Sistemi S-300 i S-400 "Triumf"

469

Sistemi S-300 i S-400 "Triumf"

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 91675

Rusi u Belorusiji..danas

Citat:The transportation of missiles for S-300 or S-400 missile systems was spotted in Baranavichy (Brest region).
At least 8 missiles were transported in 2 Russian KamAZ trucks with “V” marks.
The 25th region (Eastern Military District of Russia) was indicated on license plates.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 26 Nov 2017
 • Poruke: 795

Da nece mozda oni da doniraju rakete za S-300 Ukrajini? Smile Smile Smile

Salu na stranu, realno stanje stvari je da se zaboravlja da je to Rusija, po kapacitetu osmatranja i detekcije radarskog zracenja i mogucnostima lokacije istog u rangu USA ako ne i iznad njih, te omlatiti PVO sistem ovog tipa za njih nije problem.

Realno stanje stvari je da ni Patriot, THAAD, David Sling, Iron Dome, SAMPT, NASAMS... Nista drugacije ne bi prosli u okrsaju sa zemljom koja ima sva moguca i nemoguca sredstva elektronskog osmatranja i nadzora, sto zemaljska sto kosmicka.

A najveca stavka u celoj prici je da rusi trenutno demonstriraju na terenu izuzetan koncept mreznog ratovanja sa jezivom preciznoscu u dejstvu po zeljenim ciljevima, nesto o cemu omerikens pricaju dve decenije i jos nisu to postigli u punom kapacitetu.offline
 • Pridružio: 13 Jun 2007
 • Poruke: 2157
 • Gde živiš: South of Heaven

^
Nisu jer imaju avijaciju, koja obavlja pvo, podršku trupama, dejstvo po dubini teritorije i td, pa im je kopnena verzija toga dupliranje kapaciteta...

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2020
 • Poruke: 836

Lični Stav....

Koliko je realna doprema složenijih sistema PVO iz porodice S-300P/V Ukrajini?

Kratak osvrt na mogućnosti da se Ukrajini dopreme raketni sistemi PVO iz zemalja nekadašnjeg Varšavskog pakta i drugih zemalja koji i danas koriste sovjetske/ruske sisteme PVO

Sistemi S-300PT, kao prva i stacionarna varijanta sistema iz porodice S-300P, nisu izvoženi van tadašnjeg SSSR-a, a pored Ukrajine, još 2-3 diviziona ima Jermenija, moguće i Kazahstan.

Sistemi S-300PS, kao prve mobilne verzije, su zastupljene u državama ODKB-a, poput Jermenije (cca 2 diviziona), Kazahstana (do 10 diviziona) i drugih, ali nisam siguran da bi te države bile spremne da te sisteme isporučuju Ukrajini u ovom trenutku, imajući u vidu i njihov status u toj ogranizaciji.
Prema tome, trebalo bi pogled okrenuti ka Slovačkoj, Bugarskoj i Grčkoj, koje u svom naoružanju imaju sisteme PVO S-300 iz porodice "P".

Slovačka ima u svom sastavu jedan, formacijski "nepotpun" ali funkcionalan divizion S-300PMU, koji je izvozna verzija sistema S-300PS.
Prema sovjetskim podacima, tokom 1990 godine izvezeno je u tadašnju ČSSR:
- 1 protivvazduhoplovni raketni kompleks 90Ž6
- 1 komplet sredstava tehničkog održavanja 96C6
- 24 rakete 5V55R (K) + 6 školskih - godine 1990
- još 24 rakete 5V55R (K) - godine 1994

Od radarskih sistema unutar diviziona, Slovaci imaju OAR 36D6 Niva i niskovisinac 76N6 Krokodil.
Slovaci nemaju formirano komandno mesto 83M6, jer imaju samo 1 raketni divizion. Kod formiranja jedinice višeg ranga, puka na primer sa najmanje 2 diviziona, formira se i komandno mesto sa OAR-om 5N64 ili 64N6 Stervjatnik ili po zapadnoj klasifikaciji "Big Bird" i Komandnom stanicom i opciono i dodatnim radarskim sredstvima.
Nema detalja o broju lansera, ali po dostupnim podacima i retkim fotografijama, radi se o svega 6 SLO, od kojih su neki "master", a neki "slave".
Vidimo da Slovačka nema veliki broj raketa i da je nabavljeno svega 48 raketa + 6 školskih, od toga je deo najstarijih 5V55K, radio-komandno navođenih, sa kraćim dometom do 47 km, a deo je 5V55R sa vođenjem kroz projektil, dužeg dometa do 75 km.
Ne zna se tačno stanje ispravnosti tehnike, ali po nekim, opet da ponovim, retkim fotografijama, ne izgleda baš "najbolje".

Pre 7 godina (2015. godine), Slovaci su po prvi put otkako imaju S-300PMU, nasleđen od ČSSR, izveli bojeva gađanja na poligonu Šabla u Bugarskoj i to sa 3 rakete. Tom prilikom su Slovaci, slično kao i mi, na poligon, pored ljudstva, dopremili samo svoje rakete, ne i radare i lansere.

Bugarska takođe u svom sastavu ima S-300PMU, kao izvoznu verziju sistema S-300PS. Prema dostupnim podacima i Bugari imaju sličnu formaciju kao i Slovaci, ali se pretpostavlja da imaju veći broj lansera (do 10), jer je već u toku bila priprema za prihvat drugog diviziona iz tadašnjeg SSSR, ali do toga nije došlo.
Bugari takođe nemaju veliki broj raketa, ali se pretpostavlja da je broj raketa veći nego kod Slovaka, a i ispravnost tehnike na višem nivou, jer Bugari redovnije izvršavaju vežbe sa S-300PMU, uključujući i vežbovna bojeva gađanja.

Grčka u svom sastavu ima generaciju mlađi sistem i to S-300PMU-1, kao izvoznu verziju ruskog sistema S-300PM Volhov-6.
Grčka ima kompletan raketni puk ovog sistema, koji se sastoji od 2 raketna diviziona i komandnog mesta 83M6, sa radarom 64N6 Stervjatnik i Komandnom stanicom.
Grčka verzija sistema S-300PMU-1 je sa lanserima na poluprikolici, ali koji se ponašaju kao "zglobno vozilo" i ne moraju se (a mogu) razdvajati od vučnog vozila tipa KrAZ-260, prilikom pripreme za rad i lansiranje. Ipak, sam sklop ovakvih vučenih vozila zbog svoje dužine, nije baš pogodan za "off road" vožnje.
Raketni puk je isporučen Grčkoj 2000. godine, iako je prvobitno bio namenjen Kipru. Ali napetosti koje su usledile sa Turskom oko isporuke tog sistema na podeljeno ostrvo i pretnja ratom, rezultirala je raspoređivanjem ovog sistema na ostrvo Krit i u sastav Grčke vojske.
Zauzvrat, Kipar je nabavio izvesnu količinu sistema Tor-M1 i Buk-M1-2 od Rusije.
Sistem S-300PMU-1 raspolaže sa moćnijim radarom za navođenje raketa i sa raketama 48N6E dometa do 150 km i po tome je "opasnija zverka" od S-300PS (PMU).
Grčka takođe redovno održava sistem i vrši vežbe uključujući i bojeva vežbovna gađanja, ali raketa 48N6E se ne može upotrebiti u sastavu sistema S-300PS.
Ono što je verovatno jeste da bi Grčka mogla isporučiti rakete starije proizvodnje 5V55R koje takođe načelno koristi sistem S-300PMU-1, zavisno od toga da li ih imaju na stanju (i da li su ih uopšte i nabavljali) i kakva je tehnička ispravnost. Prema šturim podacima na internetu, Grčka je nabavila oko 150-175 projektila 48N6E.
Naravno, postoji i opcija isporuke celokupnog raketnog puka Ukrajini, što bi iziskivalo (ipak) i neko vreme do-obuke, ali bi verovatno znatno pogoršalo odnose Grčke i Rusije, ionako pogoršanih sankcijama protiv Rusije, pa nisam siguran (ali ne isključujem u potpunosti) da bi ova opcija bila veoma verovatna.

Što se tiče nekih najava u medijima (verujem više propagandnih) da bi Egipat mogao isporučiti svoje sisteme S-300VM (navodno 4 raketne baterije u 2 raketna diviziona) u zamenu za američke F-15 (ili čak F-35), ipak mi to ne deluje realno u ovom trenutku.

Pored sistema iz porodice S-300P/V, gotovo sve države nekadašnjeg Varšavskog pakta, a danas članice NATO, imaju neke od sistema PVO poput S-125 Neva, 2K12 Kub, 9K33 Osa i druge, u različitim modifikacijama, ali ovi sistemi su previše zastareli i verovatno i komplikovani za prevoz do Ukrajine. Ovde je izuzetak sistem Osa, koji je zbog svoje mobilnosti i manje složenosti, verovatno realnije isporučiti.
Grčka i Kipar imaju i verzije sistema PVO Tor-M1, a Kipar i Buk-M1-2....ali o tome možda nekom drugom prilikom, ako bude "povoda za to".
Za kraj, naravno, treba podvući da mnoge zemlje imaju lake prenosne raketne sisteme Igla i Igla-1, tako da i isporuka ovih sistema, kao i dodatnih projektila za Strelu-10, može biti razmatrana kao eventualna pomoć tih zemalja Ukrajini.

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 91675

Citat:Iako još uvek nije jasno gde će na kraju završiti bugarski "migovi", Amerikanci su zainteresovani i za preostale ispravne protivvazdušne sisteme S-300, odnosno ukupno deset lansera koji se nalaze u arsenalu armije ove države.

Prema tvrdnjama američkih zvaničnika, nekoliko lansera S-300 je već na putu ka Ukrajini, ali nije jasno odakle ti projektili zaista protiču, jer su Slovačka u sredu tek načelno saglasila da Kijevu ustupi svoje lansere u zamenu za neki drugi sistem protivvazdušne odbrane.

Prepostavlja se da se radi o projektilima S-300, koje su Amerikanci kupili tokom prethodne dve decenije kako bi ih uporedili sa sopstvenim "patriotima" i razvili odgovarajuće protiv-mere.

Očekuje se da krajem sedmice u Bugarsku doputuje američki sekretar za odbranu Lojd Ostin. Nemački "Špigl" navodi da će transfer sistema S-300 biti glavna tema njegovih razgovora sa bugarskim zvaničnicima.

Arrow https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022.....id=2124347

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 23455
 • Gde živiš: Beograd

Бугари су баш одушевљени идејом, прво им тражили 29ке којих немају довољно, а сада и ово.

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2020
 • Poruke: 836

zixo ::Бугари су баш одушевљени идејом, прво им тражили 29ке којих немају довољно, а сада и ово.

A vala moj Zixo "ni jedna lasta (1 x S-300PS) ne čini proljeće".... Pogotovo još ako ta lasta već pomalo treba da se priprema da leti "na jug"... Wink
Naplatiće oni to, ako su pametni. Bajden navodno spreman da "dreši kesu", kroz isporuke US tehnike kao "kompenzaciju"...

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 29575

Citat:Watch the moment a missile launched by a Tochka U missile system of #UkrainianArmy was shot down by a S-300V of #Russia today.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1506198061344858116

offline
 • alchemy
 • Pridružio: 06 Jul 2009
 • Poruke: 4603
 • Gde živiš: Novi Sad

Ode S-300

https://t.me/voenkorKotenok/33378

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5175

Može li ovaj video S-300V vs Točka da se nekako napravi da bude vidljiv i za nas koji se ne znamo i ne želimo dovitlavati?
I ako je stvarno S-300V da se stavi na pripadajuću temu

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 828 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 3 sakrivenih i 794 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Alibaba1981, Andrija357, aramis s, Branke90, Bubimir, djboj, drimer, galerija, GandorCC, goxin, Ilija Cvorovic, Istman, jackreacher011011, janezek67, Kibice, Mad Serb, Magistar78, nenad81, nuke92, Parker, pein, RecA, RJ, t84dar, Vlada1389, vladulns, zdrebac, Zvrk, zziko, šumar bk2