Kako stvarno uništiti nosač aviona

5

Kako stvarno uništiti nosač aviona

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 4711
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Napisano: 04 Jul 2011 0:33

Не Ту-22 КД, Већ Ту-22М-2 може дати одговор на то, али он је и прављен својевремено да уништи НА.

Prvi let bombardera TU-22M je obavljen 30. avgusta 1969. godine. Nakon izrade prvih 9 opitnih primeraka TU-22M, serijska proizvodnja od 9 aviona pod oznakom TU-22M-1 {BACKFIRE-A} je započeta u periodu od 1971-1975. godine. Međutim vrlo brzo je uočeno, da TU-22M-1 nije u stanju da u punoj meri zadovolji zahteve vazduhoplovnih snaga, pa je iz tih razloga već 1972. godine započeta proizvodnja verzije TU-22M-2 {BACKFIRE-B}. Ovaj avion je zvanično u naoružanje uveden 1976. godine. Tokom ispitivanja je postigao brzinu od 1800km/h i ostvario dolet od 5100km, a opremljen je turboventilatorskim motorima NK-22. Ova varijanta aviona je bila mnogo uspešnija i do 1983. godine je proizvedeno 211 bombardera u verziji TU-22M-2. Na verziji M-2 bio je uklonjen priključak za punjenje goriva u vazduhu, što je bila obaveza SSSR-a u okviru potpisanog dogovora o ograničenju strategijskog naoružanja SALT-II. Uklanjanjem pomenutog priključka TU-22M-2 je ostao u kategoriji srednjeg bombardera, jer nije bio u stanju da dosegne teritoriju Severne Amerike.
Glavno oružje bombardera TU-22M-2 predstavlja raketa V-Z H-22 {NATO naziv AS-4 KITCHEN} dometa 140 do 500km. Uobičajena taktika napada na protivničke nasače aviona bila je koncipirana na jedinicama od oko 20 bombardera { naoružanih sa jednom ili dve rakete H-22}, koji su trebali da u najkraćem vremenu lansiraju što više projektila i napuste taj prostor pre nego što stignu protivnički lovački avioni.
Opasnost koju su Amerikanci uočavali od TU-22M-2 naoružanog raketama H-22 u velikoj meri je ubrzala razvoj i uvođenje u operativnu upotrebu američkog borbenog aviona F-14 naoružanog projektilima V-V "Phoenix".

Dopuna: 04 Jul 2011 9:51Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Činjenica je da se ove godine mnogo govori o nekoj kineskoj protivbrodskoj raketi izvedenoj iz balističke rakete DF-21C pod oznakom DF-21D. I činjenica je da su registrovana kineska gađanja u daleku metu koja je zaista podudarna sa palubom američkog nosača aviona klase Nimic. I činjenica je da su se u SSSR-u još krajem šezdesetih a naročito tokom prve polovine sedme decenije intezivno bavili tim problemom.
E sad dokle su u SSSR-u stigli sa tim? Kao prvo projekat je razvijan u dva pravca u početku oba bazirana na raketi R-27.
Prvi projekat je bio ultimativnih karakteristika. Tačnost satelitske lokacije sa tadašnjim satelitima je bila u proseku sa greškom ± 25 km. Kada se sabere vreme od otkrivanja, do odluke za gađanje i pripremno vreme do lansiranja, pozicija grupe nosača aviona je mogla da promeni svoj položaj od 100 do 150 km od početnih koordinata, sa uračunatom greškom lokacije. Zato je rešeno da projektili imaju dvoetapnu glavu za navođenje po sistemu pasivne radarske pelengacije. Prva etapa se sastojala od prvog pelengacionog zahvata protivnika po dostizanju vanatmosferskog dela putanje, aproksimativno negde na temenu putanje i korekcije putanje na osnovu tog zahvata i od drugog zahvata na padnom delu i adekvatne korekcije putanje prema njemu. Korekcija se izvodila motorom drugog stepena. Posle toga je odbacivan i motor i elektronika glave prve etape i ostajala je samo konstrukcija druge etape. Druga etapa je obuhvatala vraćanje u atmosferu, kočenje do nominalne maksimalne brzine, konačni zahvat pelengujuće elektronike druge etape i navođenje na cilj aerodinamički sa učešćem pelengacije. Prvi zahvat prve etape je trebao da se odigrava na oko 800 km od cilja. Međutim sve se to pokazalo tada prilično nerealnim. Pre svega dvofazna pelengujuća glava i raketni motor drugog stepena i aerodinamički upravljana bojeva glava sa drugom elektronikom pelengovanja je bila toliko velika, da su morali da se umanje neki vitalni klasični delovi rakete. To je na kraju dovelo do toga da je domet pao na 30% od zadatog ili negde oko 300 km što je bio nonsens jer je to bilo daleko manje od krilatih protivbrodskih raketa iz porodice P-6.
Drugi projekat je bio u suštini spasavanje od propasti cele zamisli (što se na kraju pokazalo beznadežno). U njemu se predviđala dvostruka balistička korekcija prema radarskoj pelengaciji ali se potpuno odustalo od druge glave sa završnom pelengacijom i aerodinamičkim navođenjem u drugoj etapi. To je omogućilo da se domet istera do zadovoljavajućih 900 km. Naravno, preciznost je opala u najmanju ruku katastrofično. Ispitivanja su pokazala da pri gađanju na nepokretan cilj preciznost ima dobre vrednosti (odlične ali čemu) ali je bilo jasno da će na pokretan cilj to biti vrlo slabo. Zbog toga je morala da se uvede nuklearna bojeva glava veće snage i potpuno odustane od eventualne upotebe klasičnih bojevih glava. Jedna podmornica tipa 629 (Golf) je preuređena da nosi R-27K po projektu 605. Posle mnogo muka i odlaganja sistem je na njoj postao operativan. Na ostale podmornice nije uvođen. Rusi tu navode mnoge razloge (političke i strateško-vojne prirode) ali po svojoj prilici lažu. Vrlo je moguće da je svaka podmornica sa R-27 raketama imala jednu ili dve ovakve rakete sa sobom. Tih godina su Amerikanci uveli nuklearne glave na PVO rakete tipa Standard (zbog male verovatnoće pogađnja krilatih raketa) i javno je izvršena analiza da bi takve rakete mogle evantualno i da presreću ovakve ruske projektile na završnom padnom delu. Analiza je bila pogrešna jer je uzela u obzir verziju prvog projekta sa završnom glavom i aerodinamičkim upravljanjem a takve glave imaju malu brzinu povratka jer moraju da se oslobode problema vezanih za pojavu plazme u graničnom sloju. Ovakve kakve su bile stvarno, imale su mnogo veću brzinu i veliko je pitanje da li bi ih bilo moguće na vreme otkriti i tadašnjim Standardima presresti. Istina, preciznost im je bila nekoliko redova veličina manja od američkih procena a bojeva glava mnogo jača. Sa današnje tačke gledišta, izgleda da bi najveće dejstvo ovih raketa bilo u izazivanju pregorevanja elektronike kod protivnika odnosno EMI efektu koji tih godina još nije bio pravilno uočen na zapadu. Ipak analiza pokazuje da je američka flota mnogo ozbiljnije uzimala ove rakete u razmatranje nego ostatak sveta. Da je ozbiljnosti bila na svom mestu goovori to što su u SSSR-u zapravo počeli projektovanje novog sistema (R-33) na novoj raketi R-29, koje je davala mogućnost dometa od teorijskih 2000 km, a u praksi oko 1500 km, ali je i omogućila realnu ugradnju samonavođene završne bojeve glave. Međutim, kasnili su u razvoju CMOS tehnologije, ukupni rezultati očigledno nisu bili baš očaravajući i na kraju Amerikanci su zahtevali (u suštini sa pravom) da se sistemi ovog tipa ubroje u strateške, što ih je dovelo pod udar dogovora o strateškom nuklearnom razoružanju.
Za mene lično u celoj priči najinteresantnije je, da suprotno svim očekivanjima i analizama i na zapadu i na istoku, ovi sistemi nisu imali niti aktivno radarsko samonovađenje, niti IC samonavođenje u poslednjoj fazi, već pasivnu pelengaciju. To je (ako je istina uopšte) zaista za ozbiljnu analizu ali ja za nju nisam dovoljno stručan.
Pa dobro gde su tu onda Kinezi? Opšte je poznato da su oni pokrali planove za svih pet verzija američkih mešovitih (fisija-fuzija-post fisija) fuzionih glava vrlo malih dimenzija, što je jedna on najvećih direktnih materijalnih špijunskih akcija ikada. Amerikanci se žale da su im nekako ukrali i radarsku glavu sa Peršing raketa penzionisanih u sklopu ugovora o smanjenju nuklearnih taktičkih i operativnih sredstava. Ako je ono prvo istina, možda je i ovo drugo. Radarski sistem samonavođenja na Peršingu je, navodno, imao vrlo dobre karakteristike u poslednjoj fazi. Toliko dobre, da se aproksimira njegovo usavršavanje i prilagođavanje kod Kineza kao realno. Ono što svi zaboravljaju je, da ako je sve to tačno, onda je skoro sigurno, da su u Jeljcinovo doba došli i do ruskih projekata R-27K i nerealizovanog R-33. To je već krajnje ozbiljno. Kinezi redovno lete u kosmos, znači mogli su da nakupe dovoljno iskustva na licu mesta sa povratnim modulima i problemima sa plazmom. Satelitska lokacija je danas mnogo preciznija, proces lansiranja veoma ubrzan. Kinezi sami lansiraju satelite i sami ih prave. Teorijski mogli bi.

Da li sistem ima dovoljno dobre osobine, da može da registruje grupu nosača aviona i da u njoj pogodi sam nosač, ostaje nam samo da nagađamo. Navodno te nove kineske rakete treba do kraja ove ili tokom sledeće godine da uđu u naoružanje.
Da li je sve ovo izvodivo. Teorijski jeste, a sa sadašnjim nivoom elektronike i praktično barem na manjim daljinama, bez problema do 300 km. To se može videti i na nekim ruskim projektilima taktičke namene ali ispod 1000 km dometa. Ali tu je jedno Međutim. Problem stvaranja plazme kod projektila većeg dometa ne zavisi ni od kakve elektronike ali ona zavisi od njega. Brzina povratnih glava zbog toga mora biti jako smanjena. Sadašnje najnovije fenomenalne verzije Standarda bi takvu povratnu glavu verovatno presretale sa zavidnom pouzdanošću. Aktivna radarska lokacija bi sa druge strane bila podložna teškim aktivnim i pasivnim ometanjima u kojima je američka flota odavno ispekla zanat. Sa druge strane, ovakve GSV u završnoj fazi mogu danas da kombinuju i pasivnu pelengaciju na poslednjem delu bez značajnog povečanja težine. Možda su se Ameri malo previše opustili zbog Rusa ali evo im prilike da se razbude 'ladnom vodom.
Moje lično mišljenje, unatoč ovoj analizi je da sistem nije operativan, zato što Kina u ovom trenutku još nije formirala grupu izviđačkih satelita za elektronsko i optičko izviđanje u klasi ruskog sistema Liana-Pion, niti joj je sistem njene satelitske navigacije proradio. Bez te dve komponenete ove kineske rakete, bar u ovom trenutku nisu prevelika opasnost. Ali trenutak sadašnjosti brzo prođe a ljudi mnogo rade, ljubi im čika Vrabac Žang Ziji kako li se već zove ona lepojka...offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15186
 • Gde živiš: Lublana

Dong Feng-21D rakete prave paniku među vojnim stručnjacima u SAD do te mere da su zapretili nuklearnim protiv udarom ako bi se Kinezi usudili potopiti koji njihov nosač. Znači Amerikaci bi išli neklearnim oružjem protiv konvencionalnog.

offline
 • Pridružio: 19 Avg 2010
 • Poruke: 1375
 • Gde živiš: NIŠ

vrabac ::
...................
E sad dokle su u SSSR-u stigli sa tim? Kao prvo projekat je razvijan u dva pravca u početku oba bazirana na raketi R-27.
.........................

Е баш си нас лепо подсетио како је то било


offline
 • Bojan Vukovic
 • Pridružio: 20 Okt 2009
 • Poruke: 202
 • Gde živiš: Banja Luka

Zacudjujuci su neki komentari od ljudi koje sam smatrao ozbiljnima na ovom forumu , dajte ljudi ne lupetajte gluposti ,kakav crni Tu 22 m ,
to je zastarjeli div hladnog rata i uopšte ne treba diskutovati i raspravljati o tome da li bi on mogao unistiti jedan nosac aviona ili uopšte prići borbenoj grupi nosača aviona tipa USS Nimitz...

offline
 • Pridružio: 19 Avg 2010
 • Poruke: 1375
 • Gde živiš: NIŠ

Boka Vuković ::
unistiti jedan nosac aviona ili uopšte prići borbenoj grupi nosača aviona tipa USS Nimitz...

А где пише да је тема: "Unistiti nosača aviona tipa USS Nimitz" Smajli

offline
 • Pridružio: 21 Mar 2005
 • Poruke: 1060
 • Gde živiš: Niš

@Boka

Tu-22m ne bi uništio nosač aviona. Oštetio bi ga ili možda i potopio salva protivbrodskih raketa koje bi par Tu22-ki ponelo.

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 4711
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Dakle, američki nosač aviona „Nimic” vraćao se sa rutinske plovidbe u svoju matičnu luku Sasebo na jugu Japana kada su ga na otvorenom moru nadletela dva ruska strateška bombardera tipa Tu-95, od kojih je jedan skoro preletao na samo 610 metara iznad palube „Nimica” probivši i zaštitni pojas od 90 km oko američkog nosača aviona. Sa palube nosača aviona odmah su poletela četiri lovca tipa F-18 da bi „otpratili” ruske avione izvan zone oko „Nimica”. Između ruskih aviona i američkog nosača navodno nije bilo radio-komunikacije čak ni na međunarodnoj frekvenciji.

Inače, ruski bombarderi došli su iz vazduhoplovne baze „Ukrajinka” na Delekom istoku, i tokom leta ka zapadnom Pacifiku bili su praćeni i od strane lovaca F-15 iz sastava japanskog ratnog vazduhoplovstva. Od jula 2004. godine kada je jedan bombarder Tu-95 prošao pored američkog nosača aviona „Kiti Houk” repriza sa „Nimicom” prvi je takav slučaj na Pacifiku.

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Ratne-igre-na-Pacifiku.lt.html

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/30149/SAD-Nadletanje.....rovokacija

offline
 • Pridružio: 05 Apr 2009
 • Poruke: 3819
 • Gde živiš: JAGODINA

Odmah su oni dali i objašnjenje:

Ruske avione uočili su još dok su bili jako daleko,i bla,bla,bla nisu hteli da dejstvuju po njima, a preko radia nisu uspeli da ih kontaktiraju.

Svo vreme su ih pratili i držali na nišanu, bla,bla,bla!

Kada je postalo očigledno da će ih preleteti nisu hteli da dignu lovce jer bi to bila opasna provokacija, bla, bla,bla...

Posle toga su podigli 4 F-18 da ih isprate i pokažu im kako ipak imaju čime da odgovore, bla, bla, bla...

offline
 • Pridružio: 17 Feb 2010
 • Poruke: 446

Boka Vuković ::Zacudjujuci su neki komentari od ljudi koje sam smatrao ozbiljnima na ovom forumu , dajte ljudi ne lupetajte gluposti ,kakav crni Tu 22 m ,
to je zastarjeli div hladnog rata i uopšte ne treba diskutovati i raspravljati o tome da li bi on mogao unistiti jedan nosac aviona ili uopšte prići borbenoj grupi nosača aviona tipa USS Nimitz...
Momce drzi se snajpera. Svaka sila koja razvija sredstva za supresiju kompleksnog sistema americkih mornarickih borbenih grupa, isto tako nastupa sa kompleksnim sistemima za napad i odbranu. Sacinjenim od veceg broja raznorodnih borbenih sredstava ili visoko specijalizovanim ubojnim sredstvima kao sto su pomenute balisticke rakete.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 748 korisnika na forumu :: 60 registrovanih, 7 sakrivenih i 681 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AleksaRadojicic, babaroga, Boris90, caesar, darios, Dragan Mačak Damljanović, Duh sa sekirom, Dukelander, Faki-Valjevo, francis begbie, h8propaganda, ivance95, jery, Joja, JOntra, Kubovac, kunktator, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, Metanoja, MikeHammer, Milan A. Nikolic, milanstankovic087, Mixelotti, mladen.zovko, nemkea71, ninareflex, nuke92, ozzy, PanchoVilla, Parker, pein, radionica1, renoje2, robertino, rovac, ruso, SAA fan, Sass Drake, Sirius, sosko, SsssssNOVI, stegonosa, stug, T-72, t.mile, UlTrA EnErGy, USSVoyager, virked, Vlad000, Vlada1389, Vlada78, vukdra, W123, yrraf, Zerajic, Zori, Živković