Moguca nadogradnja nasih oklopnjaka

33

Moguca nadogradnja nasih oklopnjaka

offline
 • yrraf  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 2066
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Moglo bi nešto ovako:
https://www.mycity-military.com/Oklopna-tehnika/Bo.....A_140.html
Na BVP-u daje oko 1,1 tone dodatne istisne mase. Obzirom da je Lazar veći, moglo bi možda da se izvuče i 2-2,5 t dodatno sa plovcima. Taman da ga drži na bezbednom gazu. Nešto slično su uradili Finci sa najnovijom Patriom (28t). Ja bi lično najviše voleo da se razvije keramički kompozit pa da se celo vozilo olakša bez dodavanja plovaka.

offline
 • Pridružio: 03 Jul 2014
 • Poruke: 1064

yrraf ::

Svaka cast Ziveli to je to Idea

Lazar 4 amfibija max mase 28 000kg

Sa novim vesanjem T900-9t po osovini mogli bi da dosegnu 32 t i klasu Atoma i budu blize boxeru
inace to je moje idealno vozilo Atom

Mase 32t sa add-on oklopom koji je fiksiran na njemu...nije amfibija
naoruzan topom klase 57mm zsu 57 ili bofors 57

To bi bio Lazar 5

Bio je podatak da se razmisljalo o Lazaru sa topom 120mm
To je takodje bilo dobro napraviti kao i varijantu sa MB 120mm ali sa automatskim punjacem

Poljaci daju odlican primer sa Rosomakom
Ali mogli bi i da se prvo pozabavimo sa topom 105mmMozda tu i netreba praviti novi top 105mm jer vec imamo M56 105mm koji je izbacen iz sluzbe ali ga jos posedujemo u solidnim kolicinama
On je vec podizan na TAM 150


I na snimku se vidi da sistem mase 12 000kg ga lepo nosi

https://www.mycity.rs/must-login.png

Lazar bi bio sigurnio sa njim minimum 28 t pa bi ga jos lakse podnosio

Znaci sta mislite da li je moguce napraviti RCWS sa topom m56 105mm?i da li bi to bila dobra ideja?
Kupola bi imala nisu sa municijom pozadi van vozila a kupola na rosomaku sa MB 120mm daje dobro resenje punjaca,postoje snimci na youtube-u gde se to lepo vidi
I da li bi bilo moguce ugraditi ga bez amortizera jer racunam da bi ukupna masa sistema od 28t izdrzala silu trzaja ili bi ipak bilo pozeljnije zadrzati amortizere ali bi zbog manje visine kupole top morao biti polozen na stranu,valjda.

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 611

Napisano: 08 Mar 2017 12:24

Gledam sve ove grdosije koje se prave po svetu ... i verujem da je to jednostavno slepo pracenje "mode". Meni nema nikakvog smisla konstruisati ove grdosije na tockovima ....32 tone na 4 para tockova! Tenkovi su bili pre nekoliko decenija 32 tone!! Svakog od tih monstera na tockovima sa STANAG 4/5 zastitom moze da izbusi najobicnija Zolja!! Marketing kampanja prodala ideju 8x8 i svi se napalili ko mladi majmuni. Za OT - prevoz odeljenja - ne treba nista jace od 4x4 ili 6x6 do 12 t (ili u najgorem slucaju 15t) maksimum tezine. To isto vosilo od 12-15 tona moze da upotrebi malo-trzajne topove do 100mm (ako bas treba/zapne) ali ne treba se zavaravati da ove grdosije mogu da zamene pravi tenk ili BVP gusenicare za ofanzivnu/probojnu pesadiju - koja se prvenstveno oslanja na taktiku manevra na slabo prohodnom terenu.

Dopuna: 08 Mar 2017 13:19

Za prevoz odeljenja (maksimum do 12 ukrcanih u oklopni kargo prostor) moze cak veoma lepo da se iskoristi tehnologija starog i dobro dokazanog FAP 13/14 4x4 (dakle 13t/14t maksimum tezine) - sa jednostavnom "trafika" kabinom za lako oklopljavanje i "kvazi-MRAP" oklopljenim prostorom za pesadiju.

offline
 • Pridružio: 03 Jul 2014
 • Poruke: 1064

@Dok...trazi se zamena za T-55,jer nema vise tako jeftinog sredstva sa efikasnim naoruzanjem
{zato ga i mi nekako jos cuvamo}
a i za vodjenje asimetricnih ratova ili jurenje sosona 8x8 je bolji i ekonomocniji,nama je upravo T-55 sluzio na KiM za to...
Veca masa je najpre zbog tezeg naoruzanja i kupola,da li 57mm ili sa topom 105mm
Jos mozes da izvuces konstituciju top 57mm koji resava vecinu situacija na bojistu i desant 8 vojnika
Univerzalni vojnik
Tako nesto rade i Rusi sa Atomom

A i varijanta sa topom 105mm je zamena za T-55,sluzi za podrsku pesadiji,jurisni top

A sto se tice prevoza pesadije i sta bi trebalo da bude osnovno vozilo pesadije tu smo vecinom slicno razmisljali 4x4
sa topom 30mm...evo Ruskih primera


I Francuskih


jer lepo kazes ta sva vozila neka zolja,RPG-7 ili sigurno Maljutka kojih ima ko pleve unistava

BOV M-16 Milos sa tezinom od 12 000kg bi bez problema prihvatio top 30mm

Nova kupola UVZ je dobar kandidat

Vozaju je na Tajfunu VDV koji je u klasi sa BOV M-16 i procenjuju da ima 11 000kg


offline
 • Pridružio: 03 Jul 2014
 • Poruke: 1064

Sto se tice varijante Lazara sa topom haubicom 105mm M-56A1

mogala bi da se uzme mustra od poljske varijante rosomak
MB 120mm i tog punjaca na 2:20


Tako bi top ostao u svojoj primarnoj ulozi top-haubica a novo punjenje doseze da 18km ,nije malo

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 611

Kolega @SVEVID

Imamo malo razlicita misljenja - pogotovo sto se tice primarne uloge nekog sredstva. Neki prodaju maglu da 8x8 teski tockasi mogu da zamene tenkove i vozila za ofanzivni takticki manevar - i tu mislim da problem pocinje. Ja mislim da su gusenicari zakon za probojni/ofanzivni takticki manevar - jer poseduju gabarite/tezinu/prohodljivost da prevazidju terenske prepreke i teskoce. Danas cak i tenk od 50-60 tona moze biti unisten sa POVR - tako da jedina moguca odbrana moze biti mnogo vece sposobnosti manevra i naravno brzina dejstva po teskom terenu. Tockasi bi trebali da budu zakon za OT - dakle prevoz motorizovane pesadije u relativnoj sigurnosti do blizu zone kontakta sa protivnikom ... i za pozadinske akcije ciscenja mogucih preostalih pozicija neprijatelja ("clean-up/mop up operations"). Za takve slucaje ne treba 8x8 teskas jer 4x4 ili 6x6 oklopni kamion moze da nosi npr. 30mm top i naoruzanje za razbijanje onih koji se nisu dali u bezaniju - upotrebom npr. termobaricne Maljutke za tackaste ciljeve/bunkere ili VBR za zasiceno dejstvo po utvrdjenim "fire base" lokacijama.

Jednostavno, ja vidim tockase za one akcije koje ne zahtevaju taktiku manevra ("flanking & spearahead attack") - dakle gusenicari iskljucivo za dejstva manevrom na otvorenom terenu.

Ja ne vidim razlog za to Rosomak vozilo ako znamo da ce 120mm MB da dejstvuje sa daljine 5-10 km od mete. Isto tako i sa haubicama ....montiranje na kamion sa taktikom "shoot and scoot" da bi se izbeglo kontrabateriranje je sasvim dovoljno. Raltivno tanki oklop za zastitu protiv streljacke municije i gelera je po mom misljenju puna kapa ...kao npr. SORA ili ta SDPR izvedba oklopnog TAM-a sa 105mm haubicom ...samo da brzo dejstvuje i jos brze u bezaniju posle dejstva.

Zamena za T-55 ..OK -'ajde da vidimo sta dobijemo. Teski 8x8 oklopnjaci isto furaju motore od 500 ks ...kao i T-55. U slozenim terenskim uslovima ti motori ce isto biti maksimalno optereceni - tako da ne vidim mnogo ustede na ceni koriscenja. Jedini benefit je u transportu na duze relacije, habanje voznog sistema vozila i manjoj steti asfaltu. Ali to je prvenstveno benefit onima koji su primarno agresori ... a ne branioci. Ja se slazem da je T-55 prevazidjen kao ofanzivni tenk (MBT) - ali ima velikih mogucnosti za podrsku pesadiji u defanzivnim situacijama gde brzina proboja/manevra nije glavni faktor.

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 6806
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Ma nije to prodavanje magle .
Prednost tockasa je brzina reagovanja . Znaci znak uzbune , prvi idu. Odgovaraju i sukobima manjeg inteziteta.
Vozilo 4x4 moze ponijeti odredjenu kolicinu tezine , pa samim time i manja oklopna zastita .
Razmak izmedju osovina i klirens uticu na prelazak prepreka i voznju van puta. T.j. lakse se takva vozila ( sa vecim razmakom ) nasukaju podom . Grad razrusen u borbi stvarno moze biti uzas za vozila sa manjom prohodnoscu.
Onesposobljavanje jednog tocka zaustavlja cetverotockasa. 6x6 i 8x8 voze dalje i bez jedan 1-2 tocka. Gusjenica po pravilu pukne -spadne nema voznje.

Veca nosivost omogucuje ugradnju jaceg oruzja na vozila .

Pitanje dovoljne kolicine oklopa , za sukobe niskog inteziteta zastita od 12.7 je dovoljna . ( anti materijalne puske , mogucnost teskih mitraljeza , fragmentacija ) .
Isto tako v-shape pod povecava visinu , tezinu ali se podrazumjeva za vozila druge linije i borbena vozila za asimetricne ratove.

Isto tako u asimetricnom ratu moze se doci u situaciju da se danas vode protuteroristicke borbe a sutra se nadjemo pod udarom klasicne vojske i recimo teske artiljerije cija je fragmentacija veoma opasna.

Vozila 4x4 mogu smanjiti potrebu za brojem vozila 8x8 .

Isto tako vozila 8x8 mogu smanjiti broj gusjenicara.
a mozda cemo vidjeti i Lazara/Milosa u Gusjenicnoj varijanti ? Stavljao sam link ka gumenim gusjenicama koje smanjuju razliku izmedju gusjenicara i tockasa i uspjesno se koriste na M 113 . a testiraju ih za veca vozila Cv 90.

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 611

goxin :: ...Onesposobljavanje jednog tocka zaustavlja cetverotockasa. 6x6 i 8x8 voze dalje i bez jedan 1-2 tocka. Gusjenica po pravilu pukne -spadne nema voznje.

U realnoj borbi ako se onesposobi 1 tocak na 8x8 ...a posto su tockovi blizu jedan drugog velike su sanse da minimum 2 tocka na jednom cosku budu unisteni dejstvom PT mine ili streljacke municije (npr. PM). Onog trenutka kad je tocak onesposobljen ta masina nije upotrebljiva za efektivan nastavak daljeg dejstva ...samo moze da se izvuce iz kriticne zone ...i na popravku/remont. Bas zbog toga su gusenicari sa celicnim gusenicama (i mozda gumenim insertima) mnogo bolje resenje - jer ne moze da taj hodni deo onesposobi obican mitraljez ...ili 12,7mm teski mitraljez ... kojih obicno ima dovoljno u zasedama gde tockas moze da upadne (dovoljno je lagano oruzje tako da jedno odeljenje moze da tegli npr. 0,50 cal Browning ili 12,7 mm Kojot ..jer odbrambenoj poziciji/zasedi takvo sredstvo ima mnogo znacenja).

offline
 • Pridružio: 28 Dec 2016
 • Poruke: 913

Tockasi su za transport, a gusenice za borbu.

Slazem se sa konstatacijom da su 8x8 vozila izvikana:
Krenes od 4x4 i shvatis da nema dovoljno prostora za transport ljudi, a i oklopna zastita je slaba (prevelika masa za 4x4). Onda dodas mnogo oklopa, pa shvatis da moras da ubacis 8x8 varijantu, da moze da nosi sav taj oklop. I na kraju shvatis da si dobio autobus, izgubio amfibijska svojstva, i da je masa vozila otisla preko 30t...i opet si izgubio prohodnost, mozes da ga vozis samo po asfaltu jer tone u blatu. Pored toga, kosta kao tenk.

Savremeni 6x6 gadjaju zlatnu sredinu izmedju prohodnosti, oklopne zastite, pokretljivosti, nosivosti, vatrene moci:
- voze manje-vise identican broj vojnika kao i 8x8 (posada vozila + 8 vojnika)
- imaju dobru prohodnost (nezavisno vesanje)
- imaju znatno manje gabarite u odnosu na 8x8
- imaju zastitu na nivou Stanag 3
- masa je prihvatljivih 15-20t
- motor od 450-500KS zavrsava posao (ekonomicnost)
- imaju amfibijska svojstva
- od naoruzanja, manja daljinski upravljiva kupola sa mitraljezom 12,7-14,5mm i 1-2 ATGM je prava mera.

Prakticno, Turci sa svojim OTOKAR ARMA 6x6 i FNSS PARS 6x6 imaju hit-proizvode.

Sto se tice zastite od ATGM/RPG, APS sistemi su danas siroko dostupni, a cene padaju.
Vec i na 4x4 mogu se montirati sistemi poput IMI IronFist Light ili IMI BrightArrow.

A ko zeli pravo borbeno vozilo - gusenice su jedini izbor. Novi ruski T-15 jasno ukazuju kojim putem treba ici.

Milos 4x4 je dobar pravac koji je SDPR krenuo, mozda ce na kraju i napraviti oklopno vozilo koje je upotrebljivo. Voleo bih da vidim i Lazar 6x6.

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 611

Ja mislim da su amfibijska svojstva kao "veliki plus" isto previse izvikana. Laka izvidjacka vozila i odredjen broj desantnih BVP-vrste vozila - sa kombinacijom 30mm i 100 mm LP topovima (kao npr. BMP-3) i POVRS je dovoljno da se obezbedi pristup i skromna sigurnosna zona na drugoj strani reke. Nema smisla za VS da uopste razmislja o mornarickoj mehanizovanoj pesadiji koja stvarno zahteva amfibije. Wink

Sta je mnogo vaznije po mom misljenju je imati "air cavalry" komponent - dakle helikopterski desant pesadije na drugoj strani reke koja ce da ometa, zapreci i uspori kontra-napad protivnika dok teski oklop (MBT) forsira reku preko pontonskih sredstava. Naravno dobro dodju i jurisni helikopteri (i jurisni avioni) da uspore kontra-napad protivnika na zonu gde se forsira reka.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 784 korisnika na forumu :: 73 registrovanih, 10 sakrivenih i 701 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Petar, _Rade, amaterSRB, babaroga, Batinas, bato, bbogdan, BORUTUS, brundo65, cavatina, chichabg, dankisha, Dannyboy, ddjxxi, DeerHunter, Dejan84, Denaya, Djokkinen, djordje92sm, DonRumataEstorski, dragan_mig31, drimer, Ehinacea, Frunze, Georgius, Gerilac, Gosha101980, Ilija Cvorovic, ivica976, jackreacher011011, Kordon, Kristian_KG, Krusarac, kunktator, loon123, Maicon, MB120mm, mercedesamg, mgolub, mihajlot2013, mikrimaus, Milan A. Nikolic, mile23, milos.cbr, Mixelotti, pedjolino76, RiV, royst33, ruma, ruso, S2M, sasabanjac, shaja1, skvara, Steeeefan, StefanopuloZ, tomigun, Toni, Tschetschen, vasa.93, vathra, VJ, vlad the impaler, vladas87, vladom6, Vlajman1957, voja64, vukovi, wolf431, x9, YugoSlav, zdrebac