Privredno kretanje namenske industrije Srbije

67

Privredno kretanje namenske industrije Srbije

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2007
 • Poruke: 8384
 • Gde živiš: Ravni Banat

Оно што сам написао пар постова раније допунио бих молбом и да се не пише и нешто у стилу што је малочас написао Далибор.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5746

Neće biti pritiska Zapada zbog vojne saradnje s RusijomNa pitanje da li očekuje pritiske zapadnih zemalja zbog vojne saradnje sa Rusijom, Vučić je odgovorio negativno, navodeći da i evropskim partnerima odgovara razvoj srpske privrede.On je kazao da je u razgovorima u Moskvi ponovio da Srbija neće biti članica nijednog vojnog saveza i da će sačuvati neutralnost.Vučić je naveo da je sa predstavnicima Jedinstvene Rusije među kojima i potpredsednikom Dume Sergejem Neverovom, razgovarao o stranačkoj saradnji i da je pozvao JR da prusustvuje kongresu SNS 29. septembra.Vučić je takođe naveo da Srbiju do kraja godine treba da poseti ruski ministar odbrane Anatolij Serđukov.


- Pošto smo Rogozin i ja potpredsednici vlada razgovarali smo o svim važnim temama. Potrebno nam je još samo malo vremena da neke stvari konkretizujemo i onda ćemo izaći u javnost. Gospodin Rogozin je pokazao izvanredno prijateljstvo i naklonost prema Srbiji na čemu smo veoma zahvalni - rekao je Vučić i izrazio nadu da će Srbija svojom korektnošću, ozbiljnošću i odgovornošću umeti da uzvrati.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/338993/Vucic-Otv.....pomoc-Rusa

........

POSLE 37 dana prvi put sam se nasmejao, i to ovde u Moskvi. To je dokaz da sam jako zadovoljan razgovorima i dogovorima koje sam imao sa zvaničnicima Rusije.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić tako je preneo pozitivan utisak o poseti Moskvi i susretu sa potpredsednikom ruske Vlade Dimitrijem Rogozinom:

- Moj kolega je pokazao veliku želju da Rusija u narednom periodu pomogne Srbiji.

Između Vučića i Rogozina dominirale su tri teme: strateška i politička saradnja dveju zemalja, unapređenje odnosa u odbrambenim izazovima i razvoj vojno-industrijskog kompleksa. Dogovoreni su i konkretni poslovi.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.289......nam-pomocioffline
 • Pridružio: 10 Jun 2008
 • Poruke: 4070

http://www.mod.gov.rs/novi_lat.php?action=fullnews&id=4639

Citat:Ministar Vučić razgovarao sa kineskim ambasadorom Vanšuom


Ministar odbrane Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Narodne Republike Kine Džangom Vanšuom.

Tema razgovora bila je jačanje bilateralne saradnje dveju zemalja sa akcentom na unapređenju saradnje u oblasti odbrane.

Težište saradnje u domenu odbrane u narednom periodu biće nastavak dijaloga na visokom nivou i unapređenje vojno-ekonomske i naučno-tehničke saradnje, kao i transfer tehnologija i znanja iz oblasti odbrambene industrije.

Na sastanku je posebno naglašeno da Republika Srbija i Narodna Republika Kina imaju tradicionalno prijateljske odnose zasnovane na pozitivnom istorijskom nasleđu.

offline
 • Artiljerac
 • Pridružio: 07 Nov 2009
 • Poruke: 3129

Rusi braća i po oružju
Izvor: Večernje novosti
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&....._id=637634
Moskva, Beograd -- Posle više godina mlakih kontakata Srbija napravila zaokret u vojnoj saradnji sa Rusijom. Moskva može da pomogne u plasmanu našeg oružja na strana tržišta.

Izugradnja nove fabrike složenih borbenih sistema i ruska pomoć u prodaji proizvoda domaće vojne industrije znak je promene odnosa Srbije i Rusije.

Posle više godina uglavnom formalnih kontakata, novi vetar sa istoka mogao bi Srbiji da donese bolji međunarodni položaj, više para od domaćeg oružja i municije, ali i savremena sredstva koja nedostaju našoj vojsci.

Prvi znak čvršće saradnje dveju zemalja stići će - sa neba. Na vojni aerodrom Batajnica već za koji dan sleteće ruska akro-grupa „Striži“, koja će biti glavna zvezda predstojećeg aero-mitinga koji se održava povodom stogodišnjice srpskog vojnog vazduhoplovstva. Nju čini pet aviona „mig 29“, kakve u svom sastavu ima i vazduhoplovstvo Vojske Srbije. Konačna potvrda da će Rusi u svojim avionima doći u Srbiju stigla je tokom posete prvog potpredsednika Vlade i ministra odbrane Aleksandra Vučića Moskvi.

Ova poseta, između ostalog, najavila je i prekomponovanje odnosa u oblasti odbrane dveju zemalja. Vučić je od ruskih kolega dobio snažna uveravanja da će Rusija pomoći Srbiji u oblasti namenske industrije. To se pre svega odnosi na plasiranje naših proizvoda na tržišta koja nam sada nisu dostupna.

Ključnu ulogu bi tu mogla da odigra kompanija „Rosoboroneksport“ koja izvozi rusko oružje i koja bi mogla da pogura i srpsku robu. Reč je o snažnoj firmi, sa jakim međunarodnim vezama, koja je redovni gost na sajmovima naoružanja na svim meridijanima. U vezi sa tim je i najava izgradnje nove fabrike vojne tehnike, po ugledu na nekadašnji „Đuro Đaković“ iz Slavonskog Broda, koja je bila lider u proizvodnji tenkova.

To je i dalo povoda za spekulacije u Beogradu i u Moskvi da bi plodovi ljubavi Rusije i Srbije mogla da budu oklopna vozila, koja bi potom bila prodavana trećim zemljama. Kako „maćuška“, međutim, pravi tenkove koji su u samom svetskom vrhu, malo je verovatno da bi Srbija mogla tu da nađe svoje mesto.

Da bi Srbija mogla da ima koristi od jačanja saradnje sa Rusijom, ali i da je još rano za prognoze o njenom obimu, smatra vojni analitičar Aleksandar Radić.

"Kapacitet ovog približavanja videće se kada budu jasniji pravci spoljne politike nove vlade. Racionalno je iskoristiti rusku podršku, ali je i pitanje koliko smo mi sposobni da se nametnemo. Jačanje odnosa je važno i zbog ruske tehnike koju koristi naša vojska. To je nama potrebno i dobro je što ćemo prilikom nabavke imati mogućnost da biramo između robe najboljih proizvođača i sa istoka i sa zapada", smatra Radić.

Od opreme „zdelane v SSSR“ Srbija danas koristi lovačke avione „mig 21“ i „mig 29“, koji su od 2006. do 2008. godine remontovani u ruskim fabrikama. Kako su ove letelice, međutim, na ivici tehnološkog života, ruka sa istoka mogla bi da bude presudna za buduću odbranu neba. Na ruskoj tehnici zasniva se i kompletan sistem protivvazdušne odbrane zemlje, jer su raketni sistemi „neva“ i „kub“ takođe njihov proizvod.

Da bi kupovina ruskih aviona za Vojsku Srbije mogla da bude tek jedan od rezultata zaokreta u odnosima dveju zemalja smatra i profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić. Čvršća saradnja sa Moskovom u svim oblastima, pa i na planu oružja, njega ne iznenađuje.

"To je jasno nagovešteno u kampanji pred izbore. Približavanje Moskvi ne mora apriori da znači i udaljavanje od EU, ali je činjenica da je u porastu broj građana Srbije koji ne gledaju blagonaklono prema Briselu. Rusija je, sa druge strane, veliko tržište koje bi moglo da da vetar u leđa i domaćoj odbrambenoj industriji", podseća Simić.

Simić napominje da će i na ovo pitanje uticati budućnost Kosova - mesto gde se sudaraju interesi Rusije i SAD.

"Nije sporno da nam je u svakom pogledu, pa i vojnom, potreban saveznik sa dubokim džepom. A to uglavnom nije dobro ", zaključuje Simić.

Da nam je novac potreban, ipak, potvrđuje procena da je za modernizaciju mašina i opreme šest fabrika namenske industrije u Srbiji potrebno oko 100 miliona evra. Tek tada bismo mogli da uđemo u ozbiljniju utakmicu proizvodnje oružja i municije sa stranim fabrikama.

"Efekti te investicije osetili bi se veoma brzo, jer je reč o fabrikama koje 95 odsto proizvoda izvoze, a neuporedivo manje uvoze sirovine. Prosečna starost mašina u „Zastava oružju“ je 39 godina i zato je teško pratiti konkurenciju koja radi na najsavremenijoj opremi", kaže Rade Gromović, direktor preduzeća „Zastava oružje“ iz Kragujevca.

Gromović napominje da fabrike ne mogu same da obezbede investicije, već im je neophodna pomoć države. Fabrike „Sloboda“, „Krušik“, „Mladost Lučani“, „Prva iskra“ i „Prvi partizan“ iz Užica, uz „Zastava oružje“, jedino tako mogu da razmišljaju o povećanju proizvodnje.

Nije tajna da minulih godina između ministarstava odbrane Rusije i Srbije nije bilo zapažene saradnje. Zbog tih „prohladnih“ odnosa sa Moskvom srpska vojska, tako, mesecima nije mogla da dobije rezervne gume za svoje „migove“. U Moskvi su, naime, Dragana Šutanovca doživljavali kao ministra koji želi da Srbiju što više približi NATO

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5746

"Zbog tih „prohladnih“ odnosa sa Moskvom srpska vojska, tako, mesecima nije mogla da dobije rezervne gume za svoje „migove“. U Moskvi su, naime, Dragana Šutanovca doživljavali kao ministra koji želi da Srbiju što više približi NATO"

Jel to sada saznajemo da zbog predjašnje vlasti jednostavno nisu htelid a nam isporučuju rezervne delove? Će neko da odgovara za to?

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 82

A sta je po vasem misljenju realno da se proizvodi kod nas u toj novoj fabrici slozenih borbenih sistema?

offline
 • Pridružio: 28 Jan 2012
 • Poruke: 108

TotalitariuM ::A sta je po vasem misljenju realno da se proizvodi kod nas u toj novoj fabrici slozenih borbenih sistema?
Mozada neki tockasi i mogucnost modernizacije tenkova 84, i ruske 72. Za sve ostalo treba mnogo vise znanja i iskusttva

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5746

TotalitariuM ::A sta je po vasem misljenju realno da se proizvodi kod nas u toj novoj fabrici slozenih borbenih sistema?

Kakve mašine dobiješ, takve ćeš proizvode da praviš. Ako dobijemo prave mašine možeš da praviš svašta.

offline
 • BSD 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Okt 2009
 • Poruke: 3191
 • Gde živiš: Kraljevo

Bas se neki mediji ubise oko ove fabrike, sto i nije tako dobro.

Srbija: Fabrika modernog naoružanja u saradnji sa Rusima

Marko Milošević, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, veruje da će većina proizvoda iz nove fabrike ići na stare adrese.

“Ne verujem da će se to prodavati u Rusiji. Ta zemlja ima velike kapacitete i njihova industrija je dizajnirana još prema potrebama hladnog rata. Dakle, da se mnogo toga proizvodi, puno novca su oni uložili u razvoj, isto kao i Sjedinjene Američke Države. Sumnjam da njima nešto fali što bi bili spremni da razvijaju u Srbiji da bi ga kasnije uvezli na svoje tržište.”

Pretpostavke su da bi u novom vojnom pogonu osim haubica mogli da se proizvode i višecevni lanseri raketa “orkan” i oklopna borbena vozila. Deo te vojne tehnike, osim u izvozu, sigurno će završiti i u Vojsci Srbije.

http://www.slobodnaevropa.org/content/srbija-fabri.....87272.html

offline
 • Pridružio: 16 Okt 2008
 • Poruke: 2265

Slicna vest objavljena i na B92, pre par trenutaka:
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=08&dd=29&nav_id=638581

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 755 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 5 sakrivenih i 705 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, Bobrock1, Brok, draganca, dragoljub11987, dragon986, elenemste, FOX, HogarStrashni, jackreacher011011, Još malo pa deda, karevski, Karla, kuntalo, laurusri, ljubacv, Lošmi, mercedesamg, mikrimaus, milutin134, Mixelotti, moldway, nemkea71, Nikolaa11, novator, panzerwaffe, Parker, Petarvu, S-lash, slonic_tonic, Smajser, Srle993, stagezin, Stanlio, Steeeefan, stokssone, Tvrtko I, VitezKoja, vladetije, wizzardone, wulfy, x9, ZetaMan