Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1423

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
  • Pridružio: 29 Jul 2014
  • Poruke: 4506

Nesto mi nije jasno sa ovim pesmama i zeljama vezano za nabavku aviona. Zasto se zadovoljavate necim slabijim? Luka za 14 J-10, nasa doplata je naoruzanje i mozda elektronika (neki dil sa Izraelcima oko ugradnje radara Elta EL/M-2032 i mozda Rafael Litening)

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7071

Khaless ::Napisano: 27 Sep 2016 20:24

kljift ::Napisano: 27 Sep 2016 17:23

A da se ušlo u kooperaciju sa Izraelom oko (domaćeg) Kfira? Izraelci su mnogo poslovniji od Amerai Francuza.

Dopuna: 27 Sep 2016 17:38

mushroom ::A sto SFRJ nije nabavljala 23-ke?

Pitanje je kakve bi nam SSSR 23-ke isporučio. Osiromašena izvozna verzija nije mnogo bolja (osim većeg doleta) od MiG 21bis, održavanje je skuplje, pitanje isporuke rezervnih djelova od SSSR, rakete srednjeg dometa R 23 nisu bile nešto ultimativno dobre pa je često 23-ka morala u blisku borbu što joj nije odgovaralo. Vjerovatno te rakete nisu bile ni jeftine. Pitanje i same cijene za 23-ke jer su Sovjeti imali jednu cijenu za svoje saveznike, a drugu za ostale.

I sada možeš da kupiš Kfir. Ne znam kako bi onda bilo zbog motora, i američke tehnologije. Možda bi i dobili - ali ne zaboravi da smo složno mrzeli Izrael i davali oružje njegovim neprijateljima. Pa nismo imali ni diplomatske odnose.

Mislim da sada polovni košta 5 miliona, i još toliko sa opremom i remontom na 0 sati. Pod uslovom da SAD odobri



Negdje sam pročitao da su Izraelci direktno isporučivali airframe Južnoafrikanerima za one njihove Čite (u sred sankcija pa su Afrikaneri kao fingirali proizvodnju). Snadbjevali su i Južnu Ameriku Kfirovima uprkos protesta Amerikanaca. Snadbjevali su i Iran. Izrael je pošten u nepoštenim poslovima.
Što se tiče bivše Juge zaista smo bili veći Arapi od Arapa, ostrašćeni ajvani kao i uvijek. A nije da smo jedini poslovali sa njima.
Osamdesetih je u SFRJ došla ekipa iz Mosada (pošto su prostudirali Jugovinu) sa ponudom da nam srede ono čudilo od ekonomije i finansija, da nam omoguće lokalnu proizvodnju Kfira i još neke stvari, a da SFRJ malo smanji svoje arapsko ludilo koji su osamdesetih postajali sve manje i manje platiše zbog čega smo ih valjda i voljeli (a i nesvrstani i ostali politički projekti nisu imali više ni marketinšku vrijednost).
No tih osamdesetih SFRJ je bila diktatura bez dikatatora, barem živućeg (Jovanka se nije računala) sa nekim starčadima odvojenim od stvarnosti i po toj istoj Jovanki vrlo kvarnog karaktera i nikakvih vrijednosti.
A šta bi bilo kad bi bilo da je usvojen proces lokalne proizvodnje Kfira (i to varijanta iz 1983 sa sve izraelskim borbenim kompletom), uspostavljena kontrola nad nelegalnim deviznim računima u inostranstvu (koji su i napravili onaj dug iz sedamdesetih), a JNA kao jedini funkcionalni savezni organ na čitavoj teritoriji bivše SFRJ podržana u obavještajno - bezbjedonosnom smislu od strane Izraelaca ne smije se ni pomisliti. Ali bolji pođoše boljima...

offline
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7589
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Danas se Mig 23 kao lovac slabo upotrebljava, mig 27 kao LB se upotrebljava .( otprilike slicni avioni sa namjenama drugim i opremom drugom )
Ako je komplikovano odrzavanje to je dovoljan razlog za neimanje- neuzimanje .

Mom kolegi je trebao terenac, po cesti i makadamu. Htio je Toyotu kupiti. Kad mu je covjek objasnio koliko ce preci kilometara sa Nivom za novac za koji ce samo kupiti Toyotu nije dugo razmisljao.

Ako se cesce kvari ( nije se kvarila nego djelovima vrijeme dodje da se zamjene prije) , opravka je bila jeftina i nije morao u spec. servis a i sam je mjenjao dosta djelova.

Definitivno Mig 29 je za sada najrealnija masina koja zavrsava posao ( sto se tice polovnih).
Ili Kineski J 7 Smile ( mada su nepoznanica za nas i ako su kao Mig 21 imaju problem sa minimalnom brzinom koja je velika. Na FTC 2000 je taj problem rjesen , kao i slobodan nos za radar).

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Citat:E sada da li MiG-23 svojim perforamnsama i ugradjenom opremom u odnosu na Bisa opravdava NE TAKO malu razliku u ceni nabavke i odzravanja procenite sami, ali ja mislim da NE opravdava i da bi ova cena eventualno bila prihvatljiva tek za unapredjenu drugu generaciju tj. verziju ML i njene derivate.

Лепо си изнео све аргументе и са свиме се слажем.

Али сматрам да је СФРЈ имала новца да 1978. набави ескадрилу од нпр. 16 МиГ-23МФ и УБ. Могла је да набави мало мање МиГ-21бис и УМ. И колико смо новца ''улупали'' у Орао? И онда није било пара... Confused

И мислим да је требало набавити МиГ-23 не само због перформанси и борбених могућности већ и због даљег технолошког и техничког напретка РВ-а. Јер посебно је втсл највише кукао јер је био велики скок са МиГ-а 21 на 29-тку.

Такође сигурно бисмо освојили и ремонт па би током 80.тих могли и да зарађујемо радећи либијске и ирачке авионе. А не да радимо неки ремонт на дивљака почетком 90.тих.

И на крају да додам да је недопустиво да једна држава каква је била СФРЈ деценијама има само један тип ловца, то је наравно био МиГ-21.

Ако већ нисмо могли набавити Ф-5 или Мираж Ф1 онда је требало набавити МиГ-23.

Још 60. тих је требало, поред МиГ-21 набавити још један тип ловца. Сејбр је био превазиђен.

offline
  • Sim.a 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Avg 2009
  • Poruke: 2982
  • Gde živiš: Zemlja čuda

Stoji to sve samo onda iz druge perspektive je verovatno bilo odlučeno da se koristi razvoj svojih za napredak i korišćenje svoje industrije koja onda održava i samu državu iznutra. Taj razvoj stvara uslove za izvoz koji može da omogući kupovinu novih letelica. Ne samo aviona već i helikoptera. Kad se pogleda kako smo ulagali u mornaricu, kov i koliko smo tamo gurali svoj razvoj vidi se isto. Bar se meni kao laiku to čini. Ono što smo uspeli da završimo je i donelo je neki profit. Raspad zemlje naravno sve to poništava ali onda su planirali da trajemo dugo i da su znali da ćemo se ovako rasturiti ni ovoliko nam ne bi ostavili kupljenog. Sa iskustvom iz rata te generacije da su znale ostavile bi nas sa praćkama kad se povatamo za vratove čim se oni ohlade. Iskreno, ja bih isto tada pre glasao za svoj razvoj pa makar i malo kasnili u tim momentima i zavisili od pozicije da nas uvek neko drugi mora podržati. Tada niko nije planirao da se u isto vreme zakrvi sa obe sile i dovede državu u poziciju da nema sposobnog saveznika.

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 939

@Zixo
Ja F-5 vidim kao avion koji je trebao da se kupi za LBA i IA i da tu besprekorno i jeftino sluzi 30-40 godina uz za nas prihvatljivu cenu koriscenja i solidne performanse (tacno ono sto je nama trebalo)...Eventualno bi odradio jedan blagi paket modernizacije na polovini zivotnog veka (MLU) i viola...
Ne bih ga gurao u LA i ostavio bi taj posao 21-ci.

Da ne bude da sam nedosledan - za Miraz F-1 imam potpuno isto misljenje kao i za prve verzije MiG-23.Preskupo u odnosu na pomak koji donosi naspram svog prethodnika.
Opet kazem ako vec mora MiG-23, onda eventualno da se uzelo 20-ak ML/UB zbog tog tehnoloskog skoka koji pominjes.Ali opet govorimo o simbolicnom broju koji ne bi nesto krucijalno promenio odnos snaga.Inace ja smatram da za ono sto je potrebno SFRJ trziste bas i nije imalo mnogo opcija 70ih godina kako za LBA tako i za LA (ma kolko to nekom cudno zvucalo).Sa jedne strane su to bile velike i skupe zapadne masine a opet sa istoka su dolazili "jeftinije" trosadzjie kratkog roka poput Su-17 ili Yak-40 kod transportera koji je bio recimo daleko najveci potrosac u svojoj klasi pa mu onda to sto je bio medju najjeftinijima na kraju i ne znaci mnogo...

Kec nije bio lose resenje....da je bilo love da se nadopune u periodu 1985-95 sa jos tri eskadrile modernih lovaca Mig-29 ili Miraz 2000 (u svakom puku po jedna) i da se oni modernizuju kao Indijski nista nam vise od toga ne bi ni trebalo....za komsiluk tadasnji dosta.Ne bi bas ni "famozni " Bugari makolko im Sovjeti davali masine ispod cene ili pokljanali mogli sebi da priuste da drze 100 (pa verovatno ni vise od 50-60) 29-ki da nije pukao SSSR i VU.

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Мало скрећемо са теме, мислим да није на одмет.

Са Ф-5 ја бих надопунио МиГ-21 а А-4 увео у наоружање ЛБА. Наравно и Ф-5 би могао да ради ЛБА а узео бих и РФ-5.

60. тих да је могло поред МиГ-а 21 узео бих Мираж 3. Smile А 70.тих Ф-5 и А-4.

online
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1850
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

SFRJ vojni vrhje razmatrao kupovinu Mig-23, ali poenta price je sledeca, posto nismo bili u VU dobili bi smo najsiromasniju verziju aviona bez raketa "dugog dometa". radar bi bio isti kao i na Mig-21 BIS, e nasi imajuci sve prilozeno u vidu odlucili su se da neprave gresku, i uzeli su mnogo ekonomicniji Mig-21 Bis koji su mogli da remontuju. Upravo Verzija koja je u naoruzanju RV Indije je ono sto je trazila SFRJ ili su joj to rusi odradili, nesto u fazonu Mig-29 jednomotorac, sa radarom i naoruzanjem.
Odnosno Mig-21-93 koji je na kraju imao izvorni motor, rakete R-73 radar kopje i slicno sto je posle otelotvoreno u Mig-21 Bizon Indiskog RV.
Neko je pominjao nas remont irackih Mig-21 i 23, sto je odradjeno na insistiranje Iracke strane, problem je bio u tome sto nasi, u odnosu na Mig-21 SMT (BIS ali je imao klimu) koji su lako odradili, O Mig-23 nisu znali mnogo pa je jedna nasa komsiska zemlja u dogovoru ustupila dokumentaciju na uvid i obuku za dva pilota. Krenulo se u remont, ali je invazija na kuvajt od strane iraka, odnosno sankcije stavio tacku na remont Mig-23.
Iskreno velika je steta sto nismo uzeli RF-5 u odnosu na Mig-21MF Izvidjacki, racunica daje mnogo dobre performanse za RF-5, ali sta je tu je idemo dalje.
Nadamo se boljem sutra

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 939

zixo ::Мало скрећемо са теме, мислим да није на одмет.

Са Ф-5 ја бих надопунио МиГ-21 а А-4 увео у наоружање ЛБА. Наравно и Ф-5 би могао да ради ЛБА а узео бих и РФ-5.

60. тих да је могло поред МиГ-а 21 узео бих Мираж 3. Smile А 70.тих Ф-5 и А-4.


Ima i ovo rezona sto kazes - nije da nema!

Uz ove gore pomenute sa Sovjetske strane ja bih 80-ih uzeo u obzir samo jos Su-25 (imao je dobro poznate motore sa MiG-21 i pravljen je da moze da se koristi u rigidnim uslovima sto bi nam dosta odgovaralo).

Od evropljana eventualno Jaguar - mada je cak i on bio "poskup" za standarde JNA.
Cini mi se da Indijci platise milijardu $ za onih svojih 160 (oko 6.25 miliona $ komad) ali to nisu ukupni troskovi posto su morali da plate i organizovanje proizvodnje tj. sklapanja domacim fabrikama plus... Nigerija je kupila jednu eskadrilu i placali su "normalnu" jedinicnu cenu od nekih 12-13 miliona sa naoruzanjem i preobukom.

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Citat:SFRJ vojni vrhje razmatrao kupovinu Mig-23, ali poenta price je sledeca, posto nismo bili u VU dobili bi smo najsiromasniju verziju aviona bez raketa "dugog dometa". radar bi bio isti kao i na Mig-21 BIS, e nasi imajuci sve prilozeno u vidu odlucili su se da neprave gresku, i uzeli su mnogo ekonomicniji Mig-21 Bis koji su mogli da remontuju.

Грешиш Гиго.

Оно што си описао је МиГ-23МС који сигурно није био понуђен СФРЈ крајем 70.тих или почетком 80.тих.

Ту варијанту су купиле само поједине арапске државе почетком 70.тих.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 840 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 6 sakrivenih i 785 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Andrija357, ArchaBasha, Areal84, bankulen, cenejac111, comi_pfc, dejina811, Dimitrise93, Djole, DPera, drazenm, FileFinder, FOX, havoc995, ikan, JOntra, Karla, kolle.the.kid, Kubovac, lord sir giga, Marko Marković, mercedesamg, Mi lao shu, mile23, milenko crazy north, Milos ZA, Milos82, nenad81, oldtimer, opt1, ozzy, pacika, Panter, pedja.st, Pohovani_00, RJ, sasa76, Shinobi, solic, Srki94, Srle993, StepskiVuk, tubular, vlad4, zziko, |_MeD_|, šumar bk2