Aurora/Avrora OS

Aurora/Avrora OS

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 4036

Аурора ОС — домаћа мобилна операционка. Може ли она да замени Андроид?
12. априла
357 прочитали
Оперативни систем за мобилне уређаје "Аурора ОС" је привукла на себе пажњу у вези са могућим санкционными ограничењима страних система.

Се испитују у историји, карактеристикама и перспективама домаће мобилног ОС.


Интересовање за увоз мобилних оперативних система нагло порастао у вези са обсуждениями, укључујући и на високом државном нивоу, могућности блокаде иностраних Андроидуслуга.

Многи одмах сетио да је у Русији већ неколико година ради сопствени мобилни операционка — "Аурора ОС". Међутим, мало ко је себи да је то, за шта је потребно, као и њен поглед као "замена за Андроид".

Дакле, шта је "Аурора ОС"?


ФИНСКИ КОРЕНИ РУСКЕ СИСТЕМА

За почетак, "руска "Аурора ОС" – не сасвим руски. У томе нема ништа лоше или необично — сви савремени системи, било да је то мобилни, десктопные или сервер, расте из само неколико софтверских језгра.
На крају крајева, сви они су дизајнирани за једно и исто "гвожђе" и обављају исте функције.

"Аурора" није изузетак — она је форком окружења оперативних система Саилфисх, која сама по себи је форком Nokia-вской оперативним системима MeeGo, која је форком мобилног Линукс, који је заузврат...

Овај ланац може разматывать дуго, али је боље да се ограничи Саилфисх. Га направили у 2012. години потичу из Нокиа, организовавшие за ову компанију Jolla. Њен писали под одређену железку — Jolla Телефону.

Покретање Jolla је амбициозен и обећао да померите своје "Джоллафоном" све, укључујући ипхоне. Али — "не взлетело".

У принципу, Саилфисх остао без примене, и лиценцу за њега у 2016. години је купила руска компанија "Отворена мобилна платформа" (ОМП). Тако је добио право на израду и коришћење Саилфисх ОС и у сарадњи са програмерима Jolla је успоставио мобилне ОС Саилфисх ОС за Мобилне уређаје Рус. У 2018. години 75% ОМП и пакет акција Jolla купио "Android".

Следеће године операционку преименован у "Аурора ОС".
ОС У СЛУЖБИ ОТАЏБИНЕ

Android, као што је познато, компанија госконтрактная, и "Аврору" он је купио управо за то. За разлику од приватног корисника, које, у целини, да пљуне на потпуну транспарентност га ипхоне за Аппле и његова Андроид за Гоогле, јавним службама и народу служби класе за своје службене сврхе потребна средства комуникације, са којима "не кроз" било спецслужбам, осим сопствене.

Дакле, "Аурора", иако је и форк Саилфисх, али прилично тешко "допиленный" под госнужды — добро лиценца дозвољава. Она је створена за изградњу поузданог мобилне инфраструктуре, заштиту осетљивих информација у оквиру државе организацијама/институцијама, може да се користи чак и за изградњу инфраструктуре органа државне власти (Влада руске ФЕДЕРАЦИЈЕ, Апарат Председника).

У њу су уграђени моћни система безбедности:

софтверски алати криптографической заштите (СКЗИ) Патхфиндер ССЛ,
усклађеност са захтевима за СКЗИ разреда КС2 и АК2,
званична потврда ФСТЭК на А4/УД4.
"Аурора ОС" у стању да:
обезбедити поуздану даљински приступ системима криптографије,
чувати шифроване податке,
креирање и заштићене канале за пренос информација,
користите домаће криптографију према ГОСТ,
одржавање е-потпис и спољни токени технологија блокчейн.
При томе сви уређаји на "Аурора" се управља кроз сервис "Аурора Центар", задужен за инсталацију софтвера, закључавање, проверу на аутентичност.

Свака апликација ради са посебним за њега ресурсима у изолованом стеку, да осигурава од хакерских упада.
Али ове импресивне појачања имају и своје мане.

"АУРОРА" У ЦИВИЛУ

Масовно корисника, будемо искрени, не много брига безбедности и криптостойкость га смартфона. Он мора да мачка је снимљен лепо, игре нису лагали и социалки не тупили.

Дакле, од алтернативне оперативног система ће захтевати не сертификације ФСТЭК, а да је она била "не горе иос".

Са овим није све тако једноставно.

Ствар је у томе, да је оперативни систем за мобилне уређаје — то не Виндовс, који се може инсталирати на било ком гвожђе, укључујући паметан кафу.

Чак и "чист Андроид" (прилично условно појам, као сферне коњ у вакууму) не можете узети и ставити на ваш Самсунг Галаки, иако је "телефона на андроид". Он мора бити посебно прилагођен под посебан уређај у облику фирмвера на њега.

Као фирмваре постоје за већину популарних модела. Њихова адаптација, по правилу, баве ентузијасти, најчешће, они имају употребљивости горе него вендорская фирмваре, али и даље самоуверено раде.

Међутим, "Аурора" — систем са великим бројем "приватног" кода, и нико неће дати било ентузијаста у њему ковыряться.
Дакле, да се "паметни телефон на "Аурора", морате да купите то је "паметни телефон на "Аурора". Тј. уређај где се ова ОС предустановлена произвођача.

Данас постоје четири таква смартпхоне:

МИГ C55
Qtech QMP-М1-N
Qtech QMP-М1-N ИП
ИНОИ R7
И пет таблета:

Aquaris Цмп НС 220R
Aquaris Цмп НС 208R
Ф+ Лифе Таб Плус
Ф+ R570
МИГ Т8
Изгледа да је добар избор (више него, на пример, тренутни владар мобилним уређајима Аппле), али: "Продаја мобилних уређаја на "Аурора ОС" врши се само привреди и државним корисницима".

Оопс!

АВРОРОЗАМЕЩЕНИЕ

Дакле, апарати на "Аурора ОС" масовном кориснику не продају, а саму систем је немогуће лако бацкпорт на друге уређаје. Међутим, замислимо да су административне баријере снимљен — да ли "Аурора ОС" са Андроид?

Нажалост, одговор је недвосмислен — не.

Ствар чак није у томе да сама операционка "непотребно секьюрна" за масовно корисника, а у томе, што се на њу једноставно нема апликације, осим кратког и веома посебне листе.
Оригинална Саилфисх исповедовала другачији приступ — сопствене апликације она уопште није било, али је представљао било који програм за Андроид кроз АПКдатотеке. Параноидальная у погледу безбедности "Аурора", наравно, неће дозволити да се стави на било шта, тако да апликација за Андроид не подржава.

Само посебно писани са веома строгим захтевима за програмере:

пишу се само на Ц++;
обавезно потпис програмера;
на послу су дозвољени само сертификовани вендоры;
да се у листу "беле" БИ, морају да бисте добили дозволу.
У принципу, систем има све потребне АПИ, тако да у теорији, под "Аврору" може да се напише, иако свој "ТикТок", али програмери су не жури да постане у месту у таквим условима.

У принципу, у садашњем облику "Аурора ОС" ни на који начин Андроид неће заменити.

А у перспективи?

А АКО АУРОРА ПУЦА?

Теоретски може да се представи, да на основу "Аурора" ће учинити више отворену и универзалне мобилне ОС за "цивилног" примене. На пример, смањујући захтеви за програмере и враћа компатибилан са ПУТЕМ за Андроид. У томе нема тежине, основна Саилфисх све то може да "из кутије", и наћи баланс безбедности/употребљивости сасвим могуће. То чак и не превише посла.

Међутим, иако је и осуществимое, али прилично безобзирно догађај.

Пре свега, "домаћа мобилни ОС" има смисла када постоји "домаће мобилног гвожђа".
Јер, за разлику од рачунара и лаптоп рачунара, који могу доћи без инсталираним оперативним системом, паметни телефони бод произвођачи. Очекивати да у условима санкција страни вендоры ће издати смарт телефона са руске ОС, чудно — то исто треба да се прилагоде под сваки модел, а то је много теже него да преведе на руски свој фирмвер.

Постоји и још један моменат — "Аурора" лиценциран као верзија Саилфисх, а самим тим и Jolla у било ком тренутку може само да повуче лиценцу.
За то већ постоје претпоставке — пре неки дан пријавио да Jolla жели да откупи код руских партнера своје акције и да се прекине сарадња за развој пројекта. Руководство компаније сматра да је "у тренутној ситуацији Jolla нема будућности без потпуног изласка из руске својине".

На посао "Аурора ОС" то ни на који начин неће утицати — цео процес развоја, све изворни код и инфраструктура скупштине, као и све надлежности за развој система, пуштање њеног нових верзија и портированию на нове уређаје на 100 одсто обезбеђује домаће компаније ОМП.

Али развој новог "потрошача" форка, не говорећи већ о томе како да инсталирате га страним вендорами, може да изазове лиценцу сукоб.
На крају крајева, исти уређаји који се нуде са "Аурора ОС", има у слободној продаји са инсталираним домаће окупљања Андроид.

И ако је свакако треба заместить страни мобилни оперативни систем, то је логичније и лакше урадити на основу њега, добро сам по себи, он је отворен систем.

Никоме није пало на памет да напише ново језгро Линукс за домаће скупштине Астра и Алт?
оригинални текст на руском https://zen.yandex.ru/media/id/5da43a1797b5d400ad7.....56d95f3ff3сајт
https://omp.ru/

сајт 2
https://auroraos.ru/

Званични Јутјуб канал:
https://www.youtube.com/c/AuroraOS/videos

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 4036

Razvijen kriptovani mesindžer Kolibri za uređaje sa Avrora/Aurora operativnim sistemom.

https://rostec.ru/news/rostekh-razrabotal-zashchishchennyy-messendzher-kolibri/

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 4036

Citat:Министарство дигиталног развоја Русије одлучило је да не издваја 22 милијарде рубаља. за развој домаћег оперативног система „Аурора“ за 2023-2024. Новац је требало да буде потрошен на креирање апликација за ОС и прилагођавање мобилних гаџета за њега, али је регулатор одлучио да је то непримерено расипање. ОС програмер Ростелецом планира да га развије о свом трошку.

https://www.cnews.ru/news/top/2023-01-13_otechestvennoj_os_avrore

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 852 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 6 sakrivenih i 794 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Rade, A.R.Chafee.Jr., arsa, bojank, BORUTUS, Boskovic, Bubili, bufanje, cavatina, Dannyboy, djordje92sm, flash12, FOX, Georgius, goxin, HogarStrashni, HrcAk47, ILGromovnik, ivan1973, Joja, Karla, Kubovac, kybonacci, ladro, Ljiming, Mercury, Mi lao shu, milenko crazy north, nenad81, nextyamb, niksa517, Nobunaga, Novakomp, novator, Parker, pein, Perkele, radionica1, raptorsi, Ripanjac, Sirius, slonic_tonic, solic, suton, theNedjeljko, vathra, VJ, Vlad000, vlad4, zdrebac, 79693