SA-75 Dvina / S-75 Desna / S-75M Volhov

53

SA-75 Dvina / S-75 Desna / S-75M Volhov

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4050

* Mere Amerikanaca protiv SA-75 "Dvina" u S. Vijetnamu i protivmere Sovjeta/S. Vijetnamaca

Nameravao sam još da pišem o ovim merama i protivmerama korištenim u ratu u Vijetnamu.

4. Prilazak raketnom divizionu u niskom letu

Radi se o tome da su Amerikanci, između ostalog, pokušavali taktički da priđu divizionima SA-75 "Dvina" u niskom letu ispod 3000 metara, jer radarski sistem SNR-75 "Fan Song B" nije imao mogućnost automatsko otkrivanja ciljeva na visinama ispod 3000 metara.
Ta taktika je naravno u početku dala rezultate, jer su lovci mogli nadleteti divizion u niskom letu i izvršiti klasično bombardovanje i fizičko uništenje diviziona.
Ipak, spuštanjem na te visine, dolazili su u domet protivavionske artiljerije Severnog Vijetnama, kao i lakih protivavionskih sistema Strela-2 koji su počeli krajem 60-tih da se isporučuju.
S jedne strane je nekada i dolazilo do uništavanja diviziona, ali uz povremeno prevelike gubitke u avionima od strane protivavionske artiljerije i prenosnih raketa Strela 2.
Kada se i pogledaju ukupni gubici američke vojske u avionima, velika većina je izgubljena od strane protivavionske artiljerije, onda idu sistemi SA-75 "Dvina", pa lovci MiG-21 i na kraju Strele 2M.

Ipak, ni Sovjeti/S. Vijetnamci nisu mirovali i tražili su rešenje za ovaj problem. Sovjeti su ga našli u sistemu S-75 "Desna" koji je bio u mogućnosti da otkriva, prati i dejstvuje po ciljevima na visinama od 500 metara, ali taj sistem nije izvožen u S. Vijetnam, kao ni S-75M "Volhov".
Umesto toga, primenjen je metod optičkog otkrivanja i praćenja ciljeva, ugradnjom optičkom teleskopa pod nazivom "pseća kućica" na radar "Fan Song B" koji je od tada dobio oznaku "Fan Song F". Službeni naziv te kabine "pseća kućica" je bio "Kabina PAA-00".
Ugradnjom tog teleskopa, koji je predstavljao malu kabinu na nosaču antene azimuta, omogućeno je dvojici operatora da odgovarajućim "volanima" ručno okreću antene radara i po pravcu i po visini, pritom gledajući kroz optičke teleskope. Cilj bi se tako pratio "ručno" iz te male kabine uz kontrolno praćenje u kabini Stanice za vođenje, a na osnovu ručnog okretanja antene, formirale bi se komande upravljanja koje bi antenom predaje normalno bile emitovane na rakete.
Na ovaj način modifikovani sistem SA-75Mk "Dvina" sa radarom "Fan Song F" mogao je otkriti, pratiti i dejstovati po cilju na visinama od samo 100 metara.

Već sam ranije dao sliku kako ta kabina "pseća kućica" izgleda, ali evo još jedan prikaz :

Slika 4 i 5.: Modifikacija radara "Fan Song B" u verziju "Fan Song F" sa ugradnjom optičkog teleskopa u kabini nazvanoj "pseća kućica", službenog naziva "Kabina PAA-00"


Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4050

Kod sistema SA-75 "Dvina", propustio sam da pokažem i izgled i skicu prve verzije nišanskog radara.
Verzija je nosila oznaku SNR-75 ili po zapadnoj nomenklaturi Fan Song A.
Razlika je bila u tome što je prva verzija radara imala posebnu paraboličnu prijemnu antenu koja se nalazila na nosaču antene azimuta i služila je za praćenje raketa u letu, prijemom odgovora od njenih transpondera, a po poslatom upitu sa antene slanja upita i radio-komandi upravljanja.
Ovo je i u vezi sa prethodnim tekstovima u kojima sam naveo da je signal transpondera (odgovarača) sa rakete bio previše slab i da se lako ometao. Dodatak tome je da je čak bila potrebna i dodatna antena prijema odgovora sa rakete da bi se ona mogla pratiti.
Udvostručenjem broja kanala odgovarača na raketi i povećanjem izlazne snage signala, ometanje je bilo onemogućeno, a postojanje dodatne antene nepotrebno, jer se pojačani signal odgovora rakete, mogao primiti na antenama praćenja cilja po azimutu i elevaciji (i daljini)....

Slika 1: Prve verzija radara SNR-75, Fan Song A, slikovit prikazSlika 2: Prva verzija radara SNR-75, Fan Song A u Kineskoj vojsciTakođe....zainteresovao sam se i oko modifikacije sistema SA-75Mk "Dvina" sa optičkim teleskopskim uređajem smeštenim u kabini nazvanoj "pseća kućica", a službenog naziva "Kabina PAA-00".
Prvo sam mislio da je ta modernizacija sprovedena samo za potrebe S. Vijetnama iz ratne nužde, međutim modifikacija je sprovedena i u većem broju zemalja, između ostalog pronašao sam podatke i slike za Čehoslovački i za Poljski, ali i za našu vojsku, što nas najviše zanima.
Dakle i bivša JNA je takođe izvršila modifikaciju svojih divizona SA-75Mk "Dvina" sa Kabinama PAA-00 sa optičkim teleskopskim uređajima.offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 321

1) ВРС Волхов на положају , околина Бања Луке 1994. године (аутор Драго Вејновић , слику послао Данко Боројевић на ФБ сраницу Војска Републике Српске)2) Амблем 44. ракетне бригаде ПВО РСК


Citat:Krajiška 44. raketna brigada PVO u svom sastavu imala je divizion raketa Dvina i pomenute dve baterija kubova dopremljenih iz Republike Srpske. Ovom brigadom komandovao je potpukovnik Ranko Dašić.

3) РСК4) Едепро-ов мотор ТРМ-3500 настао реверзним инжењерством по узору на моторе Двине и Волхова , уз замену погонског горива и других иновација --> http://www.edepro.com/files/Catalogue_TRM-3500.pdfoffline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 4585

Kubovac svaka ti dala ... Nego ta kućica za pse mi baš ne izgleda kao stanica za praćenje aviona teodolitom , ruje su očiti iskoristili ono što su imali tada gotovo , a to su bile zarobljene njemačke stanice za optičko praćenje raketa V2 o V1 , a to je bio pozamašan teleskop promjera brat bratu 25 cm i dužine metar , ja to nigdje ne vidim

offline
 • Pridružio: 13 Avg 2011
 • Poruke: 1156
 • Gde živiš: Zajecar

renoje2 ::
Tog dana U-2 nije leto na 27.000 metara zbog manjeg kvara. Išao je na 22.000. Tako su mogli ga trofniti sa Dvinom...

Znam za taj podatak, provlači se na više mesta u zapadnoj literaturi. Po meni je pitanje koliko je realan, a koliko samo opravdanje u stilu "eto imali smo kvar, da je leteo na normalnoj visini, nikad ga ne bi oborili".
Što je najveća fora, ako je tačan podatak da je oboren "Desnom" a ne "Dvinom" mogao bi biti i tačan.

@ 13892
Ja mislim da su prva obaranja "Dvinom" upravo bila u Kini protiv U-2 koji su leteli iz Tajvana krajem pedesetih. E sad, da li su bile kineske ili sovjetske posade, veliko je pitanje.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4050

raketaš ::Kubovac svaka ti dala ... Nego ta kućica za pse mi baš ne izgleda kao stanica za praćenje aviona teodolitom , ruje su očiti iskoristili ono što su imali tada gotovo , a to su bile zarobljene njemačke stanice za optičko praćenje raketa V2 o V1 , a to je bio pozamašan teleskop promjera brat bratu 25 cm i dužine metar , ja to nigdje ne vidim

Ta Kabina PAA-00 iliti "kućica za pse" je definitivno služila za optičko praćenje ciljeva i ručno upravljanje antenama. Uslov je naravno bio vizuelna vidljivost cilja, dakle noću nije bilo upotrebljivo.
Ono što se navodi je šturo, a to je da se radi o TZK teleskopima, a ja sam uspeo pronaći da bi se tu radilo verovatno o nekakvih sofisticiranijim "dvogledima sa odgovarajućim uvećanjima slike". Dakle, prilično skromno, ali verovatno delotvorno kada su nakon toga sve zemlje Varšavskog pakta, a i Jugoslavija modifikovane tim sistemom.
Pretpostavljam da je cilj možda bio prvo bio vizuelno uočen kroz odgovarajuće "prozorčiće" i da se onda išlo na upotrebu TZK teleskopa koji bi se nameštali na onaj nosač koji vidimo na onoj slici između 2 operatora.
Jedino ne znam da li postoji i monokular, koji obično bude deo tog sistema....

Inače, sistem je uveden 1967/68, tako da pretpostavljam da se ipak odmaklo od optičkih sistema sa V-2? Wink

Slika 1: TZK teleskop (naravno, novije proizvodnje)

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4050

Razlike između sistema SA-75MK „Dvina“, S-75 „Desna“ i S-75M Volhov

Kada govorimo o razlikama među ova 3 osnovna sistema, neke su vidljive na prvi pogled, a o nekima treba malo detaljnije prodiskutovati.

1. Vizuelne razlike u radarima na navođenje raketa SNR-75
Ja ću postaviti tri slike ova 3 sistema da se vide vizuelne razlike, a one su jasne:

- SA-75Mk „Dvina“ ima 2 antene širokog snopa za praćenje ciljeva po azimutu i elevaciji i po daljini i jednu antenu predaje komandi upravljanja na rakete. Automatskim sistemom otkrivanja ciljeva nije moguće antenama otkriti i zahvatiti cilj koji leti niže od 3000 metara, pa je ugrađen optički kanal sa kabinom PA-00 sa mogućnošću otkrivanja i praćenja cilja ručnim pomeranjem antene i do 100 metara po visini. Inače ovu kabinu PAA-00 nisu imale prve verzije SA-75 „Dvina“ , pa je tada ta antena vizuelno izgledala identično kao ona kod sistema S-75 „Desna“
- S-75 „Desna“ vizuelno izgleda kao SA-75Mk „Dvina“ (bez Kabine optičkog kanala PAA-00), ima 2 antene širokog snopa za praćenje ciljeva po azimutu i elevaciji i po daljini, ali ovaj radar ima selektor pokretnih ciljeva i može automatski otkrivati ciljeve na visinama do 500 metara
- S-75M „Volhov“ se značajno razlikuje od 2 prethodnika, takođe ima 2 antene širokog snopa za praćenje ciljeva po azimutu i elevaciji i po daljini, ali ima još 2 antene uskog snopa za praćenje ciljeva po azimutu, elevaciji i daljini, koje su smeštene na nosaču antene azimuta.

Slika 1: Vizuelne razlike radara sistema "Dvina", "Desna" i Volhov"2. Razlike u radnim frekvencijama

- SA-75M i MK „Dvina“ rade u S radnom opsegu, sa talasnim dužinama od 10 cm, dok sistemi S-75 „Desna“ i S-75M „Volhov“ rade u C radnom opsegu, sa talasnim dužinama od 6 cm, što omogućava preciznije praćenje ciljeva i tačnije određivanje parametara leta cilja.

3. Razlike u mogućnostima ova 3 sistema u borbi protiv SEAD grupa, otkrivanja položaja radara i dejstva protivradarskim raketama
Ovde ću analizirati pre svega razlike između SA-75Mk „Dvina“ i S-75M „Volhov“ jer su tu razlike najdrastičnije.
Naime, kod otkrivanja ciljeva, radar sistema SA-75Mk „Dvina“ isijava snop širine 1,1° x 10° kroz polje širine 20°. To je svakako u velikoj meri demaskirajući faktor. Ono što je karakteristično je to, da se ovakvo isijavanje zadržava i tokom vođenje rakete do cilja, dakle sve do pogotka ili promašaja. To znači zračenje od nekih najmanje 35 – 45 sekundi u širokom snopu.
Snop ovakve forme zračenja formira značajnu širinu dijagrama na daljinama od 25-35 km koju radarski može otkriti ne samo cilj koji se prati i kasnije gađa, nego i veći broj aviona u napadačkoj formaciji i bilo koji od njih (ili više njih) može lansirati protivradarske rakete na divizion.

Slika 2: Akvizicija cilja antenama širokog snopa SA-75Mk "Dvina"Kod sistema S-75M „Volhov“ ipak imamo značajna poboljšanja.
Cilj se otkriva antenama širokog snopa, ali je taj snop nešto uži nego kod sistema SA-75Mk „Dvina“, pa radar isijava snop širine 1° x 7° kroz polje širine 20°.
Nakon što se cilj otkrije, radar prelazi u režim praćenja cilja antenama uskog snopa, pa radar počinje isijavanje snopa širine 1,7° kroz polje širine 7,5°. Odmah se vidi da je ova forma isijavanja formira uži dijagram zračenja na daljinama otkrivanja i praćenja cilja od 25-35 km (ili malo više kod Volhova), ali i dalje postoji opasnost od SEAD avijacije, iako je taj opasnost znatno niža nego kod širokog snopa.
Ipak, postoji i treći režim rada, a to je režim rada u koji radar prelazi nakon određenog vremenskog praćenja cilja u uskom snopu, nakon lansiranja rakete i odrade njenog startnog motora, a to je režim LORO (skeniranje samo na prijemu).
Ovaj režim omogućava antenama uskog snopa da prestanu sa skeniranjem i samo isijavaju uski snop širine 1,7° koji stalno drže na cilju, znači rade SAMO NA PREDAJI. Reflektovani signali se primaju na antenama širokog snopa po azimutu, elevaciji (i daljini) koje skeniraju VaP, ali SAMO NA PRIJEMU i koriguju pravac tj. ose antena uskog snopa.
Na ovaj način se snop drži samo na cilju koji se prati i gađa i veoma se smanjuje verovatnoća da ostali avioni iz napadačke grupe mogu radarski locirati položaj i lansirati protivradarsku raketu, to samo može upravo taj avion koji se gađa, ako je opremljen sa PRR.

Slika 3: Praćenje cilja u režimu LORO kod sistema S-75M "Volhov" i upoređenje sa radom na praćenju cilja u širokom snopuSlika 4: Praćenje cilja u režimu LORO kod sistema S-75M "Volhov" i upoređenje sa radom na praćenju cilja u uskom snopu4. Razlike u prostornim mogućnostima dejstva kod sistema SA-75Mk "Dvina", S-75 "Desna" i S-75M "Volhov"
-po daljini i visini:
Volhov - 43 - 56 km / 30 km
Desna- 34 km / 24 km
Dvina- 34 km / 27 km

offline
 • 13892 
 • Super građanin
 • Pridružio: 15 Jun 2009
 • Poruke: 1374

aleksmajstor ::

@ 13892
Ja mislim da su prva obaranja "Dvinom" upravo bila u Kini protiv U-2 koji su leteli iz Tajvana krajem pedesetih. E sad, da li su bile kineske ili sovjetske posade, veliko je pitanje.


Nisu. Tajvanski piloti su prve izviđacke letove iznad Kine izvršili tek 1961 posle obaranja Paulsovog aviona dok su krajem pedesetih još uvek leteli samo iznad Amerike gde su bili na obuci. A što se tice porekla posade koja su izvrsila obaranja siguran sam da su bile Kineske zbog toga što je 1960 došlo do Sovjetsko Kineskog raskola posle cega je Sovjetski savez povukao svoje ljude iz Kine a Albanija u znak solidarnosti sa Kinom od naredne godine prestala da ucestvuje u radu Varšavskog pakta.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4050

13892 ::

Nisu. Tajvanski piloti su prve izviđacke letove iznad Kine izvršili tek 1961 posle obaranja Paulsovog aviona dok su krajem pedesetih još uvek leteli samo iznad Amerike gde su bili na obuci. A što se tice porekla posade koja su izvrsila obaranja siguran sam da su bile Kineske zbog toga što je 1960 došlo do Sovjetsko Kineskog raskola posle cega je Sovjetski savez povukao svoje ljude iz Kine a Albanija u znak solidarnosti sa Kinom od naredne godine prestala da ucestvuje u radu Varšavskog pakta.


Ispisao sam već ranije, ali ću ponoviti: "....Kinezi su još od 1959. godine uspešno obarali Tajvanske izviđače, američke proizvodnje, "Martin RB-57D", a prvo takvo obaranje i "vatreno krštenje" sistema SA-75 "Dvina" se desilo 07.10.1959. godine, na oko 20 km visine...."

Slika: Martin RB-57D "Canberra"

offline
 • 13892 
 • Super građanin
 • Pridružio: 15 Jun 2009
 • Poruke: 1374

Mislio sam na prve Tajvanske izviđacke letove iznad Kine sa avionom U-2 posto je bila prica da je mozda upravo ovaj tip aviona bio oboren iznad Kine krajem pedesetih.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 383 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 3 sakrivenih i 376 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bojank, goxin, JimmyNapoli, Paja Pajser