Jugoslovenska vojska (četnici) u Makedoniji

1

Jugoslovenska vojska (četnici) u Makedoniji

offline
 • Pridružio: 27 Dec 2011
 • Poruke: 245

Пошто видим да на форму има гостију и из Македоније, молим да напишу да ли знају нешто о овим људима и јединицама; да ли се нешто у Макединоји пише о четницима, и сл.
Код нас има мало података и ово што наводим једва сам сакупио, донекле и уз помоћ Бугара са којима сам у конкакту.

33. Први вардарски корпус (Козјачки корпус), Горски штаб 157
Командант: капетан Стојан Крстић из Скопља (погинуо 28. маја 1944. у борби против комуниста код села Липовице у околини Врања), поручник Александар Ђорђевић
Ађутант: Станојевић Бранислав
Обавештајни официр: п.поручник Новаковић Владимир
Територија корпуса: Прешевски, Кривопаланачки, Жеглиговски (Кумановски), Овчепољски и Скопски срез, као и део територије на левој обали Вардара према Штипу и Струмици
Време формирања: јун 1943.
Бригаде:
- Жеглиговска (ком. поручник Драгољуб Крстић 1942. године, потом ваздухопловни поручник Миша Анастасијевић, па капетан друге класе Милан Ј. Додић и поручник Никола Јанићијевић, који је тешко је рањен када је погинуо капетан Крстић)
- Прешевска (ком. резервни потпоручник Владимир Јовановић до 1943, затим поручник Александар Ђорђевић из Прешева)
- Кривопаланачка (ком. потпоручник Анђел Манасијевић током 1942, затим поручник Ђорђе Поповић, који гине од Бугара, па наредник Петруш Д. Стефановић)
- Ристовачка (ком. потпоручник Жарко Крстић из Ристовца, погинуо 1943. код Куманова)
- Скопска (ком. капетан прве класе Софроније Златић од оснивања септембра 1942, потом резервни официр учитељ Никодин Урдаревић). Ова бригада је до септембра 1944. остала на свом терену, када се предала комунистима, који су је мобилисали у своје редове; тада је имала 500 бораца.
Позадинска организација:
- Командант Прешевског среза: 1942. рез. потпоручник Милутин Ковачевић, а касније рез. поручник Стојадин Томић
- Командант Кривопаланачког среза: рез. наредник Петруш Миленковић
- Командант Жеглиговског среза: инж. капетан друге класе Милан Ј. Додић
- Командант Овчепољског среза: капетан Јован Штеријевић
- Командант Скопског среза: рез. капетан Душан Карамитровић (''Капетан вардарски'')
Бројно стање: почетком 1944. око 1.000 бораца
Напомена: На овом терену 1941. су постојали Козјачки четнички одред под командом капетана и војводе Јордана Кимића, сина Алексе, унука војводе Киме, као и одред учитеља Никодина Урдаревића, сина војводе Лазара, у Скопској Црној Гори. Почетком 1942. један одред оснива наредник Петруш Д. Стефановић из Козјег Дола. Најкасније лета 1942. године, учитељ Милутин Шћепановић, Димитрије Станковић и Урош Ковачевић основали су 12 јуришних батаљона под оружјем и још осам у резерви. Те године основане су бригаде.

34. Други вардарски корпус (Поречки корпус)
Командант: капетан прве класе Софроније Златић
Територија корпуса: Битољски, Прилепски и Велешки срез
Време формирања: крајем 1943.
Бригаде:
- Велешка (ком. капетан друге класе Стојан Крстић, затим капетан Војче Воја Трбић, син војводе Василија Велешког; погинуо на планини Бабуни 1945)
- Прилепска (ком. капетан Миливоје Трбић; ова бригада је 19. јуна 1944. спојена са Велешком, а Миливоје Трбић тада одлази на дужност помоћника команданта Вардарске војне области)
- Поречка (ком. потпоручник Марко Миловановић, затим капетан прве класе Љубомир Терзић и капетан Војислав Воја Сајковић из Пореча)
- Друга поречка бригада (ком. резервни поручник Александар Србиновић)
- Битољска (ком. капетан Аушевић; било је наређено оснивање Битољског корпуса, али то није остварено)
Командант Поречког среза: капетан Софроније Златић
Командант Велешког среза: капетан Крум Поп Стефановић
Напомена: од 1941. на овој територији постојали су Поречки четнички одред под командом Воје Трбића и један одред у области Прилепа под командом поручника Врошлија. Бугарски потпуковник Стојан Илијев пише у својим мемоарима ''Успомене из Пореча'' (''Спомени за поречието''), да се током 1944. његова јединица борила против око 2.000 четника у овој области (Пореч, Велес, Крушево, Бабуна), којима је командовао ''опасан капетан'' Сајковић. Илијев Сајковићеву јединицу погрешно назива Косовском бригадом. Пише да су Сајковића ујесен 1944. стрељали комунисти

35. Горњополошки корпус
Командант: капетан прве класе Душан Стефановић
Заступник команданта: поручник Драган Спасић
Територија: Тетовски, Кичевски и Дебарски срез
Време формирања: почетком 1944.
Бригаде:
- Тетовска (ком. поручник Драган Спасић, затим поручник С. Јашић)
- Гостиварска (ком. резервни поручник Александар Пајевић)
- Кичевска (ком. наредник-водник Јован Крдуц)
Бројно стање: почетком 1944. године 80 бораца, лета 1944. 300 бораца.
Напомена: први организатор покрета на овом терену био је Божидар Видојевић из Гостивара. Према подацима бугарске обавештајне службе, организација је током 1942. године имала централно руководство и седам пододељења: финансијско, војно ударно, полицијско ударно, пропагандно, алармистичко, санитетско и одељење за организацију села. Централно руководство чинили су: Владимир Дмоџовско, Василије Јанићијевић, Марко Рогановић, Живко Митровић, Владимир Перић, бивши управник полиције у Тетову (не наводи се име) и активни официр Драган Божиновић. У јесен 1944. корпус се предао комунистима, који су га мобилисали.
Поред Битољског, било је предвиђено и оснивање Дримколског корпуса, на територији Струшког, Охридског и Подградачког среза. У овим срезовима покрет је још од 1941. године покушавао да организује мајор Војислав Крстић, али колико се зна успео је да створи само један вод од 15-20 бораца, који се ујесен 1944. предао комунистима и био мобилисан у њихове редове.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5746

Tri četnička korpusa u Makedoniji!?
G. Samardžiću.....offline
 • Pridružio: 29 Dec 2011
 • Poruke: 1478
 • Gde živiš: Usce dve Morave u jednu veliku

Khaless ::Tri četnička korpusa u Makedoniji!?
G. Samardžiću.....


Ovi Makedonci sve se prezivaju na "ic", kao Vujadin Stanojkovic!

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5746

M. Samardzic ::
- Скопска (ком. капетан прве класе Софроније Златић од оснивања септембра 1942, потом резервни официр учитељ Никодин Урдаревић). Ова бригада је до септембра 1944. остала на свом терену, када се предала комунистима, који су је мобилисали у своје редове; тада је имала 500 бораца.
35. Горњополошки корпус
Командант: капетан прве класе Душан Стефановић
...
У јесен 1944. корпус се предао комунистима, који су га мобилисали.
... али колико се зна успео је да створи само један вод од 15-20 бораца, који се ујесен 1944. предао комунистима и био мобилисан у њихове редове.


"Predao komunistima" a oni su ih "mobilisali" u svoje redove?

Kažete jesen 1944 tada je izdat kralje vukaz po kojem su četnici prešli u redove NOVJ- a nikakva "predaja" i "Mobilizacija" Smile
Hoćete g. Samardžiću da kažete da su četničke brigade i korpusi prelazili na stranu NOVJ?

offline
 • Pridružio: 29 Dec 2011
 • Poruke: 1478
 • Gde živiš: Usce dve Morave u jednu veliku

Korpusi oko 400-500 boraca??? Lepo ja kazem, koji crni cetnicki korpusi u juznoj Srbiji, ima ih deset i odmah proglase "korpus". Sa 1.000 boraca to je vec grupa armija!!!

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6901

Nije nemoguće. Ako su bili četnici ne znači da nisu mogli biti primljeni u NOVJ - čista prošlost otvarali im je sva vrata.

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5746

kljift ::Nije nemoguće. Ako su bili četnici ne znači da nisu mogli biti primljeni u NOVJ - čista prošlost otvarali im je sva vrata.

Po dokumentu iz 1946 godine u JA samo oficira iz JVUO je bilo 3000

online
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5689

M. Samardzic ::Пошто видим да на форму има гостију и из Македоније, молим да напишу да ли знају нешто о овим људима и јединицама; да ли се нешто у Макединоји пише о четницима, и сл.
Код нас има мало података и ово што наводим једва сам сакупио, донекле и уз помоћ Бугара са којима сам у конкакту....


Ne prica se, ne pise se i nema interesovanja jer cetnici u Makedoniji i nisu aktivno ucestvovali u borbama, sve do sajedinjenja sa NOVJ.
Sto se bugarskih izvora tice, njih pola zaboravi, a pola proveri barem jos dva puta, jer ako verujes njima, oni u oslobodili pola Makedonije zajedno sa Skopljem (u koje nisu uopste ulazili jer im je Mihajlo Apostolski to izricito zabranio).
Da se razumemo, nije da bugari nisu pomogli u oslobadjanju Makedonije, narocito se istakao jedan artiljeriski puk prilikom akcija oko Stip-a i Strumice, ali daleko od toga da su oni oslobadjali sve gradove po istocnoj i centralnoj Makedoniji.

6.lickadivizija ::

Ovi Makedonci sve se prezivaju na "ic", kao Vujadin Stanojkovic!


To i nije cudno, jer su se pre drugog svetskog rata svi ili bar vecina morala prezivati na "ic".

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2006
 • Poruke: 3194
 • Gde živiš: Gde ja zivim...

Па човек није назвао тему"Срби четници у Македонији" или " Македонски четнци", већ "Четници у Македонији". Да ли су морали или не, ипак можда неки јесу били Срби.

online
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5689

Cinoeye, a gde sam ja to napisao srbski cetnici ili makedonski cetnici???
Samo sam pojasnio zasto su vecina prezimena u to vreme bila na "ic", a dolaskom bugara u njihovoj okupacionoj zoni ista prezimena se zavrsavaju na -ov ili -ev.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1271 korisnika na forumu :: 68 registrovanih, 8 sakrivenih i 1195 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Rade, A.R.Chafee.Jr., Andrija357, babaroga, bato, Ben Roj, BlekMen, Bobrock1, BraneS, ccoogg123, cenejac111, cikadeda, croato, dankisha, Dannyboy, darcaud, darkangel, debeli, Denaya, Dimitrise93, djboj, doom83, Dorcolac, DPera, draggan, dragoljub11987, drimer, GandorCC, godljevo, gomago, goranperović66, ivica976, kokodakalo, kybonacci, laurusri, ljuba, Marko Marković, mercedesamg, Niko Bitan, novator, operniki, ostoja, pedjolino76, raketaš, rovac, S2M, Sale.S, SlaKoj, Snorks, Steeeefan, stegonosa, Toper, Trpe Grozni, TRZH92, VJ, Vlad000, vladas87, vladulns, voja64, Vojvoda86, wizzardone, wolf431, zdrebac, Zimbabwe, zuxbg, Zvrk, Žrnov