Elektricna vozila protiv "lobija"

1

Elektricna vozila protiv "lobija"

offline
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 5263

Koliko ce elektricna vozila naskoditi naftnoj industriji? Zar nije u interesu Amerike i Rusije (a i ne samo njih) da vozila na ovaj pogon budu eliminisana?
Kalasnjikov ima koncept svog elektricnog vozila, ali ne vidim mogucnost da to u Rusiji zazivi, kad vec dosta zavise od prodaje nafte i jedan su od vecih proizvodjaca. Mislim da ce elektrovozila iz Rusije iz tih razloga biti vozila sa manjim dometom, da ne prave konkurenciju SUS vozilima.Evo gorepomenutog vozila
https://www.google.com/amp/s/www.topspeed.com/cars.....1.amp.html

offline
 • yrraf  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 2458
 • Gde živiš: Loznica Srbija

To vozilo meni više deluje kao inovativni marketing Kalašnjikova. Električna vozila su pre svega dobar marketinški trik. Tu nekog pravog ekološkog napretka nema. 70-80% struje i dalje se proizvodi tehnologijama koje vrlo negativno utiču na okolinu. Sa povećanjem potrošnje (što el. vozila donose) taj će procenat moguće još dodatno skočiti. Ono što vam Musk i ekipa ne kažu je kolika trafo stanica ti treba za brze punjače, nisam el. inženjer ali poznajem neke i objasnili su mi da za punjenje par automobila treba trafo kao za napajanje celog gradskog bloka. Takve količine energije i stabilnost napajanja se ne mogu postići iz obnovljivih izvora. Broj elektrana na gas, naftu i ugalj drastično će porasti. U prevodu, džabe ste krečili. Ni ne govorimo o gubicima na mreži, neefikasnosti parnih turbina u elektranama, mrtvom teretu (baterije) koji konstantno voziš, energetskoj gustini baterija u odnosu na naftne derivate. Sve u svemu, sa objektivne strane posmatrano, el. vozilima planeta i čovečanstvo ne dobijaju ništa, samo će neki ljudi zaraditi lovu na našoj površnosti. Ne vidim ja nikakav problem za energetski sektor. Naprotiv, purnjaće se ugalj, nafta i gas još više, samo u elektranama. Eko situacija će se popraviti lokalno u gradovima ali globalno zagrevanje ostaje.
Zaključak je da je u pitanju još jedna šarena laža na kojoj neko zgrće lovu, poput bajki o dizel motoru koji preko noći postade sušta suprotnost svega što su nam 40 godina pričali. Tako ćemo za 40 godina shvatiti i da je EV velika prevara. U međuvremenu silne milijarde dolara biće ulupane u razvoj hiljada novih modela EV, bez ikakve ekološke koristi a ključne tehnologije poput fuzionih ili torijumskih reaktora ostaće bez finansijske podrške i samim tim bez razvoja.

offline
 • Nikola Radukic
 • Pridružio: 02 Avg 2007
 • Poruke: 307
 • Gde živiš: The City of Nis

Druže u nekim opštinama Slovačke, lokalna policija ih koristi već godinama. Mislim da je i to malo preuveličano. Slažem se da trenutno, potrošnja struje nije mnogo zelenija od nafte ali to se menja. Dolazi do ekspanzije vetro-parkova.

offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 2317

Emisija štetnih plinova pri industrijskoj proizvodnji tzv "obnovljivih izvora energije" kao vjetroelektrane ili solarni paneli pa i drugi, često višestruko premašuju uštedu u cjelokupnom životnom vijeku istih. Samo da pojasnim ovu tezu.

Nekada davno (90ih) sam čitao studiju Mercedes Benz-a o bio dizelu. Pa kaže ovako: dok uzoreš, potanjuraš, drljaš i posiješ njivu pa usjeve Ca 2* prskaš herbicidima/ pesticidima / fungicidima pa požanješ, dopremiš u postrojenje za prerađivanje, preradiš i odvezeš na benzinsku = negativna co2 bilanca. Proizvedeš više co2 nego što si uštedio ako batališ korištenje naftnih derivata. Energije više potrošiš (što goriva što struje za tvornicu i sve ostalo što ostalih oblika energije) nego što taj dobiveni bio dizel može dati. Slična računica postoji i za vjetruške. Pa gubitci u prijenosu, potrošena energija u održavanju itd itt. U ovom pogledu je, paradoksalno, atomska energija najčistija.

Trik kojim se dotična industrija koristi je sljedeći - primjer Sarajevo ovih dana. Zagađenje boli glava. Da se voze vozila na struju toga nebi bilo. Istina. Ali bi onda predjeli gdje se proizvodi struja bili puno zagađeniji. A učinkovitost vozila na el. pogon je sveukupno manja kad uzmeš u obzir gubitke u proizvodnji i prijenosu energije. Opet proizvodimo više co2 čak iako proizvodnju energije centralizuješ (elektrane). Ovu "sitnicu" namjerno prešutkuju

offline
 • Sim.a 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 2945
 • Gde živiš: Zemlja čuda

Nego da poskidamo te filtere sa dizelaša ko još nije jer sve je to samo...
Nije dosta što su lagali surovo već još i mi dodamo naše kreativnosti a onda naravno da dok se gušimo čuvamo okolinu kinsekih fabrika baterija ili solarnih panela. Da nas nema trabalo bi nas izmisliti.
Država dere tehničke preglede sa nekim taksama i kamerama, trajanjem pregleda vozila, slikanjem i slično ali nije uvela obavezu kontrole da li dizel ima ili je skinuo filter, da li mu radi ili sija ček endžin, da li je katalizator na benzincima ili je i tamo poskidano. Samo plati, teraj i truj ali bitno da ima slika i da traje određen broj minuta. Mi smo majstori za relativizaciju, dominaciju forme nad suštinom i filozofiranje kako je ovako kako je baš najbolje i da ništa ne treba menjati. Mada i ne radi Smile

offline
 • yrraf  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 2458
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Samo da se razumemo, nisam ja protiv inovacija niti mislim da treba ovako. Samo sam jasno naglasio da sam protiv ulaganja u lažne marketinški naduvane tehnologije bez sagledavanja ukupnog efekta. Opet ponavljam, EV ima smisla masovno uvoditi i razvijati tek kada se savladaju tehnologije masovne proizvodnje Low Carbon Footprint struje. Znači, razvijmo Fuzione ili mnogo realnije Torijumske reaktore pa onda hajdemo u omasovljenje EV. Ovako se ulupaju milijarde u razvoj što lepših EV jer je to moderno, a onda ih narod kupi, potrošnja struje skoči naglo a mi ni ovu postojeću potrošnju ne možemo da pokrijemo ni 30% obnovljivim izvorima. Gde je tu tačno pamet? Niko nije protiv inovacija već da se novac i resursi troše na prave inovacije a ne na marketinške trikove. Primer sa dizelom je odličan. Da je ta količina novca i resursa uložena u razvoj efikasnijih benzinaca, Vankel motora, hibrida sa manjim efikasnim gasnim turbinama i sl. sveukupni rezultat bi bio bolji po planetu. Ali ne, neko je razvio brzohodni dizel motor (čitaj Nemci) i onda ga prodao kao čudo eko tehnologije i uzimao lovu 40 godina. Kad su ga ostali sustigli, brže bolje pričaj kako je sve bila laž, zabranjuj dizelaše zakonom i uzimaj pare na već pripremljenoj novoj generaciji benzinskih motora i ostavi konkurenciju opet iza sebe jedno 5 godina. Sve se radi za **beni dolar a planeta propada. O našim kretenskim propisima da i ne pričam. Tehnički bez provere izduvnih gasova a traže fabričku homologaciju dizalice na kamionu. Pola države povadio katalizatore jer ima platine pa se utopi za 100 evrića. Potpuni kretenizam. I treba da se pogušimo u onoj smrdljivoj magluštini. Za bolje nismo ni političari a ni narod.

offline
 • Pridružio: 01 Feb 2014
 • Poruke: 1297
 • Gde živiš: Nacionalni park Srbija

U Rusiji će električna vozila zaživeti onda kad i na bliskom istoku zažive radijatori.
yrraf ::Zaključak je da je u pitanju još jedna šarena laža na kojoj neko zgrće lovu, poput bajki o dizel motoru koji preko noći postade sušta suprotnost svega što su nam 40 godina pričali. Tako ćemo za 40 godina shvatiti i da je EV velika prevara. U međuvremenu silne milijarde dolara biće ulupane u razvoj hiljada novih modela EV, bez ikakve ekološke koristi a ključne tehnologije poput fuzionih ili torijumskih reaktora ostaće bez finansijske podrške i samim tim bez razvoja.
Upravo tako. Ja prvi podržavam ideju da čovečanstvo treba da povede računa o ekologiji jer je činjenica da smo već postali teret i sebi i planeti (nisam pominjao globalno zagrevanje, samo kažem da smo teret). I da je krajnje vreme da se dovedemo u red.

ALI, to ne podrazumeva zamenu jednog zla drugim. Zamenu dizel motora koji ispušta čađ i ugljen dioksid, vozilima koja su prepuna elektronike i baterija koje ni dan danas ne mogu da se u potpunosti recikliraju niti odlože na deponije a da ne ispuste toksična jedinjenja u tlo.

Moderna ekologija se svela na senzacionalizam, karijeriste, fanatizam, isključivost (sve je ili potpuno dobro ili potpuno loše) i dvostruke standarde. Pravih današnjih ekologa je malo. Uglavnom se sve svodi na vrtenje praznih priča i menjanje interesa jednih interesima drugih.

I kao što postoji naftni lobi, tako isto danas postoji i električni lobi.


Inače, vezano za temu - auto izgleda užasno. Ali ajde što izgleda užasno, nego što mu je i praktičnost i upotrebljivost tu negde. Za početak, baš bih voleo da vidim kako bi se ovaj ''low rider'' ponašao na ulicama jedne Moskve u toku zime i snežnih naleta. Zatim bih voleo da ga vidim na ulicama jednog Murmanska (mislim, ''ulicama''...) A onda bih ga pustio niz prvi Ruski put koji nije među top 10 najvažnijih i najodržavanijih i merio vreme za koliko minuta bi se nepovratno zaglavio i/ili ostao bez nekog dela.

Eto toliko za početak. Potpuno neupotrebljiva mašina. Ali hej... bitno da ima epitet da je ''green'' i ''eco friendly''. Iako zapravo nije ni to. Ali nema veze. Pravimo se da jeste, da ne kvarimo zabavu.


Budi bog s nama, šta sve ljudima neće pasti na pamet... Bebee Dol GUZ - Glavom U Zid

offline
 • Cigi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 2824
 • Gde živiš: Novo mesto

Tako je yrraf.
Stavili su trošarinu na CO2. Pa šta, pola Balkana je šuma, tako da mi sa time nemamo problema.
Električni tramvaj i vlak su sa nama več puno vremena. A dernek oko elekričnih kola, kao da se vratio Jezus.
U Angliju su napravili analizi i potrebno je 100% više infrastrukture, novi kablovi.
Da se vratimo na trošarine na benzin i naftu. One predstavljaju veliki deo proračuna država. Vozaći električnih kola će to platiti.
Nemci neće ugalj, atomske centrale, ostane samo gas.

offline
 • Pridružio: 03 Jun 2011
 • Poruke: 1645

Elektricna vozila smanjuju emisiju stetnih gasova u gradovima u kojima najveci broj ljudi zivi.
Elektricna vozila ce povacati proizvodnju struje i emisiju stetnih gasova od termo elektrana. Ali te elektrane se nalaze van gradova i uglasvom u slabije naseljenom podrucjima. Tako da gradovi ipak ostaju cistiji.

offline
 • Pridružio: 01 Feb 2014
 • Poruke: 1297
 • Gde živiš: Nacionalni park Srbija

Gradovima u proseku više škode termoelektrane i toplane nego ti gasovi iz auspuha Euro 5 i Euro 6 vozila.
I mi ovde što se davimo u smogu zadnjih meseci, davimo se zato što su nam gradovi a i sela puni malih i velikih Černobilja. Pa kad Toplane dovezu tanker mazuta a komšija natrpa sve čega se dokopa u Smederevac, pa tako x 10.000... to napravi dimnu zavesu. Koje, gle čuda, leti nema. Iako je broj automobila tad isti kao i zimi, ako ne i manji. Dakle auspuh zagađuje, ali ni upola koliko ložišta, grejanje i industrija. To pokazuju i zvanični podaci, mada mnogi (mediji i aktivisti) pokušavaju da obmanu ljude da je saobraćaj kriv za sve. Iako on ne čini ni 30% zagađenja. I to uprkos svim starudijama od vozila koja se ovde prodaju i voze.

A tu je i gorepomenuti problem baterija kod EV koje su, kad postanu otpad, izuzetno toksične i još uvek teško reciklabilne. Za razliku od gomile gvožđurije koja se može reciklirati u sto drugih stvari.

Ali naravno o tome niko od ovih modernih ''ekologa'' i dušebrižnika po medijima ne priča.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 822 korisnika na forumu :: 61 registrovanih, 11 sakrivenih i 750 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, Apok, aramis s, Atomski čoban, babaroga, Bane san, Batinas, bobomicek, bojank, bojankrstc, botta, Brana01, darios, darkangel, DeerHunter, delrey, Denaya, Dorcolac, DPera, Dvojac005, Enigma Nobody, Georgius, gomago, Ivica1102, ivica976, kalens021, Karla, Komentator, Kubovac, kybonacci, mb1213, muaddib, nuke92, ostoja, Panter, panzerwaffe, pein, radoznao, rikirubio, robertino, ruma, ruso, sabros, sap, sasa76, simazr, slonic_tonic, Srle993, Steeeefan, suton, tomigun, Trpe Grozni, uruk, Vatreni Zmaj, Vlad000, voja64, wolverined4, Wrangler, zicko.spacek, zixmix, 125