PP i PT mine domaće proizvodnje

13

PP i PT mine domaće proizvodnje

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 8466

Zašto ne bi mogle? Jedino ako udariš neku egzotiku od elektronike u vidu senzora na pritisak i pomeranje onda teško. U tom slučaju se pored njih postavi 200 g trotila ili malo plastike i sve se to digne u vazduh, ovo se radi i ako neko ne želi da rizikuje sa razminiranjem.

Što se tiče mine PROM-1 ako se otkrije potrebno je imati osigurač za upaljač koji onemogućava da se upaljač aktivira. On se pažljivo stavi na upaljač i onda se preseče žica ili ako je postavljena samo na nagaz zabravi i polako se odvrne upaljač i skine sa mine.Ovde se vidi taj osigurač, ova polukružna žica se zabravi u vodoravnom položaju u žljebove na plastičnom delu i nedozvoljava da se osigurač skine sa upaljača.

Zatim se na minu postavi kanapče dovoljne dužine da se ode do najbližeg zaklona i onda se mina polako izvlači iz zemlje. Ako nema dopunskog upaljača odozdo mina se izvuče i vrši se odlaganje na bezbedno mesto.

Ako ima dopunski upaljač eto vatrometa.

Ovo je sigurniji način, da se ne rizikuje previše.

U suštini mina se lagano i pažljivo otkopava, i pazi se da se slučajno ne aktivira dopunski upaljač ako ga ima.

Samo na ratištima na prostorima bivše SFRJ je kako sam već napomenuo bilo ovih mina na sve strane i sve zaraćene strane su znale kako se minira i razminira po JNA priručniku. Zbog toga su mnogi dodavali svoje improvizovane detalje. Zbog toga je za razminiranje minskih polja na prostorima bivše SFRJ najbolje koristiti uništavanje mina sa eksplozivom.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 33937
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Bomber ::Ron Jeremy imaš li možda sliku transportne torbe za MRUD koja se nosi preko ramena,te sliku uređaja za testiranje koji bude u kompletu u toj torbi?

Evo pronašao sam neke scanove....offline
 • Pridružio: 13 Dec 2008
 • Poruke: 114

hvala,to su scanovi iz originalnog pravila JNA za mrud?Cool

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 33937
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Fotosi i shematski preseci PT mina TMA-3 i TMA-5 (sa jednog britanskog sajta)

TMA-3....


TMA-5....offline
 • Pridružio: 19 Jul 2007
 • Poruke: 105
 • Gde živiš: Prekoputa nove godine

Evo da dodam sliku MRUD torbice...snimljeno iza autoparka na željaviDjadjo

offline
 • duško
 • Pridružio: 06 Maj 2009
 • Poruke: 36

dragi prijatelju aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa1
hvala ti na ovako opseznom prikazu MES-a u upotrebi u ex jna pokusavao sam da prikazem to isto ali se bas ne snalazim najbolje s ovom masinerijom a imam zelju da vam prenesem makar mali deo mog znanja o MES-a.mnogi od nas zaboravljaju jednu cinjenicu dok vojnicka cizma ne zagazi na teritoriju ista nije zauzeta,a na sta ce da zagazi to zavisi od nas i naseg znanja .sve sto si prikazao su prosta formacijska sredstva a moja postapalica u toku obuke je bila "da bujna masta stvara svaste )mnogo te pozdravljam i jos jednom ti hvala na ovom lepom i poucnom prikazu MES-a

offline
 • cobra  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 09 Avg 2008
 • Poruke: 461
 • Gde živiš: U jednoj BG opstini

treefas ::imam zelju da vam prenesem makar mali deo mog znanja o MES-a.
Svaka informacija je dobro dosla,ako nesto imas ti pisi Very Happy

offline
 • duško
 • Pridružio: 06 Maj 2009
 • Poruke: 36

Wisdomseeker ::Onaj mali uređaj na slici sa MRUD-om koji ima oznaku РИ je ručni induktor koji se koristi za njegovo aktiviranje od strane vojnika po njegovoj proceni kad je najbolje aktivirati ga.

Na donjoj slici sa MRUD-om je potezni upaljač UPMR-2A koji se koristi i na PMR-2A, kada se MRUD postavljen da se aktivira na potez.

MRUD se postavlja sa ispupčenim lukom ka neprijatelju. Na unutrašnjem luku se koliko sećam nalazi lučna čelična ploča koja sprečava širenje čeličnih kuglica prema sopstvenoj vojsci. Naravno iza MRUD-a se ne nalazi niko inače strada.

Pošto sad imamo i sliku za TMRP-6. Na slici se vidi kružni plastični prsten koji ima mali osigurač kao za ručnu bombu. Ovo je osigurač za nagazni deo mine.

U sredinu se postavlja Antena koja se samo navuče na mali patrljak koji viri iz sredine. Deo koji liči na urez vijka je poklopac za specijalni ključ. Sa druge strane je dugme koje otpušta satni mehanizam kada se ovaj ključem navije. Uz ovu minu ide i mali žuti osigurač koji ide preko otvora za antenu i zahvata dugme za aktiviranje satnog mehanizma.

Koliko znam Trotil je vrlo jednostavan za pravljenje, tako da ga je lako napraviti i u fabrici koja nema visokorazvijen tehnološki postupak. C4 i ostali plastikaneri su malo komplikovaniji za pravljenje. Zato su i Česi za svoj RDX (mislim da je RDX) ubacili i miris trule ribe (posle terosrističkih napada 80 godina) da se lakše otkrije putem psa tragača i svinja takođe.


Sve si lepo napisao samo mala ispravka sto se tice MRUD-a punen je s 900gr plasticnog eksploziva, s prednje strane se nalazi oko 350 kuglica celicnih promera 9mm ulivenih u tvrdju prozirnu plastiku. Sa zadnje strane se ne nalazi nikakva ploca nego samo poklopac od plastike zbog
cinjenice da svi eksplozivi deluju u sustini sa 70 %snage prema jacem otporu zbog toga je MRUD ubitacan cak do 150 m

Dopuna: 11 Maj 2009 16:46

Ron Jeremy ::Wisdomseeker ::
Противтенковска мина разорно пробојна – 6 (ТМРП-6)

Telo je od plastične mase sa ugrađenim upaljačem i satnim mehanizmom. U njoj se nalazi i probojni disk (bakar ili neka legura sa bakrom, ako se dobro sećam) Eksplozivno punjenje je 5,2 kilograma livenog trotila. Upaljač je UTMR-6. Aktivira se nagazom od 150 i više kg, satni mehanizam ima mogućnost podešavanja od 1-4 minuta. Ova mina ima i dopunski sistem aktiviranja putem antene, aktiviranje se dešava pod pritiskom od 1,3 do 1,7 kg. Takođe ima jedan dopunski upaljač.

Antena je dužine oko 0,5 m. Ako se postavi u visokoj travi ova mina može imati i protivpešadijski karakter, s obzirom na silu aktiviranja putem antene.To bi izgledalo ovako....

+

Ukoliko se mina aktivira antenom ispod tenka, izmedju satnog mehanizma i metalnog diska nalazi se barutno punjenje koje ima ulogu da u trenutku eksplozije odbaci komplet satni mehanizam i oslobodi disk (vremenski uskladjeno) disk nema kumulativnu ulogu nego probojnu, dejstvom eksploziva pretvara se u metalnu kuglu koja vrši proboj a za njom u tenk prodire udarni i toplotni evekat kumulativno postavljenog eksploziva.

Dopuna: 11 Maj 2009 17:17

Wisdomseeker ::@Kibo

Pirotehničari, mineri i pioniri koji se bave tim poslom mogu da smisle sve što ti padne na pamet. Ako su upoznati i sa elektrotehnikom onda nema granica njihovoj improvizaciji.

Pionir (miner) dva puta u životu greši. Prvi put kad izabere taj posao, a drugi put ako mu se posao obije o glavu.

offtopic
Iako na internetu postoje mnogi sajtovi na kojima možeš pronaći kako se ovakve improvizovane mine prave, mislim da to nije za objavljivanje na ovom sajtu, osim ako administratori i moderatori dozvole.
/offtopic.


Tu si apsolutno u pravu ali ima i ona stara lude i hrabre ponekad i bog cuva (dvaput sam leteo 1.PROM.2.BRK.i osta luda glava na ramenima.

Formacijska MES-a su samo osnov za pravog pionira, zato i jeste pionir da bi se dalje razvijao, a za to mu je potrebna samo bujna mašta!!!

Improvizovane mine su raznorazne fugase koje mogo biti uradjene od prirucnog materijala a uz upotrebu axploziva po tome ih delimo na:

- Kamene fugase (kamen, cigla, metalni elementi itd)
- Plameno hemijske (benzin, hemija, beli fosfor)


A improvizacija u minskom polju imas more, ja nikad nisam dvaput napravio isto. Jedna od najboljih je izrezati od trupca komade oko 30 cm, ukopati u sendvic tri tenkovske mine na njih stavis komad trupca i od minskog polja napravis iskrcenu sumu za svakog izvidjaca ili pionira!
Sistema ima jako mnogo ali je najbitnije da se sve dobro uradi i maskira. Kod pravljenja mesovitih MP-a posebno obracam paznju na pesadiju u podrsci oklopnih sredstava tako da se pojedine tenkovske mine uvek povezuju sa drugim na odstojanju do 10-15 m detonirajucim stapinom a onda zna se, itd.----------- Dopuna: 11 Maj 2009 20:19---------

Bomber ::Ron Jeremy imaš li možda sliku transportne torbe za MRUD koja se nosi preko ramena,te sliku uređaja za testiranje koji bude u kompletu u toj torbi?

Evo pronašao sam neke scanove....

[/quote

’95. sam imao priliku da učestvujem na razmeni iskustava sa pripadnicima US rendžera koji su radili pri firmi "Ronco" koja se bavi deminiranjem za potrebe UN (svetski centar za mine). Najveći strah su imali od našeg PROM -1 i MTRP-6 kad naiđu na te mine štapom bi dogurali eksploziv i uništavali ih sa distance. Nikada ni jednu nisu demontirali da bi je ispitali. Nije komplikovana, upaljač nije problem i ne moraš imati osigurač da bi odvrnuo isti. Najveci problem su potezne žice, ako je jedna nije nikakav problem, ukloniš žicu i jednostavno odvrneš upaljač. Problem je ako ima više žica, ja sam znao da postavim više žica koje bih ravnomerno zategao a na dve paralelne bih na krajevima gledajući od mine postavio feder koji bi bio napregnut tako da se u momentu otpuštanja pritiska koji bi bio protivteža suprotni aktivirao upaljač. Zbog toga je potrebno svaku žicu posebno proveriti a posebno proveriti samu trasu duž žice da nema nagaznih mina koje štite istu od razminiranja. Što se tiće dopunskog upaljača ova mina nema ležište za njega. Dno mine koje se pri eksploziji odvaja od tela i služi kao odskočna "daska" za telo mine, za istu je pričvršćeno sa šest šrafa koji su zavrnuti u katranisano ležište tako da se lako odvajaju u momentu izbačaja mine, e za taj šraf se improvizuje veza za dopunsku poteznu minu ili se pod istu stavi trotilski metak sa otpusnim upaljacem, itd.

offline
 • KUZMAR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 25 Feb 2011
 • Poruke: 5235

Ajde da se i ja moalo ukljucim u ovu temu. Jedna bitna stvar kod TMRP-6 je ta da sko se aktivira na antenu ispod tela tenka energija koja se stvori prilikom aktiviranja je tolika da ako je tenkovski zaslon(odnosno ulaz na kupoli) zatvoren u najvecem broju slucajeva dovodi do kidanja kupole od tela tenka. Kod Vukovara 91/92 je jednom tenku tako otkinuta kupola i odbacena nekih ajde sad ne znam tacno ali 30-ak metara da bi se cevkom pobila u zemlju.
Naime kao bivsi podoficir inzinjerije,koji je jednom ``pogresio``(ali kada nije trazio mine) i ostao bez noge , imao sma priliku da u toku skolovanja vidim fotografije dejstva pojedinih mina a najupecatljuvija je bila upravo ta na kojoj je kupola pobodena u zemlju. Na zalost tu fotografiju nemam da bih je prikacio ovde.

offline
 • Pridružio: 05 Jul 2008
 • Poruke: 2294

@KUZMAR


To je ova fotografija? Nadam se da sam pronasla fotografiju na koju si mislio.
Dopuna: 17 Maj 2009 17:11

Radi li se o istom tenku?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 517 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 2 sakrivenih i 507 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Boris90, Koridor, Kristian_KG, Marko Marković, Mixelotti, opt1, ras007, šumar bk2