PARS 2K11 Krug (SA-4 Ganef)

15

PARS 2K11 Krug (SA-4 Ganef)

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 11995

Bazirano na sasiji koja je koriscena za jos dosta stvari, minopolagac GMZ, samohodke 2S3, 2S4 i 2S5 itd. Potice od nikada zazivele samohodke SU-100P koja je prihvacena u naoruzanje ali nije radjena u seriji.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Evo da pokušam, uz slike, objasniti načine i postupke otkrivanja, zahvata, uspostavljanja automatskog praćenja cilja, odabira metode vođenja rakete, kod sistema 2K11 Krug.

Već sam pisao da se cilj može tražiti i otkriti autonomnim pretraživanjem Stanice za navođenje raketa SNR 1S32M2 ili preko eksternog radara 1S12 "Mečka".
Ovde ću prikazati obe mogućnosti, ali će opcija preko eksternog radara biti primarna.

Dakle, vazdušni prostor se pretražuje OAR-om 1S12 "Mečka". Podaci se telekodnom vezom šalju na SNR 1S32M2 i prikazuju na Kružnom pokazivaču PPI, koji prikazuje daljinu, azimut i visinu cilja.
Kada se cilj uoči na pokazivaču PPI Stanice za navođenje raketa SNR 1S32M2, prikazuje se odgovarajućom "pačkom" odnosno odrazom.
PPI pokazivač može biti podešen u 2 opsega po daljini.
Do 110 km, ako se pretraživanje vrši sa SNR 1S32M2, odnosno u opsegu daljina 20 km oko cilja, ako se pretraživanje vrši preko eksternog radara 1S32M2 i pod uslovom da je cilj ušao u zonu detekcije SNR 1S32M2, koja iznosi oko 100 km za cilj prosečne odrazne površine, odnosno oko 70-80 km za cilj manje odrazne površine.

Slika 1: Otkrivanje ciljaNa slici sam prikazao pretraživanje po opsegu daljina do 110 km (maksimalan domet osmatranja SNR 1S32M2). Vidimo da je cilj uočen na 97 km i na azimutu 230 stepeni. Po visini, cilj se nalazi ispod centra snopa Stanice za navođenje raketa.
Potrebno je nastaviti pratiti cilj, ali i odgovarajućim točkićem izvršiti pomeranje Stanice za navođenje raketa po visini, tako da se centar snopa radara poravna sa ciljem i da se tako izvrši zahvat cilja i priprema za automatsko praćenje.

Slika 2: Zahvat ciljaKada je cilj zahvaćen i kada je uspešno uspostavljeno automatsko praćenje, moramo odrediti koji režim automatskog praćenja ćemo koristiti. Ukoliko se cilj još uvek nalazi van dometa raketa po daljini, izabraćemo režim "Programiranog praćenja cilja PNS", kada RNR 1S32M2 ne zrači u prostor, već se njegova antena praćenja cilja AVS-I usmerava prema podacima sa OAR-a "Mečka", dok računar preračunava putanju cilja i tačku susreta sa ciljem. Ovaj režim se primenjuje kada se cilj nalazi VAN krajnjeg dometa raketa po daljini. Ukoliko se ipak pojavi razlika između trenutne putanje cilja na osnovu podataka OAR-a 1S32M2 i preračunate putanje cilja računara radara za navođenje SNR 1S32M2 i to za više od 7 km po daljini, radar SNR 1S32M2 se uključuje na kratko da bi osvetlio cilj i omogućio računaru da sa svežijim podacima preračuna ponovo putanju kretanja cilja.

Kada cilj uđe unutar krajnjeg dometa raketa po daljini, uključuje se režim "Povremenog zračenja PI".

U režimu "Povremenog zračenja PI", RNR 1S32M2 samo povremeno zrači u prostor, da bi se podaci o cilju, njegovim parametrima i putanji kretanja inovirali i da bi računar mogao računati putanju kretanja i tačku susreta rakete sa ciljem. Ostatak vremena, radar ne zrači u prostor. Kada računar odredi da je potrebno ponovo inovirati podatke, povremenim uključivanjem zračenja u trajanju od 1-2 sekunde radar SNR 1S32M2 osvetli cilj i izvrši eventualne potrebne korekcije podataka. Onda se zračenje ponovo isključuje, a cilj se prati po proračunatim parametrima računara.

Slika 3: Automatsko praćenje ciljaKada je automatsko praćenje uspostavljeno i kada se cilj nalazi u zoni lansiranja rakete, određuje se metoda vođenja rakete.
Ukoliko cilj leti na visinama od 300 m - 16 km i brzinom do 330 m/s, određuje se metoda vođenja "sa 3 tačke".
Ukoliko cilj leti na visinama od 300 m - 24.5 km i brzinom do 800 m/s, određuje se metoda vođenja "sa polupreticanjem".

Praćenje cilja vrši se osnovnom, glavnom antenom radara za navođenje raketa SNR 1S32M2, antenom AVS-I.

Vrši se lansiranje rakete, a komanda se prenosi telekodnom vezom sa Stanice za navođenje raketa SNR 1S32M2 na odabrani SLO sa raketama. S obzirom da SLO nema klizače poput nekih drugih sistema ( na primer Kub) raketa se čvrsto drži na lansirnom usmeraču dok busteri u raketi ne izađu na pun radni režim. To obično traje oko 2 sekunde. Nakon toga raketa poleće prema cilju.
Nakon 4 sekunde ubrzavanja, raketa dostiže brzinu od oko 1,8 Macha, busteri se odbacuju, a startuje se raketni (marševski) motor. Uključuje se i odašiljač na raketi koji počinje emitovanje signala na zemlji radi zahvata radarom za navođenje raketa SNR 1S32M2.

Nakon što antena širokog snopa AVS-II zahvati raketu (počne primati signale odašiljača), počinje njeno praćenje antenom uskog snopa AVS-II (antene AVS-II su 2, obe su prijemne, jedna za zahvat rakete u širokom snopu, druga za praćenje rakete u uskom snopu). Komande korekcija raketi i aktiviranja radio blizinskog upaljača, šalju se sa predajnom antenom SPK. Ovo je ovako kod metode vođenja " sa polupreticanjem.

Ukoliko je metoda vođenja " sa 3 tačke", onda se raketa zahvata antenom širokog snopa AVS-II, a njeno dalje praćenje preuzima glavna antena AVS-I umesto antene uskog snopa AVS-II. Slanje komandi radio korekcija i aktiviranja radio blizinskog upaljača vrši i sada predajna antena SPK.

S obzirom da sam ubacio i proširio temu i na lansiranje i navođenje raketa, da se podsetimo izgleda Stanice za navođenje raketa 1S32M2 "Pat Hand", njenih antena i funkcija koje vrše.

Slika 4: Stanica za navođenje raketa 1S32M2 "Pat Hand"offline
 • vukm 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 24 Dec 2010
 • Poruke: 517

Da li je ovo imalo negde primenu

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22306

Da ipak isčitas bar koju stranu od do sad napisani ovakav biser ne bi pitao...

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@vukm

Stvarno nema mnogo stranica, a već na samom početku teme se govori o tome.
Upotreba PVO sistema 2K11 Krug je zavijena velom misterije. Zvanično, sistem nije borbeno upotrebljen, ali postoje indicije da su tokom sukoba oko Libana 1982-1983 godine, Sovjeti dopremili u Siriju izvestan broj baterija Krug i da su oni rukovali tim sistemima. Postoje i neke indicije o obaranju nekoliko izraelskih aviona, između ostalog i jednog američkog F-14.
Ipak, samo indicije.

Sistem je malo izvožen i bio je, kao što rekoh, tajnovit.
Izvožen je samo u neke zemlje Varšavskog pakta, poput Istočne Nemačke, Poljske, Čehoslovačke, Bugarske i Mađarske.
Takođe, imale su ga i neke vojske novih država nastalih od SSSR-a.

Koliko je poznato, uglavnom je povučen iz aktivne upotrebe, uz verovatno držanje u rezervi. Recimo moguće u Bugarskoj ili u Poljskoj gde je sistem čak i modernizovan u periodu od 2000 - 2005. godine. Radilo se o modernizacija 6 nišanskih radara, što je dovoljno za 6 baterija i 2 puna formacijska diviziona.

Prema onome što sam ja uspeo pronaći, poslednji aktivni korisnik, Jermenija, sistem je prosledila vojsci tzv. Nagorno-Karabaha. Na internetu se može pronaći snimak iz 2013. godine, gde se prikazuje borbena gotovost jedinica PVO vojske tzv. Nagorno-Karabaha i tu se vide sistemi Kub i Krug.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22306

Станция наведения ракет 1С32 зенитно-ракетного комплекса 2К11 "Круг".

https://vk.com/bronetehnika1

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 485 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 1 sakriven i 474 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ALBION101, AMCXXL, cikadeda, eighty-one, goxin, Leonardo, miodrag2, nemkea71, YU-UKI, yufighter