PARS 2K11 Krug (SA-4 Ganef)

13

PARS 2K11 Krug (SA-4 Ganef)

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1751

Napisano: 22 Jul 2019 8:35

Da naravno to što se ne koristi je pokazatelj da je vreme pregazilo sistem, isitina kod Rusa ga je smenio grozomorni Antej pa nije ni čudo jer je on išao ispred svog vremena dobrano, ali eto još ga ponegde ima i to je opet nei pokazatelj, naime rekao bih da je vreme današnje sa pojavom pre svega HALE dronova možda malo zakasnilo da tako kažem da spase Kruga jer bezbeli je za takve ciljeve krajnje solidan i danas.
Njegova konfiguracija sa kružnim ramdžetom ga je ograničavala u manevarbilnosti iako je ispunjavla dinamiku leta po daljini i visini pa onda i uvođenje SARH na njega ne bi dalo punu efikasnost a dosta bi koštalo i tražilo promene i na nišanskom radaru mada je bilo moguće i sanažno bi podiglo efikasnost sistema. Jbg. Rusi su imali Jefremova koji je već pravio Anteja S-300V a to je već svemir ...
Međutim igrom razvoja tehnike nije mu Antej zadao smrtni udarac, jer je bio spor kvantiativno (raspad države, cena, evo tek sada ide ka kvantitetu) već evolucija Kuba odnosno Buk. Kub je bio u Korpusnoj niši a frontovsku i armijsku je držao Krug (istina mešovito da ne komplikujemo) i onog trenutka kada je Buk sa svojim raketama osvojio stratosferu u najvećoj meri i imao potencijala da dometom ode do više o polovine dometa Kruga (a Krugu je padala efikasnost na drugoj polovini dometa kao i svim sistemima koji leže na tri tačke i varijantama) i svedoci smo da je on na kraju danas dostigao i prestigao Krugove vrednosti i to sa daleko većom verovatnoćom pogotka, dakle tog trenutka je Buk u potpunosti mogao da preuzme armijsku nišu i Krugovi su ostali samo na Frontovskoj i to samo dok ih ne smeni Antej.

Svak kompatibilnost između Kuba i Kruga je apsolutno NAMERNA, oni su zapravo ISTOVREMENO zamišljeni, to je tada bio najmoderniji i najefikasniji i najžilaviji dvosloj (do 7 000 i preko 7000) na svetu kada se pojavio u približnomodnosu 2:1, tako se radilo postavljanje taktički, da Krugov domet natkrili Kuba da ne mogu da ga preleću na velikim visinama i gađaju odozgo kako im se prohte, a kakva god mrcina bio Krug kada počne da lovi na iznad 7000 a posebno još i višlje držte gaće usr... Jeste se nešto lakše ometao ali složenost sitema koja je uslovila neprodavnje po svetu je cinično prikrila taj nedostatak a ad hoc upotrebe nakriznim mestima nisu bile dovoljne da se od protivnika snimi kako treba a naravno tek u tim godinama je njegova pokretljivost bila muka živa za ometače. Da dvosloj nije ipak sasvim dovoljan videlo se skoro na sredini razvoja i tako smo dobili Osu a to što je došla na izgled kasnije je bio problem na projektu koji je zbog ljudskog faktora i politike države preme projektnim biroima nastao nesrećno inače bi stigla skoro istovremeno. Taj trosloj plus ono na nižim nivoima i ona kiklopska PVO VVS uključujući lovce i fontovske lovce su negde krajem 70-tih mislim mogle da razbucaju inače neverovatno snažnu lepu vazdušnu silu NATO pakta i to gadno za neočekivati.

Dopuna: 22 Jul 2019 8:47

Da pod Poljanom D1 je delovao punom snagom i to toliko punom da je moglo da se gađa po pravilu sa više nišanskih radara istovremeno bez problema pa je sitem malte ne postao kvazi multi-digit ito mu je inače produžilo vek upotrebe.
Igra brojeva i kanala a po dometima (vreme reakcije i ostalo). Karb je bio odličan da recimo radi na topovima 57 mm, sa Vazom pa čak i na Dvinama, zato je i bio nekako dovoljan, ajde da kažem hrvatski dostatan za Kuba a Krugu je pravio problem od početka a njegov rođak ASURK je ipak morao da se ozbiljno menja da bi pokrio Volhova već a kamoli Vegu i to je kod VVS otišlo u sasvim drugom sve modernijem pravcu koji je čitava istorija od ASURK-a preko Vektora i Senježa do Bajkala ali to je druga priča.

Dopuna: 22 Jul 2019 9:22

Da da ti njegovi čudni automatski modovi zhavatanja i vođenja su radili ili odlično ili nikako, ali najčešće odlično, zbog načina na koji je upotrebljavan u relanoj ratnoj praksi skoro po pravilu odlično. Bojim se da bi sukobu velikih razmera i dugog trajanja rezultat bio daleko lošiji ne kažem katastrofalan (ne možeš ometačima savladati pokretljivost ona je majka mara svih problema za ECM i ECCM) ali u loklalnom sukobu recimo Izraela i neke arapske države bi bilo loše, ali na pak fontu od Baltika do Jadrana ne bi ni ECM mogle da ga izbace jer onda je bi tu bila igra rata gigantskih brojeva, nešto na šta Zapad više nikad stvarno nije bio sposoban posle Vijetnama zbog untarcivilzacijskih (socioloških) promena a kako VU tj. SSSR i onako nije imao nameru da osvaja Evropu znači branio bi se i onda bi ih u toj situaciji da su oni napali, Krugovi mazali samo tako. Pogotovu što je za tu odbranu bio pripremljen gigantski vazdušni udar, istovremeni, po Zpadnoj Evropi pre svega Nemačkoj i to svom silesijom gigantskih ometača, onih *guliverskih * raketa V-Z, gomile taktičkih projektila i svom silesijom jurišne i druge udarne avijacije prvenstveno po NATO aerodromima i PVO sistemu. Kako reče Drug pukovnik, kada smo razmatali PRR i PVO Nemačke 70-tih na nekoj temi, citiram, ovi siročići ne znaju šta ih je čekalo, to siročići je bila ključna reč u to vreme.
To što sad razni muljatori plaše zapadnu Evropu Rusijom u istom smislu nema veze sa životom, Rusija je sada na Donu i još ne može da se odluči da li će da uzme i ono što joj i pred Bogom i ljudima pripada a to je do Dnjepra.

Dopuna: 22 Jul 2019 9:30

Da TOV je radio i zbog lakoće u odžnosu na sve te egztične radarske režime bio vrlo popularan kod posada ali naravno ograničen fizikom optike odnosno atmosfere iako suštinski nije baš onako priordno *seo* na Kruga kao što je to na recimo Kubu ali radio je, ograničeno ali uspešno unutar tih ograničenja, nekoliko puta čak i u borbi, ali je atmosfersko stanje išlo u prilog na nakim mestima, na nakim nije pa nije bio efikasan.
U to vreme 70-tih avijcija apsolutno nije bila realno sposobna za kvalitetne veće noćne operacije pa je uvođenje IC tehnike kasnilo isitna kasnije zbog para i konzervativizma možda još više, *sindrom drednota ili slučaj italijanskog mornaričkog oficira*. Jedino je USAF mogao da izvede tako nešto ali bez velikog kvaliteta a u tim okolnostima onda su i klasične metodi zadavali dobre udarce mada se osećala slabost, i defintivno si u pravu već se tada osetilo da će pre svega USAF krenuti u tom pravcu, trebalo je reagovati na to a nije se adekvatno reagovalo.

Dopuna: 22 Jul 2019 9:43

Ja mislim da te tablice jedni *klinci, ubermenše vojni analitčari sa po pravilu završenim pravnim fakultetom ili menažmentom u disciplini bacanje pivskih čepova* prepisuju jedni od drugih a svi su prepisali od Arhangelskog i Šestukova. U takvim tablicama još ima katastrofalnih netačnosti i niko ih ne ispravlja.
Zapad je tako 20 godina prikazivao u publikacijam Dalj kao Angaru iako je ona čak i kod saveznika otišla ...
Za Mečku pišu centimetarski radar, ZA 64N6 pišu centimetarski radar, za već vremešnu radar Desnu pišu UHF radar, za S-300P(PT,PT-1,PT-1A, PS) pišu šestokanalan po cilju, niko ne zna da definiše kako i koliko jekanalna Antej S-300V pa pišu šestokanalan. Sve netačno.
Pazi ja nisam siguran pokoloebao si me a nisam još nikog koje bio na Krugu direknto pitao, ali ne verujem da bi Jevfemova tada pustili sa jednokanalnim sistemom po raketi, pre bi ga smenili, drugo kod Ukrajinaca piše dvokanalan isitna neformalno, nijsam video stranicu iz PS-a. A pokolebao si me samo zbog toga što je bilo problema sa bakljom i zato su mu prijemne antene na krilima pa sad nešto mislim možda tu nešto ima ali ako mene pitaš ne verujem.

Dopuna: 22 Jul 2019 10:00

U pravu si vreme je surovo pokazalo da Kubu ipak treba Krug, makar samo da stoji i plaši protivnika ka što mu treba i Osa malo ispred njega da mlati nsikoleteće itd. Tek je triplet bio celina. Da li JNA bila tehnički spremna za njega, sumnjam pomalo, ali emotivno bar smatram da jeste. Da je bila premisa da je teško i daje onda pravljena najbolja ekipa na linijiLjubljan Zagreb Novi Sad Beograd Niš Sarajevo pa jegb.mu oca očinj. nakupili biljude jednake Poljacima ili Jemenima itd. Arapi recimo nisu bili u stanju da održe sistem, bar tada.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3798

Napisano: 22 Jul 2019 10:03

Ako pomogne makar u razotkrivanju kanalnosti po raketi, možda ovi epsiloni i bete nešto kazivanju što ja ne znam pročitati.Mađarski ne znam u tolikoj mjeri da ne znam ni kako se slovo A piše, ali možda ova rečenica pod brojem 8 kaže prvi model rakete samo jednokanalno gađanje, a kasniji modeli sa jednim raketom i plotunski sa dvije rakete. Možda.Inače tamo u onoj monstruoznoj magdeburškoj grupaciji, brigada naoružana sa Krugom je prenaoružana krajem 80-tih sa Bukom i zajedno sa pukovima Kuba i Ose je činila armijsku formaciju. A plus je dodana brigada S-300V koja je zapravo bila i suhoputna i u službi teritorijalne obrane.

Dopuna: 22 Jul 2019 10:28

Može u radare, a može i ovdje, ipak je Krugova, akvizicijska stanica 1S12

https://www.mycity.rs/must-login.pngoffline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3798

Oluj2.1 ::Da li JNA bila tehnički spremna za njega, sumnjam pomalo, ali emotivno bar smatram da jeste. Da je bila premisa da je teško i daje onda pravljena najbolja ekipa na linijiLjubljan Zagreb Novi Sad Beograd Niš Sarajevo pa jegb.mu oca očinj. nakupili biljude jednake Poljacima ili Jemenima itd. Arapi recimo nisu bili u stanju da održe sistem, bar tada.

СНР 1С32 iliti kako Rus u šegi reče Станция Непрерывного Ремонта

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Što se tiče načina skeniranja i tipa signala, pominje se kod novijeg 1S32M2 monoimpulsni signal, ali je objašnjenje malo "ćoškasto". Takođe se navodi da stariji radari 1S32 nisu radili na ovaj način, već opet "ćoškasto" opisuju konično skeniranje.
Ja mislim da je kod prvih radara 1S32 u pitanju bilo konično skeniranje, kada predajnik šalje signal koji se samim elipsoidnim pokretanjem antene rotira oko cilja tj. ose snopa radara i zahvata i prostor oko cilja. Zbog toga se snop gotovo kontinualno zadržava na cilju i lako se ometa i laka je meta za PRR. Reflektovani signal se obrađuje u prijemniku po snazi prijema. To može dovesti do problema u stabilnom održavanju zahvata i praćenja.
Kompromis je kod radara 1S32M2 po svemu sudeći bio da je predajnik slao signale koji su se kraće zadržavali na cilju i slali se u kratkim intervalima (kvazi-kontinualni) i nisu kružili oko ose snopa radara. Ipak, s obzirom da prijemnik radi na upoređenju snage primljenih signala, taj signal se kod prijema razdvajao na 4 snopa.
Znači nije pravi monopulsni signal jer predajnik ne šalje signal već podeljen na 4 snopa nego jedinstveni signal koji se tek na prijemu deli na 4 snopa radi rada prijemnika na utvrđenju pravca usmeravanja ose snopa.
Ako dozvolite ja bih ovo nazvao "kvazi monoimpulsni signal"....Ovakav način rada nosi nešto manje rizike od pogađanja PRR i obezbeđuje stabilniji zahvat i praćenje cilja.
Naravno ovo je neko moje viđenje.

Što se tiče jednokanalnosti po raketi, nigde nisam pronašao da može sa 2, niti koji je interval lansiranja.
Mislim da je ovde tehnički nedostatak pokriven taktičkom formacijom. Naime iako je najniža vatrena jedinica raketna baterija, ipak je najniža taktička formacijska vatrena jedinica raketni divizion sa 3 raketne baterije, tako da je divizion teoretski 3-kanalan po cilju. Što se tiče plotuna po 1 cilju, verujem da je moguće i pod "Krabom K1", a pogotovo pod "Poljanom D1", gađati 1 cilj sa po 1 raketom iz više baterija, 2 ili 3 maksimalno....
Ovo je opet neko moje viđenje i zaključivanje! Smile

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 313

@ Kubovac

Морам и јавно да те похвалим за сјајне текстове и оживљавање теме. Само тако настави , радујем се сваком наредном тексту/анализи. Ziveli

Ево да поделим и са осталим колегама пољски предлог модернизације система Круг - https://www.wzu.pl/sites/default/files/Przeciwlotn.....RUG_en.pdf

Треба подсетити да су Пољаци последњи у Европи (Јерменију и Азербејџан ипак не рачунам због распада СССР-а па су силом прилика наследили овај систем) пензионисали Круг , 2011. године.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1751

Napisano: 22 Jul 2019 22:55

Zvaničan naziv metode ako se prevede na srpski je *prikriveno monokničko kodirano skeniranje*.

Dopuna: 22 Jul 2019 23:10

fider se rotirao ne antena

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Oluj2.1 ::Napisano: 22 Jul 2019 22:55

Zvaničan naziv metode ako se prevede na srpski je *prikriveno monokničko kodirano skeniranje*.

fider se rotirao ne antena


To kad Rus "smisli" metodu, da prevedeš ispravno i da prevod ima neko "značenje" ima da se valjano potrudiš! Wink
Podseća me na onaj prevod režima rada N019 - KNI-DNP..... Wink

Što se tiče rotacije feeda, u redu, ti imaš više znanja iz ove oblasti i verujem da je to tako. Smile
Ja sam nekako stekao utisak da je možda u pitanju feed sa fiksiranim hornom, postavljen pod nekim uglom u odnosu na fokalnu tačku antene. Potom feed okreće antenu, a sam je usmeren malo van fokalne tačke antene, i na taj način se menja pravac ose uskog snopa zračenja, a da se pritom ni feed ni antena ne rotiraju oko fokalne tačke.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

* Praćenje, zahvat i gađanje cilja koji vrše elektronsko šumno ometanje

Letelica-ometač, opremljena je kontejnerom za elektronsko ometanje i umanjivanje svog radarskog odraza, kao i onemogućavanje protivničkim radarima određivanje daljine do cilja.
U tom smislu, postaviću nekoliko slika-shema, koje će čini mi se prilično jednostavno i slikovito u određenoj meri ovu temu pojednostaviti svim zainteresovanima na forumu.
Ono što nije navedeno na shemama je podatak da se, upravo zbog nedostatka preciznih informacija o daljini cilja, komanda K-9 za aktiviranje blizinskog radio-upaljača na raketi, aktivira odmah po poletanju i zahvatu rakete od strane antene AVS-II za praćenje rakete. Komanda se, podsećam, šalje antenom za slanje komandi upravljanja SPK.

Slika 1: Izgled šumnih smetnji na pokazivačima OAR 1S12 "Mečka" i 1S32M2 "Pat Hand"Na slici 2 prikazan je način gađanja, određivanja parametara cilja i metode vođenja rakete, ali treba dodati da je daljinu do cilj mguće uneti i ručno u samom radaru za navođenje rakete 1S32M2, ukoliko se cilj pronalazi autonomnim radom ili uz pomoć TOV-a ili ukoliko se letelica-ometač otkriva i zatim prati pasivnim režimom rada, uključujući samo prijemnik, a ne i predajnik. Tada se na pokazivačima prijemnika može pratiti signal ometača i vršiti njegovo praćenje po uglovima. I tada se takođe, kao što sam već napisao, daljina uvodi ručno u samom radaru za navođenje raketa 1S32M2 "Pat Hand". Kod ovakvog načina rada, mogućnost lociranja i ometanja radara elektronskim putem je minimalna.

Slika 2: Pripreme za gađanje letelica-ometača, određivanje parametara i metode vođenje rakete

offline
 • Pridružio: 19 Avg 2018
 • Poruke: 32

^^Ovo opet slike iz onog SAMSIM-a što ništa ne valja?
Bar ima dobar tutorijal...

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

perko91 ::@ Kubovac

Ево да поделим и са осталим колегама пољски предлог модернизације система Круг - https://www.wzu.pl/sites/default/files/Przeciwlotn.....RUG_en.pdf

Треба подсетити да су Пољаци последњи у Европи (Јерменију и Азербејџан ипак не рачунам због распада СССР-а па су силом прилика наследили овај систем) пензионисали Круг , 2011. године.


Evo @perko91 je postavio jednu veoma zanimljivu Poljsku modernizaciju PVO sistema 2K11 Krug.
Da ne bih ja previše dužio o tome, a i vi ćoradali i prevodili sa engleskog, potrošio sam malo vremena i preveo tekst modernizacije uz prateće ilustracije da bude jednostavnije za praćenje.
Inače jedna zanimljivost...Radar za navođenje raketa 1S32 se u NATO klasifikaciji naziva "Pat Hand". To bi u nekom prevodu značilo: "Dlan sa ispruženim prstima". Dlan bi trebao da predstavlja najveću antenu AVS-I za otkrivanje, zahvat i praćenje cilja (i rakete), a ispruženi prsti bi predstavljali TOV, antenu slanja radio komandi upravljanja, antenu zahvata rakete u širokom snopu i antenu praćenja rakete u uskom snopu. Ispruženi palac bi trebalo da predstavlja podignuta antena sistema telekodne veze 1S62.

Slike 1 i 2: Modernizacija PVO sistema 2K11 "Krug" po Poljskom predloguKo je trenutno na forumu
 

Ukupno su 411 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 2 sakrivenih i 400 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amstel, djordje92sm, draggan, GreenMan, havoc995, Krusarac, Leonardo, Mercury, Srki94