S-25 Berkut / SA-1 Guild; S-50; S-100; V-400 Dalj

64

S-25 Berkut / SA-1 Guild; S-50; S-100; V-400 Dalj

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3704

Oluj2.1 ::

U automatskom modu, može jedan operator vođenja da uvede 5 ciljeva na praćenje, i od tog rtenutka počne paralelna metoda. Znači samo on i oficir za lansiranje.
U ručnom modu mogu da probaju dva mogu to i da odrade, ali se izgleda (po tekstu) nije nikad tako radilo , naime radila su tri čoveka, jedan po jednom uglu jedan po drugom i ovaj koji je je bio igrač u pređašnjem pasusu, preuzme kontrolu ili subordinaciju po daljini.
Proces lansiranja je tako problematičan da ovi koji su u bilo kojoj od dve navedene verzije na vođenju u metodi, nemaju šanse i da isprate prvo lokalnu situaciju a onda da sihronizuju lansiranja sa svim problemima o kojima nagađamo uzevši u obzir preuzimanje na praćenje paralelnom metodom. Za to je uveden operator lansiranja.


Ja sam to tumačio kroz rad operatora ručnog navođenja, svestan da jedan radi po azimutu, jedan po mesnom uglui, a oficir za vođenje prati po daljini. Isto kao kod Neve.....
Jedino se pitam, kad je u pitanju rad operatora ručnog navođenja: da li oni samo prvi put "navuku" trajektoriju putanje cilja na raketu i posle preuzima automatika ili oni moraju sve vreme ručno to odrađivati? To bi onda značilo da je u takvom režimu kanalnost 4 cilja (za ceo puk)....
Takođe...mislim da se i grupni ciljevi gađaju u ovom ručnom režimu?

E sad...ovo što ti pričaš o automatskom modu je nešto što sam se ustezao da pišem, ali....mi smo i ranije razmatrali opciju da u automatskom modu, oficir za vođenje obeležava (zahvata) ciljeve i rakete i onda oni automatski idu u ormare i ta krivulja se "automatski" navlači na rakete, prvo po vertikali, onda po azimutu i u nastavku se nastavlja korekcija putanje rakete, stalnim držanjem rakete "na krivulji" i ispravkama kada greška tj. odstupanje bude preveliko (ono što Pukovnik objašnjava u metrima u "tunelu"). Tu bio onda definitivno mogla biti obezbeđena proklamovana 20-kanalnost po cilju i u praksi....

U oba režima rada i ručnom i automatskom, operator lansiranja vrši odabir raketa, šalje komande raketama za pred-lansirnu pripremu i na kraju i lansira rakete.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1555

Na Volhovu kako si naveo a na Nevi su kosi uglovi.offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3704

Oluj2.1 ::Na Volhovu kako si naveo a na Nevi su kosi uglovi.

Da...azimut i mesni ugao..... Smile
Popravih i gore...lapsus....

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3704

Mislim da se iskristalisalo kako je sistem suštinski i načelno funkcionisao...

Dakle...

1. Uvod:
Ciljevi su osmotreni antenskim sistemom A-11 i A-12 i prikazani na ekranima oficira za vođenje. Oficiri za vođenje zahvataju ciljeve markiranjem na ekranima. Zahvat po mesnom uglu ide automatski, nakon ručnog zahvata po azimutu. Daljina se prati na oba ekrana od strane oficira za vođenje.
Operator lansiranja daje komande za pred-lansirne pripreme raketa i čeka odgovor raketa o gotovosti.
Po prijemu gotovosti raketa, operator lansiranja lansira raketu koja ima najbolju početnu poziciju u odnosu na nadolazeći cilj i koja je odgovorila obaveštenjem o gotovosti za lansiranje.

a) Automatski mod:
Lansiranje raketa i autonomni let do cca 5 sekunde. Nakon toga, rakete se zahvataju radarskim sistemom koristeći antene A-11 i A-12, dodatne antene po azimutu i mesnom uglu i sistem pitač-odgovarač.
Rakete se smeštaju na ekrane oficira za vođenje koji obeležavaju rakete. U ovom trenutku ciljevi i rakete su obeleženi, markirani i zahvaćeni i dodeljeni odgovarajućem podsektoru i grupi ormara za određivanje koordinata raketa i ciljeva koji svaki sadrži trigonometrijski kalkulator za cilj i raketu.
Automatika "navlači" odnosno dovodi pačke raketa na putanje projektovanih trajektorija leta ciljeva i to prvo po vertikali. To je prva faza - Metod K. Počinje formiranje i slanje radio-korekcija raketama radi popravki po vertikali.
U 14. sekundi, automatika "navlači" odnosno dovodi pačke raketa na putanje projektovanih trajektorija leta po pravcu. To je druga i završna faza - Metod S (C). Počinje formiranje i slanje radio-korekcija raketama radi popravki i po pravcu i po vertikali, jer se sada putanje raketa koriguju u obe ravni i tako sve do uništenja gađanih ciljeva.

Sistem vođenja: Radio-komandni sa 2T, metod paralelnog zbližavanja, sa početnom "fazom K" zbližavanje po jednoj ravni (vertikala) i završnom "fazom S (C)" sa zbližavanjem po obe ravni (vertikala i pravac).

Kanalnost po cilju: do 20

b) Ručni mod:
Lansiranje raketa i autonomni let do cca 5 sekunde. Nakon toga, rakete se zahvataju radarskim sistemom koristeći antene A-11 i A-12, dodatne antene po azimutu i mesnom uglu i sistem pitač-odgovarač.
Rakete se smeštaju na ekrane oficira za vođenje koji obeležavaju rakete. Ciljevi i rakete se dodeljuju operatorima ručnog navođenja, dvojici, od kojih jedan prati cilj po pravcu, a drugi po vertikali. Oficir za vođenje prati ciljeve po daljini. U ovom trenutku ciljevi i rakete su obeleženi, markirani i zahvaćeni i dodeljeni odgovarajućem podsektoru i grupi ormara za određivanje koordinata raketa i ciljeva koji svaki sadrži trigonometrijski kalkulator za cilj i raketu.
Operator ručnog vođenja po vertikali, ručno, točkićima, dovede trajektoriju putanje cilja na pačku rakete i poklopi ih. Stalno, točkićima održava tu krivulju preklopljenu na pačku cilja..
U 14. sekundi operator ručnog vođenja po pravcu, ručno, točkićima, dovede trajektoriju putanje cilja na pačku rakete i poklopi ih. Stalno, točkićima održava tu krivulju preklopljenu na pačku cilja.

Sistem vođenja: Radio-komandni sa 2T, metod paralelnog zbližavanja, sa početnom "fazom K" zbližavanje po jednoj ravni (vertikala) i završnom "fazom S (C)" sa zbližavanjem po obe ravni (vertikala i pravac).

Kanalnost po cilju: 4

Ovo bi trebala biti neka najbliža sublimacija rada sistema, sistema i metoda vođenja. Moguće su neke korekcije, ali mislim da se iz svega ovoga može zaključiti da je ovo najpribližniji opis rada sistema S-25 Berkut.

*Opcija kod modernizovane varijante S-25M Berkut:

1. Uvod isti kao gore.

Ručni mod:
a) Lansiranje raketa i autonomni let do cca 5 sekunde. Nakon toga, rakete se zahvataju radarskim sistemom koristeći antene A-11 i A-12, dodatne antene po azimutu i mesnom uglu i sistem pitač-odgovarač.
Rakete se smeštaju na ekrane oficira za vođenje koji obeležavaju rakete. Ciljevi i rakete se dodeljuju operatorima ručnog navođenja, dvojici, od kojih jedan prati cilj po pravcu, a drugi po vertikali. Oficiri za vođenje prati cilj po daljini. U ovom trenutku ciljevi i rakete su obeleženi, markirani i zahvaćeni i dodeljeni odgovarajućem podsektoru i grupi ormara za određivanje koordinata raketa i ciljeva koji svaki sadrži trigonometrijski kalkulator za cilj i raketu.
Operator ručnog vođenja po vertikali, ručno, točkićima, dovede pačku cilja u ravan sa raketom i radarskom stanicom i poklopi ih. Stalno, točkićima održava te dve krivulje preklopljene.
U 14. sekundi operator ručnog vođenja po pravcu, ručno, točkićima, dovede pačku cilja u ravan sa raketom i radarskom stanicom i poklopi ih. Stalno, točkićima održava te dve krivulje preklopljene.

Sistem vođenja: Radio-komandni sa 3T, metod čista trotačka sa preklapanjem linije emiter (radarska stanica B-200) - raketa - cilj.

Kanalnost po cilju: 4

Ziveli

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1555

Kubovac na strani 57 tvoj drugi post imaš list iz knjige na kojme si zaokružio crvenom bojom delove.
Daj vidi dal možeš da nađeš list pre njega a ako postoji i posle njega.
Ti ćeš brže jer ja ni ne znam gde su miknjižice Berkuta (ni ono o Buku ti nisam našao ...)

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3704

Oluj2.1 ::Kubovac na strani 57 tvoj drugi post imaš list iz knjige na kojme si zaokružio crvenom bojom delove.
Daj vidi dal možeš da nađeš list pre njega a ako postoji i posle njega.
Ti ćeš brže jer ja ni ne znam gde su miknjižice Berkuta (ni ono o Buku ti nisam našao ...)


Evo dole link na post od Gargantue, gde je to postavio. Piše da se radi o verziji S-25M, ali ja nekako mislim da je moguće i da je u pitanju neka dodatna modernizacija, našao sam da postoji i M1.
Videćeš da se pominje "metod C", "metod 3 tačke" ali i "kombinovani metod"....Ovo je dokument iz 1980. godine, dakle sistem je već bio pred samom penzijom.....

S-25M Berkut

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3527Fenomenalno, domišljato, briljantno...koji su to bili umovi. Ja nemam što su oni pod noktom imali da shvatim i pojasnim da to bude točno i suvislo, ali probat ću preneti taj sistem mjerenja razlika koji se koristi u navođenju rakete, odnosno kako se formiraju komande Lambda 1 i Lambda 2 te Delta D. Lambde su komande koje se predaju raketi da se ona u dvije ravnine drži u onom tunelu 100x100m, a delta D osim što je potrebna da se formiraju komande po kutevima također služi da raketa dobije informaciju o udaljenosti do cilja jer kada udaljenost bude manja od 500m u njoj se odradi neki klik na blizinskom upaljaču.
Ne tvrdim da će ovo biti točno, ali čini mi se da će biti dovoljno blizu.
Cilj koji je već u zahvatu se preko zasebnog trigonometrijskog kalkulatora koji je sastavljen od 3 podsekcije rasčlani na koordinate po karteziju, po x, y i z. Stalno su to naponi umjesto egzaktnih brojeva, naponi koji odgovaraju linearnim mjerama.

Raketa također daje svoj položaj u polarnim koordinatama, kosa udaljenost D, kut po elevaciji epsilon i kut po azimutu beta, ali jadničku od metode to ništa ne pomaže, sve to treba pretvoriti u x,y,z. Prvo daljina D ide u kalkulator br.1 u kojem se komparira sa naponom koji odgovara maksimalnoj udaljenosti, Dmax. Zatim taj podatak ide u kalkulator br.2 u kojem se uz daljinu unosi i epsilon, kut rakete po elevaciji. Još uvijek se ništa ne uspoređuje sa ciljem, ali iz D i epsilon može se odrediti položaj rakete po vertikali kartezijevog sistema, dimenzija (napon) ''z'' te također projekcija daljine D u x-y ravnini ''d''.
Sada u kalkulator br.3 ulazi ''d'' i kut rakete po azimutu beta.
Nakon toga slijede dva kalkulatora u kojima se uspoređuju koordinate rakete i cilja, trebamo razlike jer sistem radi na principu razlika, nema egzaktnih brojeva, samo odnosi.
U kalkulator br.5 ulaze x-ovi rakete i cilja, y-oni rakete i cilja, odnosno razlike delta x i delta y te polarni kut beta. Kalkulator br.5 daje komandu po azimutu, a isto tako i dodatno delta d, razliku položaja cilja i rakete po daljini, ali u projekciji ravnine x-y koja je potrebna za kalkulator br.4.
U tom kalkulatoru delta d, razlika z-ova cilja i rakete plus polarni kut epsilon je dovoljno za formiranje komande po elevaciji i dodatno razlika kose daljine delta D koja rekoh je potrebna za upaljač rakete.

Formirane komande moram priznati nisam baš uspio dešifrirati, ali pustimo detalje, u svakom slučaju držim da su to naponi koji odgovaraju razlikama položaja rakete u odnosu na trajektoriju metode. Tu ima nekih sklopki pred prijemnim kanalima na raketi, moguće da je u pitanju izbor da li će komanda ići na raketu (automatsko vođenje) ili prema operaterima ručnog vođenja.
Osim lambda komandi dole imamo i nekakve vrijednosti K, C (mislim da je baš C, a ne S) te y1 i y2.
''K'' bi trebalo biti tablična funkcija vremena koja zajedno sa y-onima, koji su veličine određene prije starta rakete na osnovu orijentacijskog položaja cilja, služi da se raketa u onoj prvoj fazi leta ''baci'' u grubo prema cilju. Malo ima nekih nejasnoća odnosno da li y1 i y2 povezivati sa kartezijevim sistemom koordinata. Mislim da je ipak u pitanju zasebni sistem, mislim da se ruli u mlazu prije starta zakrenu tako da raketa nakon lansiranja pada kao balvan, ali ipak donekle usmjereno i prema azimutu cilja.

Kako nazvati metodu vođenja ne znam, ali znam da je ovo rezultat rada ekstra ljudi. Ja sam to sad baš ono pojednostavio, baš ovako kako je, cijeli sistem strpan na jedan list papira, a tu iza ima more jedno detalja.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3704

Odličan prikaz Pukovniče i sasvim dovoljno za razumevanje!
Ovim se čini mi se i potvrđuje ona moja "sublimacija" radnji i postupaka.
Dakle, kada oficir za vođenje (onaj sa džojstikom) markira cilj i raketu, kalkulatori već računaju koordinate cilja i rakete po azimutu, elevaciji i daljini i razlike u tim koordinatama.

E sad...ako je ručno navođenje, to ide na ekrančiće operatora ručnog navođenja po vertikali i pravcu i verovatno se na tim ekrančićima pojavljuje cilj sa trajektorijom, koja i ne mora biti u obliku krivulje nego prave linije i rakete koja se kao pačka nalazi negde na ekrančiću. Operatori ručno okrećući točkiće "dovode" raketu na tu pravu liniju do cilja i tu je održavaju do kraja, tako da onim svojim okretanjem točkića iniciraju formiranje i slanje komandi na rakete (lambde) i tako stalno do uništenja cilja.
Samo da ne bude zabune....ovde se radi o liniji: cilj i njegova trajektorija (putanja) - raketa....Dakle 2 tačke, da se ne pobrka sa 3T metodom gde imamo liniju: cilj- raketa- emiter (radar)...

Ukoliko je navođenje automatsko, nakon markiranja cilja i rakete od strane oficira za vođenje, kalkulatori računaju koordinate cilja i rakete po azimutu, elevaciji i daljini i razlike u tim koordinatama, zatim formiraju i šalju komande za korekciju leta raketa po vertikali i pravcu u odnosu na trajektoriju putanje cilja i tako stalno do uništenja cilja....

Smile

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3527

Hm...ajmo ovako, izbacimo 3T, toga još nema.
Koja je onda razlika automatskog i ručnog u slučaju Berkuta ?
I jedno i drugo traži i dalje da se po istim lambda komandama raketa drži trajektorije. U oba slučaja ide radiokomanda na raketu. Raketa će letjeti isto, jedino u ručnoj operateri “na silu” raketu vraćaju u tunel. Kod automata ako mjerenje koordinata cilja nije precizno i jednoznačno, recimo grupni cilj, lambde će oscilirati i raketa će izletati iz tunela.
Dok automat radi i predaje na automatsko soprovoždenije sve uredno i tako 20 puta, čim je jedna četvrtina “zauzeta ručno” 20-kanalnost bi trebala pasti u vodu.
Nisam tu na temelju što se tiče upotrebe, ali sistemski bi rekao da bi to bilo tako.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3704

Drug pukovnik ::Hm...ajmo ovako, izbacimo 3T, toga još nema.


Nema 3T, to ide tek kod S-25M, ali sam je pomenuo da skrenem pažnju ostalim članovima foruma da ne shvate pogrešno ovo "poravnavanje" pačke rakete sa trajektorijom cilja.....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 345 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 0 sakrivenih i 339 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, Boris90, dejanru, Mixelotti, Voivoda, Vule