SA-75 Dvina / S-75 Desna / S-75M Volhov

46

SA-75 Dvina / S-75 Desna / S-75M Volhov

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4051

@Drug pukovnik

Pa kad imaš takve (najbolje) sisteme PVO, a veliku zemlju i treba to sve pokriti, zašto ne praviti ovakve kombinacije. Negde će proći, negde ne...
Mislim da sam negde pročitao i oko pokušaja da se stvori nekakav hibrid sistema Krug i Kub, tako da bi se rakete Kub lansirale sa Krugovih lansera i bile navođenje Pat Handom ili pak obratno....Mogu proveriti, ali nije ni toliko važno, to je samo još jedan primer tih kombinovanja koja nikad nisu zaživela.... SmileRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4051

Evo da pokažem kako teče procedura pripreme raketa za borbeni rad:

Pozicija 1: Pretovar rakete iz kontejnera na vozilo za sklapanje raketa


Pozicija 2: Provera raketa na Kontrolno-ispitnoj pokretnoj stanici KIPSt-u


Pozicija 3: Punjenje rakete komprimovanim vazduhom


Pozicija 4: Montaža startnog motora


Pozicija 5: Naoružavanje rakete


Pozicija 5b: Pretovar rakete na transportno vozilo


Pozicija 6: Smeštaj raketa u skladište


Pozicija 6b: Pretovar i prevoz raketa iz skladišta


Pozicija 7: Punjenje rakete gorivom TG-02


Pozicija 7b: Punjenje rakete oksidantom


Pozicija 8: Raketa na lansirnoj rampi SM-90


Zivelioffline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23779

Ili sam ja malo pobrkao ovaj redosled u svojoj glavi ili fali još jedna faza u kojoj se raketa NEČIM puni iz onog rezervoara na prikolici za transport pre navlačenja na lansirnu rampu?
Davno je bila jedna Gina u kojoj su Obrenovčani izveli izlazak na rezervni vatreni položaj a ja im sa zamenom uniforme glumio vozača sa vučom rakete i ta mi zadnja faza ostala u glavi.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4051

voja64 ::Ili sam ja malo pobrkao ovaj redosled u svojoj glavi ili fali još jedna faza u kojoj se raketa NEČIM puni iz onog rezervoara na prikolici za transport pre navlačenja na lansirnu rampu?
Davno je bila jedna Gina u kojoj su Obrenovčani izveli izlazak na rezervni vatreni položaj a ja im sa zamenom uniforme glumio vozača sa vučom rakete i ta mi zadnja faza ostala u glavi.


Nisam najsigurniji ali pokušaću da odgovorim...Naime, ovo su podaci za raketu V-755 iz sistema S-75M Volhov...
Kod sistema SA-75Mk Dvina koji je bio u Obrenovcu i u sastavu nekadašnje 250. rbr PVO u okolini Beograda, marševski motor rakete V-750 je imao turbopumpu kojoj je pogon davao izopropilnitrat, koji se takođe punio u raketu pre borbene upotrebe, tako da je moguće da je to ta "treća" faza punjenja koje ovde na raketi V-755 za sistem S-75M Volhov nema....
Možda bi @drug pukovnik mogao ovo da potvrdi ili da ispravi?

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 4278

Dva modela motora, S2-711V (raketa V-750V) i S2-720 (raketa V-755)

S2-711VOsnovni parametri:
Potisak...30,4 kN
Tlak u komori...5,1 MPa
Impuls...2355
Maseni protok oksidansa...10,07 kg/s
Maseni protok goriva...3,01 kg/s
Vrijeme rada motora...60 s
Tlak u gasgeneratoru...7,28 MPa
Temperatura u gasgeneratoru...1070 K
Protok izopropilnitrata...0,33 kg/s
Protok goriva u gasgenerator...0,05 kg/s

Start motora se ostvaruje elektro impulsom na piropatronu ( 9 ) koja podpali pripalu ( 8 ) koja dalje pripaljuje barut ( 7 ) koji se nalazi u komori ( 6 ). Gorenjem baruta plinovi dolaze u gasgenerator čime raste tlak u njemu i dalje idu do turbine koju počinju rotirati. Nakon 0,2-0,5 sekundi u gasgenerator se kroz dizne počinje ubacivati izopropilnitrat koji se iz svojeg spremnika potsikuje dušikom pod tlakom. Pod djelovanjem temperature i tlaka barutnih plinova u gasgeneratoru počinje izgarati izopropilnitrat čime tlak u gasgeneratoru poraste.
Istovremeno sa električnim impulsom na piropatronu pušta se zrak na klapne oksidansa ( 4 ) i goriva ( 5 ) koje su u stvari membrane koje se kidaju pod djelovanjem tlaka zraka. Pod djelovanjem tlaka komponenti goriva, membrane se ''ispeglaju'' i komponente goriva ulaze u pumpe.
Broj obrtaja turbine raste i pumpa svojim radom diže tlak gorivu i oksidansu. Oksidans nakon izlaza iz pumpe se dovodi do kolektora ( 1 ), prolazi kroz međusloj komore čime je hladi, zatim kroz filter i dalje kroz dizne u glavi se ubacuje u komoru izgaranja.
Gorivo poslije pumpe dolazi u startnu komoru ( 13 ) sa kako, kako to prevesti, reflektorima 15 i 14, čime se ostvaruje to da oksidans prvi dođe u komoru izgaranja. Zatim tek gorivo dolazi do glave, prolazi kroz svoje dizne i ulazi u komoru gdje se mješa sa oksidanskom i smjesa se pripaljuje.
Cijelo to vrijeme produkti izgaranja iz gasgeneratora vrte turbinu, plinovi koji su odradili svoje prolaze kroz odvod ( 10 ) i pod tlakom odstrane membranu ( 12 ) te izlaze u atmosferu. Tlak u komori izgaranja raste, posljedično plinovi izgaranja odvale membranu ( 11 ) i motor je izašao na puni režim.
Istovremeno dio gorivo se odvaja, prolazi kroz filter 16 i kroz periferne dizne se ubacuje u komoru u cilju unutrašnjeg hlađenja. Također iz startne komore dio goriva se dovodi u gasgenerator koje podspješuje izgaranje izopropilnitrata.
Prestanak rada motora nastupa kada se jedna od komponenti goriva potroši, a pri tome turbina još neko vrijeme radi što bi rekli na suho, sve dok se ne potroši sav izopropilnitrat.

S2-720Dvorežimni motor sa automatskom regulacijom, bez izopropilnitrata, sa turbopumpom pogonjenom iz gasgeneratora pristiglih plinovima izgaranja osnovnih komponenti goriva. Sve u svemu slično motorima sa raketa sistema Angara i Vega.

1.režim
Potisak...34,3 kN
Tlak u komori...5,8 MPa
Impuls...2300
Maseni protok oksidansa...11,28 kg/s
Maseni protok goriva...3,32 kg/s
Vrijeme rada...46 s
Tlak u gasgeneratoru...4,7 MPa
Temperatura u gasgeneratoru...1020 K

2.režim
Potisak...19,6 kN
Tlak u komori...3,54 MPa
Impuls...2160
Maseni protok oksidansa...7,2 kg/s
Maseni protok goriva...2,0 kg/s
Vrijeme rada...32 s
Tlak u gasgeneratoru...2,2 MPa
Temperatura u gasgeneratoru...920 K

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 4278

Prikolica za transport rakete u svom sastavu ima spremnik samo za oksidans. Ovo je za prikolice koje služe za rakete od 13D (V-750VN) pa nadalje. Ne znam kako je bilo kod ranijih modela, vjerovatno isto.
Znači sve osim oksidansa se mora odraditi u tehničkoj bazi, samo se oksidans može (znači ne da se mora nego postoji mogućnost) u raketu puniti na i iz prikolice. I isto tako prazniti.offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23779

Da to bi bilo TO
Pre prebacivanja na Lanser i obratno pre svlačenja raketa se punila i praznila sa tog rezervoara na prikolici i u paketu dok je transportovana je išla prazna.Odnosno iz stanice za čuvanje raketa ista se na opisani način razvozila do reona gde ju je čekao maskiran lanser a i povratak rakete po skidanju sa lansera se obavljao obratno bez oksidansa.To prepunjavanje je isto izvođeno u zaštitnoj odeći a izvodili su ga samo za to angažovani vojnici opslužioci koji su ujedno bili i suvozači sa monom u trtenutku od izuzimanja do povraćaja raketle u bazu.U sklopu Dvine je uz obilje oficira i podoficira bilo i par vojnika na redovnom služenju vojnog roka koji su nakon osnovne obuke dolazili u raketni divizion-bateriju i svako je dalje uvežbavao samo svoje zaduženje u posluzi pa je u nedostatku jednog od VOJNIKA vozača angažovana moja niskost da se pred GINU ne omanu.Taj je poslužilac znao sve što je meni tada bilo potrebno pa sam tako samo na brzinu upoznat sa tim poslužiocem i mestom gde se bazira kamion tegljač a sve ostalo vam je jasno...
To sam odlično zapamtio a tada se nije ovoliko zapitkivalo iz više razloga pa sam zato i pitao ovde.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 25847
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Litvanska modernizacija [url=https://www.mycity.rs/must-login.pngčno kvalitetna, rekao bih.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4051

aramis s ::Litvanska modernizacija [url=https://www.mycity.rs/must-login.pngčno kvalitetna, rekao bih.

Dobro izgleda....
Evo par crtica "na brzaka"...

- mogućnost prijema podataka od sistema VOJIN i drugih jedinica
- digitalna razmena podataka sa višim komandnim nivoima
- sopstvena akvizicija modernizovanim radarima P-18ML i visinomerima PRV-16ML
- modernizovani nišanski radar SNR-75V3-L
- mogućnost gađanja 3 cilja jednovremeno !!
- brže posedanje i napuštanje položaja (oko 1 h)
- povećana zona detekcije ciljeva po daljini i visini sa SNR-75V3-L
- mogućnost otkrivanja i gađanja krstarećih raketa
- poboljšana verovatnoća uništenja cilja, pogotovo u uslovima smetnji
- povećana dalja zona uništenja cilja, takođe i po visini
- ugrađen TV/optički sistem praćenja i navođenja
- ugrađen simulator radi uvežbavanja posada

Ziveli

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 75102

Egipat


Citat:Egyptian Air Defence 48th Anniversary ceremony parade.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 828 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 2 sakrivenih i 796 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, celik, cenejac111, dac, darkangel, Doca, dragon986, Fisherman, gorantrojka, goxin, ivan979, Jovan Nenad, kayvan6079, MarKhan, Megapurpletv, mercedesamg, nuke92, radoznao, RJ, robertino, rodoljub, sakota79, sergio88nis, Stefan1207, VJ, vlvl, yufighter, Zerajic, Čivi