Privredno kretanje namenske industrije Srbije

87

Privredno kretanje namenske industrije Srbije

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 5389

Србија на крилима суперсоника

http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Srbija-na-krilima-supersonika.sr.html


Citat:Дакле, лепеза наше понуде била је разноврсна, но најатрактивнији пројекти, за које је домаћин показао велики интерес, били су ракетни систем „алас“ у противбродској верзији са дометом од 50 км, као и три различита типа авиона за обуку пилота и за борбена дејства. Турбопроп тренажни авион „кобац“, апарат за противтерористичка и противгерилска дејства, који по својим тактичко-технолошким карактеристикама спада у врх таквих авиона те категорије. „Кобац“ је пројекат малог ризика, он је природни наследник пројекта „ласта“, па за његову финализацију нису потребне нове развојне и производне технологије. За развој „копца“ и интеграцију свих подсистема одговаран је ВТИ, док је нападно-навигациони систем (ННС) пројекат стручњака компаније „Југоимпорт-СДПР”, као наставак развоја управо завршеног ННС-а за модернизацију средњих вишенаменских хеликоптера, што је већ и урађено у Ираку на хеликоптерима „Ми-17”. Авиони за напредну обуку са турбоелисним мотором и напредном авиоником, као што су „пилатус ПЦ-9“, ПЦ-11, ПЦ-21, „тексан“, КТ-1. „тукано“ и „супертукано“, данас су врло тражена роба на светском тржишту и у том контексту наш „кобац“ има лепе изгледе за продају. Освајање његове производње врши компанија „Утва“ уз учешће више фабрика српске војне индустрије, „Телеоптик“, ППТ...

Други тип авиона који је понуђен Емиратима јесте модернизована верзија апарата „орао“, у опцији двоседа са уграђеном опремом нове генерације, евентуално појачаним моторима и сходно томе унапређеним летним и борбеним карактеристикама, што би такав „орао“ сврстало у категорију модерних транссоничних авиона ЛИФТ (Lead in Fighting Trainer). Наиме, авиони ЛИФТ данас служе за увођење у завршну обуку пилота-ловаца, са могућношћу да симулирају енергетске и техничке карактеристике као и борбене потенцијале вишенаменских ловачких авиона – укључујући и апарате четврте генерације. У ту категорију у свету тренутно спадају авиони „јак-130“, М-346, Л-15, „хоук-128“. Суперсонични авиони ЛИФТ технички и тактички су најмоћнија категорија школскоборбених авиона, са веома добрим авио-летачким карактеристикама, великом носивошћу убојних средстава, савременом авиоником, сензорима и опремом за противелектронска дејстава, у укупним борбеним капацитетима на нивоу ловаца треће генерације. Врло је значајно и то да је цена ових летелица много нижа од цене најмодернијих вишенаменских авиона. Заправо, на тржишту данас постоје само два типа таквих апарата: јужнокорејски ТА-50 и кинески ЈЛ-9, оба брзине приближно 1,5 маха.

Модернизација авиона „орао“ и његова прекатегоризација у апарате ЛИФТ за наше потребе, али и за иностране наручиоце, може се реализовати у нашим фабрикама и заводима уз потребно додатно опремање производних погона, као и набавку, и делом домаћи развој кључних подсистема. Наравно да би обнављање производње „орла“ у верзији ЛИФТ захтевало значајније доинвестирање у развојне и производне ресурсе, обнављање ранијих коришћених технологија и проширење кадровске базе. Али, свих 17.000 нацрта и планова за „орао“, целокупна документација и сви алати су код нас.

Трећи ваздухопловни пројекат који смо сада понудили Емиратима јесте пројекат некадашњег југословенског надзвучног авиона – чувени НА. Сада га нудимо у варијанти ЛИФТ. Програм југословенског надзвучног авиона био је својевремено југословенска „еурека“, технички и технолошки врх достигнућа СФРЈ, наш ловац четврте генерације. Крајем осамдесетих година Југославија је завршавала тај пројекат, остварена је врло садржајна сарадња са две водеће светске компаније из Француске и Велике Британије, урађено је девет варијанти за авион једносед и две варијанте за двосед. Сва потребна испитивања у аеродинамичким тунелима у Жаркову била су завршена. Анализирали смо и четири мотора светских марки: „snecma“, „rolce-royce“, GD,„pratt & whitny“, три врсте уводника ваздуха и неколико типова радара – „thompson CSF“, „feranti“, „ericsson“. Дефинисана је оптимална аеродинамичка концепција, авион је заправо би копија француског „рафала“, утврђени су основни елементи конструкције, масе и центраже, дефинисан је стајни трап, требало је да лети брзином од 1,88 маха, урађени су и сви потребни структурални прорачуни, усвојени закони управљања и дефинисане четвороструке електричне команде лета, са потребним магистралама података и рачунаром мисије... Сви ти наведени радови представљају добру основу за наставак развоја НА у верзији авиона ЛИФТ имајући у виду да апарати ЛИФТ имају ниже тактичко-техничке карактеристике од започетог НА, потребно је мање нових технологија, па би нови НА имао за 20 до 30 одсто смањене тактичко-техничке карактеристике, управо толико колико то захтевају авиони ЛИФТ. Осим тога, данас се најбитније и најсложеније авио-компоненте далеко лакше набављају него пре 20 година.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 10 Feb 2010
 • Poruke: 3863

aerodrom ::To se vidi na linku koji sam postavio. Mene bas interesuje nastavak na strani 5.

Укратко, нудимо Кобца који је у рангу са Туканом, нудимо унапређеног Орла и нудимо школског суперсоника. Mr. Green

Бацих 35 динара.offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35581
 • Gde živiš: ovalni kabinet

acatomic ::

Kolega moram te ispraviti, nije to rekao Zagrljaj .

Evo šta je rekao:
Citat:"fabrika Utva je dimenzionirana sa novim halama, koje su delimično porušene u bombardovanju 99 ali su sad i obnovljene, upravo za taj Novi avion. Taj Novi avion je trebao da se radu ovde u Utvi..."


Ok, nisam to interpretirao "doslovce" ali u suštini nisam mnogo ni promašio - ovo što sam boldovao je apsolutno netačno. Ko ima priliku da prođe od Pančeva prema selima Jabuka ili Kačarevo, prolazi pored Utvine fabrike - i čovek sa lošim vidom shvatio bi odmah da je kod njih bar 50% pogona "van stroja" a što se vidi i golim okom. Goli zidovi fabrike bez prozora u kojima nema ništa sem krša i pustoši.
Koji je to onda pogon za proizvodnju NA ili pak ovog trenažnog supersonika ?
Gde su mašine za početak proizvodnje ?
Ovo "trebao bi", "mogli bi" i "ako bi" spada u tekst za scenario jednog lošeg filma a ne u priču o proizvodnji tako ozbiljnog proizvoda poput supersonika.
Pa nije arapin duvao benzin da tako lako prosipa pare iz novčanika i baca se milijardama.
Dokle god taj isti šeik ne dođe ovde i ne uveri se u kapacitete i mogućnosti srpske vazduhoplovne industrije, sve što pišu novine, novinari i vojni komentatori ja ne želim i neću da čitam - kada stavi paraf e onda ni vi nemojte više čitati mene šta pišem ovde.

Ende.

offline
 • Pridružio: 27 Dec 2010
 • Poruke: 359

Što se čudite, kada smo mi u svemu lideri? GUZ - Glavom U Zid

Pošto nisu izbori, možda i ima nekog "dima", a pošto je UEA zainteresovana za Rafal, možda bi im ovo i išlo na ruku. Ali sam skeptičan. I šta da je sve ovo tačno? Prva eskadrila bi, u najboljem slučaju, mogla stići posle 2020., a do tada... Ma hajde.

Što je neko lepo napisao, u normalnim zemljama se pravi plan koji će stupiti u realizaciju za 20 godina. Što se UEA tiče, možda i rade tako, ali sigurno znam da mi ne. Kod nas je vođenje ekonomije, privrede i ostalih stubova države kao igra u školskom dvorištu (I ili II razred osnovne!) - haotična, svi trče, a niko ne stiže, niko ne drži loptu u svom posedu, ako je uhvati, ne zna šta će sa njom, i onda je po pravilu ćušne dalje i opet trči za njom.

offline
 • Pridružio: 16 Okt 2008
 • Poruke: 2265

@RJ
Kvadrat savremene hale je 300EUR. Dve nove hale 30x50m (1500m2) podignes za 3 meseca i kostaju te manje od milion EUR. Muka je za ljude.

offline
 • Jester  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Feb 2008
 • Poruke: 6758
 • Gde živiš: Srbija

Nisu u pitanju obične hale, već hale idealno iznivelisanog poda i koje čega još. Sa dovoljno novca se mogu izgraditi hale, kupiti najsavremenije mašine, ali odakle kadar?

Potrebne su godine kako bi se za tako složen i obiman posao iškolovali inženjeri i obučili majstori svog zanata.

offline
 • Pridružio: 23 Avg 2010
 • Poruke: 199

Napisano: 02 Nov 2012 16:42

Evo celog članka ovde

pominje se modernizovan Orao u LIFT varijanti, kao i NA u istoj varijanti, što znači da će imati 20-30% slabije performanse nego što je projektovan

ako će se opet pokrenuti proizvodnja Orla u Utvi uz investiciju UAE , NA u LIFT varijanti postaje dosta realan

Dopuna: 02 Nov 2012 16:43

filiphr ::Ova montaža iz Politike je krajnje smešna..

vidiš da je remontovan u Momi Very Happy

offline
 • Pridružio: 29 Dec 2011
 • Poruke: 188

Taj Lazanski nije napisao ozbiljan tekst već 20 godina. On je sad više tu kao neki maneken zarobljen u 1989. A ovi Arapi ako imaju para a imaju i baš toliko žele da prave avione samo treba da odu kod Talijana, Francuza, Engleza, Kineza ili Rusa i bilo koji avion da kupe on počinje da izlazi sa proizvodnih traka u UAE za 2-3 godine. I to provjereni avioni a ne neka gomila crteža koju mi čuvamo u arhivi na 6 polici u donjem podrumu desno. Logika govori da kad hoćeš da praviš auto koji liči na fiat, kupuješ djelove od fiata, fiatov motor nećeš da ideš kod Egipćana da ti ga sastave, ideš kod Italijana.

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13939

Orao mi deluje kao nešto 'realnije', ali ajde da ne budem jedan od partibrejkera. Razgovaralo se u temi koja mu je posećenja koji motori dolaze u opticaj.

Za NA pored novca poteban nam je i strani partner koji bi nam isporučio motore i avioniku. Sve zavisi kakva je situacija na svetskom tržištu i da li ima pored UAE dovoljno onih, poput možda Brazila kojem treba zamena za F-5 i nešto jeftinije od Rafale, koji su spremni da čekaju recimo do 2020 pre nego što bi počela isporuka. Prednost je u tome što bi to delom bio njihov proizvod.

Naravno da bi NA dobro došao korisnicima Rafale pogotovo ako bi isporuka motora i najvećim delom avionike došla od strane Francuza. A verujem da bi bilo i drugih kupaca koji bi ga preferirali u odnosu na Jf-17. Mada za 8 godina taj projekat će dosta napredovati itd...

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 1994

Hej,hej,hej !!! Ja sam na ovom forumu ponajveći skeptik i cinik ali moram da vas demantujem u vezi brige za kadrove koji će(ako Bog da ) praviti naš supersonik.
Upravo sinoć ste mogli da vidite reportažu iz Vičite iz pogona Bičkrafta koji proizvodi Cesne nabavljene za pilotsku akademiju u Vršcu(to je bio povod reportaže koja je "zahvatila" i malo dublje teme).
Između ostalog je rečeno i ovo,parafraziram,:"Avione sklapa NISKOKVALIFIKOVANA radna snaga obučena ISKLJUČIVO ZA SVOJ DEO POSLA.
Nema kraja iznenađenjima pa je rečeno i ovo:"Tehnološki proces je verovatno na nižem tehnološkom nivou nego i SOKOLU pre dvadeset godina ! "
Ako ste iznenađeni,niste jedini,i ja sam ! Shocked
Tako,uz takav način proizvodnje,gde je svako obučen da zavrće isključivo "svoje" šrafove,možda problem kadrova i nije tako veliki.Znam da Cesna nije isto što i supersonik ali bi princip organizacije proizvodnje mogao da bude isti.Naravno,bez podrške Francuske od toga nema ništa sve i da Arapi daju pare.
Treba se podsetiti da većina naših vazd.inženjera i tehničara koji su napustili Balkan devedesetih nije,za razliku od sovjetskih,otišla na Zapad da voze taksi i beru jagode već su otperjali u Brazil,(Embraer) i Kanadu gde su opet u vazd.industriji,na ovaj ili onaj način.Njihovo znanje nije izgubljeno niti zaboravljeno a moderna sredstva komunikacije(Internet pre svega) ne zahtevaju njihovo fizičko prisustvo u Pančevu.
Nije nemoguće njihovo uključenje u ovaj i slične projekte.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 949 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 4 sakrivenih i 903 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Alibaba1981, aramis s, babaroga, Ben Roj, Bloody, Bokiboks, bufanje, Buzdovan, Centauro, Dannyboy, Djokislav, dragoljub11987, FileFinder, Georgius, Karla, Kibice, ladro, Lieutenant, Lucije Kvint, Mcdado, mercedesamg, MiG-29M2, milenko crazy north, Mlav, Motocar, Nikolaa11, Oscar, pein, Petar35, robertino, royst33, shone34, slonic_tonic, SR-3m, Srky Boy, ss10, stegonosa, theNedjeljko, Tvrtko I, W123, YU-UKI, zdrebac