Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1684

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

Lepo reče, može da se izračuna kad ćemo da nestanemo. Slažem se, može.
Zašto bismo onda dali svim našim neprijateljima fore? Zašto da im olakšavamo posao nemanjem RV?

A i pravo da kritikuju imaju oni koji su nešto uradili po pitanju nataliteta. Samo oni. Ostali treba da se pokriju ušima i da navataju kome će da .... ma uostalom znaš već šta treba da rade, ja sam stariji čovek sa "jadnom srčkom..."

offline
  • Pridružio: 01 Jan 2012
  • Poruke: 731

Кад смо код питања наталитета, највећу стопу природног прираштаја на Балкану имају задњих година срби на простору КиМ, тамо скоро сваки млађи брачни пар има намање троје деце или више. Треба сви да се угледамо на њих...

offline
  • Pridružio: 21 Mar 2014
  • Poruke: 280

Dobri covek
Meni sin u SAD, odlican djak, dobio stipendiju na americkom fakultetu, zavrsio, zaposlio se, vidjamo se po Skype.. A sta sam ja mogao da mu ponudim u Srbiji, da zavrsi fakultet ode na berzu ili secka kablove u Yuri.
Zato i tvrdim dok se temelji drzave ne ucvrste, nadogradnja je bacanje para.

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

Nažalost, potrebno je minimum troje dece po porodici da se ostvari "prosta reprodukcija", a dok čekamo da bude bolje, neće nas ni biti.

Uostalom, već je bolje nego što je bilo pre dvadesetak tridesetak godina. Nije sve crno, ponešto je i sivo a ima i drugih boja, a to je već napredak.

Sve se lakše podnese od uplašene dece, deda i baba u skloništu. Čak i ovakvo, mnogima depresivno vreme.

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2011
  • Poruke: 607

vlada123 ::Dobri covek
Meni sin u SAD, odlican djak, dobio stipendiju na americkom fakultetu, zavrsio, zaposlio se, vidjamo se po Skype.. A sta sam ja mogao da mu ponudim u Srbiji, da zavrsi fakultet ode na berzu ili secka kablove u Yuri.
Zato i tvrdim dok se temelji drzave ne ucvrste, nadogradnja je bacanje para.


Све је то ок што си ти написао и сви се слажемо са тим и какав је овде живот и каква је тренутна перспектива, поготово за младе али како да учврстиш темеље кад ти свако мало неко те исте темеље подрива?
Опет кажем, нисмо ми Исланд или Нови Зеланд па да можемо на неко време да откачимо војску па да учвршћујемо темеље.
Ето крени од себе и погледај у назад, да ли имаш ити једног претка од оца па надаље, а да није преживео неки рат?

Друго, за војску иде нека мизерија, то је најмања ставка у буџету, нама сваке године милијарде поједе само криминал у државној служби и управи (агенције, општине, јавна предузећа итд), зар ти стварно мислиш да ми можемо да средимо ову државу са 185 милиона евра колико ће се дати на 10 авиона???

Дакле сада да дамо 5 милијарди на војску нама то не би био проблем колики нам је проблем државни криминал.

Сво зло у овој држави потиче од политике и политичара, нажалост твој се син неће вратити у ову државу и ако укинемо авијацију јер авијација није разлог зашто је он у Америци, а не овде.

Разумем став када неко каже "шта ће нам авиони кад су нам школе, болнице такве и такве, кад млади одлазе итд..." али ову државу неће спасити 10 авиона мање.
Проблем је дубоко у систему, проблем су пљачке, корупција, криминал итд... а те темеље ћемо само учврстити ако се прво реше ти проблеми, а 10 авиона су тотално небитни за ту причу.

И још нешто, када у кућу донесеш нови телевизор, а на исту ниси пре тога ставио врата, колико ћеш дуго задржати тај телевизор док га неко не украде?

offline
  • Pridružio: 21 Mar 2014
  • Poruke: 280

Ceo spor je poceo kada je neko predlozio da se avioni ne modernizuju, nego samo remontuju a pare iskoriste za sto veci nalet pilota. Po meni to je teska glupost koja drzavi ne donosi nikakvbu korist. Mali broj zastarelih aviona ne moze braniti zemlju, moze samo da jede ono malo para sto imamo.
Ako bi isli na sto dublju modernizaciju, mi bi podigli tehnoloski nivo RV, ali nebi ostalo para za veliki nalet 20-30 sati godisnje.
I tu je glavni problem nema para i moras birati jedno od ovih opcija. Sta je za drzavu vaznije podici tehnoloski nivo RV ili dati pare da bi se piloti igrali?

Inace bedna drzava ne moze imati jaku i modernu armiju, to mnogo kosta i privreda to ne moze da izdrzi.
Kakve su realne opasnosti od rata? Ako ne racunamo novi rat sa NATO, onda samo unutrasnja pobuna (sandzak), navala hiljada migranata i mozda neki pogranicni sukob na Kosovu, mada ameri, albance drze na kratkom lancu, pa sumnjam da je to moguce. U bilo koja od ova tri slucaja avijacija nam ne treba niti bi mogli da je koristimo. Treba nam KoV ili, tacnije pesadija.
Po meni kov je u gorem polozaju od RV, ima mali broj vojnika (oko 10000) u borbenim jedinicama i tim ne moze ni da gasi pozare a ne brani zemlju. Nema izvezbanu rezervu tako da su onih 8 rezervnih brigada samo na papiru. Bilo bi najbolje pare uloziti u obavezni vojni rok (3-6 meseci) ili ako to ne moze, onda za neki vid predvojnicke obuke u zavrsnim razredima srednje skole. Bez obucene rezerve ti nemas vojsku.

To sto ti zoves drzavni kriminal (agencije, opstine, javna preduzeca...), vecina jeste potpuno nepotrebna, samo ne zaboravi da su to desetine hiljada ljudi koji dobijaju plate, skoluju decu..., Sta ces sa njima ako ih otpustis a pare potrosis na vojsku? To je siguran put kojim bi doveo do sukoba dobro opremljene profesionalne vojske koja bi stitila vlast i gladnog naroda. To je vidjeno stotinu puta kako se profesionalna vojska pretvara u placenicku i ne brani zemlju nego rezim. Slazem se da su poblemi zemlje mnogo dublji, pogledas, Sloba, Djindjic. Kostunica, Vucic. izredjase se sve partije, ali se u sistemu nista ne menja. To se u ekonomiji zove socijalna skleroza, gotovo ju je nemoguce izleciti ili dugogodisnjem podizanjem gradjanske kontrole nad vlascu (a vlast to gleda da onemoguci) ili revolucijama, koje smenjuju kompletnu elitu. Ja sam veliki pesimiste po pitanju buducnosti Srbije.

Meni niko da objasni argumentovano, koju ce korist imati drzava i narod ako se potrosi 200mil, na nove avione. Ne interesuje me sta bi imali piloti, nego obicni gradjani.

offline
  • Jester  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Feb 2008
  • Poruke: 6758
  • Gde živiš: Srbija

Ti prvo treba da razumeš šta je vojska, kako ona funkcioniše i čemu služi. Ako država želi vojsku, ona za nju mora da izdvaja novac. U suprotnom je neće imati, ili će se svoditi na neku simboliku koja nije u stanju da izvršava osnovni zadatak, a to je odbrana zemlje. I nemoj nas kaditi sa tim kvazi demokratskim glupostima oko civilne kontrole vojske: "hoću da znam gde idu moje pare od plaćanja poreza". To su gluposti za zamajavanje naivnog naroda. Demokratije na zemaljskoj kugli nema, a naročito ne kada je vojska u pitanju.


Drugo, ako bi se lovačka avijacija jednom ukinula, nikada je više ne bi smo imali. Slično kao i sa ukidanjem vojnog roka, ali s tim da bi ponovno pokretanje LA bilo znatno skuplje i neizvesnije.

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

Jester ::

Drugo, ako bi se lovačka avijacija jednom ukinula, nikada je više ne bi smo imali. Slično kao i sa ukidanjem vojnog roka, ali s tim da bi ponovno pokretanje LA bilo znatno skuplje i neizvesnije.


Ne slažem se uvek sa tobom, ali ovo mogu da potpišem. I to s obe ruke!

offline
  • Aleksandar
  • Pridružio: 30 Okt 2012
  • Poruke: 901
  • Gde živiš: Kraljevo

http://www.blic.rs/vesti/politika/spisak-zelja-dan.....za/qt033gt

^^

evo vidis, ovo je primer zasto mi letimo sa migovima 21 danas, a vodimo polemiku dal nam trebaju modernizovane dvadest devetke.
zato kazem najpametnije je da se odmah islo na mig 35, jer para ima, nemojte da budemo smesni, danica, guvernerka, agencije, EPS, ma brale kolko oces, samo pretresti.

al ajd, i ovih deset modernizovanih je ok, ali treba ici na sistem sta sa obukom pilota, kakvi vise g4 i orlovi..

offline
  • Konstruktor
  • Pridružio: 01 Nov 2013
  • Poruke: 1245

Samo vi tako terajte linijom manjeg otpora.

"Ma dobro je i ovako..."

E, nije dobro!

Pre tri dana sam tako doživeo da se na starom termalnom bazenu radilo renoviranje, koje je koštalo jako puno, a bukvalno jedva da se nešto uradilo i to se opet njih, ko zna koliko ugradilo.

Pošto je to omiljeno mesto za dolazak penzosa, tu su naravno i njihovi komentari: ma dobro je makar i ovo.

Za koji dan, kad se na te mokre pločice konačno malo i prašine navuče, biće toliko klizavo da će se osim dečice i spori, gegavi penzosi početi klizati i padati. A onda kad krenu lomovi kostiju, pitaću ih, da li je dobro makar i ovako.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1214 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 6 sakrivenih i 1167 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, AC-DC, ajo baba, aleksandarbl, anbeast, Atomski čoban, babaroga, Bobrock1, Bubimir, dejoglina, Denaya, djboj, Dorcolac, dragoljub11987, Duh sa sekirom, frenki1986, Insan, Istman, ivica976, JOntra, Karla, kikisp, Krvava Devetka, kunktator, Lieutenant, Marko Marković, Mi lao shu, Mr. Majevica, novator, opt1, Parker, pein, Pohovani_00, procesor, slonic_tonic, Srle993, suton, Trpe Grozni, Vlajman1957, wizzardone, zillbg