Vojni kamioni FAP (sve verzije)

416

Vojni kamioni FAP (sve verzije)

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 6439

N.e.m.a.nj.a. ::Sto se kaze svet je mali, posebno ovaj virtuelni, ja sam sliku nasao na baumaschinenbilder.de forumu.
Inace ako se neko seca da smo pre nekoliko meseci objavljivali slike FAP 2026 u verziji sa cisternom u kasarni u Smed. Palanci , pre nekog vremena sam na Vojnoj akademiji video jos jedan takav , tako da sad bar znamo da onaj nije unikat.

ФАП 2026 цистерни за гориво има 3 комада, тако су мени рекли у С. Паланци.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
 • Pridružio: 29 Jul 2014
 • Poruke: 4051


Evo necega sto prvi put vidim!offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1101
 • Gde živiš: Kruševac

mushroom ::
Evo necega sto prvi put vidim!

Citat:...
Prošle godine [članak iz 2003. ili 2004.] je proizveden prototip kamiona FAP 1841 RBDT/38 4x2 sa Euro 3 motorom MAN DS2866 LF25 i kabinom iz serije MAN F2000. Međutim, cena takvog kamiona bi ipak bila previsoka za naše tržište, pa će najverovatnije ovaj kamion ostati usamljen.
...


Časopis "Vrele gume"

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1101
 • Gde živiš: Kruševac

Citat:FAPMAŠINA!

Fabrici automobila u Priboju predstoji privatizacija, ali bez obzira na to, postoje projekti koji ne mogu biti zaboravljeni


Do danas, tokom pola veka fabričke hale u Priboju je napustilo blizu 150.000 vozila. Ako se zna da je od tog broja, negde tek oko 8.000 plasirano na inostrano tržište postaje jasno koliko je velika uloga FAP-a u motorizovanju Jugoslavije.

Zato Priboj na obali Lima, nije samo po oceni mnogih najlepši grad u Raškoj, već je i mesto s pravom ponosno na fabriku čiji proizvodi se mogu sresti ne samo u Evropi, već i u zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike.

FAP je preduzeće koje je preobratilo kraj koji je bio gotovo bez ikakvih industrijskih tradicija, bez kvalifikovane radne snage, bez perspektive. Mnogo toga je učinjeno, ali mnogo se i propatilo u godinama kada je krenulo loše čitavoj zemlji, kada je suludi rat prekinuo svako razumno mišljenje i gotovo svaki kontakt sa svetom.

Radi se, naravno, o FAP-u, Fabrici automobila Priboj koja postoji već više od pola veka. Tačnije 30. oktobra 2003. obeležen je „Zlatni jubilej”, pedeset godina postojanja - događaj vredan pažnje. Ne događa se svaki dan da fabrika čija je uloga u posleratnom razvoju nekadašnje velike nam domovine po svemu izuzetna, slavi tako važan rođendan.

Počelo se skromno, tek sa 217 zaposlenih i nedovoljnim tehnološkim mogućnostima pogona za krupan, složen zadatak izrade komercijalnih vozila. Te 1953. montiranjem prvih 17 vozila tipa 4G i 6G, nosivosti 4 i 6 tona počela je proizvodnja teških vozila po licenci austrijske firme Saurer Werke. Kada se donosila odluka o licenci, u FAP-u su se opredelili vodeći računa o našoj mladoj industriji, ekonomičnosti, kvalitetu i tradiciji vozila Saurer. Prvo montirano vozilo, iz milošte nazvano ”Labud”, u toku sledećih 15 godina prešlo je preko milion kilometara.

Godina koja je odlučila o postojanju FAP-a je 1959. Te godine za rad se osposobljava velika hala pogona Mašinske obrade sa linijom montaže vozila. Zaokružuju se kapaciteti na 3600 vozila, a proizvedeno je preko 1000 vozila raznih tipova.

Dok je 1962. godine zbog zaoštrene situacije oko Kube mir u svetu visio o koncu, u FAP-u traje rekonstrukcija proizvodnog programa, izrada novih vozila ”njuškaša” familije FAP 13 i FAP 18B. Proizvedeno je 2000 vozila.

Ugovor sa firmom Saurer je istekao 1964. Sledeće, 1965. FAP-ova dostignuća su bila prva vozila sopstvenog razvoja sa oznakama 10B i 15B. Bila su to vozila sa prvom domaćom trambus (motor pored vozača) kabinom ručne izrade, povećanom nosivošću, solidnim kvalitetom i udobnošću. Počela je i izrada autobusa sa motorom na zadnjem prepustu.

Krajem šezdesetih godina vremena su bila burna, za šta nisu bili odgovorni jedino rat u Vijetnamu, sovjetska intervencija u Čehoslovačkoj, studentski protesti u Francuskoj, Nemačkoj i Jugoslaviji. Vremena su se promenila i za proizvođače privrednih vozila. Mada su inženjeri iz Priboja i sarajevskog FAMOS-a (proizvođača motora) došli do mnogobrojnih i originalnih rešenja, proizvodni program počinje da zastareva.

Posle niza analiza i sagledavanja, posle okvirnog dogovora o dugoročnoj saradnji, 15. jula 1970. godine u Beogradu je potpisan Ugovor o poslovno-tehničkoj i finansijskoj saradnji između koncerna Daimler-Benz AG i Združenog preduzeća FFB- -Beograd, čiji je jedan od osnivača bio i FAP, uz FAMOS, zatim dve fabrike autobusa i ostalih oblika nadgradnje - „11. oktomvri” u Skoplju i „Autokaroserija” u Zagrebu.

I tada, pre više od trideset godina, jednako kao što je to i sada slučaj, motiv su bila sofisticirana tehnološka rešenja komercijalnih vozila sa trokrakom zvezdom. Sa druge strane, uočena je velika potražnja na tržištu SFRJ za vozilima između 16 i 22 tone. Cenilo se i da bi izvoz vozila i delova na inostrano, a pre svega konvertibilno tržište bio veći od onoga koji je ostvarivan do tada programom vozila po licenci Saurera.

U vreme stupanja ugovora na snagu, dakle 1970. godine, u Daimler-Benzu još nije otpočela serijska proizvodnja komercijalnih vozila nove generacije (NG - Neue Generation). Zato se FAP ograničio na montažu vozila DB LP 1113 i autobusa O 302, obezbedivši sebi pravo na novije tipove tih vozila i sticanje industrijske svojine nad ostalim vozilima i motorima nove generacije. Proizvodnja te godine dostiže 4100 jedinica.

Na osnovu beogradskog ugovora, a uz strana ulaganja, od 1971. do 1975. dograđeni su proizvodni kapaciteti u Priboju za izradu 10000 jedinica godišnje. Pušten je u rad pogon Montaže i prateći objekti pokrivene površine 50000 kvadratnih metara sa 150 novih uređaja i opreme.

Uspešno se proizvode nova vozila FAP-DB „mešanci”, sada već dobro poznata dvoosovinska i troosovinska vozila FAP 1616, 1620, 1626, 1921, 1926, 2226, 2626. Ova vozila sa agregatima FAMOS-a i Daimler-Benza kao takozvani „mešani tipovi vozila”, sa novim kabinama i ostalim modifikacijama, predstavljala su prelaz na modernizovana rešenja u procesu transformacije proizvodnje Združenog preduzeća FFB, a njihova uloga je posebno bila značajna u održavanju udela rada domaće industrije u ukupnoj vrednosti proizvodnje. U toku te 1975. FAP je došao u posed prvog teretnog vozila iz nove generacije tipa DB 1213 i autobusa nove generacije tipa O 303.

Sledeće, 1976. godine, usledilo je proširivanje licencnog ugovora sa kompanijom Daimler-Benz i pravo proizvodnje DB vozila od 12, 14, 16, 18, pa do troosovinskih vozila 26 tona bruto mase i motora 130-320 KS, a kod autobusa dužine od 9, 11, 13 i 14 redova sedišta, sa istim agregatima iz programa teretnih vozila u sklopu FFB-a. Red gradnje vozila i agregata je standardizovan, konstrukcije su tipizirane, a delovi isti kad god je to moguće. Sredinom 1977. javnosti je predstavljen prvi „jugoslovenski Mercedes” - kamion FAP 1213, uz malu ogradu, da proizvodnja vozila još nije u celini osvojena.

Godine 1978. osvaja se proizvodnja namenskih vozila izrađivanih za potrebe JNA, FAP 2026 BDS/ 6x6, a od 1983. i vozila 2632/8x8. To je period velikog uspeha. Sva proizvedena ili montirana vozila po licenci Daimler-Benza bila bi rasprodata i pre nego što napuste fabrički krug. Pokretanjem tog programa mnogo je učinjeno i u pravcu standardizacije, tipizacije i unifikacije jugoslovenskog voznog parka. Nikoga zapravo stoga nije začudilo što tokom 1979. FAP proizvodi preko 7000 vozila.

Pogon Preseraj počinje sa radom 1984. sa svim pratećim objektima, sa 45.000 kvadratnih metara pokrivene radne površine i opremom za najveće otpreske. Raniji pogon Preseraj je jedan od prvih proizvodnih pogona FAP-a. Sada se osposobljava za evropski kvalitet proizvoda, a što je posebno značajno, humanizuju se uslovi rada.

Godine 1987. počinje proširenje kapaciteta: pogon točkova za proizvodnju 70.000 jedinica, pogon Mašinske (MO2) za proizvodnju zupčanika i kardana sa 4200 m2 radnog prostora i 95 mašina i uređaja. Jedan deo kapaciteta osposobljen je za proizvodnju 15000 vozila.

Godine 1993. umesto u svečarskom raspoloženju zbog četrdeset godina rada, FAP grca u problemima. Teško ga je pogodio nestanak nekadašnjeg velikog tržišta, ekonomske sankcije učinile su svaku saradnju sa inostranim partnerom skoro nemogućom. Neko rešenje se moralo naći brzo i nađeno je u reanimiranju stare familije njuškaša koju su mnogi izgleda prerano otpisali. Sa ugrađenim domaćim, rakovičkim IMR motorima, zadovoljili su potrebe manje zahtevnih kupaca, šumskih gazdinstava i ostalih.

Vlada Republike Srbije je 2001. odobrila program Poslovne konsolidacije FAP-a, a sledeće godine FAP ulazi u program restrukturiranja i pripreme za privatizaciju.


FAP-B


FAP-13


Teretna vozila iz familije 4G i 6G i njihove varijante rađene su po licenci firme Saurer Werke


FAP 15BT


FAP 1616 BR za transport stočne hrane


FAP 2626 BKM/6x4


U Africi FAP se prodavao u Egiptu, Libiji, Tanzaniji, Tunisu i Sudanu


Za potrebe ekspedicije “Putevima sveta” 94-95. godine FAP je prilagodio kamion 2026 GC/AB 6x6, a Ikarbus izvršio nadgradnju “safari kabine”. Na slici bespuće pustinje Gobi u Mongoliji

nastaviće se...

Z. Mudrinić
Foto: FAP

Opširnije u časopisu
VRELE GUME br. 116


http://www.vrelegume.rs/strana.php?rubrika=12&.....;tip_id=23

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1101
 • Gde živiš: Kruševac

Citat:FAP

MAŠINA!

Fabrici automobila u Priboju predstoji privatizacija, ali bez obzira na to, postoje projekti koji ne mogu biti zaboravljeni

... nastavak

Pre nego što priču nastavimo evolucijom motora koji su se ugrađivali u FAP kamione aktuelne generacije, upoznaćemo vas sa značenjem par skraćenica koje se sreću u oznakama vozila iz Priboja. Tako ARSK označava automatsko regulisanje sile kočenja, ASR je sistem sprečavanja proklizavanja točkova pri polasku vozila, V znači da se radi o kamionu sa V-motorom, S u oznaci modela znači da vozilo ima pogon na sve točkove, K obeležava kipera, T tegljača, SK svetočkaš kiper (pogon na sve točkove). Za oznake kabina skraćenice su B, trambus kabina, i D, duga kabina sa ležajevima. Na primer, FAP 3234 VBK: 32 - ukupna dozvoljena masa 32 tone, 34 - snaga 340 KS, V - V motor, B - trambus kabina, K - kiper.

Kada se počinjalo sa proizvodnjom FAP vozila po licenci kamiona Daimler-Benz nove generacije (NG) ugrađivani su motori OM 401, V6 sa 192 KS, OM 402, V8 sa 256 KS i OM 403 legendarni V10 motor sa radnom zapreminom od 16 litara, 235 kW (320 KS) pri 2500 obrtaja i sa maksimalnim obrtnim momentom od 1050 Nm pri 1600 obrtaja, kakav je bio ugrađen i u odlično terensko vozilo, četvoroosovinski kamion rađen za potrebe JNA - FAP 2632 BDS/A/8x8.

Proizvodnja ovih agregata bila je svojevremeno osvojena i u FAMOS pogonu u Hrasnici. U vozilima Daimler-Benz predstavljeni su još 1969., pa su to već bili provereni, dokazani agregati. Konstrukciono, bili su to V-motori rađeni po principu mehaničkog spajanja, pa se po želji dobijaju ili V6, V8 ili V10 motori. Njihova specifična težina od 3,2 do 2,86 kg/KS dugo godina je bila najpovoljnija u svetskoj proizvodnji. Specifična snaga teretnih vozila se kretala od 11 do 16 KS/t što je omogućavalo dobar start vozila, snažnu vuču prikolica i dug vek trajanja motora.

Ova serija motora će tokom dve i po decenije razvoja osigurati ugled dobrog i pouzdanog agregata. Evolucija je tekla pre svega u pravcu koji će zadovoljiti sve strožije zahteve o kvalitetu izduvnih gasova. Zato se danas u FAP-ova vozila ugrađuju modernije verzije ove serije motora. To je, kao prvo, OM 441 LA Euro 2 u sandučaru 2234 VBD/45 6x2 i tegljaču 1834 VBDT/38 4x2, V6 motor radne zapremine 10,96 litara, koji pri 1900 obrtaja razvija maksimalnu snagu od 250 kW/340 KS, a pri 1100 obrtaja dostiže vrhunac od 1600 Nm. V8 motor ove generacije nosi oznaku OM 442 LA EU2, ima zapreminu od 14618 ccm, snagu od 280 kW/381 KS, maksimalni obrtni moment od 1850 Nm ostvaruje pri 1100 obrtaja, a ugrađuje se u tegljač 1838 VBDT/38 4x2. U četvoroosovinske kipere 3234 VBK i 3234 VBKM ugrađuje se OM 442 A, motor sa prehranjivanjem, čije su karakteristike 260 kW i 1600 Nm. Kriva obrtnog momenta raste veoma brzo i postiže maksimalni obrtni moment već pri 1100 obrtaja u minutu, te ga dugo i konstantno drži na visokom nivou od 1500 obrtaja u minutu. Ovde se može iskoristiti pun potencijal snage motora uz istovremeno dugi vek trajanja. Konstantan maksimalni obrtni moment znači konstantan tok snage, što smanjuje potrebu za prebacivanje iz brzine u brzinu.

Ti kamioni imaju dve upravljačke osovine, 16-to stepeni menjač, osovine sa redukcijom u točku i nadogradnju trostranog kipera za transport peska, kamena, zemlje. FAP 3234 VBK, naravno, zadovoljava zakonske propise po osnovu osovinskih opterećenja, dimenzija, ukupnih masa, ugrađenih delova i opreme.

Vozila FAP, odnosno DB 1213, po nemačkoj sistematici spadaju u vozila tzv. Mittelklasse. Ona su predstavljena 1975, a na njima su primenjene brojne zajedničke komponente sa težih vozila serije NG. Ova srednja klasa pogonjena je motorom OM 352 sa 96 kW/130 KS pri 2900 o/min i maksimalnim obrtnim momentom od 363 Nm pri 2000 obrtaja, odnosno u verziji OM 352 A (od Aufladung - prehranjivani motor) koja je ugrađena u kamion sandučar 1317 RB/42 4x2 i u kiper 1417 BSK/36 4x4 -124 kW/168 KS uz maksimalni obrtni moment 490 Nm/1600 obrtaja. U oba slučaja radi se o rednom šestocilindričnom motoru, radne zapremine 5675 ccm.

Veoma je interesantan put razvoja koji su prevalili OM motori (skraćenica dolazi od Ölmotor, a tako se još od 1927. označavaju dizel motori Daimler-Benza) serije 300. Prvi od njih, OM 312 radne zapremine 4,6 litara i snagom od 90 KS pojavio se još 1949. u prvoj posleratnoj konstrukciji Mercedesa, kamionu L 3250. Uvek iznova poboljšavani i modernizovani, naslednici ovog motora proizvođeni su više od pedeset godina. Tako su i prvi turbo dizel motori Daimler-Benza nastali baš na osnovi ove serije motora. Na njima je 1964. izvršen i prelazak sa pretkomora na direktno ubrizgavanje. Njihova snaga je vremenom rasla, sa početnih 90 na 240 KS kod najjačeg agregata OM 366 LA iz devedesetih.

Krajem osamdesetih počela je saradnja FAP-a i sa fabrikom motora Cummins. Iako su bile potrebne izvesne modifikacije na vozilima, ovi motori, iako nešto jeftiniji od onih marke Mercedes, pokazali su se dobro u eksploataciji.

Saradnja sa fabrikom Famos, koja svoje pogone ima na Palama, traje i dalje. Njihov motor nosi oznaku FAMOS 2F 132B, radi se o rednom motoru sa šest cilindara, zapreminu od 11,04 litara i snagu od 210 KS pri 2200 obrtaja.

U FAP-u su svesni da ekološki propisi o kvalitetu izduvnih gasova, koji iz godine u godinu postaju sve oštriji, kao i putarine koje su u zemljama kojima gravitiraju naša transportna preduzeća, kakve su Austrija, Švajcarska, Nemačka posebno velike za vozila sa motorima starije generacije, nameću upotrebu motora Euro 3, želi li se kupcima ponuditi vozilo koje će moći nesmetano da saobraća i van granica naše zemlje i u godinama koje slede. I na tome se već dosta toga uradilo.

Prošle godine je proizveden prototip kamiona FAP 1841 RBDT/38 4x2 sa Euro 3 motorom MAN DS2866 LF25 i kabinom iz serije MAN F2000. Međutim, cena takvog kamiona bi ipak bila previsoka za naše tržište, pa će najverovatnije ovaj kamion ostati usamljen.

Realniji je put modernizacije postojećih kamiona sa savremenim motorima. Prošle godine je u kamion FAP 1318 ugrađen motor OM 904 LA, a u model FAP 1828 motor OM 906 LA. To su Euro 3 motori koji se danas ugrađuju u vozila Mercedes- -Benz Atego i Unimog. Radi se o rednim dizel motorima. OM 904 LA ima četiri cilindra i radnu zapreminu od 4249 ccm, a razvija 130 kW(177 KS), dok je OM 906 LA veći, šestocilindrični agregat zapremine 6374 ccm.

Njegove karakteristike su snaga od 205 kW (279 KS) i maksimalni obrtni moment od 1100 Nm u rasponu od 1200 do 1600 obrtaja. To su motori sa direktnim ubrizgavanjem, tri ventila po cilindru, turbo natpunjenjem i međuhlađenjem usisanog vazduha. Njihova odlika je široka oblast konstantne snage, imaju veliku rezervu snage i snažni obrtni moment. Stalni kompjuterski nadzor i upravljanje radom motora obezbeđuju nisku izduvnu emisiju, visok obrtni moment, duge servisne intervale i smanjeno održavanje. Potrošnja je snižena, a efikasnost rada povećana, uz manju buku motora i uglađen rad.

U 19 autobusa rađenih za GSP Beograd već su prošle godine postavljeni Euro 3 motori OM 457 HLA, motor predviđen za horizontalnu ugradnju u autobuse.

U Priboj je stigao i prvi OM 457 LA, namenjen za vertikalnu ugradnju u kamione. To je takođe Euro 3 motor, redni šestocilindraš sa četiri ventila po cilindru, turbo natpunjenjem i interkulerom, kao i direktnim ubrizgavanjem uz primenu sistema pumpa-vod-brizgaljka. Njegova radna zapremina je 11967 ccm, prečnik i hod klipa su 128x155 mm, a kompresioni odnos 17,75:1.

Taj motor pokreće Mercedesov tegljač Axor i izrađuje se u tri varijante snage (260 kW /354 KS uz obrtni moment od 1850 Nm, 295 kW/401 KS i 2000 Nm, kao i treća, najsnažnija varijanta sa snagom od 315 kW/428 KS i obrtnim momentom od 2100 Nm). I pored kompaktnih dimenzija (DxŠxV: 1320 x 750 x 1115 mm) motor suv ima masu od 920 kg. Međutim, sa ovako modernim agregatima FAP-ovi kamioni i autobusi značajno dobijaju na atraktivnosti.

Kabina u dve varijante, kratka i duga sa ležajevima, suštinski je ista za sva teretna vozila i vremenom je umereno modernizovana. Onoliko koliko je to moguće na teretnom vozilu, ona i dan-danas pleni svojim funkcionalnim, a vizuelno dopadljivim oblikom, a kada se prvi put pojavila predstavljala je sa svojim zakošenim vetrobranom pravu inovaciju. I pogonski mehanizmi ovih vozila su jedinstveni, a pogonski mostovi H7 predviđeni su za osovinske pritiske od 8, 9 i 10 tona.

Pogonske formule kamiona FAP su 4x2; 4x4; 6x2; 6x4; 6x6; 8x2; 8x4; 8x8.

U proizvodni program spadaju i priključna vozila i to prikolice za transport paletizovane i druge robe i kiperske prikolice (ukupne mase od 8 do 24 tone), kao i poluprikolice za različite namene (ukupne mase od 18 do 60 tona). Njihova prednost je u unifikaciji sa vozilima FAP-a, odnosno u zajedničkim elementima pojedinih agregata.

U pogonima FAP-a u Prijepolju izrađuju se specijalne nadgradnje. To su mikseri, rinfuzeri - vozila namenjena za prevoz rasutih materijala kao što su koncentrovana stočna hrana, žitarice, kukuruzna krupica, nadgradnje vozila koja služe za prevoz stoke, cisterne za vodu namenjene za pranje ulica i trotoara mlazom vode pod pritiskom, zalivanje zelenih površina, transport vode za piće ili industrijske tehničke vode, u rudarstvu, furgoni, autopodizači kontejnera, vozila za komunalne potrebe (čišćenje kanala, čišćenje snega), vozila za eksploataciju šuma itd.

FAP je tokom godina, nešto radi racionalizacije proizvodnje, a nešto iz nužde, osvojio i proizvodnju menjače i to petostepenih (5 MS-60), šestostepenih (6 MS-80) i dvanaestostepenih (12 MS-80), kao i lepezu pomoćnih pogona za ove menjače. U vozila se ugrađuju i devetostepeni i šesnaeststepeni ZF menjači.

U Priboju se vrše i ispitivanja na statičku i dinamičku izdržljivost agregata, sklopova i elemenata kao i ispravnosti njihove ispravnosti, odnosno funkcije. U verifikovanim laboratorijama FAP-a vrše se fizička i hemijska ispitivanja materijala i površinske zaštite.

U mernim stanicama vrše se kontrolna merenja najkomplikovanijih delova i kontrola raznih vrsta mernih i kontrolnih sredstava.

Može se zaključiti da ova firma, posebno ako bi se ostvarila saradnja sa stranim partnerom, može da računa na značajnu ulogu u ovom delu Evrope.

Z. Mudrinić
Foto: FAP

Opširnije u časopisu
VRELE GUME br. 117


http://www.vrelegume.rs/strana.php?rubrika=12&.....;tip_id=24

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23776

[quote="blake"
Jesu li uopće ikad postojale produžene kabine njuškara, ili sa ležajem?[/quote]
Rađene su one serije za Vatrogasne brigade u verziji navalnog vozila sa dodatnim sedištima u drugom redu iza vozača i suvozača poput ovih ...

na zadnjoj je slici sa njuškala hr natpis da je iz 1959.g a što bi i odgovaralo kabinama koje su možda i stigle iz Saurera...

offline
 • Shtex  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 23 Sep 2018
 • Poruke: 1785

Koliko ja znam FAP nije produžavao kabine za vatrogasce, već je to radila Dubrava TAZ. Fapove produžene kabine su bile posle raspada SFRJ i prepoznatljive su po prenjim vratima namotiranim nazad. Zapravo to su bile dve kabine koje su spajane jedna za drugu

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23776

Daj neku sliku da i to čudo vidim jer u nekoliko vatrogasnih jedinica sam sretao samo ove sa ovakvim rasporedom vrata kao na slikama koje sam okačio gore od kojih su neki stari FAP 13 a neki su noviji iz serije FAP 1314 i to se vidi i po različitim blatobranima na oba tipa gore.

offline
 • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
 • Pridružio: 29 Jul 2014
 • Poruke: 4051

Steta sto taj 1841 nije zaziveo! Mogao je FAP kao KAMAZ da ceprka sa svojim izgledom tih kabina, ali sad su to pusti snovi...

offline
 • blake  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 27 Nov 2006
 • Poruke: 976
 • Gde živiš: HR

@ Shtex, Voja
Znam za ovakve kabine vatrogasnih vozila.
Zanimala me ova kabina kod troosovinca:

..."ZApravo ceo taj kamion je saurer sa FAP znakom, mislim da tu nema domaćeg dela ..."
S obzirom da Shtex kaže da je ovo kompletan Saurer, je li proizvodnja ovog modela uopće usvojena u FAP-u, i da li su postojali u JNA?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 792 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 5 sakrivenih i 761 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bane san, branko7, BSD, cikadeda, dejanru, DonRumataEstorski, dule clio, Hoegaarden, Ilija Grubor, Insan, Iskander, Joja, kalens021, KS, kuntalo, kybonacci, moonshine, Ognjen D., pein, rovac, sabros, Snorks, sovanova95, stringer bell, trajkoni018, zlaya011