Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1825

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • BSD 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 05 Okt 2009
  • Poruke: 3189
  • Gde živiš: Kraljevo

Dicus ::Citat:Malinović isto sarađuje sa politčkom strankom. Šta je tu problem?

Ne bih da se uplićem previše u ovu diskusiju, ali kad već pomenuste čoveka. Velika legenda i čovek koji pokazao da ima ono između nogu za razliku od mnogih drugih oficira VJ/VS. Bilo kako bilo, mislim da mu je najveća greška u životu ulazak u političku priču. I pored toga verovatno je jedan od retkih koji je tamo iz nekih ideala, a ne iz koristi.

Bilbiji takođe svaka čast za sve što je uradio, ali stvarno su mu izjave iz proteklih godina malo više ego centrične i malo manje tačne.

Treba pitati sve te što daju izjave po novinama da prvo odgovore na pitanje šta je to avion 4+ generacije, pa tek onda da nastave dalje sa pričom...


Po samom tekstu ja sam bio ubedjen da Bilbija to tako nije izjavio, baš poznavajući njegov stil pisanja i govora. Zna on odlično šta je šta u vazduhoplovstvu. On je bio dosta rezervisan u onoj emisiji sa Miloradovicem. Više puta je rekao ako to tako bude...! Pa onda odjednom onakav tekst, sve se već zna u Novostima, treba da uzme da ih tuži za onakav tekst.

offline
  • Sim.a 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Avg 2009
  • Poruke: 2982
  • Gde živiš: Zemlja čuda

Izgleda sam ja slučajno skrenuo temu a nije mi bila to namera.
Hteo sam reći da kad govore o onom što znaju ili su radili ne mora biti problem što su u stranci. Kad već pređu na teren tumačenja nečeg što nema veze sa njima direktno ili njihovim iskustvom direktno onda to već može imati i stranačku boju ali tako treba i gledati na to.
Pošto su većinom penzioneri to je lakše i razdvojiti. Može, biće, očekuje se i sl. je već manje na staru slavu i znanje a više na lični doživljaj i šta ko misli.

Što pomenu kolega. Ako ne postavimo osnovu i pitanje jasno onda ovo kasnije može da se razvlači kako kome odgovara. Ali onda bi savršen odgovor mogao da ima i neki službenik koji zapravo prati trag novca. Kome sve oznake raketa i radara ništa i ne moraju da znače. Samo takve još nismo čuli a verovatno ni nećemo. Bez obzira što bi po zakonu i logici oni trebali da su poslednja reč mi slušamo političare, penzionere (svaka čast svakom ovo nije kao uvreda rečeno), analitičare, novinare.
Još uvek smo između 180 i 230 miliona nečega.
Komšije su tu bar izgleda jasne. 10x50 (2x25) miliona. Rata po godini i u godini.
Jeste više ali sve su kupili i nema poklona. Mi imamo poklon a onda tu manju cifru povećavamo i smanjujemo kako kome treba. Kad se pravimo važni ona raste kao i snovi o tome šta ćemo imati za te pare. A kad se pravimo pametni kako smo bolje prošli smanjujemo da se dokaže kako smo za manje para dobili više. A u obe kombinacije nema jasno navedeno šta ćemo to dobiti za pare.

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10344

Fora je u tome sto mi jos uvek taj egzoticni deo sa novim radarima, raketama, avionikom..nismo ni ugovorili, a izlanuli smo se za cifru dokle smo spremni da idemo. Mozda to nije trebalo da se tako javno iznosi jer nam je pregovaracka pozicija slabija.

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 939

Mercury ::Fora je u tome sto mi jos uvek taj egzoticni deo sa novim radarima, raketama, avionikom..nismo ni ugovorili, a izlanuli smo se za cifru dokle smo spremni da idemo. Mozda to nije trebalo da se tako javno iznosi jer nam je pregovaracka pozicija slabija.

Naravno da nije trebalo.To i baba na pijacu zna da nikada ne kazes koliko para imas spremno u novcaniku nego prvo pregovaras ("cenjakas se").Al dobro, mi smo bogata drzava, nama to nije vazno koji milion gore-dole....

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

Mercury ::Fora je u tome sto mi jos uvek taj egzoticni deo sa novim radarima, raketama, avionikom..nismo ni ugovorili, a izlanuli smo se za cifru dokle smo spremni da idemo. Mozda to nije trebalo da se tako javno iznosi jer nam je pregovaracka pozicija slabija.
Ne mora nuzno da znaci, jer imamo jedan drugi primer.
Kada smo dobili kredit od rusa za zeleznicu potpisali smo opsti ugovor sa punim iznosom kredita ali je za svaki deo novca sklapan aneks ugovora jer se nije znalo unapred koliko ce sta tacno da kosta tako da se za sve pojedinacno pregovaralo (npr. aneks 1 je za remont pruge, aneks 2 za vozove, aneks 3 za prugu za Pancevo...). Licno smatram da se slicno i sada radilo jer smo culi i tacan iznos ali i procente od tog iznosa onomad kad je Miloradovic bio na RTS iako znamo da ugovor za modernizaciju nije potpisan.

Razlog zasto mislim da se ovako radilo je sledeci: kod zeleznice se cekalo na projekte da bi se znale tacne cene, a mi ovde placamo direktno iz budzeta i zato smatram da je uzet ovaj put jer dozvoljava okviran dogovor a opet se svaki segment samostalno sklapa i po potrebi se moze pomeriti za kasnije (posto se novac daje iz viskova budzeta a ne iz unapred predvidjene budzetske pozicije).

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1849
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Cemu raspravka, polako ljudi jos nije skinuta ni ruska oprema iz aviona a mi vec govorimo o modernizaciji. posto se nema para za prelazak na drugi tip lovackog aviona nabavljeni su Mig-29 koji ce uz nase leteti jos odredjen broj godina ili sati naleta, avioni su polovni stigli u resursu, s tim sto je jedan vracen zbog potrebe remonta kao i odredjeni broj motora RD-33 zbog potrebe remonta koji mi nemozemo da odradimo(mislim na VZ MOST i ORAO).a u nase avione sa kojih su skinuti motori montirani su ruski sa pridoslih masina (posto ce oni stojati dok se ne povadi ruska oprema i ubaci oprema da budu isti kao ova nasa 4 komata) da bi se ocuvao neki nalet pilota do prizemljenja aviona i slanja na remont. Sto se tice izjava i novinarskih i stranackih prepucavanja reko sam nisam reko nema potrebe za time dosta puta su me naslovne strane prevarile da kupim novineI stvarno sto kaze covek u jednom visu vise ni u umrlice neverujem. Stize ovo stize ono mi ce mo njima oni ce nama ii slicno, bataliti naravno.Hvfala DAnko nisam znao da su nasi hteli da kupe bas Mirage 2000E varijantu to mi je nekako promaklo. A i sto nasi uopste bacaju pare na modernizaciju ovih aviona ja bi to samo ako moze doterao da moze da ispali novije generacije R-73 i R-27 a pare bih ostavio od neke jace modernizacije za kupovinu novog aviona. greota bacati pare kad se zna da nece nesto preterano leteti, a i ako budu nece imati neki veliki nalet zbog resursa od 700 sati

offline
  • Sale  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 1693
  • Gde živiš: Z-moon

@Danko, bez namere da širim priču, mislim da nema nikakve potrebe da braniš bilo koga ko ne učestvuje u ovoj temi, jer time dovodiš diskusiju na lični nivo. Povrh svega, meni to njegovo pravdanje ne zvuči uopšte uverljivo (tj ima rečnik prosečnog srpskog političara).
@darkangel
Idemo dalje Smile
Možeš li naći snimak gde Radić eksplicitno zagovara ulazak Srbije u NATO?

offline
  • Bili smo vojnici
  • Pridružio: 19 Maj 2009
  • Poruke: 4983
  • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Pa i Radića nema u ovoj temi, a ti ga braniš. Zato sam ja stao na stranu Branka.
Stoga, lično smatram da treba da ljude ostavite na miru, jer njih ovde nema u diskusiji.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

Danko, ja sam pomenuo Radica pa je posteno i da odgovorim kad sam ga vec uvukao u ovu pricu.

Sale ::
@darkangel
Idemo dalje Smile
Možeš li naći snimak gde Radić eksplicitno zagovara ulazak Srbije u NATO?
Dobices to sto trazis samo pod jednim uslovom, da se javno izvinis generalu Bilbiji za neosnovane prozivke.


Citat:
Mene samo zanima odakle jedan penzionisani pilot (bio to Bilbija lično) zna šta sve obuhvata modernizacija naših aviona, i to pre potpisivanja Ugovora.

Citat:Tako sam i mislio.
Nema Radićevih pretpostavki ili tvrdnji oko stepena modernizacije, pa poređenje sa onim stranački aktivnim penzionisanim pilotom ne pije vodu.
Pošto voliš da pitanjem odgovaraš na pitanje, ja ću da ponovim ono što me zanima: odakle jednom davno penzionisanom pilotu ekskluzivno pravo na detalje iz ugovora koji nije ni potpisan niti je predlog obelodanjen? Šta je njegova uloga u ovoj komičnoj priči oko donacije i remonta/modernizacije (osim spinovanja po nalogu sa vrha)? Da li misliš da je takav nastup u redu?

offline
  • Bili smo vojnici
  • Pridružio: 19 Maj 2009
  • Poruke: 4983
  • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Dobro.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 946 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 4 sakrivenih i 918 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bato, BSD, darkojbn, Djokislav, Fog of War, gmlale, goxin, havoc995, kybonacci, Marko Marković, mikki jons, Milos82, nemkea71, Nikolaa11, novator, Parker, pein, Sir Budimir, slonic_tonic, sovanova95, Srle993, uruk, vaso1, wizzardone