Naoružanje Četnika/JuVO

1

Naoružanje Četnika/JuVO

offline
 • Šojka 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 27 Avg 2013
 • Poruke: 3

Pozdrav svima!
Zanima me, da li mi možda netko ima konkretne informacije o naoružanju četnika odnosno JuVO u 2. svjetskom ratu?

Znam da su, općenito gledano, koristili opremu bivše kraljevske vojske, a kasnije nešto talijanskog i njemačkog, ali ne znam gotovo ništa o detaljima.

Jedino što sam ja našao su prilično šturi navodi kod Joze Tomasevicha u knjizi: "ČETNICI U DRUGOM SVJETSKOM RATU 1941-1945":

Citat:Brojni izvještaji koje su britanske vlasti podnijele jugoslavenskoj izbjegličkoj vladi sadrže detaljne podatke o britanskoj materijalnoj i financijskoj pomoći četnicima. Prve pošiljke zrakom spuštene su Mihailoviću 9. novembra 1941. Slijedile su neke isporuke materijala podmornicom u januaru 1942. i četiri isporuke zračnim putem u aprilu 1942. i opet između juna i oktobra 1942, te isporuke avionima u decembru 1942. i u februaru, martu i aprilu 1943. Napokon, postoji izvještaj o pošiljkama između maja i oktobra 1943. Ukupna količina oružja i municije koju su Mihailoviću isporučili Britanci bila je prema tim izvještajima ova: 43 minobacača, 860 mina za bacače, 307 revolvera, 1.203 automatska revolvera, 1.866 pušaka, 136 lakih mitraljeza, 217 puškomitraljeza, . 104 p. t. puške, 8.728 ručnih granata, 1,029.450 metaka za razno oružje i 2.368 kg eksploziva.

Protutenkovske puške spomenute gore su gotovo sigurno Boys, a po nekim partizanskim izvještajima znam da su koristili i PT puške "Hočkis". No o ostalom oružju - bez obzira na izvor - nemam nikakve konkretne podatke. Vjerojatno se radi o Britanskom naoružanju, ali bi moglo biti i naoružanje koje su Britanci zarobili od Talijana u Africi.

Što se tiče ostalog naoružanja, znam da su Talijani davali četnicima puške Mannlicher-Carcano i vrlo mali broj automata "Beretta". O težem naoružanju (topovi, mitraljezi itd.) ne znam ništa, kao ni o eventualnom Njemačkom naoružanju.

P.S. sjetio sam se i da su kratko vrijeme krajem 1941. imali nekoliko bivših Francuskih tenkova, iako je posada bila mješana partizansko-četnička. (ovaj podatak je iz knjige Bojana Dimitrijevića o oklopnim sredstvima na prostoru Jugoslavije u 2. svj. ratu)Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 27 Avg 2013
 • Poruke: 2

Automati:MP-40, Berreta 38...
Mitraljezi: Breda 30, MG-34...
Karabini: Mauserovi uglavnom Mr. Green
Pistolji: Walter, Luger...

Wink Uglavnom sta su zarobili ili sta su im svabe dale Mr. Greenoffline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Naoružnje četničkih jedinica je zavisilo od toga gde su se nalazile a i od perioda.
U Srbiji do 1944. godine standardne puške su bile razne verzije Mauzerki u kalibru 7,9 kao i Manliherke M 95 prepravljene na isti kalibar. Standarni puškomitraljezi su bili Zbrojovke raznih verzija Vz. 26, Vz. 30 i naši M. 37. Nije bilo mnogo Šaraca. Automati su bili uglavnom zaplenjeni nemački MP 38, MP 40 i MP 41. Bilo je i čeških ZK 383 koje su koristili Bugari. Ovi automati su posebno bili cenjeni. Naravno bilo je i mnogo drugog oružja ali je spomenuto do početka 1944. godine činilo verovatno 90% četničkog naoružanja.
Od početka 1944. godine dobijena je i značajna količina oružja od Britanaca i to puške Li Enfild u kalibru 7,7 mm. Puškomitraljezi Bren u istom kalibru ali i Brenovi izrađivani u Kanadi u kalibru 7,9 mm prvobitno namenjeni Čang Kaj Šekovim snaga u Kini. Automati Sten i to više verzija kao i PT puške Bojs. Naročito je mnogo stiglo automata Sten. Stiglo je i nešto automata Tomson ali ne mnogo.
Ovo što sam napisao važi za četničke jedinice u Srbiji.

offline
 • Pridružio: 24 Maj 2011
 • Poruke: 19

ltcolonel ::
Od početka 1944. godine dobijena je i značajna količina oružja od Britanaca i to puške Li Enfild u kalibru 7,7 mm. Puškomitraljezi Bren u istom kalibru ali i Brenovi izrađivani u Kanadi u kalibru 7,9 mm prvobitno namenjeni Čang Kaj Šekovim snaga u Kini. Automati Sten i to više verzija kao i PT puške Bojs. Naročito je mnogo stiglo automata Sten. Stiglo je i nešto automata Tomson ali ne mnogo.
Ovo što sam napisao važi za četničke jedinice u Srbiji.


Nisam imao pojma da je bilo i naoruzanja u 7,7 kalibru, kao ni za Brenove od 7,9mm. Moze li malo vise podataka o kolicinama, kao i kakvi su bili utisci "korisnika"?
Hvala unapred

online
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5573

Ako se ne varam, i deo nedicevih zandarma je koristio iste puske u istom kalibru. Dali im njemci jos na pocetku okupacije, tako da je moguce (skoro sigurno) da je deo zandarmskog naoruzanja usao i u inventar cetnika i partizana.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12452

Ево неколико слика четника са занимљивим оружјем, и (скраћеним) коментаром једног члана форума Wink


Citat:Prvi levo od stojećih drži "Thompson" M1928, varijanta sa horizontalnim prednjim rukohvatom (takva je naručena i plaćena za potrebe VKJ), deo smo nabavili do početka rata a deo je pao direktno Nemcima u ruke prilikom isporuke. Kod nas su bili "u opticaju" i automati sa vertikalnom držaljom, ali i ova verzija na slici.
Četonja do njega ima našu M24, sledeći drži u ruci P08, a peti isto domaću "Mauzerku", dok prvi zdesna ima preko grudi "Berettu" 38A i utaknut P08. Onog četvrtog ostavljamo za posle...

U donjem redu su dve M24 puške i PM MG34. E, idemo na plavokosog momčića iz gornjeg reda.
Ovo je Bergmann MP35, postojale su varijante sa dužom i kraćom cevi, levim i desnim uvođenjem okvira i u nekoliko kalibara. Pogledajte vama slike iz Kruševca 1944. godine. Na fotografiji kod spomenika, jedan dobro uhranjeni sredovečni prika drži u rukama isti automat.Citat:Idemo redom: četnik koji stoji prvi sa leve strane drži kraću varijantu austrijske puške "Steyr-Mannlicher" M95, izvorno u kalibru 8x50R. Istu pušku drži i borac krajnje desno sa ukrštenim redenicima preko grudi. Deo ovih pušaka je pred sam rat remontovano u Užicu, tako što su im ugrađene cevi 7,92x57mm M24 i te puške imaju oznaku M95M. Mislim da su na slici neprerađene puške, vrlo moguće da je u pitanju i model koji je isporučivan bugarskoj vojsci još od kraja 19. veka, pa su balkanske i svetske ratove Bugari vodili s ovim oružjem u rukama, ali većim delom u jačem kalibru 8x56R. Dosta često oružje na našim prostorima, a problematično zbog pravolinijskog hoda zatvarača.
Treći s leva od "stojećih" drži u rukama Sten MKIII, o kom sve govori nadimak "Čerčilov raonik".
Dvojica koji leže su naoružani puškomitraljezima, levo je ZB a desno MG34. O njima valjda dovoljno znate.

Posebni osvrt zaslužuje frajer koji stoji drugi sleva - u rukama mu je francuski puškomitraljez "Châtellerault" 24/29 u kalibru 7,5x54mm.Citat:Ovaj automat kod drugog četnika sa desne strane je nemačka prerada sovjetskog "Špagina" PPŠ41. Pošto su zarobili velike količine ovih automata, Nemci su ih najpre koristili u "izvornom" stanju, a (čini mi se) oko 8.000 automata je prerađeno tako što im je zamenjena cev 7,62x25mm TT i ubačena nova 9x19mm Para. Originalni doboši i zakrivljeni okviri nisu odgovarali nemačkom metku, pa su opremljeni ravnim okvirima kapaciteta 32 metka, koji su po obliku odgovarali uvodniku sa MP40. Nemojte se zbunjivati što okvir na slici nema vertikalne kanelure, jer su korišteni polufabrikati, a i usadnik okvira je "naklanfiran" da se ne bi pomerao i izazvao zastoj. Nemačka oznaka je MP717(R), a o svemu ovome je podrobno pisao Boško Ljubinković pre mnogo godina i u domaćim časopisima.

И још један коментар, без слике:
Citat:Пушкомитраљези Луис су произвођени за Војску и Авијацију Холандије пре Другог светског рата, овде познатили као "сулундари". Немци су доставили већу количину СДС у калибру 6,5мм Манлихер-Шенауер, истовремено када и француске пушке МАС36 и пушкомитраљезе Шателро у калибру 7,5мм. Циљ је био да се контролише прослеђивање оружја и муниције нелојалним снагама, пошто су и четници ДМ и (мањим делом) партизани лако долазили до оружја управо од Недићеваца. За четнике је познато да су добијали доста опреме од СДС, али импозантан је податак да су Немци након Пријепољске битке још једном преоружали СДС јер су након разбијања Прве шумадијске бригаде запленили од погинулих и заробљених партизана управо оно што су нешто раније поделили Недићевцима!
То је дугачка тема, могла би се написати књига од преко хиљаду страна и са пар хиљада слика, само о оружју које је коришћено за три и по године рата у Србији. Гледао сам Ђурићев извештај о наоружању Јужноморавске бригаде, где набраја 19 типова и модела пушкомитраљеза у 8 различитих калибара...


----

Из слика и текста се види да је оружје било скупљено са различитих страна, често у лошем стању, и углавном без довољно муниције.

Што се тиче слања оружја од стране савезника, Англоамериканци су у прво време слали заплењено италијанско оружје, заробљено у Северној Африци. То је имало доста предности - то оружје се већ користило на овим просторима, било је искуства са њим, а и муниције. Такође су га и савезници имали у великим количинама а није им требало. Та одлука је донесена на савезничким конференцијама.

Доласком Англоамериканца у контакт са НОВЈ преко Јадрана, стекли су се услови за слање већих количина оружја, али то је већ друга прича.

О наоружању ЈВуО у опширно се пише у Менсфилдовом извештају. Обавезно прочитати.
https://www.mycity.rs/must-login.png

offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037


NAW, T501, roll 255, frame 809 - http://znaci.net/00002/317_813.htm
Naoružanje Požeškog korpusa tokom učešća u operaciji Kammerjäger (april 1944) prema ađutantu (IIa) generala Felbera.

offline
 • Pridružio: 10 Nov 2012
 • Poruke: 676

ltcolonel :: Bilo je i čeških ZK 383 koje su koristili Bugari. OFF
Kad smo već kod bugara, koji je njihov službeni puščani kalibar u 2.SR?

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 28 Avg 2013 15:12

Na početku rata 8 mm (austrougarski) ali su tokom rata dobrim delom prešli na 7,9 mm. Na početku rata im je, na primer standardni PM bio Madsen M24 u kalibru 8 mm, ali su ga tokom rata uglavnom zamenili sa PM Zbrojovka uglavnom Vz 30 (imali su dosta i već spomenutih kanadskih Brenova u kalibru 7,9 mm iz plena) kao i PM Soloturn takođe u kalibru 7,9 mm.

Dopuna: 28 Avg 2013 15:16

Za ZK 383 vidi na
http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,12172.0.html

Dopuna: 28 Avg 2013 15:17

Kalibar je bio 9 mm PARA.

offline
 • Pridružio: 03 Mar 2010
 • Poruke: 582

Zahvaljujem što me se citira, čast mi je da na bilo koji način doprinesem radu foruma i sticanju znanja o nekim segmentima WW2 na našim prostorima. Ovo što je drugar Vathra preneo je samo mali i "skresani" pokušaj da se nekim samozvanim ekspertima opšte prakse ukaže na njihovo totalno nepoznavanje materije.
Inače, naoružanje ove papazjanije od vojski i "vojski" na teritoriji Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata je opširna i (meni) neiscrpna tema. Gospodin Ltcolonel je pomenuo interesantne podvarijante "Brena", a jedna od neobičnijih je ona u kalibru 8x56mm, koju su Bugari doneli tokom okupacije Srbije i Makedonije. U pitanju je oružje iz plena, odnosno primerci puškomitraljeza koje su Nemci zarobili u Francuskoj, Belgiji i Grčkoj. U mom gradu se nalazi očuvan primerak sa ćiriličnim natpisom "Леката картечница", a video sam i pravilo o korišćenju ovog oružja u bugarskoj vojsci, izdato u Sofiji 1940. godine od Ministarstva vojske.

Bilo bi mi drago da ovu temu proširimo i na druge formacije koje su delovale na našem terenu, neverovatno šta se od lakog oružja sve ovde pojavljivalo. Elem, pri analizi četničkog oružja treba uvek imati na umu da su upravo pripadnici JVuO (uz domobrane) bili najčešće razoružavana grupacija tokom rata. U prvoj ratnoj godini dosta su koristili i neprerađene dugačke "Manliherke", italijanske "Karkano" iz Prvog rata (popularne "Šinare"), više modela francuskih pušaka iz WW1 u kalibru 8mm Lebel, kao i izvesnu količinu dugocevnih "Partizanki". Već početkom 1943. godine ovih pušaka praktično nije bilo, većina je završila u nemačkim rukama tokom nekog od brojnih masovnih razoružavanja nepouzdanih četničkih jedinica.
Uh, odoh u širinu...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 515 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 5 sakrivenih i 484 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: branko7, cezar 35, Dorcolac, Dukelander, havoc995, HollowPoint, HrcAk47, hyla, Ilija Cvorovic, indja, kolateralnasteta, ladro, Markoni29, MB120mm, operniki, pein, Recce, sasa76, shaja1, stalker, theNedjeljko, Toni, Trpe Grozni, vladetije, W123, Wisdomseeker