Enigma JNA - Podzemni Aerodrom "Željava"

141

Enigma JNA - Podzemni Aerodrom "Željava"

offline
 • Pridružio: 23 Mar 2007
 • Poruke: 65

Nema šanse da je iz Zvijezde, prije da je iz el. centrala- kotlovnica jer se vidi čekrk na slici!!!

Dopuna: 22 Jun 2007 13:20

Ova slika je iz el. centrale i to je bio dnevni tank za dizel agregat.

Dopuna: 22 Jun 2007 15:02

Sa slika koje je okačio (hrvojem) od broja 8. vide se mjesečni tankovi od 33.000 litara iz kojih se punio ovaj dnevni tank od 800 litara.Pored dnevnog taka za gorivo nalazi se i tank za dopunu meke vode u motor u slučaju da nestane vode iz Klokota.
U el. centrali je bilo 8 agregata.
Sa slike 8.2 vidi se zadnja strana dizel agregata od 1,5 MW, vidi se njegov ispusni (auspuh ) dio, motor je bio marke Sulzer i godina proizvodnje mu je bila 1968, a montirala ga je Jugoturbina tvornica parnih i dizel motora iz Karlovaca i skoro sve radove je izvela Jugoturbina pa čak i postavljanje pancirnih vrata.
Slika 8.3 e tu je voda za hlađenje motora koja se pumpala iz Klokota i temperatura vode je bila od 9 - 11 *c, na slici se vide otvori sa ventilatorima i čekrk za dizanje glave motora ka se radi remont.
Na slici se vide dva hladnjaka lijevi je o motora i u njemu se nalazila meka voda, a ona se hladila iz desnog u koji je dolazila Klokotska voda.
Na motoru se nalazio TZ. procesor Wodvard koji je reagovao na nestanak struje iz gradske mreže i na povećanje temp. motora ( presostati i piro stati)
Slika 8.4 prednja strana motora, inače se motor palio za 8 sek. u slučaju nestanka struje sa mreže tj. palila su se oba motora i onaj pomoćni od 1 MW, a za 44 sek. se palio onaj mali motor koji je služio za nužno svijetlo i bio je marke Torpedo ( njegova slika je objevljena ranije na postovima)
Slika 8.5 je isto zadnji dio motora na kojoj se vide manometri za temp. inače je na izduvnom dijelu motora temp. dosezala od 600- 800 *c zavisno od režima rada.
Slika 8.11 ta prostorija je mrtvačnica .
I još bi jednu sliku komentarisao , a ona je objavljena ranije i na njoj su kao slušalice i neko je stavio komentar ( pilot zaboravio slušalice ili tako nešto u tom smislu ) e nije ih zaboravio nego su to antifoni i oni su iz el.centrale ! Možete zamisliti kolika je bila buka dok su ti motori radili!!!!

Ako vas još nešto detaljnije zanima ili neznate razjasniti neku sliku iz unutrašnjosti rado ću komentarisati naravno ako prepoznam jer nisam mogao prepoznati neka mijesta koja su jako devastirana od eksplozija.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 05 Sep 2006
 • Poruke: 295

@Oblak09....
Kako vidim da si majstor za energetiku evo još slika na tu temu Wink ...pa ako imaš komentar bilo bi zanimljivo:
01) 02) 03) 04)

05) 06) 07) 08(

09) 10) 11) 12)offline
 • blake  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 27 Nov 2006
 • Poruke: 976
 • Gde živiš: HR

Najprije hvala firewireu na postavljanju slika, i na pomoći.
Na prvoj slici pokušao sam označiti gdje je što na mapi, ali to ću očito morati ponoviti, a za druge slike evo opisa:
2-plato za postrojavanje u bazi, između zgrada pvo,pješadije,vojin i kina
3-ostaci stražare na straži br.6"ranč"
4-ostaci hangara na "ranču"
5-jedan od stupova trenažera za pzo, tzv."bregana"
(ovdje napominjem da se ovi objekti nalaze kad se iz smjera baze kroz selo dolazi na aerodrom, nekih 100-150m prije triangla. U hangaru su stajali topovi pzo i strele, a ispred na parkingu kamioni. Hangar je imao metalne stranice i velika metalna vrata, pa su distributeri sekundarne sirovine ovdje profitirali, ostao je samo dio šasije od dajca. Ova straža čuvala je hangar, municijsku kućicu i položaje pzo između pista)
6 i 7-ostaci parkirališta neposredno pred dolazak na triangl, možda 50-tak m prije, duboko zarasli. Izgledaju kao ostaci garaža ili sl.Zna li tko što je tu bilo?
10-slika je snimljena oko 100 m prije križanja s četvrtim usjekom, neposredno ispred prepreka. Pokraj visokog drveta s desne strane je puteljak koji bi trebao voditi do udoline gdje je bila stražara straže br.1 ili br.4 "objekat". Ova straža davala je ljude za čuvanje ulaza 1,3 i 4.Stražar se nalazila desno u udolini, a s lijeve strane-dakle u šumarku prema ulazu 4- bili su ostaci groblja sela Baljevac. Budući je trava visoka, nisam se usudio spustiti putem do tamo.Iza stražare vodio je put kojim se kretala patrola "plješevica" koju je davala pješadijska četa.
14-usjek 4 s kombijem dgs na raskršću
16-prije dolaska na aerodrom iz sela, s desne strane je uz cestu odmah poslije ploče "mine" ploča lovačkog društva i novosagrađena čeka. Ima li tko kakvu priču od lovaca koji onuda švrljaju
Ostale slike su svima poznate, pa nema potrebe za komentarom. Slike iz unutrašnjosti su neupotrebljive zbog maglice od vlage (firewire i hrvojem to puno bolje rade)

offline
 • Pridružio: 23 Mar 2007
 • Poruke: 65

Pozdrav Firewire!
Većinu sam tih slika već komentariso ali recimo na slici 3. je onaj (Torpedo Rijeka ) motor koji je bio od 100 kw za nužnu rasvijetu, na slici 6. iza motora se vide dvije boce za upućivanje motora ( paljenje, jer se motor palio na zrak ) i one su bile od 30 atmosfera, a punio ih je kompresor,na slici 9. su mjesečni tankovi, jer svaki od velikih motora je imao svoje mjesečne tankove, slika 12. tu su bili tankovi za odmuljivanje goriva i omekšane vode ( taložnici ) ali su razmontirani.
A slike 8 i 11 su mi neprepoznatljive, jedino ako imaš nešto detaljnije sa ove 11 ili bez pepela možda i prepoznam.
Slike 1, 4 i 5 to je čekrk za podizanje glave motora kad se radio remont.

Dopuna: 25 Jun 2007 0:55

Možda da dodam još i za sliku 7. na njoj se vide usisno izduvni ventilatori, gornja dva usisni ,a donji izduvni.

I još nešto zanimljivo, radnici koji su radili dole su dobijali sljedovanje od 3 l mlijeka i kremipan čokoladice ( za smijenu )

Dopuna: 25 Jun 2007 1:09

Postavi sliku iz dit-1 prostorije, pa da bacim komentar i na te motore.

offline
 • Pridružio: 05 Sep 2006
 • Poruke: 295

@Oblak09...
Citat:A slike 8 i 11 su mi neprepoznatljive, jedino ako imaš nešto detaljnije sa ove 11 ili bez pepela možda i prepoznam.
E, ne bih znao detalje jer ih nisam ja slikao, ali mislim da su negdje u Zvijezdi snimljene.

Citat:I još nešto zanimljivo, radnici koji su radili dole su dobijali sljedovanje od 3 l mlijeka i kremipan čokoladice ( za smijenu )
Mlijeko?...to ono kao nešto dobro apsorbira štetene tvari iz organizma(?)

Citat:Postavi sliku iz dit-1 prostorije, pa da bacim komentar i na te motore.
To bi bilo ovo;

...po mojim inf, za koje sada više niti ne znam jeli mi netko napisao u mailu ili sam tu na forumu negdje pročitao Bebee Dol , ovdje je bio glavni izvor napajanja za vanjsku rasvjetu, piste i sl.


A evo i cjenika dnevnih obroka u kuhinji Željave(i šire) za 2.mj.1990. Smile

...a još detalja oko cjenika prehrane ima ovdje Wink

A za korištenje ljetno-zimskih odmora trebalo je popuniti ovaj formular.
...zanimljive su kategorije za podnositelje zahtjeva Laughing

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2005
 • Poruke: 680

Citat:A evo i cjenika dnevnih obroka u kuhinji Željave(i šire) za 2.mj.1990.

i to je bila vojna tajna!

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@yufighter.....
Citat:i to je bila vojna tajna!
Svaki akt (dokumenat) nastao u jedinici, komandi ili vojnoj ustanovi imao je oznaku "VOJNA TAJNA".
E sada, zavisno od vrste dokumenta, gradiran je stepen tajnosti i to: "Interno" (za siroku upotrebu, tj. dokumen je dostupan svakome ko zeli da ga vidi); "Poverljivo" (za uzi krug ljudi, tj. komandni kadar);"Strogo poverljivo" (dokument je dostupan uskom krugu ljudi.....najcesce kdant-ima jedinica) i "Drzavna tajna" (dokument sa ovakvom oznakom obavezno je zapecacen i cuvan u namenskim kasama. Sadrzaj dokumenta je znao samo onaj ko ga je pisao, a otvarao se tj. citao samo na dati signal. Kod prijema signala za otvaranje dokumenta obavezno se vrsi legitimisanje lica koje salje signal, a posiljalac signala legitimise lice koje prima signal za otvaranje dokumenta sa drzavnom tejnoscu. Ovo legitimisanje se vrsilo preko posebnih tablica tajnih znakova koji su takodjer predstavljali drzavnu tajnu. Ovakvi dokumenti su cuvani u borbenim jedinica i opertivnim kkomandama.

Stepen tajnosti na cenovniku hrane ima oznaku "Interno" i ne predstavlja vojnu tajnu u pravom smislu.
Zadnje dve slike predstavljaju obrazac koji su popunjavali zaposlenici u vojsci za koriscenje ugostiteljskih objekata na obali i u unutrasnjosti.
Mislim da je svaka vojna oblast imala svoju ugostiteljsku ustanovu.

offline
 • Zidam zgrade i fasade ......... I armiram, betoniram. Utovaram, istovaram i nikad se ne odmaram.
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 25538
 • Gde živiš: Na istoj adresi ali promenih četiri države

@Firewire

ehmm ... samo da podsetim na jednu sliku :Lista radova (povremenih pregleda) na L-15 ...
na svakih 50. sati leta ili ako ne naleti do isteka vremenskog roka 18 + 1 mesec na avionima se radi ovaj povremeni pregled .
Unutra je detaljan opis svih radova Wink

offline
 • Pridružio: 05 Sep 2006
 • Poruke: 295

Mixelotti ::ehmm ... samo da podsetim na jednu sliku :
Kada opet odem tamo jednom prilikom potrudiću sa naći i ponešto od toga.
Onaj put kada sam bio sve je bilo totalno nepoznato i sigurnosno vrlo sumnjivo.

Ovi noviji podaci koje sam iznio potiču uglavnom od drugih ljudi, pa tako i ovaj za koji mislim da bi ti mogao znati o čemu se radi.

...to meni izgleda kao nekakav set alata za nešto(?)

offline
 • Pridružio: 23 Mar 2007
 • Poruke: 65

Frieweir to je pogrešna slika i odatle se piste nisu uopće napajale strujom, već sa velikih motora iz dizel centrale koja se nalazila kod kotlovnice, ja sam trazio slku iz dizel centrale iz rupe br.1
Ova slika sto si okačio je pumpa za vodu, a ne agregat.
Imao si sliku iz dit-1, to je ona sa dva motora ( boja cigle )

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 628 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 0 sakrivenih i 621 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Krusarac, ljubacv, Marko Marković, milenko crazy north, Shilok, sovanova95, Srki94