Sredstva i taktika zaštite od dronova

21

Sredstva i taktika zaštite od dronova

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15790
 • Gde živiš: Lublana

stug ::^ u biti samo Rusi sa pantcirom i bukom plus Izraelci su opremljeni da ratuju protiv bespilotnih i autonomnih dronova. Bar na klasičan način - raketama i djelom topovima. Nitko drugi. Nije taj švabov daleko od istine. O elektronskim sredstvima ne mogu puno pisati jer nisam upoznat sa istima. Za švabove nisam čuo ni da razvijaju nešto u tom pogledu. A kamoli da posjeduju nešto kao onaj Ruski sistem što je prizemljio omeričku "Zvjer iz Kandahara" u Iranu.
Baš te činjenice demantuju. Pancir se pokazao slab kontra manjih UAV kao što je Harop. Pa se išlo u modernizaciju radara. Dok su baš Nemci razvili na temelju topova 35 mm airburst municiju koja je uspešna kontra UAV veličine srednjih, malih i mikro UAV u jatama ili pojedinačno. Neznam kako bi se poneo jedan Gepard kontra UAV ali modernizovan novim radarima verovatno dobro.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 5180

Oluj2.1 ::
Gde se BUK pokazao osetljivim na dronove ?


Sirija?

Oluj2.1 ::
"Zato sam i rekao da lovci moraju da se izbore za prevlast u VAP nad linijom fronta."

Ako si mislio na svekolike dronove, taj film se neće prikazivati u bioskopima skoro nigde.


Ne da nisam to mislio nego sam decidirano rekao na sta sam mislio

babaroga ::
1. dovoljno je da lovacka avijacija rijesi ove probleme sto lete preko pet kilometara visine i dejstvuju sa preko pet kilometara daljine. TB2 naprimjer. To je ogromna pticurina, koja cuci nad bojistem i ceka zrtvu. Ali, ako je necim otjeras samo deset kilometara dalje od prve linije, postaje beskorisna kao borbena bespilotna i postaje samo izvidjacka. Dalje, ako postoji pretnja od lovaca, poremetio si joj operatiku, nema slobodu da visi satima ispred prednje linije i salje detaljnu sliku tvog rasporeda. Naprotiv, moze da se uputi da nesto pokusa al su joj sanse za prezivljavanje ispod jedan posto. Znaci, rjesio si TB2online
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 5180

jazbar ::
Baš te činjenice demantuju. Pancir se pokazao slab kontra manjih UAV kao što je Harop. Pa se išlo u modernizaciju radara. Dok su baš Nemci razvili na temelju topova 35 mm airburst municiju koja je uspešna kontra UAV veličine srednjih, malih i mikro UAV u jatama ili pojedinačno. Neznam kako bi se poneo jedan Gepard kontra UAV ali modernizovan novim radarima verovatno dobro.


Ubo si sustinu @jazbar

Postoje (zasad) dva nivoa pretnje od bespilotnih.

Vece, izvidjacko napadacke bespilotne koje operisu i dejstvuju sa visina i dometa koji su van dosega PAA. Njih predlazem da rjesava avijacija.

I ove manje, ili samoubice ili isto napadacke, koje lete nisko, i ima ih mnogo. Za njih je airburst sa dobrim radarom specijalno razvijenim za tu pretnju smrt.

Ali, da bi taj radar radio mora ga se zastititi od "dalekometne" pretnje.

Dakle, sadejstvo. Viseslojna odbrana.

Ostaje treci problem, rojevi, ali to je posebna prica.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15790
 • Gde živiš: Lublana

Modernizovan Pancir sa novim radarima i dobrom optronikom bi mogao da reši sve probleme odjednom da imaju topovi mogučnost upotrebe airburst municije, pa da može obračunati i sa malim te mikro UAV u rojevima. Dok bi modernizovan Gepard mogao skidati samo male i mikro UAV i to Stingerima pojedinačno male UAV i topovima male i mikro UAV pojedinačno i u jatama odnosno rojevima.

Posebno za rojeve bi se upotrebljavale i elektronske kontra mere. Jerbo teško možeš i sa airbust municijom poskidati večinu.

online
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 5180

jazbar ::Modernizovan Pancir sa novim radarima i dobrom optronikom bi mogao da reši sve probleme odjednom da imaju topovi mogučnost upotrebe airburst municije, pa da može obračunati i sa malim te mikro UAV u rojevima.

I dalje imas osnovni problem, a to je Panccir (ili bilo koji radar) koji zraci neprekidno na liniji ili odmah iza. Prije ili kasnije naci ce ga nekakva raketa sa velikog drona. Ili neki Harop.

Zar nije bolje rjesiti vece ciljeve avijacijom i ostaviti Pancir da rjesava male i rojeve, taktikom koju bi recimo nazvali kontranapad na dronove.

Naime, ako ne zraci stalno, i ako nema pretnje od konstantnog izvidjanja sa sedam kilometara visine direktno iznad glave, Pancir (ili bilo koje drugo sredstvo) moze da manevrise, postavlja zasjede, bira i mjenja vatrene polozaje. Daje mu se mnogo veca takticka sloboda na bojistu. A zraci i dejstvuje samo kad je krenuo napad bespilotnima, ili kad mora da se skine neki izvidjacki dron koji donosi artiljerijski udar po glavi.

Dejstvuje i odmah mjenja polozaj. Ako nema velikog drona sa termo kamerom nad glavom, moze bukvalno da nestane za deset minuta i da je opet spreman za dejstvo.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15790
 • Gde živiš: Lublana

Svakako je slojevito pokrivanje VAP najučinovitije ali može se i sam Pancir nositi sa problemom srednjih i velikih UAV pošto mu je domet raketa gotovo 2x veči od dometa raketa koje nose UAV.

offline
 • caesar 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Apr 2017
 • Poruke: 582

jazbar ::stug ::^ u biti samo Rusi sa pantcirom i bukom plus Izraelci su opremljeni da ratuju protiv bespilotnih i autonomnih dronova. Bar na klasičan način - raketama i djelom topovima. Nitko drugi. Nije taj švabov daleko od istine. O elektronskim sredstvima ne mogu puno pisati jer nisam upoznat sa istima. Za švabove nisam čuo ni da razvijaju nešto u tom pogledu. A kamoli da posjeduju nešto kao onaj Ruski sistem što je prizemljio omeričku "Zvjer iz Kandahara" u Iranu.
Baš te činjenice demantuju. Pancir se pokazao slab kontra manjih UAV kao što je Harop. Pa se išlo u modernizaciju radara. Dok su baš Nemci razvili na temelju topova 35 mm airburst municiju koja je uspešna kontra UAV veličine srednjih, malih i mikro UAV u jatama ili pojedinačno. Neznam kako bi se poneo jedan Gepard kontra UAV ali modernizovan novim radarima verovatno dobro.


Harop nije tako mali i armeni su ih obarali šilkama i osama. Čak i Iran je oborio nekoliko azerskih Haropa sa torom. Pancir ima probleme sa malim dronovima poput onih malih Mavic kvadrokoptera, koje možeš da kupiš gdje očeš. Zato i PVO radi zajedno sa ometačima a nova airburst municija če doči i do tunguske i pancira. Ne treba zaboraviti, da pancir nije poslednja linija odbrane, nego SHORAD, koji se može smatrati i kao srednji doseg sa dometom raketa od 20 km. Iza pancira još stoje sistemi VSHORAD i topovi, koji čiste ono sitno, što prođe.

Nemci sad rade baš na radarima, da bi mogli se boriti sa dronovima. Saudski Skyguard ima airburst municiju, ali ipak nije ništa uradio u zaštiti rafinerije Abqaiq, koju su Hutiji napali dronovima i manevrirnim raketama, jer ih nije vidio, iako je radio u idealnim uslovima, bez ikakvih ometanja, a dronovi i rakete nisu bile stealth tehnologija nego jeftine garažne proizvodnje. Isto niso ništa uradili ni drugi sistemi tamo poput Patriota, Crotala i Hawk.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2288

U Siriji su Bukovi stožer arapskog sirijskog PVO oko koga se okupljaju manji sistemi i do sada ta kombinacija nije jače ugrožena. Istina ima i neko zaleđe, kako realno tako i političko.
Opet sa dve ograde, prvo ne treba tretirati Izrael u ovim raspravama, bar ne u celosti, jer su oni toliko avangardni u tom domenu da su postali već specifični, dakle ono što oni rade i mogu da urade skoro niko ne može (možda uskoro budem napisao nešto o tome). Na primer jel se neko zapitao zašto Izrael ne koristi dronove naoružane lakim projektilima, a mi ovde upravo takvim dronovima Barjaktar, Šehid, Winglung pa i Orion raspravljamo.
U krajnjoj meri Izrael nikad nije udario svom snagom i verovatno neće ali tu idemo već u politiku ... A i na kraju upravo Izrael isprobava i primenjuje manje modelovane napade koji mogu daizbace PVO, samo ne znam ko drugi to može. A nas interesuje rasprava koja se zasniva na Karabahu zar ne.

Neće babaroga taj film da gledaš u događajima ekvivalneta Karabaha samo iz jednog razloga, taj tipski model sukoba je takav a i drugu mnogi će takvi biti, da pokazuje svu nemoć lovačke avijacije danas u malim i prosečnim zemljama.
Prosto kvantitativnu, ništa drugo, nema dovoljno lovaca i aerodroma i tehničkog održavanja da se održe neprekidne patrole na svim urgentnim pravcima. Imamo opšti broj smanjenja lovaca po svetu naročito po manjim igračima i to je uzrok.
Lično mislim da je svekoliki strašno raznoliki sustavi PVO popularni ne zbog povećane efikasnosti što je delimično tačno, nego zbog pokušaja većine zemanlja da uštede na kinti jer su se suočile sa abnormalnim cenama moderne avijacije i njihovih ubojnih sredstava i cene održavanja, o političkim aspektima koji pritiskaju da ne govorimo. Triplo golo već u nabavci ...

Pancir, kada se pravlno upotrebljava i kada je štatno opremljen i podržan kako je projektovano je vrlo efikasan na dronove tipa Barjaktara, a vi gospodo ili promenite izvore ili proverite druge pa ćete videti koliko je on takvih BPL i drugog modela i u svojoj staroj varijanti oborio do do sada.
Radar stare varijante se više ne proizvodi, to je bilo palijativno rešenje, koje je moralo da se upotrebi zbog kašnjenja i iako je to radar poluaktivan i na predaji i naprijemu on je suštinski proizvod koji je debelo podbacio jer je produkt starog vremena. Na otvorenom zemljištu i sa pravilnom uptrebom je još i radio nekako ali, nacija sa najvećim borbenim naletom naoružanih dronova, Turci su na kraju našli načina da ih tako na kašičičicu upotrebljavane polako tu i tamo i eliminišu. U Libiji taktikom u Siriji i uz pomoć ELINT i ECCM. Koral definitivno iako izgleda kao grdobina radi svoj posao odlično, sledeća varijanta će biti verovatno još bolja. Ponašanje Turske nacije prema inženjerigu i inženjerima, imam kontakta s anjima u jednoj civilnoj branši postaje ... inspirušuće.

Stvarni uspesi, borbeni uspesi protiv Pancira a pogotovu Tora su mali, dok su sa druge strane njihova obaranja takvih ciljeva u desetinama. Faulove posada i taktike ne računam ili nisu dobro naučili ili su se po običaju zaletali u ignoraciju.

Posebno je zanimljiv jermenski doprinos formiranju dve hanter kiler grupe, koje su i oborile praktično sve što su Jermeni uopšte oborili i to uz gubitak jednogg Tora pod poštim napadom svih. Istina prva takva grupa je bila u Latakiji iz topografskih razloga pričali smo o njoj. Šteta što Jermeni nisu imali Pancira sa Wakslerom da vidimo kako bi se pokazao.

U ovm trenutku Vojska Rusije praktično propisuje broj Torova i Bukova u kopnenoj vojsci i spisak ostale opreme da bi se od ove klase BPL odbranila.

Tu smo došli do glavnog problema, nije sporna klasa Barjaktar, svakako on zaslužuje da ponese ime klase iako ima konkurenciju, ali protiv manjih dronova biće povuci potegni još uvek, jer još uvek težište borbe protiv njih je na elektronskom ometanju jednog od njihovih tri sistema koji sadrže, a elektronsko ometanje koliko je dobro za baze toliko zna da bude loše za kopneneu vojsku koja se kreće.

Za klasu Barjaktar, uvođenje anti dron specijalizovanih radara i ASURI umrežavanje će biti dosta dobro i dovoljno dugo rešenje, naravno ko to m ože na svetu, pa mali je spisak ali ...
No, mali dronovi tek čekaju rešenje.

Sve u svemu polje boja se promenilo, ako ništa drugo manje zemlje, ne vredi o Rusima, očigledno m oraju da forimiraju hanter kiler grupe i da bi one radile punom snagom moraju da imaju anti dron radarei i umrežen ASURI makar mali.

Sa tobom se babaroga u jednom u potpunosti slažem, osim cele ove priče, polako se pomalja i jedan ogranak ELINT-a, pelengacija radi ustanovljenja pozicije dron baza, podaci kojima za sada razpolažem i koji su po meni na jedan način zastareli (u stvari više otežavajući) nisu baš dobri po nekim merilima ali su već upotrebljivi, međutim za njih je potrebna stvarno dalekometna raketna artiljerija da bi se iskorisitili i to bi bila podrgrana u ovoj temi o borbi protiv dronova.

Jazbar, meni stvarno nije jasno zašto se na Gepardu nešto ne radi, čak su i Rusi rešili da ipak modernizuju Tunguske na nivo koji je po radaru jedva nešto malo bolji od Geparda ali naravno dodaju i optroniku i to iz ovih razloga.
Mada, ko će Evropu da napadne, i to još dronovima, Evropu napadaju takozvanim emigrantima ...

Modernizovana Osa, čak i samo malo kao sada, da je imala podršku bar antidron radara i da je imala slobodu za hanter kiler grupe a ne da čuči pored tenkova bi bila još uvek jako upotrebljiva.

offline
 • Pridružio: 21 Jun 2010
 • Poruke: 381

Idealno bi bilo da se bpl tipa tb2 otkrije osmatračkim radarom uz što kraće zračenje i napuštanje položaja, a da sve radnje nakon toga preuzme optoelektronski sistem.
Ovde vidim par sistema tipa pantcir u modu gospodar-rob, sećam se da su rusi nudili verziju pantcira samo kao prikolicu sa raketama i optoelektronskim uredjajem, čak i 1 "pravi" i 2-4 "osiromašenih verzija" bi bilo prihvatljivoJednom kad se bpl otkrije, on nema mnogo šanse da preživi, spor je, nema manevar, nije oklopljen.
Verujem da se čistim promenama u softveru radara može povećati efikasnost radara protiv bpl, do sada prosto nisu bili baždareni da prate spore ciljeve i odbacivali su ih.
Takodje efikasnost bi drastično povećala odvajanjem radara od posade.Mogućnost da posada radi u relativnom miru je neprocenjiva.
Veliki problem je što Rusi prave PVO sisteme za sebe sa ciljem da obore svaku raketu, svaki dron,svaki avion i da u toj borbi i sami stradaju u sukobu koji bi trajao par nedelja.Kupci Ruskih PVO kupuju tako koncipirane sisteme i upotrebljavaju ih gerilski, otvaraju vatru ponekad, oprezno, dozirano.
Mislim da sistem PVO treba u startu praviti sa pretpostavkom da je neprijatelj brojniji i jači i da sistem mora biti žilav, redudantan i što bezbedniji za posadu.

offline
 • caesar 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Apr 2017
 • Poruke: 582

Citat:Takodje efikasnost bi drastično povećala odvajanjem radara od posade.Mogućnost da posada radi u relativnom miru je neprocenjiva.
Veliki problem je što Rusi prave PVO sisteme za sebe sa ciljem da obore svaku raketu, svaki dron,svaki avion i da u toj borbi i sami stradaju u sukobu koji bi trajao par nedelja.Kupci Ruskih PVO kupuju tako koncipirane sisteme i upotrebljavaju ih gerilski, otvaraju vatru ponekad, oprezno, dozirano.
Mislim da sistem PVO treba u startu praviti sa pretpostavkom da je neprijatelj brojniji i jači i da sistem mora biti žilav, redudantan i što bezbedniji za posadu.


Rusi svakako rade PVO za sebe i oni su konciporani za borbu sa snažnijim i brojnijim neprijateljem, kao što je NATO. Pancir i Tor su svakako najbolji u svojoj klasi, ali oni su SHORAD sistemi i tako su i kontruirani. Pancir i Tor se upotrebljavaju u bateriji, a ne pojedinačno. U bateriji oni štite jedni druge. Ali oni nisu poslednja linija odbrane. Iza njih su sistemi VSHORAD i topovi. VSHORAD sistemi poput Sosne i Gibka-S nemaju radare, ima ih samo baterijsko komandno vozilo. Isto važi za topove Derivacija-PVO. Rusi su izradili još jedaj jako efikasan sistem za PVO borbu protiv dronova, a to je robotski kompleks Uran-9.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 883 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 3 sakrivenih i 839 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, Belac91, cole77, Ctrl x, cvrle312, darkangel, Djokislav, ffbikersar, Georgius, goxin, Grana, GreenMan, havoc995, HrcAk47, Koridor 11, kovinacc, kuntalo, lavi, loon123, lukac, magna86, MB120mm, miodrag, nenad81, NoOneEver Dreams, proka89, repac, RJ, rovac, ruma, sakota79, Sale.S, sombrero, StepskiVuk, Toni, Username1000, vathra, zajcev1, zexoni, zuxbg