Eksplozija municije u Smederevu 5. juna 1941.

7

Eksplozija municije u Smederevu 5. juna 1941.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 11435

ltcolonel ::Код Шкодиних топова модел 28 (свих верзија) главни проблем је био у барутном пуњењу граната прављеном по старој технологији из времена Првог светског рата. Због тога је сва испоручена муниција већ 1934. године показивала велику нестабилност па је 1936. године сав барут из граната замењен новим тзв. “хладним” барутом....

Da dodam jos par stvari oko municije i baruta:
1. - pikrinska kiselina koriscena za punjenje velike kolicine municije iz 1.s.r. je u dodiru sa metalom pravila jako opasne soli. Da bi se ovo sprecilo, unutrasnjost granate je pre punjenja eksplozivom bila lakirana. Medjutim, sama pikrinska kiselina je razgradjivala lak, i poznate su eksplozije izazvane ovime. Proces se drasticno ubrzava nepropisnim skladistenjem.
Pikrati su jako osetljivi na potres, udar, temperaturu, trenje.
Uprkost tome, zbog lakse proizvodnje pikrinska kiselina je bila masovno koriscena za municiju u 1.s.r. jer se smatralo da ce se municija pre potrositi nego sto ce nastati problem

2. Baruti i njihovo razlaganje, pogotovo kod ranih dvobaznih NC baruta su proizveli vise eksplozija kroz istoriju - Francuzi su pre 1.s.r. izgubili dva bojna broda zbog ovoga.

Tako da victoria, ne mozemo pouzdano znati, ali na osnovu predhodnih dogadjanja mozemo imati prilicno dobru sansu da kazemo sta se verovatno desilo.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

U Prvom svetskom ratu Austro-ugari i Nemci a isto važi i za Bugare su zaplenili zanemarljivu količinu MTS a i ono što je zaplenjeo zaplenjeno je mnogo južnije. Najviše je zaplenjeno u Kruševcu, Kraljevu i Nišu gde je napuštena sva stara tehnika uključujući municiju. Na Kosovu su, pre povlačenja preko Albanije, preostala MTS uništena a artiljerijska oruđa koja su ostavljena onesposobljena. U Smederevu u Prvom svetskom ratu 1915 - 16. godine sasvim sigurno nije smešten veći plen.
Ne mogu da tvrdim za celu Jugoslaviju ali za Srbiju mogu tvrdim, i to na osnovu nemačkih dokumenata, da su se jedino u Smederevu nepravilno držala MTS. Ostala su držana u postojećim našim vojnim magacinima u Kragujevcu, Mladenovcu, Kruševcu, Stragarima a eksplozivi uglavnom u Bariču. Jedini izuzetak je Smederevo koje nije ni bilo zvanični sabirni centar za zaplenjenu municiju.
Na osnovu nemačkih dokumenata nije ni jasno šta sva ta municija radi tu. Reč je MTS za koje Vermaht nije bio mnogo ni zainteresovan zato nije ni bilo ozbiljne istrage.offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5501

victoria :::Šta je onda jedan VRHUNSKI OBUČENI DIVERZANT tražio u Srbiji odnosno zašto je poslat iz Moskve ?Mate nije bio propagandista,nije bio rezident ništa od toga . . . samo majstor za "bačit bombu" !!!

Jos da nam dokazes da jeste bio vrhunski obucen diverzant, jer podatke o tome, bas po tvom tvrdjenju, jos uvek nisu obelodanjeni.

Nego Nebojsa, jel imas nesto informacija oko zapljenjenih aviona KJ i unistavanju dela istih koji su bili namenjeni ZNDH pomeranjem ograde na (cini mi se) zemunskom aerodromu ??

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 11435

ltcolonel ::... Reč je MTS za koje Vermaht nije bio mnogo ni zainteresovan zato nije ni bilo ozbiljne istrage.
Moguce je da je bilo namenjeno transferu u Rumuniju koja je imala prilican broj kompatibilnih artiljerijskih sistema i ostalog naoruzanje. To je jedino objasnjenje koje mi pada na pamet.

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2016

Smederevo je na Dunavu i tu treba tražiti odgovor zašto je dva puta birano za smeštaj zaplenjene tehnike i MES.Koliko znam Vermaht je koristio zaplenjeno češko oružje sve u šesnaest,LAH je dugo bio naoružan njime( na primer škodini pt topovi 47mm su korišteni čak i 44-e montirani na šasiju francuskih zaplenjenih tenkova čak u Normandiji,Nemci nisu ništa odbacivali a delili su i svojim satelitima) a i delaboracija nije isključena kao opcija upotrebe,ipak je reč o pozamašnoj koliičini.
-Kada sam govorio o uslovima skladištenja imao sam na umu pre svega velike količine zaplenjeinh sredstava u SSSR-u i pre toga u Francuskoj,lako je pronaći fotografije gde su ta sredstva naprosto parkirana na običnoj livadi dok nisu transportovana dalje a nisam naišao na podatak da je došlo do samoaktivacije ni blizu ovog obima.
Citat:Jos da nam dokazes da jeste bio vrhunski obucen diverzant, jer podatke o tome, bas po tvom tvrdjenju, jos uvek nisu obelodanjeni.
Jesi li ti uopšte čuo za Matu Vidakovića ranije i kome to NAMA-VAMA da dokazujem ?!Sećam se tvoje tvrdnje da su Slovenija i Hrvatska imale svoje države u A-U do 1918-e pa te zato pitam ! Very Happy
-Ja ovde iznosim tezu da je sabotaža verovatnija opcija nego samoaktivacija koja je takođe više nego moguća.Sigurnih dokaza nema ni za jednu tvrdnju,barem za sada.
-Mujke i Mate stižu u okupiranu SRBIJU (ne u Makedoniju niti u Hrvatsku ni u Sloveniju . . . šta rade vrhunski asasin i vrhunski divezant OVDE u to vreme ?Poželeli gibanicu ?
-Ne sviđa im se tavče gravče . . . .ni štrukli im nisu po volji . . . a ?

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 28 Nov 2017 23:37

Svo to oružje koje ti spominješ nije bilo u Smederevu nego na drugim mestima. Odlično se zna gde su prikupljani Škodini topovi, kao i tenkovi i da ne nabrajam dalje. kao i municija za njih. I to nije Smederevo. U Smederevu je zvanično postojao samo privremeni pomoćni zarobljenički logor. U nemačkim dokumentima se izričito kaže da je reč o skladištu municije i eksplozivnog materijala ali ga ja do sada nisam našao u zvaničnim popisima skladišta zaplenjenog naoružanja, municije i eksploziva. Koliko ja znam, za razliku od drugih zvaničnih skladišta koja su imala oznaku ovo nema. U nemačkim dokumentima koja su meni bila dostupna (NARA i ruksi CAMO) ovo skladište se prvi put pominje prilikom eksplozije. Možda ga je neko drugi našao u nemačkim dokumentima i ranije.
Inače glavno skladište zaplenjenog materijala krajem juna je bilo u Paraćinu a zaplenjenog benzina u Jemničkoj steni kod Užičke Požege. Do tada je najveći deo zaplenjenog materijala već bio liferovan. I još nešto. Druga skladišta su bila pod direktnom upravom Vermahta i čuvalisu ih pripadnici Vermahta - vojnici iz posadnih divizija a smederevsko skladište je bilo pod upravom Komandanta Srbije i čuvali su ga pripadnici landesšicen bataljona.
Verovatnoća da je reč o diverziji je ravna onoj da su kneza Lazara ubili Marsovci a ne Osmanlije.

Dopuna: 28 Nov 2017 23:40

Samo ovaj podatak da nije bilo pod komandom Vermahta već Upravnog komandanta Srbije i da gi nisu čuvali pripadnici Vermahta već pripadnici landesšicen bataljona više nego dovoljno kazuje za onog ko hoće da shvati.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11785

Прича о томе зашто је Смедерево изабрано за ”складиште” муниције је мало компликованија. Везана је за железнице, наравно.

Линија Београд-централна и јужна Србија-Солун је практично једина линија железнице нормалног колосека на Балкану. А мост у Београду је био срушен (једини железнички мост!), чиме је она пресечена.
За превоз железнице су постојале две скеле, једна у Смедереву, друга у Гиургиу (Румунија-Бугарска). Ове скеле су капацитета око 4 композиције дневно, и прелаз траје доста дуже (преко моста може и 24, односно 48 композиција дневно).

Зато су се Немци нашли у проблему како да транспортују назад своју војску из Грчке, руде и сировине са Балкана, и на крају заплењену технику.

Једна могућност је да се железницом вози до Београда, истовари, пређе понтоном Сава и укрцава понова на воз у Земуну.
Споменуте скеле су такође могућност.
На крају остаје утовар материјала у лукама на бродове. На располагању су били Београд, Смедерево и Прахово.

Занимљиво је да Немци нису изабрали ниједну од тих могућности.

Они су довозили велике количине материјала у Смедеревску тврђаву (иако су у самом Смедереву имали на располагању ферибот, и саму луку).
Затим су из тврђаве импровизовали рампу за утовар на барже, и транспортовање Дунавом. Пренос је углавном, како се види на сликама, вршен људском снагом.

То очигледно није било складиште, већ само место за претовар.
То потврђује и податак који је дао Небојша.
Зато изненађује како је у Смедереву завршила одједном огромна количина муниције?

За уређено складиште се зна да мора да буде прво одвојено на мање количине. Затим да муниција буде складиштена у простору где нема великог температурног одступања током дана (до 5 степени) и да је мала влажност. У овом случају су биле могуће температурне разлике и од 20 степени током дана, са великом влажношћу, а муниција је тако могла да стоји и више недеља.

Очигледно је да планирање транспорта није било добро урађено, чим су дозволили да се огромна количина експлозива нађе у граду, у неадекватним условима. Изгледа да се каснило са утоваром на барже.

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2016

Iz biltena za avgust 1941-e
Citat: . . . У Србији партизанске борбе трају већ дуже времена, али
основна њихова слабост јесте то што нису отишле довољно у
ширину, што се премало радило на претварању тих партизан-
ских одреда у народни устанак. Због тога сада покушавају оку-
патори и њихови агенти да прикажу ту Народноослободилачку
борбу као чисто комунистичку ствар, иако у партизанским бор-
бама учествују не само радници и интелигенција већ великим
делом и сељаци, без разлике на политичка уверења.
У акцијама саботаже и диверзије постигли су српски парти-
зани, већ досада, много крупних успеха. Ми ћемо овде поменути
само неке, јер би заузело много места да све набрајамо. To су:
дизање у ваздух бензина у Смедереву,
муниције и бензина на Таш-
Мајдану, пал>ење гараже и 80 камиона у Гробљанској улици у
1
Нисли се на спасавање друга Александра Ранковића. Види
Док. бр. 2, том I (Прим. ред.)
U
Београду, дизање у ваздух пруге и бензина код Обреновца, ди-
зање у ваздух вијадукта код Раље, дизање железничког моста
код Мале Иванче, дизање у ваздух арсенала с муницијом у Чач-
ку, уништење воза код Крагујевца, где je погинуло око 50 и ра -
њено 120 немачких официра и војника; напад бомбама на офи-
цирски дом у Нишу, којом приликом je погинуло и рањено око
30 виших и нижих официра; уништење 5 авиона и хангара код
Јагодине, где je уједно упаљено и уништено много камиона; ра -
зорене пруге и саобраћајне везе; сукоб са немачком војском, где
je погинуо један немачки капетан и један потпуковник a ра -
њен један генерал; пал>ење Аутокоманде у Београду, где je из-
горела читава зграда; у два маха паљење „Новог времена" и
„Обнове"; непрекидно сечење каблова, телефона, електрике и
брзојава; непрекидно кварење саобраћајних линиј а и многе . . .


Ne spominje Marsovce ?!

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11785

Victoria,
одлучи се више да ли је Мустафа Голубић, британски диверзанти или комунисти.

И објасни какве везе има ово са експлозијом у Смедереву?

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2016

Ne mogu ja dekretom da odlučim kada je već odlučeno i saopšteno Very Happy
Ja NEMAM ni jedan DOKAZ da je bila diverzija ali nisam video NI JEDAN DOKAZ da je bila samoaktivacija !
-Da rezimiram za sada,imamo samo INDICIJE.
-da je diverzija:
1.prisustvo najviđenijih divezanata toga doba u Smederevu i najbližoj okolini(uključujući Beograd)
2.najpre hvalisanje a onda posleratno i današnje ćutanje pa i višedecenijsko zabranjivanje obeleževanja barem pomena žrtvama,što nije bez razloga sigurno.
3.ne postojanje ni jednog sličnog događaja a zaplenjenog oružja i MES je bilo i to u još većim količinama širom Evrope i SSSR-a(nije valjda samo u Smederevu bio nestabilni eksploziv ?)
4.ipak bih voleo da čujem ubedljivo mišljenje o tome kako je nastao onoliki krater,kako je došlo do JEDNOVREMENE aktivacije tolike količine municije kada to kod samoaktiviranja najčešće nije slučaj,češća je lančana.Ne kažem da je nemoguće ali bih rado čuo nekog pirotehničara od zanata.

-da je samoaktivacija
1. . . . i nema više . . . nepravilno skladištenje,što je potpuno tačno ali kada bi letelo u vazduh sve što je nepravilno uskladišteno . . .
-Što se mene tiče pokušaću ,prema mogućnostima,da saznam nešto više o itinereru Mate Vidakovića i o "pitomcima" Davida Pajića i Miloša Matijevića iz Smedereva i okoline pa ti javim kad budem imao nešto novo Very Happy
-Za Engleze takođe moraš pričekati,tek sam kupio Istoriju Mi-6 1909-1949 od Kita Džefrija Very Happy knjiga je ogromna a vremena imam malo pa dok "dobacim" do 1941-e.Ako su nešto "stavili na papir".
P.S.
Zašto je tako uznemirujuća pomisao da je u pitanju diverzija ?! Prošlo je toliko vremena . . . a možda i nije ?
P.P.S.
Umalo da zaboravim . .. izgleda da smo svi gledali Citadelu od Mihalkova ,ja sam onaj detalj sa razbijenim naočarama doživeo kao plod umetničke slobode i mašte ! Very Happy

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 631 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 4 sakrivenih i 603 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksandar Tomić, AleksaRadojicic, aljosa7, Apok, Atomski čoban, FOX, Georgius, helen1, ivance95, kvcali, MaksicZoran, Marko Marković, milanstankovic087, mladen.zovko, Recce, sabros, Sr.Stat., Srna, Toni, Vl veliki, Vlada1389, vlvl, Vojkan Petrovic, zixmix