PARS 9K37 BUK-M (SA-11 Gadfly)

46

PARS 9K37 BUK-M (SA-11 Gadfly)

offline
 • Pridružio: 06 Dec 2010
 • Poruke: 7

Sim.a ::Iz ove slike se ne može reći ništa posebno što se tiče traga rakete i ugla. Prvo kretanje vazduha na tom mestu pomera trag. Drugo je pozicija iz koje je slikano. Ako je slikano tako da se nalaziš iza ili ispred pravca leta rakete uvek će izgledati kao da ide u nebo pravo u vis a realno ide i pod nekim uglom i gore. Isto kao kad posmatraš avion koji ostavlja trag na nebu bez da poglednom vidiš neki orijentir. Ili noću svetla aviona. Može se desiti da imaš utisak da leti pravo u vis a kad se pomeriš par metara dalje vidiš da ide u jednu stranu.

Слажем се али сам гледао дејство Куба приликом одбране Шипчаника у Подгорици када су га уништавали.
Једноставно ракета не иде толико ниско да изгори 15 метара траве испред себе.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Napisano: 24 Jul 2014 14:33

Iskereno Sirijuse ja uopšte nisam nisu imali KP, kod te verzije to je eliminatorno.
Ali ajde.
Cilj na ovoj visini sa ovom brzinom dinamički gledano nije nedostižan za tu verziju Buka ali je već ajd da kažemo težak i veoma smanjuje broj mogućih trajektorija do cilja i a time i moguće varijante mesta na kome blizinski odradi i detonira.
Ako bi takav cilj ta verzija Buka i presrela, a obzirom na njegovu bojevu glavu i karakteristike ubojnih elemenata donja poluljuska trupa i donje površi krila bi bile gusto prošarane.
Isitna ima malo fotki a neće ih ni biti jer je događaj naravno strogo kontrolisan od strane zapdnih medja.

Po onome što je do sada viđeno (đavo bi ga znao šta je sve tu bio fejk) i dalje je naverovatnije raketa V-V i to radarska ne IC.

Dopuna: 24 Jul 2014 18:38

Sekundarni razlog je drug iz SSSR spomenuo u tom intervju ili izjavi i iako je to možda malo nezapaženo u toj izjavi a i inače, u suštini je od velikog značaja i jedan je od glavnih problema u PVO.

Niski ciljevi, niskovisinska lokacija ... Mislim da je kod nas na srpskohrvatski jezik početkom sedamdesetih (73 -74 otprilke) prevedena ruska knjiga na tu temu autor je Peresada, ime autora mnogo govori.

Čak i kada imate standardno navođenje sa akvizicijskog radara niski ciljevi su veliki problem.
Problem je što je Buku dopala borbena niša praktično Kuba, dakle niša koja pokriva i male visine (a dopao mu je i jedan deo Krugove niše ....)

Rešili su problem po ugledu na koji je on zapravo rešen i na sistemima S-300 prvo na V pa onda od S pa nadalje, iskreno morao bih da proverim koji je biro prvi to osmislio, mada je ovima sa FAR rešetkom svakako bilo lakše da sprovedu. Na prvi pogled logično je da je Antejeva ideja...

Radi se o uvođenju režima osmatranja sa nišanskim radarom PRE SVEGA za ciljeve koji lete na izrazito malim visinama.
Mnogo puta je već i pre toga dokazano u praksi da je za takve ciljeve potreban jedan takav mod rada koji se koristi SIMULTANO sa akvizicijom a koja često ima prekide u kontinulanom praćenju cilja a čak i bez njih preciznost praćenja je uvek bila (posebno tada) upitna, a tu još treba uzeti i faktor BRZINE RADA za takve ciljeve. Ima tu još ... ovo je uprošćeno.

Tako je i nastao pretraživački mod rada na Buku. Dakle pre svega za niske ciljeve.
Pre svega da bi uz pomoć njega nišanski radar uopšte uspeo da zahvati niskovisinski cilj.

Još tokom projektovanja bilo je jasno da tu osobinu treba iskoristiti ne samo za gađanje jednog cilja.
KP je u startu dobio zadatak da SIHRONIŠE pretraživanje ne samo jednog nego zapravo više nišanskih radara u tom procesu. Međutim u praksi je to veoma klimalo. Veoma klimavo ... blj.n.
Neki put istina uspe ...
Tek je sa M2 pa nadalje to zaživelo u punoj snazi.

Suštinski efikasnije rešenje je bilo recimo i na HAWK-u i na S-300PT sa svojim specijalizovanim niskovisinskim detektorima. Međutim jedan sistem Suhoputnih sa superpokretljivošću tada nije sebi mogao da dozvoli veće oslanjanje na takav radar usled usporavanja cele jedinice u kretanjima.
Dobro pitanje je i danas koliko je to rešeno po pitanju takvog akvizicionog radara u ovoj borbenoj niši ...
A i Krokodilu i njegovom da kažemo pandanu iz HAWK-a su suštinski odbrojani dani...
Novi AFARI se tu nešto, no to je druga priča iz sadašnjosti ...

Naravno da je uvođenje samo niskovisinskog pretraživanja nosens, ako se već uvodi onda je time automatski omogućeno i da se lako deluje po ostalim visinama, barem u teoriji, u praksi teško iako je tako i urađeno.
Kod novih Bukova M2 i M3 pa jednim delom i kod 2-1 to je već ozbiljnom, kod starih PODVLAČIM M1 VARIJANTE izvan toga da je prethodno KOMANDOVAN MAKAR I NEŠTO GRUB EŠALON VISINE I MAKAR VRLO GRUB AZIMUT SKORO NIKAKO.

Drugi razlog je bio dakle taj, niskovisinski problemi, a oni su povukli i izvedbu *moguću za sve visine*, čitaj ko kod Pere detlića radi samo na malim visinama i to 50 % u vr glave ...

Taj problem nije ni malo lako rešiv on je odveo I DO OSE I DO TORA...ili ako hoćete, tih godina do Krotala i Rapira pa može se reći i do Rolanda.

Dopuna: 24 Jul 2014 22:54

На крају је испала и колатерална корист или терцијални разлог на неки начин.

Када су се већ уплели да хиперболичном антеном нишанског радара имају и тако изразиту функцију осматрања осим функције нишањења, ма како слабо функционалну, онда је бар то улагање требало и мало више оправдати.

Томе је посебно придоносило што је Буку као армијском систему допала борбена ниша коју је покривао Куб али делимично и Круг.
Односно проблем слабог дејства на високом плафону је морао да некако буде решен.

Како је проблем нисковиснске детекције решен скенирањем најнижег ешалона а како је функција самосталног осматрања ионако тражила и могућносит рада на вишљим ешалонима, у истом моду природно је било дакле и да је функција нишањења попримила карактеристику бољу од Куба.

Значи да може да гађа и циљеве доста вишље од Куба. Тиме је испоштована и већа енергетика ракете по плафону и скинута барем у значајној мери једна од највећих Кубових мани - по високим циљевима.

У прилог томе је ишла и промена више хијерархије командовања која је тих година са елемената Воздух-1П прелазила полако на Пољану.

НО без управљања са прво Краба (код најстаријих верзија Бука) а касније са свог пункта кренути у мод претраживања по таквим циљевима је било скоро па једнако бесмислено колико и нефикасно.

Од верзије 2-1 то је већ смисленије самим тим што је далеко ефикасније, мада да будем искрен само У КРАЈЊОЈ НЕВОЉИ ....

Устројавање вишљих хијерархија није изведено до краја срећно за сваког, мада има ту много контроверзних мишљења, али како било, неколико последњих верзија у тој његовој двостепеној хијерахији са Пољаном одозго су сасвим опасна зверка ...мада би страни купац могао то да откачи и узме Бајкала.

Тек се ту достигао и то последњих неколико година може се рећи тек, увек недосањани сан да се делује по циљевима по подацима са Пољане или евентулано са ПОРИ-ја (независног или придодатог) а да се не укључе ни свој Купол а камоли нишански радар за претраживање осим врло кратко.
А и ФАР решетке су по први пут донеле и СТВАРНУ МОГУЋНОСТ за доста ефикасан рад са самог нишанског радара али под КОНТРОЛОМ са КП.

Погађате, не и за нисколетеће циљеве ... и наравно не увек...

Такав је Бук. Можемо га изложити јакој упоредној критици али систем живи и крајње је употребљив.offline
 • Pridružio: 05 Dec 2011
 • Poruke: 401

@ Vrabac
Sta je jos ostalo kao slaba tacka kod ove poslednje verzije tj. M2 ili mozda cak M3. Znaci prevazidjeni su problemi nisanskog radara, niskoletecih ciljeva i visokoletecih ciljeva, ubacena je i termovizija. M3 povecava broj raketa po vozilu ali i konacno uvodi kontejnere. Sta je jos ostalo od originalnih mana KUB-a ili eventualno nekih novijeg datuma a koje se jos nisu ili ne mogu resiti?

I jos da pitam za raketu na M3, da li je to ista kao i za pomorsku varijantu Stilj-1 koju stavljaju na klasu Grigorevic?

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Ubačen je i jedan adekvatan laserski merač daljine. Ali to je pomoćno, za TT ako baš mora a pre svega za BPL-ove.

Ima nekoliko mana već na prvi pogled.

Prva slaba tačka mu je Kupol. Nije problem Kupol nego što je sam. Očito je da bi uz KP dobro došao još jedan radar, naravno drugačiji.
U krajnoj meri smatram da su performanse jedinice sa više nišanskih radra odgurale toliko da takva jedinica sama po sebi zaslužuje radarski čvor Kupol - Niskovisinac (decimetraš) - metraš.
Adekvatnih radara nema. Možda bi neki od novih mogao da uzme da bude niskovisinac a da je na gusenicma.
Za točkaše može da se skocka Kastom ili novim srednjim decimetrašem (valjda će sledeće godine) za gusenice teško.
A i nema adekvatnog malog metraša.
Rusi ojačavaju sa starim PORI i starijim radarima ali u praksi na iole teškom zemljištu moraš da ih vučeš guseničarima ... a i takvo rešenje je iznuđeno mada ekonomično no nedovoljno pokretljivo a uglavnom nije ni dostupno ni rentabilno nekom ko bi ga kupio.

Rusi tu manu dominantno skipuju sa delovanjem brigade u celosti dok većina kupaca ne ide, a onda ostaje pitanje da nema sve na gusenicma...Točkaši O.K. opet sa ogradom da nema malog metraša ali ajde u toj varijanti je zadovoljavajuće za deceniju i po ili dve...
Mada kada se uzimaju guseničari moraju da se uzmu postavljači kablova. Veza je dobra ali što da pelenguju aktivnost u efiru ako ne mora.

Na nivou Brigade je opet diskutabilno, prvo po KIS-u. To je već težak problem za dugu i problematičnu raspravu.

Dakle prva mana mu je što nije formacijski skockan da dvizion bude kao samostalan puk po ojačanju ASURI + radari u guseničnoj verziji.

Tek druga ga bi bila KIS Brigade (a to sa sobom povlači i neka pitanja veze ozbiljnije), jer tu je odgovor u dobroj zavisnosti od rešenja prvog problema ili nekog drugog razloga a i povlači se pitanje ojačanja brigade (pelengatorima). Opet u točakškoj je O.K. ali u guseničnoj nije.

Jbg. zavisi ti od terena i klime.

offline
 • Pridružio: 16 Okt 2008
 • Poruke: 2335

Niti BUK, niti bilo koji drugi PVO sistem nemaju ulogu VOJIN-a, tako da i ne treba ocekivati da BUK ima vise od jednog radara. Izuzetak moze biti sistem poput S-400, koji ima strateski karakter (dodas mu, recimo 55Z6UME).
Multi-spektralni pregled situacije u VaP-u daje VOJIN. To sto je BUK vremenom evoluirao i dobio na dometu (za M3 se navodi domet 70km), to nije u osnovi promenilo njegovu namenu. Racunaj da ce u praksi imati domet 50km.

Ako pricamo o eventualnoj dopuni za BUK-M3, to bi iskljucivo bili visoko pokretni (gusenicni) radari 1L122-2E i 1L121-E:
http://www.nniirt.ru/sites/default/files/docs/prod/1l122-2e.pdf
http://www.nniirt.ru/sites/default/files/docs/prod/1l121e_0.pdf

A na Kastu zaboravi, ipak pripada proslim vremenima.

Nego, da sacekamo jos malo, da vidimo koji ce radar pratiti BUK-M3...ja ocekujem da ce Kupol biti zamenjen. Bice interesantno posmatrati duel dva razlicita koncepta : BUK-M3 i S-350.

offline
 • Pridružio: 05 Dec 2011
 • Poruke: 401

Hvala Vrabac na odgovoru.
U sustini bez Anteja ni ne treba ici na gusenicnu varijantu.
Imam jos jedno pitanje, da li je moguce na Kub-u zameniti rakete sa ovim novim sa M2 i kupovinom samo TELAR-a od Buk-a iskoristiti Kub-ova vozila kao TEL i time dobiti izmesani sastav? naravno uz nuznu modernizaciju delova sistema Kub-a.

Ovo pitam jer mi sve vise deluje logicno da ako ikad krenemo u nabavku PVO, onda treba ici na 3 S300VM a ne PMU i to razvijanjem sadasnja 3 diviziona Kub-a u pukove/brigade smesanog sastava S300VM/Buk M2/Kub dok bi se Neve zadrzale jos 10-15 godina kao zastita BG, a nakon isteka tog vremena nabavka jos 3 S300VM i konacan prelazak na PVO "suhoputnih" sa mesovite PVO odbrane.

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6517

Trebalo bi da moze, ali neces dobiti neku preveliku ustedu. A i vozila Kub-ova se priblizavaju, a neka su i stigla u starost od 30 godina.
S druge strane najmanja borbena jedinica Buk-a je puk sa 6 baterija. To dosta kosta, a ima i dosta veliku borbenu snagu, za nesto sto pokrije krug od, realno, 30-40 km. Ako ti pogode 9S18, onda ti ceo puk gubi jako puno na efikasnosti. Nekako ne mogu da se otmem utisku da se vise isplati ici na Izraelski Spayder (ili Kineski HQ 16).

offline
 • Pridružio: 05 Dec 2011
 • Poruke: 401

CheefCoach ::Trebalo bi da moze, ali neces dobiti neku preveliku ustedu. A i vozila Kub-ova se priblizavaju, a neka su i stigla u starost od 30 godina.
S druge strane najmanja borbena jedinica Buk-a je puk sa 6 baterija. To dosta kosta, a ima i dosta veliku borbenu snagu, za nesto sto pokrije krug od, realno, 30-40 km. Ako ti pogode 9S18, onda ti ceo puk gubi jako puno na efikasnosti. Nekako ne mogu da se otmem utisku da se vise isplati ici na Izraelski Spayder (ili Kineski HQ 16).

Kako neces dobiti ustedu? da ne pominjem to da u situaciji kada nemas para da kupujes novi sistem moras da razmisljas racionalno. Tacno je da su vozila stara, no cinjenica je da ih ima u ogromnom broju pa samim tim postoji i veliki izvor rezervnih delova koji se jeftino mogu nabaviti.

Najmanja borbena jedinica je veoma rastegljiva kategorija tako da nemoj uzimati eventualni ruski slucaj za referencu izvoza. Odmah mogu da ti kazem da nema teorije da se nabave 2 nova sistema PVO tako da mozes da zaboravis kineze i izraelce. Cak je i pitanje bilo kakva nabavka, no idem sa pretpostavkom da ce je biti.

Procitaj malo sta sam predlozio i sta je Vrabac pisao pa onda pisi.

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 24280
 • Gde živiš: Petrovgrad

Kako izgleda domaca modernizacija KUB-a smo videli na temi. Nudi se zamena postojecih KUB-ovih raketa sa raketama sa BUK-a ali nikakvo frankenstajn konstruisanje. Uostalom hodni deo vozila je u ceni bitan mnogo...

offline
 • Pridružio: 05 Dec 2011
 • Poruke: 401

Toni ::Kako izgleda domaca modernizacija KUB-a smo videli na temi. Nudi se zamena postojecih KUB-ovih raketa sa raketama sa BUK-a ali nikakvo frankenstajn konstruisanje. Uostalom hodni deo vozila je u ceni bitan mnogo...
Nisam ni mislio na nikakvo frankestajn konstruisanje vec na zamenu raketa Kuba sa novim Bukovim, a posto para ocigledno nema za zamenu Kuba sa Bukom 1 na 1 onda je racionalno da se pored zamene raketa nabavi odredjen broj Bukovih TELAR-a kao i njegovih radara koji bi mogli da upravljaju postojecim Kubovim TEL-ovima kao sto to rade sa sopstvenim. Dakle mix gde se dobijaju mogucnosti Buk-a sa maksimalnom iskoriscenoscu postojecih Kubova i jeftinijom cenom nego sto je nabavka celog sistema Buk.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 408 korisnika na forumu :: 0 registrovanih, 2 sakrivenih i 406 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Nema