Miroslav Lazanski

12

Miroslav Lazanski

offline
 • Pridružio: 20 Jun 2014
 • Poruke: 4626
 • Gde živiš: Zagreb

Luka ::Možemo mi da pričamo šta hoćemo, ali Laza ima najbolji auto u gradu. Šteta (ili sreća) da ne može da se registruje tenk Laughing


hahaha, koji pozer.
veliki ratnik, nema šta. Sigurno je bio u Legiji stranaca bar 5-6 godina. Very Happy

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11950

Данас је новинарска професија у великој кризи. Са једне стране су употребом интернета, друштвених мрежа и паметних телефона информације постале врло брзо доступне широм света.
Сајтови са вестима лако преузимају те информације, и имамо вести које су брзе и јевтине.
На примеру сајта Алмасдарњуз можемо да видимо да је прилично млада екипа, на основу извора доступних на интернету, направила сајт на коме се могу наћи најновије вести из рата у Сирији.

За дописнике са терена је скоро немогућ задатак да у садашњим условима доставе актуелне вести - увек ће бити актуелнији снимак пролазника који је мобилним снимио догађај чим се десио.
За оно како треба да изгледа рад ратног дописника треба погледати снимке АННА вести. Њихови снимци не само да су актуелни, него имају и велику документарну вредност, а могу и да се користе приликом обуке за најтеже борбе. Мало који рат је у историји био тако добро документован. Али за то је требало провести месеце и године на терену и свакодневно ризиковати главу.

Наравно, за добар новинарски текст није потребно бити на првој линији, довољно је направити анализу на основу доступног материјала. Тако на више форума и блогова постоје добре анализе не само текућих операција, већ и процене стања супротстављених страна, будућих операција и сл. Могу се наћи по форумима мишљења људи који су стручни у одређеним пољима, која су врло квалитетна.
Такође је лако идентификовати одређено оружје, јер на интернету има обиље информација о томе.
Доступне су и мапе терена, ажуриране из сата у сат, заједно са стањем из претходних година.
На нету има и сирових анализа ратних дејстава, попут бројања уништене ратне технике, коришћења ПОВР и сл.
И све је то доступно потпуно слободно. Једини начин да не дођете до тих информација је да немате више од пола сата за компјутером, или да вас то уопште не занима.
За новински текст је зато довољно је да редовно пратите неколико добрих сајтова, и уз мало основног познавања ратне тематике сами извучете закључке.

-----

И поред свих тих напредака у извештавању, имамо Мирослава Лазанског, новинара диносаура који се не мења преко 30 година. Остао је исти из времена кад је било довољно купити на страном аеродрому неки од војних часописа како бисте имали ексклузиву, и имати рејбанке и зелену мајицу да би изгледали као из Вијетнама.
Војног коментатора и аналитичара, који и даље не уме да разликује оружје, иако се тиме бави више деценија.
Ратног извештача из Сирије који не зна ни где се налази а ни са ким разговара.

Његови коментари у репортажи из Сирије одражавају низак ниво познавања тематике.
Показује неексплодирану импровизовану гранату из ”пакленог топа”, и објашњава да има репна пераја и да је горе гасни канистер - све што може и гледалац сам да примети. Не наводи да је то оруђе специфичан изум сиријског рата, да га терористи масовно користе у Алепу, да има домет до 1,5км, да је врло непрецизно и да од њега углавном страдају цивили - нешто што би требало напоменути гледаоцима који то не знају.
Не објашњава ни кад су се борбе водиле у ком делу града.
Пење се на тенк (сумњиве исправности), не искориштава прилику да помене нешто о оклопу и техници која се користи.
Пропушта да каже да је ово ”лимено ту” застор подигнут како би се спречило дејство снајпера низ улицу, што је такође врло специфично за позициони рат у Алепу. Такође су чести и земљани насипи који осим што штите од метака и спречавају пролазак аутомобила бомби - што опет пропушта да наведе, не само на терену него и у продукцији.

----

При свему томе, њега и могу да разумем, али не могу да разумем Политику, новине у којима ради, које претендују да буду озбиљне, које не само да пуштају такве глупости, него га и плаћају за наше услове великом платом.

offline
 • Sim.a 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 1977
 • Gde živiš: Zemlja čuda

Njegovi tekstovi se besomučno prenose a imaju i veliki broj komentara za Politiku kao sajt.
Lajk, šer, komentar vreme.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

Tema moze da se zove i Sasa Rudinski Mr. Green Laughing

Iz vremena kad je bio ozbiljniji ,samo u `Top Gun` fazonu ,jakna ,cvike ,uz nesto malo greskica u komentarima ali dobro ,tada je mogao proci .Bile su to davne 80te i 90te .Bila je to njegova mladost ,ovo danas je njegova `starost -ludost` .offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 30958
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Oglasili se i bosanci...
meni su interesantniji komentari poput "ZNAO SAM!!! Jel i Elvis tamo?"

Kako je novinar beogradske Politike u Alepu sreo mrtvog Ismeta Bajramovića Ćelu: Svi ga zovu Ćelo CIA

Arrow http://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-je-novinar-beo...../161108012

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 30958
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Evo prave istine ko je zapravo famozni Ćelo...

Arrow http://ba.n1info.com/a121322/Vijesti/Vijesti/N1-is.....irije.html

Zanimljivo je to da je on izgleda namerno izostavio da objasni ko je u stvari Ismet Bajramović Ćelo kojeg je intervjuisao samo da bi kompletan tekst izazvao ogromnu pažnju u regionu a što je očigledno i uspeo.

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 4962
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

http://www.politika.rs/scc/clanak/367680/Pogledi/Celo-Tramp-i-ja

Ћело, Трамп и ја

Нисам знао да у Србији има толико јавних личности које обожавају Доналда Трампа. Међутим, сада се сви јављају
Сарајево је с тугом у очима и болом у души дочекало победу Доналда Трампа. Док је телевизија туговала, неки су ме тамошњи медији и портали оптужили да сам у Сирији направио разговор са мртвим човеком – са Исметом Бајрамовићем Ћелом. А то је, признајем, велико признање, то је нешто што досад још никоме није успело, то је нешто што је превише чак и за мене. Можда и зато што је Трамп космат, а Ћело ћелав? Или, хајде да се бавимо нашим Ћелама, када већ Меланија, какво красно српско име, показује три прста.

Елем, како уверити балканске новинарске жицаре, маргиналце, који су некада писали о Мици Трофртаљки и Харију Џексону на босански начин, ситне пулене наше новинарске мафије, да у Сирији заиста постоји и ради за УН човек по имену Исмет Бајрамовић Ћело. Да је дошао у амбасаду Србије у Дамаску и да смо о путу за Алеп разговарали са Ћелом и отправник послова амбасаде господин Милан Вијатовић и ја. И да тај Исмет Бајрамовић Ћело нема везе с криминалцем Исметом Бајрамовићем Ћелом, зликовцем који се убио, или је убијен, пре доста година.Исмет Бајрамовић Ћело (Фото М. Л.)

Како то да у Сарајеву, заправо, и не знају колико укупно Ћела они имају? Мртвих и живих. Што је врло забрињавајуће по Балкан, евроатлантске интеграције и улазак у ЕУ. Наиме, док Сарајево званично не саопшти Бриселу списак свих живих и мртвих Ћела, нема мајци отварања поглавља на путу ка ЕУ. Поглавље 23 за БиХ носи име „Мртве Ћеле, адреса Кошево“, поглавље 32 гласи „Живе Ћеле, непозната адреса“, а поглавље 31 „Живе Ћеле, позната адреса“. Или им је онај зликовац национални херој, па поред њега право на живот нема нити један други Ћело? Чак ни овај у Сирији.

У Сарајеву кажу да знају само за двојицу Ћела, Рамиза Делалића Ћела и оног што се наводно убио, или је убијен. Зар ја треба да одем до Сирије и откријем им и трећег Ћелу? И још да им доказујем и бројем телефона 0930177751 да трећи Ћело постоји? Који се зове Исмет Бајрамовић с надимком Ћело, јер је заиста ћелав, и још успут и жив. Ради у Сирији и држи теретану на Ступу у Сарајеву. И нико да окрене Ћелин телефонски број, објављен у „Политици“, и да скрушено запита: „Господине Ћело, да ли бисте били тако љубазни да нам кажете јесте ли ви живи Ћело, или онај мртав Ћело?“

То се зове „групие“ новинарство. Сарајевско и београдско. Ма какав интервју с председником Асадом, „Политика“ је објавила мој разговор са мртвим Ћелом. За Пулицера. Докторираћу на сарајевским Ћелама...

Нисам знао да у Србији има толико јавних личности које обожавају Доналда Трампа. Признајем аутентичност и искреност по том питању само Војиславу Шешељу и Весни Југовић. Међутим, сада се сви јављају, неки да им је Трамп својевремено нудио брак, али су то с индигнацијом одбили јер већ имају једног тату. Други да су програмски заслужни за његов улазак у Белу кућу, трећи да никада нису сумњали у Доналдов успех. У неверици слушам и гледам оне који су у ноћи председничких избора у САД објашњавали зашто Доналд Трамп сигурно неће победити, како сада хладно објашњавају зашто је победио. А тек они јадници – увлакачи што су у „Краун плази“ гласали? Достојанство, шта то беше?

Доналд Трамп је победио, Хилари Клинтон и Демократска странка траже утеху за садашњост и поуке за будућност. Што се тиче госпође Клинтон, није било боље позиције у борби за улазак у Белу кућу од положаја бивше државне секретарке и уз то још уз благослов актуелног председника. Странка на власти која изгуби изборе првенствено је сама крива што их је изгубила. Овална соба Беле куће, јефтина љубавна афера Била Клинтона, његово флагрантно лагање америчког народа о томе и Хиларина подршка Биловим тврдњама да „орални секс није секс“, чиме је Бил избегао импичмент, јесте, између осталог, и део свеукупног досијеа породице Клинтон. Ту је затим била и јесте нерашчишћена борба унутар Демократске странке, битка између центристичких нових демократа и прогресивног дела странке, одустајање Сандерса у корист Хилари.

Да ли је избор, заправо, био између „неспособног и неподношљиве“? Трамп је деловао као „свој човек, један против свих“, попут каубоја на Дивљем западу, који говори истину. Он је морао да се бори и с историјом, наиме, још од времена Другог светског рата до данас неколико пута се догађало да председнички кандидат, који је бележио лошије резултате у испитивању јавног мњења, у последњем тренутку оствари нагли скок популарности, који ипак није био довољан за победу. Трампу је то ипак успело.

С друге стране, Хилари је деловала као тешки политички штребер. На њеном лицу се јасно читало да свог противника у ТВ дебатама сматра идиотом. Међутим, глупи су увек у већини, освојите њихов глас и увек ћете бити изабрани...
Исмет Бајрамовић Ћело (Фото М. Л.)

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 4962
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

https://www.youtube.com/watch?v=gf_OsStVpzs&list=P.....Yc&index=8

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 10948
 • Gde živiš: Banja Luka

Ajd' da nesto definisemo!
Ovo jeste kantina, opusteni potforum, al' uvek imajte na umu, kad pisete o konkretnim licnostima, da optuzbe imaju istu tezinu kao i na zvanicnom delu foruma. Ovo cita javnost.
Zato vam skrecem paznju da, kad iznosite neku optuzujucu tvrdnju, bez validnog dokaza, tretirace se kao krsenje Pravilnika, a autor ce snositi posledice.
Ako nemate sta konkretno napisati, necu dozvoliti tablodizaciju teme!

O ovom stavu nema rasprave!

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 30958
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Prilično tačan i iskren tekst...

Arrow http://oslobodjenje.rs/lazanski-otkriva-bolnu-isti.....ke-srbije/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 608 korisnika na forumu :: 19 registrovanih, 2 sakrivenih i 587 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Djole, Dorcolac, dragon986, Georgius, ivan979, kaptain, komkom, misa1xx, mnn2, novator, Petar J, royst33, suton, Toper, Trpe Grozni, vlvl, voja64, zexoni