranu, koji SUV daje na ILS ili ekran, namestite na cilj(dugme na pilotskoj palici), KOLS vrši zahvat tog cilja-fiksira ga, snima njegove ugaone brzine i laserom meri daljinu do njega. Svi ovi podaci se prenose raketi, i čeka se da i ona izvrši zahvat.Dakle KOLS automatski zahvata cilj koji je pilot označio.
I na pilotskoj palici imate isto dugme kojim postavljate kvadratić na cilj i odabirete ga u odnosu na ostale ciljeve koji su se eventualno pojavili.

Slika koja pokuzuje dugmad zahvata ( Strob ) na RUS i RUD



Stoga i postoji konus pod kojim KOLS drži zahvat odabranog cilja, kao što je citirano, 3x3stepena.

KOLS je pasivan samo u fazi osmatranja ciljeva, no kad pređe u zahvat (ugaono pracenje sa brzinom 30° /sek) , laser za merenje daljine je aktivan sistem i može odati poziciju lovca.No prednost je u tome što laser povremeno i kratko radi u režimu zahvata.

Ovi podaci od KOLS idu u SUV, a on prenosi te informacije i pilotu i raketama.

Da bi se jasnije shvatilo ,KOLS je sprega pasivnog sredstva -`toplopelengatora` i aktivnog sredstva -lasera .Toplopelengator služi kako je pojašnjeno na temi Su-27 za otkrivanje i praćenje cilja na osnovu njegovog toplotnog zračenja te njegovom ugaonom praćenju .Doslovce tu nema zahvata-ozračenosti cilja u pravom smislu reči jer bi takvim `zahvatom` pilot zahvaćenog aviona imao indikaciju o tome .Suštinski se `zahvat` ( pasivan zahvat) toplopelengatorom odnosi na režim kad se konus ugaonog praćenja cilja sužava pod datim uglovima što se vidi na predhodno postavljenoj skici za režime - osmatranje,praćenje ili nišanski /paljbeni režim ,uslovi za PR -Pusk razrešon .

Laser je taj aktivan sistem koji tokom` laserovanja`, cilj ozračuje laserskim zrakom (treba podsetiti da nova generacija lovaca već ima detektore laserskog ozračenja ) i on može kako je rečeno odati poziciju tj planirani raketni napad osujetiti .

Citat:Теплопеленгатор обеспечивает обнаружение цели по тепловому излучению и её угловое сопровождение, лазерный дальномер измеряет дальность до цели.

Date su daljine` laserovanja` ,na vecim daljinama podatke o tome SUV dobija bilo od radara ( rezim rada RLS-KOLS ) bilo sa zemlje ili sa A-50 i MiG-31 recimo, pomocu `data-link` sistema.Ova dva zadnja radio-kanala veze su liseni 9-12A i B .

Neki detalji se mogu naci na poznatom ` MiG-29G 9-12A Flight Manual`

http://air.felisnox.com/view.php?name=mig29fm.pdf

a imamo i VTUP L-18 na 1606 str

offline
  • Pridružio: 16 Okt 2008
  • Poruke: 2265

U vezi ovih novih SMT:
Prica se da MiG ima u magacinima 30-40 zmajeva koji su proizvedeni jos pocetkom 90-ih i tako ostali.



Moguce je da koriste njih, a da ugradjuju kompletno nove sisteme i novu elektroniku-opremu koja ide na M i K seriju. Time je omogucena brza proizvodnja, dodatna ispitivanja nisu bila potrebna.
Ugradjuju se motori stare generacije RD-33, Serija 2 i 3, sa izmenama.
RD-33 Serija 2 (moze se koristiti samo na UBM) bi trebao da ima vek 1400h, remont na 700h.
Serija 3 ima vek 1600-2000h (razlikuju se podaci od izvora do izvora). Medjuremontni ciklus je povecan na 800h.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

To je veoma moguce ako se zna da je 1992 prekinuta dalja ser. proizvodnja tada novog MiG-29S Izdelie 9-13S .Samo je oko 50 kom izradjeno od cega 16 1991 isporuceno u VVS ( 1994 usli u naoruzanje VVS OS RF ) a oko 30 kom je kasnije prodano kao SE ili konvertovano u razne prototipove ..

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

За сваку машину или оруђе постоји податак колико радних сати је потербно да се направи.
Да ли има неко податак колико је потребно сати за МиГ 29?
Одавно сам гледао неки документарац где се један од конструктора хвали како се МиГ 29 много брже склапа у односу на западне авионе.

offline
  • Toni  Male
  • SuperModerator
  • Pridružio: 18 Jun 2008
  • Poruke: 30145

aerodrom ::U vezi ovih novih SMT:
Prica se da MiG ima u magacinima 30-40 zmajeva koji su proizvedeni jos pocetkom 90-ih i tako ostali.



To se pricalo jos pre x godina i navodno ih vise nema jer su od poslednjih sklopljeni onih 20 Mjanmarskih i tada su rekli da ih nema vise. Ali oni su kriminalni tako da ... Zato su svi pitali odakle jos MIG-29 SMT kada su najavljeni.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Dokumentarac o istorijatu, projektovanju i razvoju ,od prototpova do serijskih ,od pilota i njihovih prica vezanih recimo za prikazivanje na Farnborou `88, te udesa `89 do toga kako je probni pilot Aviard Fastovec uopste i dobio ime .. zanimljivo ..


МиГ-29 Взлёт в будущее (Фильм 1/2)



МиГ-29 Взлёт в будущее (Фильм 2/2)

offline
  • Pridružio: 28 Okt 2007
  • Poruke: 825

Занимљива насловна страна руског часописа... Very Happy

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 5899
  • Gde živiš: Esgaroth

Руска верзија обарања Ф-117 1999. године, са све ознакама РВ и ПВО СФРЈ Mr. Green

Овде имаш већу верзију
http://www.mycity-military.com/Opste-vojne-teme/Military-art_20.html#p1661222

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1058 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 9 sakrivenih i 1008 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., cifra, DonRumataEstorski, Duh sa sekirom, Fabius, FileFinder, Frunze, goxin, Istman, kolle.the.kid, Kubovac, kybonacci, Luka Blažević, mean_machine, menges, milenko crazy north, Milos ZA, milos.cbr, misa1xx, mkukoleca, nemkea71, novator, Pakito93, Parker, pavlo, procesor, robert1979, S2M, sevenino, skankhunt42, slonic_tonic, Srle993, stankolich, Steeeefan, styg, suton, vlada035, zdrebac, zillbg, Zoca