RL-2/RL-4

2

RL-2/RL-4

offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 2317

Bas ovu temu (rakete vv i buster) je kolega @ raketas elaborirao negdje. Ono sto mislim da san razumio jeste da je najveci problem odvajanje bustera i pripala motora rakete. Rezultat nerjetko bude gugitak cilja usljed oscilacija tragaca tj vrha rakete. Nesto kao strijela kad je ispalis iz luka. Napajanje elektrike i upravljackih povrsina u buster fazi je takodjer malko z******o. Ali da se on oglasi na ovu temu opet?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2474

100% tačno, ako se približno setiš gde meni nije teško da listam, sigurno bi našao nešto što ne znam.
Nego sam krenuo redom nisam do toga ni stigao a hteo sam da i sama primenjena rešenja bustera kritikujem zato i ono poslednje pitanje.

Inače je opšte poznato a verovatno i raspravljano na forumu da PT ručni lanseri, nevođeni, svi koji imaju izbacno punjenje alii i pripalu marševskog motora imaju mnogo veće rastruranje od onih sistema koji odrade sve u cevi.

I to kod ovih prvih, što je veća razlika između brzine na izlasku iz cevi i maksimalne brzine na putanji koju dostignu na izgaranju marševakskog motora, dakle što je ta razlika veća direktno je veće i rasturanje.
Dakle i na *mini divajsima* se to oseća, gde čak i nema procesa odvajanja bustera (on je za njih događaj u cevi) a kamoli na nečem teškom stotinu ili stotinama kila.

Ako je raketaš obajšnjavao ja ovde stajem ali ću još dodatno povući problem koji možda nije.

Naime mi lansiramo raketu koja nema vođenje sa zemlje, njena glava treba da zahvati cilj u letu. Da za trenutak zaboravimo sve to loše što bi se dogodilo da predpostavimo ono nemoguće da će buster da odradi po idealnoj liniji i sve nadalje po idealnoj liniji dakle do tačke rada marševskog motora na nominalu (a sve se to naravno neće desiti ali da zamislimo). Čime je u tom slučaju obezbeđeno da TA LINIJA koja je ostvarena usmerena adekvatno na cilj na daljinama većim od 10 km a pogotovu većim od 15 km a cilj ne leti pravolinijski već da kažemo radi ne neki jak manevar već jednu relativno sasvim blagu krivu u prostoru.

Bilo je slučajeva 99 da odrade po položaju direktno iznad njega u nekoj fazi i onda uhvate vertikalu jer znaju da su u mrtvom konusu nišanca. U tom smilu ima logike postaviti IC raketu na lanser KUB-a ali nikakve potrebe za busterom nema jer tu odrađuje samo mrtvi konus do nekih 5 km plafona.

Srpski, sada mogući definisani protivnik, nema baš tako dobru i brojnu (ni blizu) avijaciju da bi se moglo očekivati tako ekstremno profesionalno i dobro dejstvo avijacije po PVO sistemima pa i korišenje mrtvog konusa; nesporno treba zaštiti IC raketama kratkog dometa baterije nišanaca ali onda se postvlja pitanje zašto ne na nečmu drugom, nekom drugom vozilu ili sa ramena i postavljeno na bliskom perimetru ili čak i na SLO Kuba ali da ta vozila samo sa tim raketam budu na bliskom pereimetru, no to je tema zaista kompleksna i ne za ovde.offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25502

Зенитно-ракетный комплекс RL-2M.
Создан на шасси ЗСУ М53/59 «Прага».
Ракета - двухступенчатая, собрана из двух разных ракет.
Первая ступень - 128-мм НУРС (без головной части) от РСЗО М77 «Огань». Вторая ступень - ракета Р-60МК класса «воздух-воздух».
Slika je kandar načinjena na poligonu TOCa u Nikincima ako je suditi po izgledu okoline mada ???
https://vk.com/jugorat?z=photo-41871942_311887001%2Falbum-41871942_00%2Frev
Vk,com grupa
https://vk.com/jugorat

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30375

Indijci su odlucili da iskoriste zalihe ruskih raketa i prepisali istu ideju.
Citat:
The Indian Air Force (IAF) has inducted the Surface to Air Missile for Assured Retaliation (SAMAR) system, an IAF source told Janes on 20 December.

According to the source, the service also test-fired the system in mid-December at Air Force Station Suryalanka located in the southern coastal region of India.

The source did not elaborate on the number of systems the service has inducted. However, another IAF official told Janes in February that the first batch will include five SAMAR units.

SAMAR is a short-range air-defence system jointly developed by the IAF's 7 Base Repair Depot (BRD) and 11 BRD in association with Indian private-sector companies Simran Flowtech Industries and Yamazuki Denki.

The system provides air defence against low-flying aerial targets with a maximum striking range of 12 km.

SAMAR employs the IAF's shelf-life-expired Russian Vympel R-73E infrared‐guided air-to-air missiles (AAMs). The AAMs are refurbished and upgraded to perform surface-to-air roles and the missiles can be launched in both single and salvo mode.


https://www.janes.com/defence-news/defence/latest/.....nce-system
https://twitter.com/AdithyaKM_/status/1738174259938427031

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5203

@Toni

Jedino, za razliku od nas, nisu budžili nikakve bustere na rakete.

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30375

Snimak https://twitter.com/Tanmaycoolkarni/status/1758401078889226738

offline
 • Pridružio: 13 Avg 2011
 • Poruke: 1314
 • Gde živiš: Zajecar

LOAL?
Koliko ja znam, R-73 ga nema.

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5203

Improvizovani raketni sistem PVO RL-1

Još u prvoj polovini 90-tih godina prošlog veka, u tadašnjoj Vojsci Republike Srpske, gardijskoj jedinici zvanoj "Panteri", razvijen je prototip i koliko je poznato i jedini primerak raketnog sistema PVO RL-1, koji je koristio raketu V-V R-3S ili K-13, inicijalno sa lovaca MiG-21, za lansiranje sa zemlje.

Na šasiji modifikovanog kamiona TAM-110 montirana je okretna platforma sa 2 nosača avionskih lansera sa raketama V-V K-13 i odgovarajućim mestom za nišandžiju u sredini. Lansirna platforma je bila prerađena konstrukcija protivavionskog topa 20/3 mm, na mesto kojih automata su postavljene odgovarajuće okretne platforme-usmerači sa avionskim lanserima i raketama K-13. Nišandžija je bio zaštićen odgovarajućom metalnom kupolom od vatre i izduvnih gasova raketa prilikom lansiranja, a imao je mogućnost ručnog pomeranja lansirne plaftorme-usmerača raketa po azimutu i po elevaciji.

Na snimku se navodi da je jedinica upravo trebala da izvede ispitno gađanja na projektil ispaljen iz topa kalibra 155 mm. Na žalost, iz nepoznatih razloga, nije prikazan snimak dejstva ovih raketa.

Podaci o raketi R-3S - K-13 u svojoj osnovnoj funkciji vazduh-vazduh:

Raketa R3S ili K-13 (NATO oznaka AA-2A Atoll), namenjena je za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru iz zadnje polusfere, u uslovima dobre optičke vidljivosti i po dobrim meteo uslovima. Sistem vođenja rakete je pasivni infracrveni sa tragačem tipa TGS-13K (navođenje na toplotni zapis mete). Bojeva glava je fragmentarnog tipa mase 11,3 kg, sa mehaničkim osiguračem i bezkontaktnim blzinskim upaljačem tipa NOV-13K.
Pogoni je raketni motor na čvrsto gorivo PRD-80A.
Dužina rakete je 2838 mm, prečnik tela 127 mm, razmah krilaca 528 mm, startna masa rakete je 75,3 kg.

Minimalni domet rakete iznosi 0,90 km, a maksimalni domet 7,9 km. Maksimalna brzina rakete iznosi 1980 km/h, a maksimalna brzina cilja 1800 km/h. Plafon upotrebe bio je od 200 m do 21500 metara. Maksimalno opterećenje rakete iznosi 3g.

Koliki je domet rakete prilikom lansiranja sa zemlje nije saopšteno, ali iz iskustava upotrebe drugih raketa V-V kada se lansiraju sa zemlje, verovatno ne prelazi 3-4 km po daljini.

Ipak, treba podsetiti da je ova raketa R-3S (K-13), kao i njen "rođak" sa drugačijim navođenjem R-3R, korišten u razvoju domaćih projektila RLN-IC i RLN-RF za domaći protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem PASARS.

Na sistem su integrisane i dve rakete zemlja-vazduh sa oznakom RLN-IC koje su bazirane na sovjetskim raketama vazduh-vazduh K-13M od kojih su međutim preuzete samo aerodinamičke površine kao i deo prednje sekcije, a sve ostalo je uglavnom iz razvoja domaće namenske industrije. Sistem je namenjen za trupnu protivvazduhoplovnu odbranu i zaštitu važnih objekata na teritoriji sa dometom od 8 km po visini i 12 km po daljini, a za sistem je predviđena i integracija optoelektronske stanice TOMS.

Prvo probno gađanje izvedeno je 22. maja 2020. godine, na Pasuljanskim livadama, a a mete su bile osvetljavajuće minobacačke mine 120 mm. Cilj opitnog gađanja bilo testiranje mogućnosti zahvata cilja pripremne i start-sekvence rakete i aerodinamičke konfiguracije, provera zakona vođenja rakete RLN-IC 170 u realnim uslovima samonavođenja gađanjem vazdušnog cilja, kao i provera funkcionalnosti novougrađenih podsistema rakete.

U narednoj modifikaciji, prikazana je i verzija sistema PASARS sa projektilima RLN-RF, koji bi koristili modifikovanu raketu R-3R sa poluaktivnim radarskim samonavođenjem, te je u tom smislu predviđena i ugradnja radara za navođenje. Obzirom da je razvoj veoma sličan kao i kod RLN-IC i predviđen domet je sličan, 8 km po visini i 12 km po daljini.

Oba ova projektila se mogu upotrebiti i na trupnom istemu PVO HARPAS na guseničnoj nosećoj šasiji, koji je nedavno prikazan na Partneru-2023 kao svojevrsno "idejno rešenje".

Nekoliko isečaka iz video priloga prototipa sistema RL-1 sa raketama R3S / K-13:Raketa RLN-IC, nastala od rakete K-13M, na PASARS-u pred prvo probno ispaljivanje sa zemlje maja 2020. godine:Rakete RLN-IC na PASARS-u, kao jedno od rešenja za ovaj domaći artiljerijsko-raketni sistem PVO:

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30375

Odakle li njima tada u Bijeljini rakete V-V...

Citat:@Toni

Jedino, za razliku od nas, nisu budžili nikakve bustere na rakete.


Oni hoce da obaraju krstarece i dronove, mi smo hteli da dohvatimo avione.

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30375

Kapustin Jar. R-27 postavljen na lafet Grada.

Citat:Полигон «Капустин Яр» отмечает свое 78-летие и опубликовал видос с новинками которые там испытывали.
Из любопытного ракета воздух-воздух Р-27 на лафете «Града».


https://x.com/AndreiBtvt/status/1791522366830317698

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 579 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 5 sakrivenih i 549 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksandar Tomić, Alexandar-1973, Bane san, bojcistv, Boris90, DavidA, Denaya, Georgius, ikan, Koca Popovic, Kubovac, mikrimaus, mrav pesadinac, nuke92, repac, S1Mk3, Trpe Grozni, vargas, VJ, Vlada1389, vladulns, vukovi, Zimbabwe, zlaya011, 79693