APS Aktivni sistemi za unistavanje/ometanje nadolazecih projektila

12

APS Aktivni sistemi za unistavanje/ometanje nadolazecih projektila

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 25864
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Mislim da ova prezentacija Trophy nije bilaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 24893
 • Gde živiš: Petrovgrad

Deo o Trophy

Citat:It was first activated during a March 2011 operation at the Gaza border, when a Trophy-equipped Mk4 destroyed an RPG-29 with no damage to the protected tank or its four-man crew. It scored another operational intercept in August 2012 against an anti-tank missile fired at a Mk4 near a crossing point in central Gaza.

During Israel’s summer 2014 Gaza war, Trophy validated itself in dozens of events, protecting tanks and crews over three weeks of high-threat maneuvering operations in built-up areas without a single hit to defended platforms and zero false alarms, said Giora Katz, head of Rafael’s Land and Naval Systems Division.

“These tanks operated 24/7 in a high-intensity urban theater where hundreds of enemy threats of different types were launched at us while hundreds more of our own systems were being fired at the enemy,” Katz told Defense News in a September 2014 interview following the war known in Tel Aviv as Operation Protective Edge.

In a mid-December interview at a base bordering Gaza, Capt. Tzuri Dill, a Merkava Mk4 tank commander with the 46th Battalion, part of the 401st Brigade, couldn’t stop praising the benefits of Trophy-equipped tanks to the war fighting capabilities as well as morale of armored corps personnel.

He recounted an incident during Operation Protective Edge when a company commander’s tank was targeted by a Kornet anti-tank missile from a distance of some 3.5 kilometers. “We understood the tank was targeted, but the system worked like a charm. Because of [Trophy], the threat was neutralized. Everything was automatic,” he said.


http://www.defensenews.com/story/defense/land/vehi...../79460018/

A ovo je buducnost, jedno mama vozilo koje cuve mladunce oko sebe... ?

Citat:Zur noted that “in the not too distant future,” one APS system may be able to defend multiple platforms, perhaps “an entire battalion or even brigade.” He said future plans call for a follow-on generation of active protection that will provide a much broader range of protective coverage than the single platform-protecting Trophy that exists today.

“That’s the direction we’re heading. Even if it costs ten times more than a single system, we won’t need 100 or 1,000 systems, but perhaps only 10.”offline
 • Pridružio: 16 Okt 2008
 • Poruke: 2335

U vezi improvizovanog sistema sirijske vojske za odbranu od protivoklopnih raketa - malo sam procunjao po ruskim forumima, prica se sledece:
- izgleda da je sistem namenjen samo borbi protiv TOW-2;
- prica se da radi na naponu 24V, sa potrosnjom u radu od 120W, sto je dovoljno da "pogusi" traser na TOW-2;
- sistem radi na bateriju/akumulator oko 12 casova, posle mora da se puni/zameni;
- veoma je lak, moze prakticno i na moped da se stavi;
- koriste se specijalne diode. Poenta je u izuzetno jakom impulsu, a emituju na oko 1000nm (840-940-1000nm, zavisno od komentatora). Pominju se modeli DOMINANT SFH4715AS, SFH4725S, OSRAM... ;
- ne ne-tenkovskim ometacima ima samo 3 komada (polje dejstva svakog po 60 stepeni - dakle, ukupno 180 stepeni); Na tenkovima se koristi valjda svih 6 komada (logicno, za svih 360 stepeni).
- cela stvar, bez oklopa, kosta oko 200 USD (!)
- sistem je stetan za oko posmatraca, ne sme se gledati direktno u njega, dok radi.

Kad covek bolje pogleda, ovo mu dodje kao lampion sa diodama, koji uz to radi na baterije. Nema tu nikakve dodatne elektronike. Samo prekidac ON/OFF.

Ovde se sada otvara pitanje: koji model TOW-2 koriste "opozicionari" u Siriji?
Bilo je reci da su im stigle iz Saudijske Arabije. Mozda mozemo bolje da proniknemo u tajnu ovog uredjaja ako tacno znamo kako radi raketa protiv koje je namenjen.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 13952

Pisao sam koje modele TOW koriste, jedino nije vidjen TOW-2B, svi prethodni modeli su vidjeni, poslednjih par meseci uglavnom TOW-2 i TOW-2A.

TOW, jos od BGM-71B (1974) ima kodiranu IC blinkalicu na raketi. Jedini nacin na koji ovo moze da radi je da je (IC) zracenje toliko jako da se blinkalica "izgubi" u tom zracenju. Ako je tako to je resenje iskljucivo za ratovanje protiv Shoshona, jer ce imati ogromno IC zracenje (sto se podudara sa tvrdnjom da je opasno za gledati*) pa ce biti jasan signal gde je vozilo svakome ko poseduje termoviziju..

*Vecina vozila od pocetka '80ih ima zastitni premaz na optici koji stiti posadu od lasera, tako da ce verovatno stititi i od ovoga.

offline
 • Pridružio: 13 Jun 2007
 • Poruke: 1833
 • Gde živiš: South of Heaven

^
Терористи у Сирији не поседују напредне оружане системе,који користе термовизијске уређаје(сем пар модернизованих,заробљених тенкова),тако да велико ИЦ зрачење им и није баш страшан демаскирајући фактор,с обзиром да су одредили ТОВ као главну претњу и да је производња и монтажа јефтина,а употреба једноставна...

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 13952

Kao sto rekoh, protiv shoshona.

offline
 • Pridružio: 13 Jun 2007
 • Poruke: 1833
 • Gde živiš: South of Heaven

bojank ::Kao sto rekoh, protiv shoshona.
Па са обзиром да побуњеници немају јуришне хеликоптере и авионе,да,против шошона...

offline
 • Pridružio: 10 Sep 2015
 • Poruke: 190

"U vezi improvizovanog sistema sirijske vojske za odbranu od protivoklopnih raketa - malo sam procunjao po ruskim forumima, prica se sledece: ..."

Sistem Štora koji bi bio ekvivalent za pretpostavku a koji je evidentno korišćen kao opis a da se u novopojavljenim slikama iz Sirije koristi uređaj koji slično radi i ometa žicom upravljanje projektile koji imaju IC lampicu na raketi radi navođenja je po meni pogrešna a efikasnost maksimalno upitna.

Element sitema štora koji služi za pokušaj ometanja IC praćenja i navođenja:

kada je uključen:


Štora je po meni dosta neefikasan sitem protiv bilo čega van laserski navođenjih raketa i projektila. Ta lampa sa prethodnih slika ima dosta kratak životni vek(65 sati) i mora biti uključena da bi uopšte mogla nešto i da uradi. Očigledno je da se u opisu ovog sistema u Siriji od starne pojedinaca koji su ih izneli koriste saznanja vezano za Štoru. Na štori ne postoji detekcija lansiranja raketa te ako lampa za ometanje nije non-stop uključena tada je i njena upotreba totalno obesmišeljena. Znači kada je vozilo opremljeno Štorom ili nekim njenim ekvivalentom u borbenim dejstvima lampe moraju da budu stalno uključene da bi imale ikakav efekat ako ga imaju uopšte.

Za mene lično te i takve lampe su više demaskirajuće nego što pomažu u ometanju. Na bilo kojim raketama na kojima IC, Xeon ili LED reflektori imaju pulsni rad su totalno zasigurno beskorisne. To vam je kao da imete kodiran ic daljinac za tv i onda uperite neku ic diodu u pravcu tog daljinca da bi ga ometali.

Praviti sistem koji navodno ometa samo jedan tip raketa(TOW) i to sa velikom upitnom efikasnošću je sa praktičnom stanovišta beskorisno i besmisleno.

Diode koje se spominju u tekstu koriste se pre svega za sisteme sa kamerama koje se koriste za video nadzor sa ciljem da omoguće nadzor u uslovima smanjenje vidljivosti i noću. Kako one mogu ometati navođenje raketa svojim pasivnim radom na svim talasnim dužinama za na kada pričamo konkretno o na primer OSRAM SFH4715AS diodi i njenih 850nm talasne dužine kao i dometom zračenja od maksimalno par desetina metara za naki manji paket od recimo 10-tak dioda i do 200 metara za recimo 50 dioda meni je nepoznato.

Takvi sistemi su čak kao što već rekoh visoko demaskirajući i mogu konstruktivno predstavljati izvor za nevođenje rakete koja bi na sebi imala odgovarajući detektor takvog IC zračenja(IC prijemnik) što ga totalno obesmišljava kao neki sistem ometanja koji može kvaliteno da služi a da pri tome i sam ne postane cilj.

Moguće je da sistem i ima takve neke diode ali kao pomoć kamerama za osmatranje u noćnom uslovima. Naime ja smatram da je na slikama uređaj koji ima u sebi kamere za osmatranje sa ili bez UV filtera a koje pomažu povećanju svesnosti posada o mogućim pretnjama na bojištu čime se postiže daleko viši nivo mogućnosti preživaljavanje na bojištu. Ako kamere imaju UV filtere tada se zasigurno koriste za detekciju momenta lansiranja rakete i najverovatnie vizuelno i zvučno(neki displej i zvučnik su potrabni da postoje u vozili koje ga koristi) upozoravaju da je došlo do lansiranja dajući vozilu tj. vozaču signal da započne sa odgovarajućim manevrom.

Čak i bez UV filtera a sa odgovarajućim softverom poput onog za video nadzor moguće je da se kamere koriste za praćenje situacije na bojištu i da detektiuju razne pretnje. U najgoroj varijanti i bez ikakvog softvera opet omogućavaju praćenje situacije na bojištu i bolji uvid u nju za korisnike vozila.

Uspod metalnog cilidričnog kućišta koje pretpostavljam štiti od fragmenata eksplozije i možde nekog manjeg kalibra a koje svojim izglednom podseća iz daljine na RLS Arene najverovatnije se kriju neke kamere u vodotpornim kućištima. Da li UV ili CCD sa IC diodama nisam siguran jer se ne vidi najbolje sta je iza stakla.

Takav uređaj sa kamerama(noćnim za osmatranje ili UV za detekciju lansiranja ili kombinacija) bi na jeftin način izvršio modernizaciju vozila i omogućio bolje preživljavanje. Naravno u svemui tome ja bi dodao još par jeftinih dodataka kao komplemente tog sistema o čemu sam pisao na jednoj drugoj temi u sklopu ideje kako da za do 50.000USD se izvrši modernizacija naših tenkova M-84 i drugih vozila u sastavu VS a sa ciljem veće verovatnoće preživljavanja vozila i njihovih posada u borbi. Uređaj sa slika se očigledno serijski proizvodi i nije reč o improvizaciji već o jednom paketu modernizacije za razne tipove vozila čiju sam namenu i clj valjda dobro opisao dok me neko sa 100% sigurnošću ne demantuje(proizvođač).

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 13952

Da dodam, novije varijante (M220A2, uvedeno '90ih) lansera TOW imaju "slucajni izbor" koda blinkalice pre lansiranja od 999 mogucih. To se moze efikasno ometati samo nadjacavanjem sa IC lampom koja ima dovoljnu jacinu, sto za ovo cudo ne bih rekao.
M220A1 imaju kodiranu, ali se koristi samo jedna frekvencija, i ako je ona poznata (a poznata je), moze se ometati.
Osnovni M220 nije bio kodiran, ali isti se odavno nigde ne srece.

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2015
 • Poruke: 447

@ peruni

Aman covece sta isprica. Resenje je jednostavno da drzi vodu dok majstori odu, nece se ugradjivati na Armatu. Ako je ustanju da zbuni TOW isplatio je se u startu.
Jos nesto, ako radi na talasnim duzinama 800-1100 nm, uopste nije stetan po zivu silu ni po vid/oci. Te talasne duzine se i koriste kod skeniranja koznih i ocnih obolenja.

Ja sam davno pisao (naravno uz dozu zezanja ali sam mislio ozbiljno) da su mogli obicni laser detektor kao onaj u automobilima sto otkriva policijske lasere ugraditi da ih upozori na to da su obelezeni daljinomerom...a ne 4 godine i nista...da ne ricam kako ti laserski detektori mogu odrediti i pravac odakle snop dolazi...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 748 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 3 sakrivenih i 713 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amstel, Atomski čoban, babaroga, Bane san, bojank, caesar, cenejac111, cikadeda, cira357, Deneb, Dimitrise93, DonRumataEstorski, Insan, ivan1973, kuntalo, kybonacci, Leonardo, loon123, mikrimaus, nuke92, pein, Recce, repac, rovac, sakota79, sovanova95, stegonosa, Toni, trutcina, uros, zodiac94