Francuski nosač helikoptera Mistral

75

Francuski nosač helikoptera Mistral

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13517
 • Gde živiš: Apsurdistan

Napisano: 26 Nov 2014 13:47

Mislim da bi Rusima u ovom trenutku više odgovaralo da im se vrati novac. Verujem da su naučili dobar deo onoga što im je falilo u brodogradnji od Francuza. Njima je prioritet izgradnja nosača helikoptera i aviona za sever. Mistrale bi i ovako vozikali samo po toplijim morima. Nije da im nisu potrebni na dalekom istoku oko onih spornih ostrva zbog Japana, ali mogli bi i bez njih. Inače, sad imaju Krim koji je vredniji od nekoliko nosača helikoptera ...

France delays warship delivery to Russia 'until further notice'
https://au.news.yahoo.com/a/25612150/france-delays.....er-notice/

--------------------

Da završimo ovde taj off-topic.

znaisha ::Ma znam, da su odvojena prica, nego zar nije pre koju godinu bilo reci da je nabavka za oko 10-12 milijardi za 120 i koji komad. Odakle sad cifra od 20 - 22 milijarde?
Prvobitno je bilo predviđeno da se izdvoji 10 do 12 milijardi. Tada su glavni kandidati bili novi MiG-29 i Miraž 2000. Međutim, odmah je postalo jasno kako su proširili listu kandidata da će taj celokupan posao (transfer znanja i tehnologija, i lokalna proizvodnja) izaći značajno više.

Dopuna: 26 Nov 2014 14:00

Francuska je ovde već gubitnik. Nije ceo svet mutav, pa da im nije jasno ono što je nama.

Kad je reč o Indiji, ovde nije toliko u pitanju savezništvo sa Rusijom, koliko njihov nacionalni ponos i nezavisnost. Znaju oni odlično kroz kakvu ih je bedu provlačila Engleska. Ne mogu, niti žele sebi priuštiti slične igranke oko isporuke oružija. Razlog se uvek može naći.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jan 2011
 • Poruke: 1692

Koliko god Rusi pokušavali ležerno da izgledaju u ovoj priči , i teze raznih ruskih vojnih i nevojnih stručnjaka kako im Mistrali u stvari ni netrebaju, je pokušaj da se velika gorka pilula proguta stoički barem pred javnošću, Sve da je teza o ne-nephodnosto(što je sasvim druga kategorija od Netrebati)izgubljeno je ono što Rusiji hronično fali a to je VREME, izgubljeno je 6 godina a za bilo kakav Ruski substitu mistralima biće potrebno još 6 minimalno, kada se uzme u obzir da MISTRALI nisu možda bili toliko bitni kao nosači helikoptera već kao najmoderniji komandni centri na vodi, koje bi Rusija dobila, Po mom ličnom mišljenju je ovo priličan udarac za celokupnu strategiju modernizacije Ruske vojske naročito mornarice, na kraju krajeva, zato i ima izjava sa Ruske strane da će francusku neisporučivanje Mistrala koštati mnogo više nego samo pare, a sa druge strane nemogu da sakriju da se oni nadaju da će ipak dobiti ta dva Mistrala,zato su i odlučili da još ne ulaze ni u kakave procese podizanja tužbi nadoknade, Jer znaju Rusi kako bi izgledla danas ta sprdnja od "Međunarodnog trgovačkog" (ili već) suda, i da nema takvog koji bi Rusku tužbu u ovakvoj situaciji američkih pritisaka, po nekom brzom i pravičnom postupku doneti odluku da francuska mora da plati Rusiji sve moguće penale, Nema ni jedan sud, cela priča može da se otegne na ko zna koliko godina, Jedino ako Indija zaista odustane od rafala, to bi bio francuskoj nauk za sva vremena, a mislim da bi Olland leteo iz predsedničke palate pre vremena, ali jaaaako sumnjam u to, kao što sam sumnjao u isporuku mistrala, onog momenta kada sam saznao da je prvi zvanični rok prošao, tako sumnjam i da će indija odustati od kupovine rafala, francuzi će ako treba, dobiti pare sa druge strane i spustiti cenu rafala da Indija jednostavno takvu ponud neće odbiti,Ako niste gledali šojgu je pre nekoliko dana potdpisao sa Pakistanom ugovor o vojno tehničkoj sardanji(kako će Indija to tumačiti) Niti bi Oland odbijo isporuku Mistrala da već nije odobrena neka kompenzacija od strane Bankarske mafije za "moguće novčane gubitke" Bankarska mafija koja na kraju krajeva finansira i sankcije protiv Rusije i Neo Fašiste i crnog đavola,Samo da razbije Rusiju i da dobiju resurse na izvolte,(a ovog puta je problem što se i njima jako žuri). Tako da je meni svaka Ruska priča o tome kako će početi sa proizvodnjom neke nove platforme , oružanog sistema etc 2020, liči na neku vrstu suludog Staljinovog optimizma na temu nemačke i napada na Rusiju 1941., naročito što im je NATO već prebacio rat u dvorište, ali ovog puta rat koji maksimalno podržavaju i podpiruju i zajedno sanjaju san o rasturanju rusije, to je očigledno svakom sa tri grama mozga, zato ponavljam da je gubitak vremena sa mistralima najveća šteta koje je naneta Rusiji..To je moje skromno mišljenje.offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Još pre pola godine sam napisao da će Indija da otkaže narudžbinu Rafala ako Francuzi ne isporuče nosače helikoptera. Nema to nikakve veze sa ljubavlju Indije i Rusije. Francuska se pokazala kao nepouzdan partner. Ne mogu Indusi da dozvole da se njima to desi sa Rafali pri čemu Rusi baš i nisu toliko pogođeni sa ipsorukom Mistrala jer su tehnologiju (po francuskim podacima) već dobili oko 95%. A Mistrali su i naručeni zbog tehnologije jer Francuzi nisu hteli da isporuče samo tehnologiju.
Budu li Rusi raskinuli ugovor Francuska je završila kao iole značajniji liferant naoružanja. Moći će možda da prodaje oružje Burkini Faso, gabonu i sličnim državama.

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2011
 • Poruke: 1692

Čekajte Francuska ni do sada nije bila super značajni liferant oružija, Drugo, Argentina je rat za Foklande izgubila po rečima nekoliko Argentinskih visokih oficira avijacije, jer im Francuska nije htela isporučiti Prvu tranšu Exocet raketa, osim probne koje su dobili u kojoj je bilo valjda 6 ili 8 raketa i sa tih nekoliko exoceta su za malo uspeli da odbiju Britanski napad, a naneli su im veliku štetu na najbitnijim brodovima,A da su ih imali onoliko koliko je trebalo da ih dobiju potopili bi im kompletnu flotu, Znači jedna zemlja je izgubila rat, hajde da kažemo barem delimično zbog toga što nisu dobili svoje plaćene rakete i francuskog ne poštovanja ugovora,(jesu mnogo manje pare bile u pitanju ali moć tog oružija je bila fascinantna , naročito u postojećoj britanskoj startegiji koja se u potpunosti oslanjala na mornaricu i desante izvedena sa brodova) Pa to Ruse nije podsetilo da možda i nebi trebalo da sa Francuzima imaju bilo kakav dil. Problem je ljudi u Korupciji, Ako u Indijskoj vladi, sede dva dovoljno moćna a korumpirana čoveka , Neće indiju ništa sprečiti da uđe u dil sa Francuzima, Ali mislim da ćemo relativno brzo videti kako će se stvari i po tom pitanju razvijati.Na kraju krajeva Moskwa ima čime da ucenjuje Indiju i te kako, Atomske podmornice su najsmrtonosnije oružije ,svake mornarice koja ih ima, a u slučaju indije oni su se tu oslonili poprilično na Moskwu, Moskwa može da ih zateže oko toga, da ih zavlači da ih ovo i ono radi.Ali onda opet od sebe pravi nepouzdanog partnera, Ista priča je i sa preko 200 Su30MKi koji treba da lete još poprilično a HAL je pokazao svoje mogućnosti održavanja(vrlo ograničene) Mada opet Indijci relativno brzo mogu da se prešaltuju na zapadnu tehniku pod određenim rizicima, na kraju krajeva, Indija je već jednom prošla kroz ozbiljan embargo kada je u pitanju kupovina svakolikog naoružanja i tada im je USSR a malo posle Rusija bukvalno spasila dupe, ali sve se to danas zaboravlja, dovoljna je smena generacija da se te stvari u potpunosti izbrišu iz sećanja kao bitniji faktor odlučivanja, na kraju krajeva Indijci uvek mogu da kažu Jeste, ali mi smo moskwi zato debele pare dali, nisu nam jedan šraf dali džabe, što je isto tako istina. Ponavljam ja sumnjam da će Indija zbog ovoga sa Mistralima odustati od rafala, ako i odustane to može biti zbog toga što će se odlučiti ipak za Tajfuna ili već, a ne zato što će se solidarisati sa Rusima.

offline
 • Irbis 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 10 Avg 2014
 • Poruke: 3575

Ranxerox ::Koliko god Rusi pokušavali ležerno da izgledaju u ovoj priči , i teze raznih ruskih vojnih i nevojnih stručnjaka kako im Mistrali u stvari ni netrebaju, je pokušaj da se velika gorka pilula proguta stoički barem pred javnošću, Sve da je teza o ne-nephodnosto(što je sasvim druga kategorija od Netrebati)izgubljeno je ono što Rusiji hronično fali a to je VREME, izgubljeno je 6 godina a za bilo kakav Ruski substitu mistralima biće potrebno još 6 minimalno, kada se uzme u obzir da MISTRALI nisu možda bili toliko bitni kao nosači helikoptera već kao najmoderniji komandni centri na vodi, koje bi Rusija dobila, Po mom ličnom mišljenju je ovo priličan udarac za celokupnu strategiju modernizacije Ruske vojske naročito mornarice, na kraju krajeva, zato i ima izjava sa Ruske strane da će francusku neisporučivanje Mistrala koštati mnogo više nego samo pare, a sa druge strane nemogu da sakriju da se oni nadaju da će ipak dobiti ta dva Mistrala,zato su i odlučili da još ne ulaze ni u kakave procese podizanja tužbi nadoknade, Jer znaju Rusi kako bi izgledla danas ta sprdnja od "Međunarodnog trgovačkog" (ili već) suda, i da nema takvog koji bi Rusku tužbu u ovakvoj situaciji američkih pritisaka, po nekom brzom i pravičnom postupku doneti odluku da francuska mora da plati Rusiji sve moguće penale, Nema ni jedan sud, cela priča može da se otegne na ko zna koliko godina, Jedino ako Indija zaista odustane od rafala, to bi bio francuskoj nauk za sva vremena, a mislim da bi Olland leteo iz predsedničke palate pre vremena, ali jaaaako sumnjam u to, kao što sam sumnjao u isporuku mistrala, onog momenta kada sam saznao da je prvi zvanični rok prošao, tako sumnjam i da će indija odustati od kupovine rafala, francuzi će ako treba, dobiti pare sa druge strane i spustiti cenu rafala da Indija jednostavno takvu ponud neće odbiti,Ako niste gledali šojgu je pre nekoliko dana potdpisao sa Pakistanom ugovor o vojno tehničkoj sardanji(kako će Indija to tumačiti) Niti bi Oland odbijo isporuku Mistrala da već nije odobrena neka kompenzacija od strane Bankarske mafije za "moguće novčane gubitke" Bankarska mafija koja na kraju krajeva finansira i sankcije protiv Rusije i Neo Fašiste i crnog đavola,Samo da razbije Rusiju i da dobiju resurse na izvolte,(a ovog puta je problem što se i njima jako žuri). Tako da je meni svaka Ruska priča o tome kako će početi sa proizvodnjom neke nove platforme , oružanog sistema etc 2020, liči na neku vrstu suludog Staljinovog optimizma na temu nemačke i napada na Rusiju 1941., naročito što im je NATO već prebacio rat u dvorište, ali ovog puta rat koji maksimalno podržavaju i podpiruju i zajedno sanjaju san o rasturanju rusije, to je očigledno svakom sa tri grama mozga, zato ponavljam da je gubitak vremena sa mistralima najveća šteta koje je naneta Rusiji..To je moje skromno mišljenje.

Kolega samo jedno pitanje,kako ste dosli do cifre od 6 godina da ce trebati Rusiji da naparvai Mistrala,ako znamo da je Rusija 100% napravila jedan Mistral,tj prvi brod su radili pola i drugi pola,da li mislite da ce im 6 godina trebati da spoje te celine u jednu?

Sto se tice elektronike vecina je napravljena u Rusiji po licenci tako da ne vidim kako ste dosli do cifre od 6 godina.
Pozdrav...

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5520

Irbis ::

Kolega samo jedno pitanje,kako ste dosli do cifre od 6 godina da ce trebati Rusiji da naparvai Mistrala,ako znamo da je Rusija 100% napravila jedan Mistral,tj prvi brod su radili pola i drugi pola,da li mislite da ce im 6 godina trebati da spoje te celine u jednu?

Sto se tice elektronike vecina je napravljena u Rusiji po licenci tako da ne vidim kako ste dosli do cifre od 6 godina.
Pozdrav...


Mozda zbog toga sto od dve leve patike ne mozes da dobijes par upotrebljivih patika. Zagrljaj

Osim toga, pogledaj kolko je rusima trebalo da dograde nosac bas za Indiju.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11964

Ranxerox ::Čekajte Francuska ni do sada nije bila super značajni liferant oružija...
Па оно, 4. место на свету, измаче им медаља за мало...
http://en.wikipedia.org/wiki/Arms_industry#World.27s_largest_arms_exporters

offline
 • Pridružio: 22 Nov 2011
 • Poruke: 538

Rusi su naručili Mistrale zbog izuzetno kratkog roka isporuke i zbog veoma povoljne cene. To su jedini razlozi interesa Rusa za taj brod.

Ponavljanje stalno kao papagaj da su Rusi Mistrale naručili zbog tehnologija je totalno neosnovano. Rusi su dokazali da mogu proizvoditi savremena plovila još od vremena isporuka prvih Talwar fregata Indiji.

Sa francuskim sistemom integrisanom na Mistralu, Rusi ne dobijaju ništa posebno niti strategijski bitno. Po meni su Mistrali šuplje platforme i ništa više. Ne treba brkati Mistrale sa multifunkcionalnim zapadnim AESA razaračima i fregatama.

Za te pare, odluka za kupovinu Mistrala je bila odlična, jer bi, zbog troškova razvoja, sličan ruski dizajn bio skuplji a pre svega isporuke bi krenule tek oko 2020. godine. Kao sto sam već rekao, jedini motivi Rusa su bili novac i vreme.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2012
 • Poruke: 1727

GJ Flanker ::Rusi su naručili Mistrale zbog izuzetno kratkog roka isporuke i zbog veoma povoljne cene. To su jedini razlozi interesa Rusa za taj brod.
Rekao bih da gresis. Prvo pogledaj sta je najbitnija stvar za ruse na tim brodovima, znaci SIC 21 i SENIT 9 kao i nacin izgradnje brodova(oko ovoga je zaista upitno da li su Rusi imali problem sa ovakvim sistemom gradnje ili je pak problem bio u organizaciji radova).
SENIT 9 je ovde kljucan jer rusi nemaju nesto slicno a da je priblizno njegovom nivou automatizacije i upotrebljivosti. Imaj u vidu da je Mistral komandni brod izmedju ostalih uloga, a koje komandne brodove rusi imaju a da nisu sa tehnologijom iz 70-ih?

Citat:Ponavljanje stalno kao papagaj da su Rusi Mistrale naručili zbog tehnologija je totalno neosnovano. Rusi su dokazali da mogu proizvoditi savremena plovila još od vremena isporuka prvih Talwar fregata Indiji.
Gde su Talwar fregate modifikacije vec postojeceg dizajna Krivak III a opet im je od potpisa ugovora do isporuke prve trebalo 6.5 godina i gde su sve tri fregate iz prvog ugovora kasnile 13, 11 i 7 meseci. Po meni je ovo dokaz o losoj organizaciji brodogradilista.

Citat:Sa francuskim sistemom integrisanom na Mistralu, Rusi ne dobijaju ništa posebno niti strategijski bitno. Po meni su Mistrali šuplje platforme i ništa više. Ne treba brkati Mistrale sa multifunkcionalnim zapadnim AESA razaračima i fregatama.
Mistral je samo klasicna suplja platforma, ali nevedeno je gore sta je to sto mu omogucava da bude suplja platforma koja upravlja flotom i to je razlog njihove kupovine.
Ti brkas borbene sisteme upravljanja jednog broda bilo razaraca ili krstarice sa borbenim sistemom upravljanja komandnog broda flote.

Citat:Za te pare, odluka za kupovinu Mistrala je bila odlična, jer bi, zbog troškova razvoja, sličan ruski dizajn bio skuplji a pre svega isporuke bi krenule tek oko 2020. godine. Kao sto sam već rekao, jedini motivi Rusa su bili novac i vreme.
Da je to rusima bio motiv, oni bi se onda odlucili za Dokdo klasu koja je mnogo vise primerenija ruskoj pomorskoj taktici jer je nesto manji ali i sa mnogo jacim naoruzanjem. Da ne pominjem to sto je J Koreja kupac ruskog naoruzanja pa su mogli cenu i da prebiju preko barter ugovora.
Brzina isporuke bi bila verovatno i brza s obzirom na reputaciju J Koreje u brodogradnji.

offline
 • djboj  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 06 Jul 2010
 • Poruke: 1196Here are just some of the things France stands to lose if it chooses not to honor its Mistral sales agreement with Russia. Paris has been under heavy pressure from its Western allies, led by the US, to not supply Moscow with the warships.

http://us.sputniknews.com/world/20141127/1013271120.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 603 korisnika na forumu :: 12 registrovanih, 3 sakrivenih i 588 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: brundo65, darkstar101, dragoljub11987, GreenMan, kolateralnasteta, krkalon, milijarder, sovanova95, Velizar, YU-UKI, Zeka_Peka, zixmix