Enigma JNA - Podzemni Aerodrom "Željava"

89

Enigma JNA - Podzemni Aerodrom "Željava"

offline
 • ujo 
 • Građanin
 • Pridružio: 17 Sep 2006
 • Poruke: 75

Firewire,

Kakva je situacija sa zrakom unutar tunela? Da li postoji strujanje zraka unutar tunela ili je disanje otežano?

U kojoj mjeri je, po tvojoj procjeni, uništen objekt sa građevinskog stajališta? Da li bi se tuneli urušili uslijed intenzivnije ekploatacije (buka, mehaničke vibracije i sl.)?

PozdravRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 33798
 • Gde živiš: ovalni kabinet

kripo ::...
Moje misljenje je da objekat nije srusen u mjeri koju su mineri zeljeli.


Moguće je da je nalogodavac tj onaj koji je naredio miniranje namerno ili ne pogrešno odredio i procenio koliko bi trebalo eksploziva za rušenje.
S obzirom da unutrašnjiost (izuzimajući ove manje tunele i Zvezdu) uopšte nije toliko oštećena, moguće da se neko zaj*** pri proceni, a možda i nije.
Zašto kažem nije - možda je (a smtram da jeste) bitnije bilo onesposobiti komandni centar i te manje prostorije jer funkcija samih tunela bez istih nema nikakvu svrhu osim najobičnije "garaže".Citat:Ta pretpostavka je potvrdjena Firewareovim slikama.Po nekoj logicnoj teoriji to je u stvari slicna reakcija koja se desava pri opaljenju u puscanoj cijevi.I ranije sam pisao o ovome.

Efekat eksplozije znatno se povećava kada istu izvedete u zatvorenoj prostoriji za razliku otvorenog prostora gde se udarni talas širi bez otpora.
Mišljenja sam da se silna instalacija koja je išla po stropu tunela od jačine eksplozija stropoštala po podu zbog same svoje težine i to je sve šta se desilo što se tiče štete u tunelima.
Pogledajte samo slike i videćete da je su pod a i svodovi tunela izuzetno suvi. Neverovatno je da čak posle 15 godina taj objekat tako dobro izgleda a trebalo je (po ranijim procenama) dok je radila ta famozna ventilacija da u slučaju njenog prekidanja počnu da se pojavljuju pukotine sa podzemnim izvorima. Koliko se vidi toga tamo nema što je još jedan dokaz da se tu zaista ulagalo i gradilo sa izuzetno kvalitetnim materijalima bez štenje i zakidanja.
Pogledajte one albanske podzemne tunele u temi koju sam otvorio - ta zemlja koja je od željave udaljena gotovo 1000 km. i to dole južno gde je zemlja suva i poznata po broju sunčanih dana, njihovi tuneli "pišaju" na sve strane iako nisu ni gađani, ni minirani a uz to su koliko toliko održavani u funkciji. To je samo dokaz kvaliteta izrade istih.

Citat:U slucaju da aerodrom nije pozicioniran na samoj granici, kroz buducih 25-30 godina prakticno mogao bi da se vrati u funkciju.Mozda je to malo sumnjiva investicija, ali novac radi svoje.
Pa izgradjen je kad tamo nije bilo bas nista.....


Možda ako zaživi EU na celoj teritoriji bivše nam države, ali i to je pitanje.
Mene zaista čudi recimo NATO tj. ameri da im ne pada napamet da iskoriste postojeće kapacitete jer tu i nisu velika ulaganja. Mislim da bi se sa većim kapitalom Željava mogla dovesti u funkciju za više od godinu dana.
Iako je prvobitna funkcija objekta bila "hladnoratovski odgovor na nuklearni rat", sama činjenica da i ogromna eksplozija u unutrašnjosti istog nije napravila veliku štetu, mogla bi im poslužiti kao argument za uzimanje istog pod zakup...
Ipak, njihovi planovi su dugoročni i oni dobro znaju i biraju lokacije koje su im potrebne a i za to i vode ratove - opet kažem, da im je trebala Bihaćki region bi očistili još 92-ge, a posle dejtona već bi krenula obnova - ovako izgleda nema i neće biti ništa pa čak ni kroz tih 25 do 30 godina kako kažeš.offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 24419
 • Gde živiš: I ja se pitam...

@Ron,
Ovo je interesantno razmišljanje, a moguće da su delegacije koje su tu dolazile jednostavno bile impresionirane gigantizmom objekta ili pak vidljivim delom razaranja. Pre bih rekao da je prevagnulo ovo što ti tumačiš, da je procena velikih sila bila da to , kao takvo, nije više nikome potrebno. Jedino kao demonstacija sile i u psihološke svrhe. Sada jedan američki nosač aviona ima više borbene tehnike nego 80% država na svetu, naravno pojedinačno, ne zajedno. Dva takva da se smenjuju u Jadranu i njima ne treba više nikakva Željava. Mastodont koji je ušao u šaljivi spisak deset svetskih čuda pod imenom ''Kolos sa Kleka''.

offline
 • Pridružio: 05 Sep 2006
 • Poruke: 295

GORDI ::Jedno pitanje za sve one koji prate ovu temu - kako je moguće da se pancirna vrata predviđena da izdrže nuklearni udar raspadnu usled miniranja konvencionalnim sredstvima?
Očito ovisi pozicija gdje je postavljen eksploziv, a ovdje je jasno da je postavljen u strojarnici vrata.
A druga stvar bi bile učinjene modifikacije za mig-29.
Tu je trebalo "otpiliti" ovu samu dijafragmu gdje je prorez za vertikalni stabilizator(e), a i profil samih vrata je trebalo dograditi da pokriva novonastalu šupljinu.
Očito je ovo zadnje unijelo značajnije slabljenje strukture vrata pa su se rasula u komadiće.

ujo ::Kakva je situacija sa zrakom unutar tunela? Da li postoji strujanje zraka unutar tunela ili je disanje otežano?
Zrak je ok jer su 3 od 4 ulaza otvorena i putem njih struji zrak kroz tunele...prisustvo vjetra vani samo potpomaže tome. Wink
Mada ima tih sporednih prostorija gdje nema strujanja zraka pa je zrak ustajao i osjeti se miris paljevine.

Citat:U kojoj mjeri je, po tvojoj procjeni, uništen objekt sa građevinskog stajališta? Da li bi se tuneli urušili uslijed intenzivnije ekploatacije (buka, mehaničke vibracije i sl.)?
Prvo da citiram samoga sebe iz jednoga prijašnjeg posta; Very Happy
Firewire ::Htio bih još skrenuti pažnju na, recimo, čvrstoću i žilavost objekta Klek.
Npr. donja slika pokazuje jednu sporednu prostoriju kod ulaza 3 gdje je detonirala najvjerovatnije autocisterna.
Obratite pažnju da je struktura toga manjega tunela praktično neoštećena, osim malo poda i ulaza.Shocked


Mada nisam građevinski stručnjak mislim da je težište uništavanja bilo na samim ulazima (vratima), zvijezdi i elektro-energetskim djelovima.
Sami tuneli su očito tako čvrsto napravljeni da bi onaj tko bi ih imao namjeru zarušiti trebao na svakih XY metara bušiti njihove stjenke i natrpati ih sa adekvatnim eksplozivom, pa taj slijed detonacija onda adekvatno sinhronizirati....a za to očito nije bilo volje, vremena ili interesa.

Na koncu konca nebi niti bilo fer i korektno (ako uopće ima ikakvog smisla pominjati te pojmove nakon svega što je bilo) da se trud mase ljudi koja je to gradila i financirala puno godina uništi totalno u jedno prijepodne samo zato što je neki bolesnik(nalogodavac) zaključio da će dobiti neku stratešku prednost u ratu koji je bio u toku.

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11174
 • Gde živiš: Banja Luka

@kripo.....

Citat:..bi je tamo IFOR jos u zimu 1995/96.I pregledali su sve u detalj.Ako je bilo kakvih planova, dokumentacije ili takvo sta, od potencijalne vaznosti, oni su imali cast da odnesu.

Aerodrom je sistematski i planski iseljavan kroz duzi vremenski period tako da ne verujem da je ostalo nesto od "interesantne" dokumentacije.
Moguce je da je neko nesto namerno "zaboravio". Posle odlaska JNA aerodrom je zaposela SVK, a oni su verovatno jos jednom sve detaljno pretrazili.

Citat:i zeljeliMoje misljenje je da objekat nije srusen u mjeri koju su miner

Razgovarao sam sa ljudima koji se razumeju u miniranje i od njih sam dobio informaciju da nije bio cilj potpunog rusenja aerodroma, vec je uradjeno tzv. "tektonsko" miniranje...dovoljno da se aerodrom onesposobi.

Citat:dali bi se moglo istraziti o kojoj se kolicini i vrsti eksploziva zapravo radi

Koliko znam, koriscen je klasicni trotil. Verujem da bi se i danas moglo utvrditi koja je vrsta eksploziva koriscena a i kolicina.

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 33798
 • Gde živiš: ovalni kabinet

cezar 35 ::@kripo.....

Citat:..bi je tamo IFOR jos u zimu 1995/96.I pregledali su sve u detalj.Ako je bilo kakvih planova, dokumentacije ili takvo sta, od potencijalne vaznosti, oni su imali cast da odnesu.

Aerodrom je sistematski i planski iseljavan kroz duzi vremenski period tako da ne verujem da je ostalo nesto od "interesantne" dokumentacije.
Moguce je da je neko nesto namerno "zaboravio". Posle odlaska JNA aerodrom je zaposela SVK, a oni su verovatno jos jednom sve detaljno pretrazili.


Tačno tako Cezar - ja kad sam bio do 12 maja 1992 svakodnevno su tovareni Anovi za BG i Ponikve. Tovarilo se sve i svašta, od običnog kancelarijskog materijala pa do raketa. Dobro se sećam kad se tovario jedan An sa sanducima NRZ-57mm koji je bio dupke pun.
Mi smo deinstalirali opremu iz centra veze koji je bio u famoznoj Zvezdi.
Kao što rekoh ranije, nije ništa bilo zanimljivo za "ukrasti" ako tako mogu reći jer je sve već bilo poharano i odnešeno.
Istina, ostalo je gomila stručne literature, skripti itd., nameštaja koji nikom izgleda nije trebao a ostavili su ga ovima iz SVK, gomile uniformi (onih svečanih), šapki i sl.
Ja sam recimo našao onu plavu tehničku bundicu i to dobro očuvanu, telefon potpuno nov (tip JNA Smile ) koji je neko bacio u travu pored piste gde su se tovarili Anovi. Verovatno je neko sebi makao telefon ali ga je neko omeo u nameri pa čovek bacio.
Utovarani su i oni elektromobili, koliko se moglo a veliki broj je ostao.
Tad se sećam da su u jedan An ubacili Golf 2 naravno sa vojnim tablama - očigledno da je neko željno čekao da se provoza tamo u BG pa je morao ići vazdušnim a ne kopnenim putem.
Kad su se skidale te sekcije iz centra veze koje su visoke skoro 3 metra do plafona, bilo je tu alata i ogroman broj delova (otpornika, kondentzatora, dioda, integralnih kola....) sve lepo spakovano u vrećice sa po možda 100 kom. u svakoj koje je vojska i sama ne znajući što će im nemilice trapala u džepove valjda misleći da će to negde prodati.

Na izlazu iz tunela (skoro kod krivine) br.4 dobro se sećam kao danas, bio je na sted tunela izvučen nekakav ogroman agregat - kao ormar veličine 4x2 metra - ostavljen je posle nas i ne znam je li to iko izvukao, a verovatno je bio težak preko tonu.
Bilo je po ćoškovima tunela onih saćastih lansera verovatno otpisanih i neispravnih - niko to nije ni dirao, niti je tražio od nas da se to izvlači.
U VTR-u gde je onaj veliki visoki tunel a gde su se remontovali avioni, ostale su dizalice koje su bile montirane po stropovima i takođe neka gomila "skalamerije".

Meni je iskreno bilo žao onog objekta u blizini trijangla gde sam zanoćio samo jednu noć a gde je sve bilo novo. Ne znam koja je budala insistirala na tome da se isti napravi a građen je u jeku najžešćeg rata u hrvatskoj, početkom septembra 91.
Ma u vojsci je inače sve bilo van pameti pa je jedna takva investicija kap u moru za šta su se sve trošile državne pare.

Ovo što kaže kripo da je SFOR odneo dokumentaciju - ja ne znam šta su mogli odneti kad i ono što je ostalo a bilo je bezvredno je izgorelo.
Dakle ništa nije bilo do pre rušenja a kamo li posle.

offline
 • Pridružio: 05 Nov 2006
 • Poruke: 727
 • Gde živiš: ljubljana

@Ron........

šta se desilo u komandnim komorama šta je bilo tamo kancelarije spavaone i koliko su bile veličine izgleda da su najviše nastradale pošto ima samo slike ulaza.

offline
 • kripo  Male
 • Počasni građanin
 • Hvatac zjala
 • Pridružio: 19 Sep 2006
 • Poruke: 764
 • Gde živiš: Citizen of World

..Zelio sam da kazem da su ga pretresli ovi iz SFOR-a, medjutim to dali su nesto "nasli" ili nisu - ne zna se. Poznato je da su bili stacionirani na vrhu pljesevice, mislim neki njihov dio za vezu ili osmatranje. Bilo bi naivno vjerovati da nisu snimili svaki dijelic, u i okolo Kleka. Takodjer i sve ostale Vojne objekte iz vremena JNA, ...

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 33798
 • Gde živiš: ovalni kabinet

bostjan ::@Ron........

šta se desilo u komandnim komorama šta je bilo tamo kancelarije spavaone i koliko su bile veličine izgleda da su najviše nastradale pošto ima samo slike ulaza.


Pa bile su prostorije za rad - konkreno centar veze tj.TT centrala je bila malo oveća prostorija, kuhinja tj. kantina je takođe bila veća prostorija, ostale su bile omanje kancelarije veličine prosečnih soba recimo 4x4m.
Pa pošto je ostao samo hodnik, te prostorije su uništene i zato se ne vide jer je najverovatnije u svaku od njih stavljen eksploziv koji ih je zaista razorio do temelja.

offline
 • Pridružio: 05 Sep 2006
 • Poruke: 295

@Ron....
Citat:Na izlazu iz tunela (skoro kod krivine) br.4 dobro se sećam kao danas, bio je na sted tunela izvučen nekakav ogroman agregat - kao ormar veličine 4x2 metra - ostavljen je posle nas i ne znam je li to iko izvukao, a verovatno je bio težak preko tonu.
To mora da je bio kontejner za razvijanje LORAP fotografija.
LORAP (Long range aerial panoramic photographic system)
Evo 2 citata sa ABG foruma;
Citat:Još mi je u sjećanju i onaj veliki foto kontejner koji se nalazio vani u galeriji desno prema izlazu kad se izašlo iz onog uskog hodnika koji je vodio u zvijezdu.
Citat:Kontejner kao prokolica na kotacima ili kontejner za prijevoz robe.
Unutra je bila oprema za razvijane filmova i fotografija sa LORAP-a, ulazio je Stajic i jedan od fotografa to je bila njihova oprema,dok su sami avionski kontejneri bili smjesteni u spremistu izmedju nas i fotografa,...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 842 korisnika na forumu :: 57 registrovanih, 7 sakrivenih i 778 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, Acaks88, amaterSRB, babaroga, backobaculoni, bladesu, bojank, Boris Bosiljčić, cavatina, cenejac111, comi_pfc, crnitrn, darios, ddjxxi, Denaya, DonRumataEstorski, dragan_mig31, draggan, dragoljub11987, Ehinacea, FileFinder, Georgius, Goran 0000, ILGromovnik, Insan, ivan979, Joja, JOntra, kairos, kunktator, Leonov, LUDI, m0nstrum_, mane123, MB120mm, MilosKop, Miskohd, mkukoleca, NiNo_8824, pandur, pericanet, promajauglavi, Rocker, S2M, sabros, saputnik plavetnila, slonic_tonic, Steeeefan, StefanopuloZ, tubular, VladaNS1978, Voja1978, wulfy, Yonesky, yrraf, zixmix, zlaya011