Elektricna vozila protiv "lobija"

1

Elektricna vozila protiv "lobija"

online
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 3424

Koliko ce elektricna vozila naskoditi naftnoj industriji? Zar nije u interesu Amerike i Rusije (a i ne samo njih) da vozila na ovaj pogon budu eliminisana?
Kalasnjikov ima koncept svog elektricnog vozila, ali ne vidim mogucnost da to u Rusiji zazivi, kad vec dosta zavise od prodaje nafte i jedan su od vecih proizvodjaca. Mislim da ce elektrovozila iz Rusije iz tih razloga biti vozila sa manjim dometom, da ne prave konkurenciju SUS vozilima.Evo gorepomenutog vozila
https://www.google.com/amp/s/www.topspeed.com/cars.....1.amp.html

offline
 • yrraf  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 2173
 • Gde živiš: Loznica Srbija

To vozilo meni više deluje kao inovativni marketing Kalašnjikova. Električna vozila su pre svega dobar marketinški trik. Tu nekog pravog ekološkog napretka nema. 70-80% struje i dalje se proizvodi tehnologijama koje vrlo negativno utiču na okolinu. Sa povećanjem potrošnje (što el. vozila donose) taj će procenat moguće još dodatno skočiti. Ono što vam Musk i ekipa ne kažu je kolika trafo stanica ti treba za brze punjače, nisam el. inženjer ali poznajem neke i objasnili su mi da za punjenje par automobila treba trafo kao za napajanje celog gradskog bloka. Takve količine energije i stabilnost napajanja se ne mogu postići iz obnovljivih izvora. Broj elektrana na gas, naftu i ugalj drastično će porasti. U prevodu, džabe ste krečili. Ni ne govorimo o gubicima na mreži, neefikasnosti parnih turbina u elektranama, mrtvom teretu (baterije) koji konstantno voziš, energetskoj gustini baterija u odnosu na naftne derivate. Sve u svemu, sa objektivne strane posmatrano, el. vozilima planeta i čovečanstvo ne dobijaju ništa, samo će neki ljudi zaraditi lovu na našoj površnosti. Ne vidim ja nikakav problem za energetski sektor. Naprotiv, purnjaće se ugalj, nafta i gas još više, samo u elektranama. Eko situacija će se popraviti lokalno u gradovima ali globalno zagrevanje ostaje.
Zaključak je da je u pitanju još jedna šarena laža na kojoj neko zgrće lovu, poput bajki o dizel motoru koji preko noći postade sušta suprotnost svega što su nam 40 godina pričali. Tako ćemo za 40 godina shvatiti i da je EV velika prevara. U međuvremenu silne milijarde dolara biće ulupane u razvoj hiljada novih modela EV, bez ikakve ekološke koristi a ključne tehnologije poput fuzionih ili torijumskih reaktora ostaće bez finansijske podrške i samim tim bez razvoja.

offline
 • Nikola Radukic
 • Pridružio: 02 Avg 2007
 • Poruke: 328
 • Gde živiš: The City of Nis

Druže u nekim opštinama Slovačke, lokalna policija ih koristi već godinama. Mislim da je i to malo preuveličano. Slažem se da trenutno, potrošnja struje nije mnogo zelenija od nafte ali to se menja. Dolazi do ekspanzije vetro-parkova.

offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 2329

Emisija štetnih plinova pri industrijskoj proizvodnji tzv "obnovljivih izvora energije" kao vjetroelektrane ili solarni paneli pa i drugi, često višestruko premašuju uštedu u cjelokupnom životnom vijeku istih. Samo da pojasnim ovu tezu.

Nekada davno (90ih) sam čitao studiju Mercedes Benz-a o bio dizelu. Pa kaže ovako: dok uzoreš, potanjuraš, drljaš i posiješ njivu pa usjeve Ca 2* prskaš herbicidima/ pesticidima / fungicidima pa požanješ, dopremiš u postrojenje za prerađivanje, preradiš i odvezeš na benzinsku = negativna co2 bilanca. Proizvedeš više co2 nego što si uštedio ako batališ korištenje naftnih derivata. Energije više potrošiš (što goriva što struje za tvornicu i sve ostalo što ostalih oblika energije) nego što taj dobiveni bio dizel može dati. Slična računica postoji i za vjetruške. Pa gubitci u prijenosu, potrošena energija u održavanju itd itt. U ovom pogledu je, paradoksalno, atomska energija najčistija.

Trik kojim se dotična industrija koristi je sljedeći - primjer Sarajevo ovih dana. Zagađenje boli glava. Da se voze vozila na struju toga nebi bilo. Istina. Ali bi onda predjeli gdje se proizvodi struja bili puno zagađeniji. A učinkovitost vozila na el. pogon je sveukupno manja kad uzmeš u obzir gubitke u proizvodnji i prijenosu energije. Opet proizvodimo više co2 čak iako proizvodnju energije centralizuješ (elektrane). Ovu "sitnicu" namjerno prešutkuju

offline
 • Sim.a 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 2650
 • Gde živiš: Zemlja čuda

Nego da poskidamo te filtere sa dizelaša ko još nije jer sve je to samo...
Nije dosta što su lagali surovo već još i mi dodamo naše kreativnosti a onda naravno da dok se gušimo čuvamo okolinu kinsekih fabrika baterija ili solarnih panela. Da nas nema trabalo bi nas izmisliti.
Država dere tehničke preglede sa nekim taksama i kamerama, trajanjem pregleda vozila, slikanjem i slično ali nije uvela obavezu kontrole da li dizel ima ili je skinuo filter, da li mu radi ili sija ček endžin, da li je katalizator na benzincima ili je i tamo poskidano. Samo plati, teraj i truj ali bitno da ima slika i da traje određen broj minuta. Mi smo majstori za relativizaciju, dominaciju forme nad suštinom i filozofiranje kako je ovako kako je baš najbolje i da ništa ne treba menjati. Mada i ne radi Smile

offline
 • yrraf  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 2173
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Samo da se razumemo, nisam ja protiv inovacija niti mislim da treba ovako. Samo sam jasno naglasio da sam protiv ulaganja u lažne marketinški naduvane tehnologije bez sagledavanja ukupnog efekta. Opet ponavljam, EV ima smisla masovno uvoditi i razvijati tek kada se savladaju tehnologije masovne proizvodnje Low Carbon Footprint struje. Znači, razvijmo Fuzione ili mnogo realnije Torijumske reaktore pa onda hajdemo u omasovljenje EV. Ovako se ulupaju milijarde u razvoj što lepših EV jer je to moderno, a onda ih narod kupi, potrošnja struje skoči naglo a mi ni ovu postojeću potrošnju ne možemo da pokrijemo ni 30% obnovljivim izvorima. Gde je tu tačno pamet? Niko nije protiv inovacija već da se novac i resursi troše na prave inovacije a ne na marketinške trikove. Primer sa dizelom je odličan. Da je ta količina novca i resursa uložena u razvoj efikasnijih benzinaca, Vankel motora, hibrida sa manjim efikasnim gasnim turbinama i sl. sveukupni rezultat bi bio bolji po planetu. Ali ne, neko je razvio brzohodni dizel motor (čitaj Nemci) i onda ga prodao kao čudo eko tehnologije i uzimao lovu 40 godina. Kad su ga ostali sustigli, brže bolje pričaj kako je sve bila laž, zabranjuj dizelaše zakonom i uzimaj pare na već pripremljenoj novoj generaciji benzinskih motora i ostavi konkurenciju opet iza sebe jedno 5 godina. Sve se radi za **beni dolar a planeta propada. O našim kretenskim propisima da i ne pričam. Tehnički bez provere izduvnih gasova a traže fabričku homologaciju dizalice na kamionu. Pola države povadio katalizatore jer ima platine pa se utopi za 100 evrića. Potpuni kretenizam. I treba da se pogušimo u onoj smrdljivoj magluštini. Za bolje nismo ni političari a ni narod.

offline
 • Pridružio: 01 Feb 2014
 • Poruke: 1303
 • Gde živiš: Nacionalni park Srbija

U Rusiji će električna vozila zaživeti onda kad i na bliskom istoku zažive radijatori.
yrraf ::Zaključak je da je u pitanju još jedna šarena laža na kojoj neko zgrće lovu, poput bajki o dizel motoru koji preko noći postade sušta suprotnost svega što su nam 40 godina pričali. Tako ćemo za 40 godina shvatiti i da je EV velika prevara. U međuvremenu silne milijarde dolara biće ulupane u razvoj hiljada novih modela EV, bez ikakve ekološke koristi a ključne tehnologije poput fuzionih ili torijumskih reaktora ostaće bez finansijske podrške i samim tim bez razvoja.
Upravo tako. Ja prvi podržavam ideju da čovečanstvo treba da povede računa o ekologiji jer je činjenica da smo već postali teret i sebi i planeti (nisam pominjao globalno zagrevanje, samo kažem da smo teret). I da je krajnje vreme da se dovedemo u red.

ALI, to ne podrazumeva zamenu jednog zla drugim. Zamenu dizel motora koji ispušta čađ i ugljen dioksid, vozilima koja su prepuna elektronike i baterija koje ni dan danas ne mogu da se u potpunosti recikliraju niti odlože na deponije a da ne ispuste toksična jedinjenja u tlo.

Moderna ekologija se svela na senzacionalizam, karijeriste, fanatizam, isključivost (sve je ili potpuno dobro ili potpuno loše) i dvostruke standarde. Pravih današnjih ekologa je malo. Uglavnom se sve svodi na vrtenje praznih priča i menjanje interesa jednih interesima drugih.

I kao što postoji naftni lobi, tako isto danas postoji i električni lobi.


Inače, vezano za temu - auto izgleda užasno. Ali ajde što izgleda užasno, nego što mu je i praktičnost i upotrebljivost tu negde. Za početak, baš bih voleo da vidim kako bi se ovaj ''low rider'' ponašao na ulicama jedne Moskve u toku zime i snežnih naleta. Zatim bih voleo da ga vidim na ulicama jednog Murmanska (mislim, ''ulicama''...) A onda bih ga pustio niz prvi Ruski put koji nije među top 10 najvažnijih i najodržavanijih i merio vreme za koliko minuta bi se nepovratno zaglavio i/ili ostao bez nekog dela.

Eto toliko za početak. Potpuno neupotrebljiva mašina. Ali hej... bitno da ima epitet da je ''green'' i ''eco friendly''. Iako zapravo nije ni to. Ali nema veze. Pravimo se da jeste, da ne kvarimo zabavu.


Budi bog s nama, šta sve ljudima neće pasti na pamet... Bebee Dol GUZ - Glavom U Zid

offline
 • Cigi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 2775
 • Gde živiš: Novo mesto

Tako je yrraf.
Stavili su trošarinu na CO2. Pa šta, pola Balkana je šuma, tako da mi sa time nemamo problema.
Električni tramvaj i vlak su sa nama več puno vremena. A dernek oko elekričnih kola, kao da se vratio Jezus.
U Angliju su napravili analizi i potrebno je 100% više infrastrukture, novi kablovi.
Da se vratimo na trošarine na benzin i naftu. One predstavljaju veliki deo proračuna država. Vozaći električnih kola će to platiti.
Nemci neće ugalj, atomske centrale, ostane samo gas.

offline
 • Pridružio: 03 Jun 2011
 • Poruke: 1662

Elektricna vozila smanjuju emisiju stetnih gasova u gradovima u kojima najveci broj ljudi zivi.
Elektricna vozila ce povacati proizvodnju struje i emisiju stetnih gasova od termo elektrana. Ali te elektrane se nalaze van gradova i uglasvom u slabije naseljenom podrucjima. Tako da gradovi ipak ostaju cistiji.

offline
 • Pridružio: 01 Feb 2014
 • Poruke: 1303
 • Gde živiš: Nacionalni park Srbija

Gradovima u proseku više škode termoelektrane i toplane nego ti gasovi iz auspuha Euro 5 i Euro 6 vozila.
I mi ovde što se davimo u smogu zadnjih meseci, davimo se zato što su nam gradovi a i sela puni malih i velikih Černobilja. Pa kad Toplane dovezu tanker mazuta a komšija natrpa sve čega se dokopa u Smederevac, pa tako x 10.000... to napravi dimnu zavesu. Koje, gle čuda, leti nema. Iako je broj automobila tad isti kao i zimi, ako ne i manji. Dakle auspuh zagađuje, ali ni upola koliko ložišta, grejanje i industrija. To pokazuju i zvanični podaci, mada mnogi (mediji i aktivisti) pokušavaju da obmanu ljude da je saobraćaj kriv za sve. Iako on ne čini ni 30% zagađenja. I to uprkos svim starudijama od vozila koja se ovde prodaju i voze.

A tu je i gorepomenuti problem baterija kod EV koje su, kad postanu otpad, izuzetno toksične i još uvek teško reciklabilne. Za razliku od gomile gvožđurije koja se može reciklirati u sto drugih stvari.

Ali naravno o tome niko od ovih modernih ''ekologa'' i dušebrižnika po medijima ne priča.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 799 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 5 sakrivenih i 749 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, 357magnum, 8u47, airsuba, ArmyBoss, arzak, bbogdan, Bobrock1, Boris90, BORUTUS, brufen, Centauro, chitach, danilopu, dankisha, Dorcolac, dule10savic, dule70, GH69, Ivan Campo, kaptain, Komentator, lord sir giga, mb1213, mean_machine, mercedesamg, Miki01, mikrimaus, Milan A. Nikolic, Miškić, nebkv, Nemanja.M, Odisey, panzerwaffe, procesor, samsung, suton, tmanda323, trutcina, tubular, ValarMorghulis, vlad the impaler, zlatkoa987, Zoca, |_MeD_|