Privredno kretanje namenske industrije Srbije

74

Privredno kretanje namenske industrije Srbije

offline
 • Pridružio: 05 Jul 2012
 • Poruke: 1250

Са моје стране врло радо,јер је не могуће неком објаснити да Србија нема шта да тражи ако се не убризгају наменску миниму 10-15 милијарди$Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 23 Jul 2012
 • Poruke: 204

"Iskander M" ajde lijepo uzmi svoje tabletice sto ti cika doktor propisao i ostavi ovaj forum na miru ... ti vrijedjas inteligenciju svih ostalih koji citaju tvoje tekstove Evil or Very Mad
hvala unaprijed... Cooloffline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 5389

@Zorge
Covek uporno provocira. Pise gluposti. Evidentno je da ne poznaje tematiku o kojoj pise, i ja ne vidim gde ja gresim, sa tim sto ispravljam njegova baljezganja. Ali cim ja ispravim jedno i dam mu dokaze da je pogresio on iznosi novu gomilu gluposti. Ne znam da li treba da ostavimo na forumu samo njegove nebuloze bez da ih iko ispravi.

Evo opet je napisao neku novu dozu gluposti, sa kojom ja treba valjda da se slozim i da mu ocutim.

@Iskander
Znaci po tvojoj logici ni Nora A ne pripada SFRJ , nego pripada Sovjetskom savezu posto je Nora A modernizacija ruskog topa D 20. Nora B je projekat koji je zapocet u SFRJ i koji nije bas daleko odmakao. Evo da pogledamo sliku Nore B iz vrmena SFRJ.A sada pogledajmo sliku Nore B52 razvijene u Srbiji:Nora B, je ideja, dok je NoraB52 gotov savremen proizvod.Ajde da pogledamo evo citiram sa Wiki sta je sve ugradjeno od pod sistema na Noru B52:

Visoka efikasnost Nore B-52 postignuta je karakteristikama i razvojem sljedećih podsustava:

-Balistički sustav zasniva se na cijevi kalibra 155 mm, dužine 52 kalibra, zapremine barutne komore od 23 litre, sa dvokomornom plinskom kočnicom visoke efikasnosti.

-Barutna komora razvijena je na originalnom rješenju samozaptivanja, sa revolverskim nosačem kapsula.

-Razvijena je i obitelj suvremenih monoblok barutnih punjenja sa sagorivim čahurama. Također, u razvoju je obitelj modularnih barutnih punjenja, u skladu sa najnovijim standardima razvoj barutnog punjenja u zemljama EU.

-Balistički sustav omogućava ostvarivanje maksimalnog dometa od 41 km korištenjem municije tipa ERFB-BB.

-Visoki nivo operativne pokretljivosti sa maksimalnom brzinom od 80 do 100 km/h na kvalitetnijim putevima i do 25 km/h na putu makadamskog tipa. Kamion ima i sposobnost svladavanja vodenih prepreka, mekog i /ili raskvašenog zemljišta. Sve je to postiguto zahvaljujući sustavu za automatsku regulaciju pritiska u pneumaticima u funkciji tvrdoće terena.

-Visoka taktička pokretljivost omogućuje brzo zauzimanje vatrenog položaja na različitim vrstama terena.

-Bitno je istaknuti da samohodna haubica zadovoljava i zahtjeve strategijske pokretljivosti. Sa ukupnom masom od oko 28 tona, NORA-B se može efikasno transportirati avionima Iljušin-76 i drugim avionima te klase, željeznicom i sredstvima pomorskog transporta.

-Uvoden je hidraulički sustav za učvršćenje platforme topa pri radu, koji se satoji od četvorokrakog hidraulički preklapajućeg lafeta sa ugrađenim amortizerima. Njime se upravlja iz kontrolne stanice smještene na boku vozila.

-Cijev topa se hidraulički pokreće po azimutu i elevaciji. Time se smanjuje vrijeme potrebno za prelazak iz marševskog u borbeni položaj i obrnuto na svega 90 sekundi. Tako se značajno utječe na ukupnu efiaksnost oružja i sposobnost preživljavanja na bojištu kada dolazi do brzog protivničkog kontranapada.

-AutomatskI punjač omogućava robotizirano dovođenje projektila i barutnog punjenja na liniju punjenja i njihovo potiskivanje u ležište granate. Time se smanjuje nivo fizičkog opterećenja posade, postiže max. brzina gađanja od oko 6 granta u minuti, odnosno mogućnost opaljenja tri granate za 20 sekundi.

- Automatski punjač sadrži dva spremnika sa automatskim obrtno - karuselskim nosačima municije, smještenim sa svake strane haubice, koji sadrže 12 projektila (desni) i 12 punjenja (lijevi spremnik) spremnih za ratnu upotrebu.

-Također, tu su i 24 projektila i punjenja smještena u modularnom spremniku smještenom iza kabine samohodne haubice. Omogućeno je brzo dopunjavanmje spremnika punjača, uz minimalno naprezanje posade.

-Automatizacijom svih funkcija pokretanja haubice po pravcu i elevaciji (automatsko dovođenje haubice u nišansku liniju na osnovu podataka dobijenih od veze), utječe se na:
1. Izuzetno skraćivanje vremena od prelaska iz marševskog u borbeni položaj do opaljenja prvog projektila,
2. Povećanje brzine gađanja,
3. Mogućnost gađanja gornjom grupom uglova do 650 elevacije i
4. Postizanje mogućnosti manevra vatrom (jednovremeno pristizanje tri projektila na cilj).
Mogućnost djelovanja u:
- osnovnom sektoru,
- suprotnom smjeru vožnje, kao i
- u pomoćnom, preko kabine vozača.

-Uvođenje suvremenog sustava za upravljanje topom sa komandno informacijskim sustavom. Time je omogućeno integriranje samohodne haubice NORA-B 52K1 u suvremeno topništvo.

-Mogućnost maksimalnog stupnja iskoristivosti ranije navedenih visokih karakteristika borbene vrijednosti haubice, od visoke operativne pokretljivosti, velikog dometa, velike brzine gađanja do maksimalne automatizacije svih relevantih funkcija.

-Nora B-52 omogućava maksimalnu optimizaciju kompletne procedure gađanja, koja obuhvaća promatranje bojišta uz mogućnost brzog prijenosa svih relevantih podataka o ciljevima do komandog mjesta.

-Tu su i dodatne sposobnosti kao što su: sposobnost brzog izbora ciljeva i proračun elementa gađanja, te prijenos elemenata gađanja do haubice.

-Suvremeni komandno informacijski sustav, zasnovan je na suvremenoj informaciskoj tehnologiji i osobno razvijenim softverima. Time se omogućava komunikacija u kontinuitetu sa svim elementima topištva i razmjena svih relevantinih informacija potrebnih za izvođenje borbenog zadatka. Sve to uz minimizaciju potrebnog vremena.

-Kompketna samohodna haubica, zajedno sa navedenim osobinama sredstva, omogućava integraciju haubice sa svim normama i standardima NATO-a.


Skoro nista od toga ne vazi za Noru B, tako da je Srbija samo iskoristila dobru ideju iz bivse SFRJ i na osnovu nje napravila odlican sistem. Razilka izmedju ta dva oruzja je nebo i zemlja.

Sto se tice SORE sam si zapoceo nebuloznu pricu o tome kako je ona projekat iz vremena SFRJ, sto apsolutno nije tacno. Sovjetska haubica D 30 je u SFRJ sklapana po licnenci, a SORA predstavlja projekat modernizacije te haubice , i pretvaranje doticne haubice iz vucne u samohodnu.

Drugo ja sam stvarno uporedio Orbitera sa Vrabcem, ali Orbitera I koji je u njegovoj klasi, i koji u nicemu nije bolji od Vrabca, a tri puta je skuplji. Da li to treba da ti nacrtam. Ako je bolji navedi mi u cemu je to tacno bolji taksativno, posto smo do sada culi da je bolji milion puta, pa sto puta, pa 10 puta, ali nikako da cujemo u cemu je bolji.

I da bespilotne letelice se dele po kategorijama, na osnovu svog doleta, radijusa, izdrzljivosti u vazduhu, velicine.... Letelice kratkog dometa, sa dometom od oko 15 do 20 km. Letelice srednjeg dometa sa dometom do nekih 100 km, i letelice dugog dometa. Prvi put vidim coveka koji je toliko ponosan na svoje neznanje. Besmisleno je poredjenje letelica koje nisu u istim klasama, cenovnom rangu.... Onda mozes da kazes Pegaz je bolji od svake verzije Orbitera, pa na osnovu toga zakljucis da Izraelci nemaju pojma.

Evo nasao sam i precizniju tabelu podele:


Opet ti kazem raketni sistem se dele po klasama. Ne mozes da poredis Smerc i slicne sisteme sa Moravom, jer to niko u svetu ne radi, jer je to besmisleno. Ona se moze porediti sa sistemima iz svoje klase, dao sam ti gore primere, za koje si ti do malopre tvrdio da ne postoje.

Uvozom odredjenih delova koje ne pravis omogucavas proizvodnju, a samim tim dobijas i znanje tj mogucnost reverzabilnog inzenjeringa, koji smo mi do sada kao i Kinezi sto puta primenili, ujedno otvaras radna mesta jer proizvodis nesto, i ujedno to nesto i izvozis. Po tebi ne bi trebala da radi Utva jer se deo delova za Lastu 95 uvozi. I sta bi dobio time? 500 radnika na ulici. Ovako radnici rade, mi nesto pravimo, osvajaju se neke nove tehnologije, prodajom gotovog proizvoda se ostvaruje profit. Valjda je toliko jasno i malom detetu.

I ajde sada uporedi Tornado G sa Moravom, evo ti link dole, pa mi reci gde je to nas strasni zaostatak:
http://www.vti.mod.gov.rs/index.php?view=actuality.....&id=75

HIMARS cak ni u osnovnoj verziji ne spada u istu klasu kao i Morava, jer mu je kalibar 227mm, domet od 300 km ima samo ako se sistem koristi kao lansirna rampa za raketu MGM-140 ATACMS koja ima bojevu glavu od 230kg. U normalnoj verziji kao raketnom bacacu mu je domet 80km. U izvedbi sa MGM-140 ATACMS on ima samo jednu takvu raketu, tako da se cak ne moze ni okarakterisati kao visecevni raketni bacac.

I bez namere da narusavam ugled ovog foruma ili autoritet moderatora, ja nemam nameru da stanem sve dok doticni bude iznosio gluposti vezane za nasu namensku industriju i njene projekte, ili gluposti uopste dok se obraca meni. Po meni njegovo lupetanje u ovih par poruka samo narusava kvalitet ovog foruma, i ne mislim da takva gomila neistina i gluposti treba ostati bez odgovora.

offline
 • Pridružio: 05 Jul 2012
 • Poruke: 1250

Све што произведете и склапате већ постоји у свету са много бољим карактеристикама него оно што се овде производи и склапа,и то је основ свега,овде, а највише боли нестручност нашег ваздупловног кадра кад су дозволили пад Ласте.

Показало се у историји да се највише извози оружије у власништу 1:1,а ми смо од то оружија далеко,много далко.
Нора није 100%наша,Ласта још мање,за мораву искрено не знама дал се цеви производе,али чисто сумњам.

Све то што си набројо је бескорисно ако дође до санкција. Србија ништа не може да произведе,апсолутно ништа,шта ће ми брзина паљбе,шта ће ми аутомацки пуњач кад немам цев,шта ће ми труп Ласте кад не производимо унутрашњост???

Ниси одговорио на питања шта добијаш склапањем већ направљених делова???

Наменска индустрија нам зависи од увоза и помири се са тим,ништа нисмо бољи од бивших република СФРЈ и осталих који купују готове производе,то што нешто моло направимо није толико за понос јел нисмо га ми сами произвели него већуну делова набавили.

Шта сам имо реко сам изнео сам своје мишљње ти си своје,склапајте радите како мислите да је исправно само немој да буде после дај делове од отписаних авиона,дај нешто било шта сравни ће нас са земљом. Немој само опет да се понови да нам већи технике униште на земљи јел не могу да се сакрји јел су неисправне.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 18946

Iskander, pa po tebi Svedska ne pravi Grippen, Rusi ne prave T-90 (matrice za termoviziju se i dalje uvoze), Englezi nisu napravili Challenger II (SUV je americki), Ameri nisu napravili Abrams (top je nemacki, mitraljezi belgijski) itd.
Ili trolujes ili imas ozbiljan, ne utemeljen u realnosti problem sa ovom zemljom* ili jednostavno zivis u oblacima i ne shvatas da danas NIKO nema samo svoj proizvod.

*Ima ova zemlja ohoho problema ali ovi su verovatno od manjih.

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 5389

Ako propadnemo ostace ovde zapisano da si nas ti upozorio, eto savest ti je mirna, pa sad lepo produzi.

offline
 • Pridružio: 10 Mar 2011
 • Poruke: 459

Iskander M ::Све што произведете и склапате већ постоји у свету са много бољим карактеристикама него оно што се овде производи и склапа,и то је основ свега,овде, а највише боли нестручност нашег ваздупловног кадра кад су дозволили пад Ласте.

Врло је тешко у данашње вријеме понудити нешто на тржиште, а да већ не постоји нешто исто или врло слично томе. Међутим, потребно се изборити са конкуренцијом на оним тржиштима на којима је то могуће. Квалитетом, цијеном, гарантним роковима, обуком кадрова, погодностима плаћања и свим и свачим, што је више економско питање.

Замислите колико је нестручан кадар у волксвагену, фиату, пежоу, ... кад им се скоро сваки дан негдје неки ауто полупа.
А што се тиче стручности нашег ваздухопловног кадра ја заиста не могу ништа да кажем јер већина тих људи има бар за један степен вишу школу од мене.

offline
 • Pridružio: 05 Jul 2012
 • Poruke: 1250

bojank ::Iskander, pa po tebi Svedska ne pravi Grippen, Rusi ne prave T-90 (matrice za termoviziju se i dalje uvoze), Englezi nisu napravili Challenger II (SUV je americki), Ameri nisu napravili Abrams (top je nemacki, mitraljezi belgijski) itd.
Ili trolujes ili imas ozbiljan, ne utemeljen u realnosti problem sa ovom zemljom* ili jednostavno zivis u oblacima i ne shvatas da danas NIKO nema samo svoj proizvod.

*Ima ova zemlja ohoho problema ali ovi su verovatno od manjih.


Американци и Руси праве линценцирано,ајде нек ти буде да руси увозе матрицу за термовизију то је један део све остало призводе,сами праве све остало и што то неби био Руски тенк. Амери праве тај топ линцецирно на својој територији,државе чланице ЕУ су нешто друго они ће ускоро и заједничку војску да имају тако њих и не треба рачунати,а затим и НАТО не дозвољава сукоб међу чланицама,па да им укин доставу делова.

Србија само склапа производе ништа неправи,Ласта је 95% увозна тј само се увезе делови,Нору и да смо сами направили увозимо главни део топ,тако да не може то бити наш производ,а и пуњач не верујем да ми правимо или га увозимо или од раније има проекат за њега.

Да смо у НАТО или бар у ЕУ па да нема ограничења,царина па ајде и нек увеземо не могу санкције, не могу нас напасти....

Грипен није Шведски,колико су пута само пукли на тендерима јер им аерика неда да продају свој авион. Мислиш да неби дошли на наш тендер кад је већина пилота за Грипен?? Не буди смешан нико не жели да баца Милијарду евра,али ЕУ има интерес овде,а Грипен има своје делове из земаља ЕУ,а затим и САД има дебели интерес овде и опет Грипен има делове из САД и шта било?? Нема их у Србији.

Индија дебео је то посо,али опет Грипен није имо шансе јел САД и ЕУ нису дозволи да Шведска пренесе производњу у Индију,а то је био услов за тендер,јер ЕУ има свог конкурента ЕФ2000,а са друге страни ни САД,јел имају делове у Грипен,а на тендеру су изашли са Ф16ИН који ми се чини да је лошији по маневарски способностима од Грипена.

Индија је могла можда исти тендер да плати 10-так милијарди,али су издвојили паре и тражили трансфер технологије,шта су тиме добили,а шта ми увозом делова је смешно причати и поредити.

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 5389

Lasta nije 95% uvozna, ako jeste ajde nam nabroj sta se to sve uvozi. Uvozi se motor i deo avionike, koliko ja znam sve ostalo se pravi kod nas. Vrlo mali broj drzava pravi bilo kakve avionske motore, pa nije cudo da ih Srbija ne pravi. Barem 60% Laste95 se pravi u Srbiji. I kakve to veze ima sa sankcijama, pa ti kada jednom napravis avione, za na primer nasu vojsku, ona ce uz avione naruciti i odredjeni deo rezervnih delova i tako dalje. Plus takav avion u ratnom stanju je apsolutno nebitan jer je skolski avion. U ostalom mi 90% onoga sto proizvedemo u namenskoj izvezemo, pa ne vidim kako bi potencijalne sankcije uticale na nas. Nasikirali bi smo se jer Irak ne moze odrzavati svoje Laste ili Burma svoje haubice. Za Noru se uvozi cev za top jer trenutno ne pravimo takve cevi, ali postoje planovi da se to izmeni. Po tebi onda ni jedna zemlja koja ne proizvodi avione 4+ generacije ne bi trebala iste ni da ima, jer moze potpasti pod sankcije. Mozda je najbolje da nemju ni tenkove, oklopna vozila, artiljeriju, jer mnoge drzave ne proizvode nista od toga, a mogu ih zadesiti sankcije.

Ovo je plan razvoja i nabavke novih masina, osvajanja novih tehnologija u buducnosti. Sve ovo se moze nabaviti za plafon nekih 200 000 000 evra, a ne nekakvih 15 milijardi koje ti spominjes.
http://vti.mod.gov.rs/film/tehnologije.pdf
Recimo da se taj plan sprovodi lagano u narednih 5-6 godina uz pomoc drzave, i namenska ce biti preporodjena. Osvajaju se konstano nove tehnologije, i vraca se ono sto je izgubljeno raspadom SFRJ, NATO bombardovanjem.... Eto na primer Zastava planira da ponovo pokrene proizvodnju topa 30mm u nato kalibru uz pomoc VTI-a. Ja stvarno ne znam da li je toliko tesko shvatiti da mi nismo ni Amerika ni Rusija, ni Francuska ni Izrael, nego mala zemlja, koja barem u ovoj sferi radi mnogo toga sa kapacitetima koji su joj na raspolaganju, i skoro sva proizvodnja ide na izvoz. Oko 10 000 radnika u namenskoj dobija redovne plate koje su cak kada ih uporedis sa ostatkom Srbije jos i solidne. I sta bi onda po tebi trebalo da uradimo, da raspustimo namensku koja je porilicno profitabilna, da 10 000 ljudi koji prehranjuju barem 40 000 sutnemo na biro, samo zato jer mozes misliti Rusija i US prave vise i bolje od nas.

offline
 • DTB  Male
 • Građanin
 • Pridružio: 06 Dec 2011
 • Poruke: 207
 • Gde živiš: Srbija

A da otvorite novu temu Bebee Dol

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 658 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 4 sakrivenih i 646 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Boris90, Chainsaw, dragoljub11987, Joco Skljoco, Kriglord, marsovac 2, repac