PARS 2K11 Krug (SA-4 Ganef)

3

PARS 2K11 Krug (SA-4 Ganef)

offline
 • Pridružio: 14 Jul 2013
 • Poruke: 183

Zar AWACS nije oborem sa S-200? Ili je to neki drugi?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 2917
 • Gde živiš: Novi Beograd

kvisling u pravu si awacs je oboren sa s-200 a f-14 verovatno sa krugom (ako ne sa migom 23). Krug su Rusi prebacili posle teških gubitaka Sirijaca u dolini Beka. Verovatno je i poneka izraelska majka zakukala zbog kruga (po nekim podacima bar tri ili četiri) ali to je već špekulacija. Teško je raskantati šta je od američkih i izraleskih aviona u tom periodu oboreno u vazdušnim borbama a šta PVO raketama.
Tom prilikom su prvi i poslednji put upotrebljeni neku sovjetski borbeni sistemi koji nisu izvoženi. U to vreme još nije bilo AIM-120 pa su Rusi uspevali da svojim raketama većeg dometa od AIM-7 razbiju izraelske formacije i da im u prvim borbama nanesu (za izraleske pojmove) vrlo teške gubitke i da im se donekle revanširaju za Egipat. Kasnije su Izraelci razradili novu taktiku jer su do tada u odnosu na Sirijce i Egipćane oni bili ti koji su uvek prvi otvarali vatru.offline
 • Pridružio: 14 Jul 2013
 • Poruke: 183

Meni je logično da su sirijci dobili Krug, kao sustav većeg dometa od Kuba, a mobilniji od Dvine/Volhova. Krug je imao sličan domet kao i Volhov, ali je znatno mobilniji. Sad, pitanje je kakve su ''elektronske'' mogućnosti tih sustava, manevarske karakteristike raketa i sl.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Sistemski je manje interisan. Nišanski radari su samo to nemaju akviczicioni kao Kub.
Akviziciju vrši P-40 (oznaka VVS).
Komandovanje pod Krabom, najveća mana. Otklonjena u najvećem delu sa Poljanom-D1 ali tek na samom početku 80-tih.
Specijalizovan za visine iznad Kubovih. Prilično inertan, sa problemima usisa kao i Kub.
Međutim majkamara za jedan od najnepirjatnijih ciljeva 70-tih, stratosferski dron.
Savršeno delovao iznad Kuba, ispod pa ...niko nije savršen...

offline
 • Pridružio: 14 Jul 2013
 • Poruke: 183

vrabac ::
Specijalizovan za visine iznad Kubovih. Prilično inertan, sa problemima usisa kao i Kub.

Znači li to da su rakete sa protočno-mlaznim raketnim motorom u principu inertnije od čistih raketa?
Sovjeti su na nasledniku Kuba, Buku prešli na čist raketni motor. Kada su razvili čvrsto raketno gorivo koje omogućuje potreban domet, napuštaju protočno mlazne motore i prelaze na raketne (mislim na Kub-Buk).
Bilo bi interesantno usporediti Krug sa njegovim analozima po dometu, Volhovom i Hawk-om!
vrabac :: Međutim majkamara za jedan od najnepirjatnijih ciljeva 70-tih, stratosferski dron.
Savršeno delovao iznad Kuba, ispod pa ...niko nije savršen...
Znači ipak je korišćen?

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 2917
 • Gde živiš: Novi Beograd

Krug je korišćen samo 1982. i 83. u sukobima oko Libana. Glavni razlog je bio upravo taj što su Izraelci do masimuma razradili taktičke postupke za borbu protiv Kubova a Krug upravo pokriva taj deo. Isto tako upotreba raketa V-V velikog dometa na avionima Mig 23 ML i Mig 25 je pretstavljala taktičko iznenađenje za Izraelce koji su se do tada borili samo sa avionima naoružanim raketama R-3 i R-13 (raznih modifikacija). Naravno i tek uvedenim R-60. Za Izraelce je bio pravi šok kad je na njih dejstvovana sa tri put veće daljine od maksimalne efikasne daljine lansiranja raketa AIM-7. Da bi se pariralo sovjetskim Migovima 25 uvedeni su Mačori sa nosača aviona ali su oni predstavljali veliko razočarenje tj više njihove rakete Feniks. I pored više lansiranih raketa oni nisu pogodili ni jedan cilj. Pošto su izgubili dva Mačora (za drugi naravno kažu da je tehnička greška) odustali su. Ova dejstva Sovjeta, Amerikanaca, Izraelaca i Sirijaca nad Libanom su verovatno možda najmisterioznija ratna dejstva posle drugog svetskog rata. Dok Rusi nisu počeli da pišu o njima devedesetih godina na zapadu su o njima ćutali kao zaliveni. Tek kad su Rusi počeli da pišu morali su i oni ali vrlo nevoljno. I to Ameri a naročito Izraelci skoro ništa. Što se tiče Izraelaca sve se završilo uništenjem 12 baterija Kubova u dolini Beka. Ako pogledate ono što piše na Wikipediji recimo o tim borbama nema ni reči ali ako pogledate izvore za Wiki naravno to su izraelski autori. Interesantno je da izraelski autori i dan danas pišu kako su Merkave masakrirale T-72 iako je iz više nezavisnih izvora uključujući i one zapadne dokazano da se tom prilikom tenkovi T-72 i Merkava nikad nisu direktno sukobili. Po podacima američkih posmatrača koji se slažu sa ruskim i sirijskim svi tenkovi T-72 su uništeni PTVR Tou a ni jedan tenkovskom vatrom.
Interesantno je da čak i kad je reč o časopisima izdatim u Evropi autori tekstova o ovoj temi su Izraelci - skoro uvek. Ovo je tema koju su i evropski i američki autori izbegavali a i još uvek posle 30 godina izbegavaju bar kad je reč o Izraelsko - Sirijskom sukobu. I još nešto da završim da ne odem previše off skoro svi tekstovi i knjige koje postoje na zapadu o ovoj temi (bar 90%) je objavljeno pre sredine devedesetih tj vremena kad su Rusi počeli da pišu o tome. Posle toga su zaćutali osim Izraelaca koji nastavljaju svoju staru priču.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Well, kada se takav maladjec kao ltcolonel odlučio da piše o ovoj temi onda nije ni meni frka ...

Neva je ispitana u Vijetnamu krajem 60-tih ali nije masovno upotrebljena i skoro sasvim sigurno samo sa ruskim posadama. Prodata i uptrebljena u Egiptu sa ruskim posadam u Ratu iscrpljivanja, zapravo Pečora varijanta, relativno masovno je korišćena u Jom Kipurskom - Ramazanskom ratu sa arapskim posadama.
Navodno je u periodu 1970-1973. na isti način ispitan i Krug u Egiptu sa isključivo ruskim posadama.
Kako je Egipat sa svojim posadama do 73-će stvorio barijeru na velikim visinama Krug je izvučen jer izgleda nisu ni hteli da ga prodaju, verovatno jer mu suštinski razvoj nije bio do kraja dovršen a možda i zbog nečeg drugog...
Kako bilo, te upotrebe su bile više nego sporadične kao i Neva u Vijetnamu.
U Siriji 82. su sve bile ruske posade kao i na Vegama. Kao i na MiG-23ML i MiG-25 uostalom.
Izrael je već tada (1973) prednjačio sa dronovima. Iako su dronovi zapravo suštinski razvijeni u SAD i praktično temeljno isprobani nad Vijetnamom i Kinom, Izrael se brzo ušaltovao na tu američku tehniku mlaznih dronova pogotovu stratosferskih u početku dominantno dok su ih Ameri relativno zapustili u daljem razvoju. Brzo su (IAF) naučili (kroz gubitke) da izbegavaju ili samo kratko seku zone S-75 ili da koriste niske visine sa mlaznim dronovima za prelet istih, a pri tome vrše i ometanja ako je i koliko moguće. E onda su razvili i elisne dronove i to je priča o dolini Beka. Nije sporan izraelskio uspeh ali samo da napomenem da su osim tehnički i taktički što ide na čast Izraelecima, zapravo i Sirijci doprineli porazu KRŠEĆI neka osnovna pravila službe (prema ruskom PS-u) u odmenuj taktike. Osim toga bili su vrlo svojeglavi u kupovini i organizaciji PVO sustava u cleini. Npr. odbili su da poštuju pravila O BROJU I TIPOVIMA RADARA čije sam osnovne vrednosti NAVEO Čifu ovde na forumu.
Sirijci su se posle mnogo, mnogo popravili ali se SSSR raspao itd. ...
Uopđteno Krug nij edobro delovao pod Krabom osim na pojedinačne dronove, ali jezato usled superpokretljivosti koju je već imao bio noćna mora za njih. Slično su prolazili i avioni koji su pokupavlai da nadlete Kuba, alij ezato pod Poljanom-D1 bio u svojoj zoni odgovornosti odličan.
Američki gubici koje su imali nad Sirijom su izazvali ČITAV NIZ prezrivih pljuvajučih pisama-uputstava od strane Izraelaca.
Izraelci su ocenili MiG-23ML kao bolji od F-16, ameri kao za klasu gori. A američke postupke nad Libanom kao stupidariju.
Na žalost NIŠTA od toga se ne objavljuje u tzv. otvorenim izvorima NI DAN DANAS, čak ni kod Rusa iz raznoraznih razloga, a kod zapadnjaka iz drugih ČISTO PROPAGANDNIH razloga koje oni primenjuju još uvek i na Korejski rat a kamoli dalje...

Naravno da su rakete sa ramjetom inertnije, pogotovu konstrukcije tih godina jer ograničavaju jak manevar.

offline
 • Pridružio: 14 Jul 2013
 • Poruke: 183

ltcolonel :: Ova dejstva Sovjeta, Amerikanaca, Izraelaca i Sirijaca nad Libanom su verovatno možda najmisterioznija ratna dejstva posle drugog svetskog rata. Dok Rusi nisu počeli da pišu o njima devedesetih godina na zapadu su o njima ćutali kao zaliveni. Tek kad su Rusi počeli da pišu morali su i oni ali vrlo nevoljno. I to Ameri a naročito Izraelci skoro ništa. I zato je POSLASTICA!

vrabac ::
Iako su dronovi zapravo suštinski razvijeni u SAD i praktično temeljno isprobani nad Vijetnamom i Kinom,
Malo OFF
Koliko su dronovi korišćeni iznad istočne Europe? Jesu li obarani i čime?

vrabac ::
Na žalost NIŠTA od toga se ne objavljuje u tzv. otvorenim izvorima NI DAN DANAS, čak ni kod Rusa iz raznoraznih razloga, a kod zapadnjaka iz drugih ČISTO PROPAGANDNIH razloga koje oni primenjuju još uvek i na Korejski rat a kamoli dalje...
POSLASTICA za istraživanje!

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Možda, ali su od toga onda vrlo brzo odustali. Nije bilo baš ni toliko mnogo dronova tog tipa dovoljno dobrih za takve akcije. Radi se pogavito o dronovima odnosno familiji Rajan 147 izvedenih iz BQM-34.
Njihv ukupan proizvedne broj bio jeipak dosta ograničen makar i trocifren. Ipak je to bila avangardna tehnika tog doba a i cena joj je bila takva.
Istočna Nemačka je imala nezavisnu rusku PVO armiju, po mnogo čemu elitnu i dobro popunjenu ČAK I BEZ Nemaca. Poljaci su možda u celom bloku bili elita PVO. Sami su razvili ISKAP Ciber-Dunajec istina malo kasnije no svejdno Vozduhom-1 su vladali samo tako, kao i Česi. neprekidni višestruki kordoni u pravcu sever jug uvezani na Vozduh i Alamaz, nisu ostavljali mnogo mesta za ovakve dronove. Zaprvo tu se stalno igrala *igra zaletanja* sa SR-71 godinama i to po pravilu iznad Baltika.
Zbog toga je tada karajem 60-tih a ponajviše početkom 70-tih ta igra sa dronovima prevashodno bila iznad Kine, Koreje i na Bliskom istoku, ne računajući naravno Vijetnam.
Zapravo dugačke granice SSSR prema centralnoj Aziji su bile poprište jačih upada kako dronovima tako pre svega sa SR-71 a svuda gde je moglo i sa U-2.
Naravno i sa druge strane se upadalo pre svega MiG-25 ali i Jak pa i zemaljski dronovi.
Na centralnom delu, kulturni viskoobrazovani , tehnički na viskom nivou narodi su i sa sopstvenim oružjem bili moćni a kamoli još sa avijacijama i PVO supersila. Pogotoovu istočni blok koji je PVO doveo do neslučenih razemera koje rekao bih nikad više nisu dostignute.
Ai je zato na nebu jugoistoka, Jugoslavijom i Turskom i dalje prema Kavkazu i Iranu često bilo svašta...

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 20846
 • Gde živiš: Petrovgrad

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 385 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 0 sakrivenih i 372 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 20:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: galijot, goxin, Kristian_KG, MB120mm, miroslav_eric, Mixelotti, royst33, Salence74, samsung, ShurikSST, tomigun, VJ, zlaya011