Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1420

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3071

nemanja034 ::Za pare koje su oprostene Karicu imalo bi i za vise od 6 komada.
A zamisli šta je sve moglo da se kupi za ono što je pokradeno od početka veka naovamo Shocked

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 4934
  • Gde živiš: Novi Sad

Potenciraju se vaspitacice, prosvetari, moja mama je deo obrazovno vaspitnog sistema, glavna patronazna med.sestra za predskolsku ustanovu radosno detinjstvo, direktno odgovorna za zdravstvenu zastitu dece (70% vrtica u NS) sa visokom medicinskom ima platu 26 000 dinara. Ako su plate poput njene razlog sto ostajemo bez mlazne komponente onda i treba da ostanemo.

Ne pominju se plate pilota i mehanicara koje su sramotno male za posao koji rade tako i kad prosvetarima jos malo smanje platu i zahvaljujuci tome mi kupimo avione piloti nece hteti da ih lete za 400€ mesecno, nit mehanicari da opravljaju iste. Mnogo smo truli braco...mnogo.

I onda se pojave likovi kao Bajati i direktor smatse...koji eto imaju platu kakvu zasluzuju ljubi ih majka tako postene.

offline
  • Pridružio: 05 Apr 2009
  • Poruke: 3702
  • Gde živiš: JAGODINA

Ajde ovako, moja majka je učiteljica (sa završenim fakultetom, znači 7 stepen stručne spreme).
Radi u seoskoj školi sa kombinovanim odeljenjem. Vodi 1. i 3. razred istovremeno.
Ima 11 deteta ukupno, 4 idu po IOP-u (svako dete ima poseban i nezavistan plan rada kao jer su blago zaostala). pored toga preostalih 7 deteta ide po dva programa (svaki razred posebno).

Dakle za 4 časa dnevno potrebno joj je:
4x 4 posebnih planova (priprema u daljem tekstu) = 16 Priprema
4x za prvi razred = 4 Pripreme
4x za treći razred = 4 Pripreme

Ukupno na dnevnom nivou 24 pisanih priprema za 11 deteta koje treba sprovesti u delo na terenu.
Preko toga ima vannastavnu aktivnost, nedeljni, mesečni i godišnji plan, seminare, usavršavanje, saradnju sa drugim institucijama (lokalna zajednica, šumari, policija, Med. radnici...).

Ima tu još štošta tipa ekskurzije, nabavke knjiga, posete pedagogu i psihologu, decu iz hraniteljskih porodica koja su kao po pravilu nesnosno napuštena i zapuštena u vaspitnom pogledu i sl.

E sad da se vratimo na prvi post. Učiteljica sa 42,000 dinara plate.

P.S. sama plaća putne troškove u iznocu od 4,800 din. jer Grad Kragujevac svojom uredbom plaća samo na teritoriji Kragujevca a ona putuje iz Jagodine do tog sela (što mu dođe 1 stanica ili 0 din.)

P.S.S. ali ovo nema nikakve veze sa nabavkom novih aviona. X*2 toliko novca uzmu razne agencije, korupcija, neplaćeni porezi velikih kompanija koje su subvencionisane po raznom osnovu...

offline
  • flysky  Male
  • Zaslužni građanin
  • Nikola
  • Pridružio: 26 Dec 2012
  • Poruke: 513
  • Gde živiš: Srbija

Citat: @Jethro
Ја колико знам не постоји још увек Г-4МД па стога не знам и није ми јасно како си одредио да је тамо неки "напредни" тренажер баш за класу-две изнад. Ако се оствари модернизација кабине Орла, за шта сам умерени песимиста, онда ће се и његова двоседа варијанта наћи у игри за поређење, али са вишим нивоом перформанси.
А иначе, што се класирања тиче, ипак бих сачекао да прође амерички тендер за новог напредног тренажера, мислим да ће ипак поставити неке нове стандарде.


Tačno ne postoji još G-4 MD a i kada se konačno krene sa "modernizacojom" to će biti tako skromno (neću da kažem pro forme) uz silnu medijsku pompu ali priča koja je odavno trebala da bude već gotova. Sećate se termina "ubrzana dinamika - rok godinu dana , vezano za statičnu prezentaciju Orla 2.0 ? Nikada ne reci nikad , ali gledajući šta se želi postići u roku od godinu dana sa avionom koji se nije ni vinuo u nebo, sa pro forme nakačenim vođenim naoružanjem (kopijom glaskokpita Kobca prilagođenoj ergonomoniji NJ-22 Orla ) ... zbogom pameti. Sve i da se pompezno pojavi 2016- 2017 (tačnije konačno porodi) G-4 MD , više nema suštinsku težinu do dizanja nacionalnog ponosa uz efektne foto - audio - demo video zapise ... i tu je kraj. Da se radi o novoj - jačoj pogonskoj grupi, konačnoj integraciji vođenih sredstava iz niske nikada završenih SDPR umotvorina , sve i sa gejmer koonzolama koje oslikavaju kvazi HOTAS ... pa da ista "modernizacija" ima neku težinu. Osim ako je glaskokpit (danas prisutan i u poljoprivrednoj avijaciji 21 veka TT novost ).

LBA je temelj koji daje vrhunski obučen kadar za lovačku avijaciju . Ono što nam nedostaje je napredni školski trenažer LIFT ili ne koji je svakako 2-3 klase iznad našeg G-4-ke (svakako gledajući primarno naprednu avioniku, pogonsku grupu, vođeno naoružanje ...) ; Kamo sreće da je blagovremeno urađena modernzacija kako je više puta obećavano u fulu ( makar do par koraka do BAE - Hawk) pa i da govorimo o ozbiljnoj ptici 21 veka. Naši piloti da bi uopšte mogli da uhvate korak sa tehnologijama 21 veka ... da bi osetili HOTAS, FBW, FADEC ... a da ne pominjem iole ozbiljna vođena sredstva, moraju da što brže upoznaju u praksi napredne mlazne trenažere. Po meni su svakako i JAK - 130 ... i L-15 , svakako M- 346 i T-50 Golden Eagle ne 2 klase nego 3 klase iznad G-4-ke , uz svo poštovanje naše čigre (ogroman je tehnološki jaz u pitanju). Pogledajmo nove radne projekte WOLF ... pa do Amerike i saradnje Boinga i Šveđana -Saab ; Slažem se da će američki tender za novog trenažera postaviti nove standarde ali čisto sumnjam da će ostali sedeti skrštenih ruku. Ne postoji "ima se vremena " ! Ili ćemo uhvatiti TT korak sa 21 vekom ili ćemo imati pro forme RV i PVO.

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2010
  • Poruke: 157

Momci osvestite se bre više, nisu pare problem, pare se uvek nadju, nama ne daju da kupimo rusko oružje, ucenjuju nas, prete nam, i to je to. Ako kojim slučajem i kupimo nešto, to će biti nešto sitno, što ne bode oči.
Bilo kakva ozbiljna kupovina dovešće nas u sukob sa Amerikom, a samim tim i sa EU, što bi nas ekonomski razbilo. Tu nam oružje ne pomaže.

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Citat: L-15 sa maksimalnom brzinom 1,4 maha. Kupila Zambija 6 komada za ukupno 100 miliona USD.

Замбија је купила подзвучну верзију Л-15АЈТ.

Планира куповину још 6 као и 12 у суперсоничној верзији.

Максимална брзина Л-15 суперсоника јесте 1,4 маха али која је макс. брзина са наоружањем?

offline
  • Pridružio: 30 Dec 2011
  • Poruke: 129

Zambija kupila avione a nasa vlada jos nije zavrsila sa uniformama za vojsku...e do kud smo mi dosli...
Ove ce takodje sa bagerom da isteruju iz skupstine, upamtite ovo !

Oni 15 godina ne mogu da odrade modernizaciju tih G4, da su po jedan radili svake godine, imali bi kompletnu eskadrilu, ovako ce ih otpisati za 2-3 godine. O lovcima je smesno pricati.
Imam neki osecaj kao da se ide na namerno gasnje vazduhoplovstva.
Dobro ovaj gore kaze, ono ne smeju nista da kupe od Rusa, niti Kineza, jar im ne daju, a za njihovu tehniku (misli se na NATO naravno) nemaju para.
Da se ne dubi prica, dovoljno je samo reci da je savetnik pic.oustom Toni Bler, da ide na forum Klintonu, da je Solana docekivan uz najvise pocasti....Jos samo da uzmu Klarka za vojnog savetnika pa da se onda kolektivno povesamo! Misli se na one koji jos imaju dostojanstvo i obraz, sendvicari su tu da menjaju dresove kako vetar dune.
Nadu da ce sta uraditi sam izgubio, jedino se jos nadam da ce ih bozija kazna stici, kletva za hiljade neduznih civila pa i vojnika koje su zlotvori pobili.

Casni i posteni oprostite mi, ogorcenje govori iz mene, a vi istomisljenici da vas zadesi sudbina vasih nalogodavaca.

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 939

Moj predlog:

A da mi ipak uvezemo Kurde na vreme ovaj put ("da vataju bonbe")???Valjda je braci nesvrstanima "preteklo" nesto Very Happy Very Happy Mr. Green Mr. Green

offline
  • Pridružio: 08 Sep 2005
  • Poruke: 5746

zixo ::Citat: L-15 sa maksimalnom brzinom 1,4 maha. Kupila Zambija 6 komada za ukupno 100 miliona USD.

Замбија је купила подзвучну верзију Л-15АЈТ.

Планира куповину још 6 као и 12 у суперсоничној верзији.

Максимална брзина Л-15 суперсоника јесте 1,4 маха али која је макс. брзина са наоружањем?

Tačno. Medjutim lovačka verzija, kojo jedinoj i treba nadzvučna brzina nosi recimo 4 rakete VV što ne smanjuje nadzvučnost.

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Imaš li izvor koji to potvrđuje? Kao i info kolika je brzina sa dve ili 4 rakete vazduh-vazduh PL-5E?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 766 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 8 sakrivenih i 718 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, anbeast, Apok, babaroga, Bobrock1, bokisha253, bufanje, CikaKURE, Dežurni pod palubom, Dimitrije Paunovic, Dorcolac, dragoljub11987, Duh sa sekirom, flash12, FOX, Frunze, Još malo pa deda, Krvava Devetka, kybonacci, Leonov, Litostroton, ljuba, mercedesamg, milutin134, mocnijogurt, moldway, Nemanja.M, nemkea71, opt1, pein, powSrb, radionica1, RJ, ruger357, Srle993, tacija, tubular, vathra, zbazin, ZetaMan