Sredstva i taktika zaštite od dronova

28

Sredstva i taktika zaštite od dronova

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2487

Napisano: 03 Sep 2021 19:34

O.K. sve je tako nekako. Stari radar se inače zove u žargonu Furke a novi janusovski Weksler da budemo jasniji i drugima. Furke je ovakav potekao očigledno još sa modernizovane Sborke i veoma je loše prošao na Ašluku na nekim metama, na recimo niskoletećem Pišćalu katastrofalno, objavljivano je to ovde na forumu mislim da sam možda baš ja i objavio. Inače to je Pišćal koji ne leti po opštepoznatim dijagramima nego kao neke starije mete propne pa ide dalje nisko. Bio je toliko pun bagova da se moderno izrazimo da je Tula brzo smenila Furkea.

Dopuna: 03 Sep 2021 19:40

Sve navedeno sve tačno, pola Panicira u Libiji nije u borbi izgubljeno, no nebitno sve to.
Turci su sigurno pelenogovali sa zemlje, to a bar je već jasno.
Dali su ometali i komonukacijski link dugodometne stanice, ne znam ali skoro da bih garantovao da su ga pelengovali.
Da li bilo koji BPL može da ima snagu za ometanje iz vazduha, nisam još siguran, ima mnogo varijanti danas da može, makar kraće vreme jer svi oni imaju problem izvora snage za razliku od klasičnih mlaznih aviona, ali definitivno sada takve mogućnosti postoje a koliko su ograničene je za posebnu analizu.
No sve to smo prežvakali korektno.
Ali ... Ali ...

Dopuna: 03 Sep 2021 20:35

Ali protiv vrlo malih udarnih dronova kamikaza loteringa ili kako god već ih nazovemo nema adekvatnog sistemskog odgovora u okviru klasične i sada vladajuće PVO.
Pancirove male rakete, MOŽDA, ali onda bi morao da imaš jako mnogo Pancira što baš i nije zgodno.
Torove male rakete su još u testisisma otprilike im je to sadašnji status. A i ko zna kakava im je perspektiva ako se i rode i kakve se rode.
Za one male "leteće krstove" i izraelske i ruske, za Strajkere, Orbitere i slične nema suštinskog sistemskog odgovora u okviru dosadašnje PVO.
Što je najgore pada skoro potpuno na TRUPNU PVO.

Dopuna: 03 Sep 2021 20:38

Veliki broj malih nošenih ometača ručnih mislim da neće nikako biti ni blizu dovoljan ničemu ozbiljnijem, imaće važnost protiv sve manjih izviuđačkih tih tipova ali ne i ovih.

Dopuna: 03 Sep 2021 20:46

Suštinski, dva su moguća izlaza i oba su potrebna istovremeno

1. uvođenje specijalizovnih radara za dronove koji su na ovoj strani prikazani, ruski modeli
i uvođenje u trupu PA topova 40 ili 57 mm koji će prema ovim radarima da dekaju programabilnom municijom

2. naravno ono što potvrđuje istorijski nivo događaja, da sam poseduješ izviđačke dronove koji pretražuju oblasti iz kojih se ovaj lotering lansira pa da ga gađaš istim ili artiljerijom, tj. bez kontrasredstva nego istim ili sličnim

Ovo poslednje potvrđuje revolucionarnost događaja. Landkhsneti su koristili veliki velški luk vrlo dugo dok puške stvarno nisu postale dobre.
Veliki luk, atomici i grčka vatra nisu imali kontraoružje. Tačka 2. je u toj priči negde.
Slika bojišta se ipak promenila. Zauvek.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 6680

Oluj2.1 ::
Suštinski, dva su moguća izlaza i oba su potrebna istovremeno

1. uvođenje specijalizovnih radara za dronove koji su na ovoj strani prikazani, ruski modeli
i uvođenje u trupu PA topova 40 ili 57 mm koji će prema ovim radarima da dekaju programabilnom municijom

2. naravno ono što potvrđuje istorijski nivo događaja, da sam poseduješ izviđačke dronove koji pretražuju oblasti iz kojih se ovaj lotering lansira pa da ga gađaš istim ili artiljerijom, tj. bez kontrasredstva nego istim ili sličnim

Ovo poslednje potvrđuje revolucionarnost događaja. Landkhsneti su koristili veliki velški luk vrlo dugo dok puške stvarno nisu postale dobre.
Veliki luk, atomici i grčka vatra nisu imali kontraoružje. Tačka 2. je u toj priči negde.
Slika bojišta se ipak promenila. Zauvek.


E pa drago mi je druze oluj da se konacno slazemo da se slika bojista "ipak" promjenila.

Odgovor ce kao i uvijek biti u promjeni taktike. I to radikalnoj promjeni, jer i pretnja radikalno mjenja taktiku napada i pretnje.

Tek kad se rijese takticki problemi doci ce se do tehnologije koja moze da se suprotstavi. Jer i pretnja je posljedica tehnoloskog iskoraka.

Jedno je sigurno. Vracamo se na cijevnu artiljeriju, nesto kao u DSR, sa naravno savremenim tehnoloskim rjesenjima. Pogotovu za blisku odbranu. Uostalom, to je sjajno opisao kolega jazbar u svom posljednjem postu.

Ovdje se sve vrijeme vodi rasprava kako da se PVO odbrani od bespilotnih. A sustinsko pitanje je kako da se kopnena vojska zastiti od ove pretnje u mjeri da moze da nesmetano izvodi operacije. A to onda znaci ne samo da se PVO odbrani, nego da i sebe odbrani i da porazi pretnju kopnenim jedinicama. Sto eksponencijalno usloznjava zadatak PVO.offline
 • Pridružio: 26 Jun 2019
 • Poruke: 3179

Sto vise citam o ratnoj tehnici, sve mi se vise cini da cemo polako ali sigurno da se borimo onim "ako ti neko udari samar, ti mu okreni i drugi obraz": moracemo da se vratimo toliko u proslost da tehnoloski jaz okrenemo u svoju korist. Protiv BPL mozda je najbolje boriti se zaprecnim mrezama. Podignes balone, povuku mrezu uvis i zdravo - nema prolaza na manjim visinama. Mada, mislim da ce u buducnosti maskiranje i protivelektronska dejstva igrati kljucnu ulogu. Jedino se tako moze sacuvati covek na terenu. Znacaj cevnih PVO sistema i radara kraceg dometa (do linije horizonta) ce znacajno rasti.
Ima tu jedna velika stvar: da li posmatrati dron kao dron (osmatracki) ili dron kao samoubicu, ili pak dron kao nosac UbS? Ili posmatrati i ALAS ili Spike-NLOS kao svojevrsne dronove, bez obzira na tip pogona i vreme provedeno u vazduhu, jer sa dometom preko 20km oni to prakticno i ...jesu? Lete, operater bira cilj na svom ekranu, sedi zavaljen daleko, daleko od prve linije fronta. Kako se odbraniti od njih?

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2487

Rusi za njih koriste poseban izraz "baražirajući snarjad" ovo snarjad je bojevo punjenje u nekim slučajevima pa mi prevod ne ide najbolje u duhu jezika. Uveli su izraz zbog Haropa.
Sad ne znam baš za Alasa koliko je ograničen da šeta tamo vamo zbog optike, Spajk pogotovu ali uklapa se generalno u tu sliku.
U leto 98. (ili možda i raniije ne držite me za reč) smo kolega i ja po drugi put se petljajući sa projektom drona u jednom ranom jutarnjem poludoručku (arkanova pekara je bila omiljeno mesto na koje smo svračali) pri razgovoru zaključili da će dronovi većih dimenzija vremenom preuzeti ulogu krstarećih projektila barem u velikoj meri. I gle to Iranci odradiše ali pre neku godinu ...
Elektronska ometanja će biti sve uspešnija ali pre svega za tu klasu, za velike važne zone i objekte, cirkularno ili tu i tamo neki kordon, ne verujem da mogu lako i bezbolno i masovno da se smeste u trupnu PVO i da sa njom uspešno idu a da pri tiome daju ultimativni rezultat.
Izraz, slika bojišta promenila se zauvek je inače moj i prvi put je upotrebljen na temi o Karabahu.
U mojoj užoj porodici postoji osoba koja je upotrebila drona i osoba koja je oborila drona i to ne u dvocifrenom broju godina unazad u oba slučaja.
Znam ja to odavno.

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6499

цитат
*1. uvođenje specijalizovnih radara za dronove koji su na ovoj strani prikazani, ruski modeli
i uvođenje u trupu PA topova 40 ili 57 mm koji će prema ovim radarima da dekaju programabilnom municijom*
Ово дефинитивно,као *за премостит*.Боље 57мм,он се пак вероватно препуњава дуже,значи опет већи број и тактика употребе.Такође и темпирна муниција на самим Панцирима што наши већ раде,испитују,докле ли се већ стигло.У сваком случају знатно повећање броја возила и система као сигуран показатељ да више *ништа није исто*.Ако могу да приметим апсолутно нагиње ка хибридним системима ојачаним додатном цевном,са програмираном муницијом.

offline
 • caesar 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Apr 2017
 • Poruke: 645

https://vpk.name/news/538351_nanesti_uran_boevye_r.....zapad.html

Rusi če na vežbi Zapad-2021 prvi put upotrebiti robote Uran-9 u ulozi PVO protiv dronova.

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2020
 • Poruke: 772

Иако се могу сложити са већином овде написаног, ипак морам вратити мало "точак историје" уназад.
Падом комунизма, Варшавског пакта и на концу и држава попут СССР-а, па ако хоћете и СФРЈ, десиле су се тектонске промене у свету, везано и за индустрију оружја али и шире, наравно.
Претпоставићу да сви знамо о чему говорим (доминација запада, приватизација, улазак већине земаља источног блока у НАТО, локални ратови, санкције, војне интервенције запада предвођене САД-ом и сл) да ово не буде много дужи текст него што је реално потребан и прећи на ствар.

Да пређем на ствар конкретније...а држаћу се само наоружања које би требало и могло да се супротставља беспилотним летелицама и дроновима. Не морате се ових бројева држати "ко пијан плота" али за схватање смисла текста су сасвим ок.

СФРЈ (ЈНА) је у периоду од 1961-1991 набавила 45-50 ракетних система ПВО средњег домета (по тадашњој "класификацији"), преко 50 (не могу да бројим сада све) радаре система ВОЈиН и то без радара из америчке помоће МДАП од којих су се неки користили све до краја 80-тих, око 50-так радара за трупну АРЈ ПВО, неколико система аутоматизације, око 200 ловачких авиона.
Купила преко 1000 противавионских топова (претежно 30/2, 40/1 и 57/2 мм), око 150 мобилних лансера Стрела-1М и Стрела-10М, произвела више хиљада противавионских топова 20/3 мм у више верзија како вучених тако и мобилних, више хиљада ракета Стрела-2М и потом произвела више хиљада ракета Стрела-2М.

Сви ови системи су у моменту набавке били савремени или барем релативно савремени и могли су се употребити са шансом за успех против сваког противника. Подвлачим оно "у моменту набавке или производње"...

Војска Југославије и њена наследница Војске Србије, у периоду од 1991-2021, дакле исто 30 година, од истих типова наоружања набавила је....6 Панцира С1.....и нешто ЛПРС Игла.

Дакле, шта је поента....Поента је да ове бројке за СФРЈ/ЈНА поделите са 3 (колико је вероватно било учешће Србије), а можете слободно и са 5 и са 10....Тада ћемо схватити колико је неулагање у ново наоружање "опасна работа" и онда дођете у ситуацију да се са савременом и новом софистицираном претњом као што су БПЛ и дронови требате суочити са Невама, Кубовима, Стрелама 1, 2,10, Осама (ко има), ескадрилом "најпрве" верзије МиГ-29 и са реееетким и малобројним новим системима, као што је батерија-две Панцир С1 (Либија) или батерија Тор-М2КМ (Јерменија) и слично.
Нисам навео пример Сирије, јер сматрам да тамо и Руси мало "играју неку игру топло-хладно дипломатије" са Израелом и Турском и да због тога на пример још нисмо видели дејства С-300 Фаворит и слично...

Замислимо Војску Србије са барем 20% нови(ји)х средстава који су се нудили у периоду од 1991-2021 у односу на број који је ЈНА набављала, производила и куповала, гледано кроз исти временски период од 30 година.

Уместо тога и даље се траже "лака решења". Пред Русе се понајвише (разумљиво јер су предмет напада у савременим ратовима углавном државе претежне кориснице СССР/руског наоружања) поставља такав задатак да морају произвести "мега систем ПВО" који ће сам-самцијат решавати све од нисколетећих/високолетећих, спорих и ултра-брзих дронова, крстарећих и других ракета з-з и в-з и других типова и врста летелица, преко авиона са и без стелт технологије, хеликоптера, балистичких и квазибалистичких ракета и наравно и пројектила из ВБР-ова и артиљеријских оруђа. Притом систем мора бити самодовољан, да увек има довољно пројектила на располагању, да се не може ометати, да он омета нападне системе и то веома успешно, и да сам решава противрадарске ракете. Једном речју да буде "неуништив".

Бојиште се променило у то нема сумње. Али и даље је потребно да имате слојевиту ПВО, од топова, ракета малог домета, ракетних система средњег и дугог домета, радаре система ВОЈиН, радаре трупне ПВО, системе аутоматизације, системе Еи и ПЕД, ловачку авијацију. И то све треба да ради координисано и интегрисано и да редовно буде обнављано и занављано и барем релативно савремено.
И наравно треба имати и одговарајућа ударна средства и сопствене БПЛ, дронове, балистичке и друге тактичке пројектиле кратког до средњег домета да се издржи први удар непријатеља, а да се онда изврши контраудар и непријатељ онеспособи за даље ратовање или да му рат буде "прескуп" и по основу људских и материјалних жртава и по основу утицаја на економију и живот грађана.

Ја знам да је то све скупо, али хоћеш да имаш државу, мораш да је браниш. Мораш имати војску која то може да изведе. Наравно, свака држава треба да набавља наоружање и војну опрему у складу са реалном оценом своје угрожености споља.

Притом, ја на крају морам додати, да током писања овог текста нисам размишљао о сукобу типа Србија-НАТО и слично, јер је то суштински и није рат, већ иживљавање над далеко слабијим.

offline
 • Pridružio: 21 Jun 2010
 • Poruke: 471

Naravno da se sve promenilo, s tim da mislim da odgovor samo u taktici nije dovoljan, ovo je što se kaže kvantni skok.Toliki da će neki rodovi nestati poput konjice u prvim godinama Iww (prvo mislim na oklopno mehanizovane jedinice, a sledeći na meti su po meni i helikopteri).

online
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 6680

Pa, ako je suditi samo po ratu u Karabahu, odgovor je prije svega takticke prirode.

Uostalom, i pretnja je narasla uglavnom takticki. Jedini tehnoloski iskorak u zadnje vrijeme je kvalitet i domet senzora sa bespilotnih i domet i preciznost oruzja na borbenim bespilotnima. I naravno, umrezenost informativnog sistema na bojistu u realnom vremenu, cega su bespilotne kljucni element.

Ne smije se zaboraviti da je kvantni iskorak napravljen prevashodno u taktici primjene napadackih bespilotnih protiv kopnenih snaga konvencionalnog protivnika. I tu taktiku su Turci u Karabahu doveli na takav nivo da su maltene dobili rat tako sto su neutralisali ili unistili glavne manevarske i vatrene efektiva protivnika koristeci uglavnom bespilotne. I tu Turcima treba zaista skinuti kapu. Inace, bespilotne su prisutne decenijama, koristili su ih mnogi, Izrael protiv PVO, ostali protiv gerile, ali Turci su prvi da ih koriste protiv konvencionalnog protivnika u konvencionalnom ratu sa toliko uspjeha.

U odnosu na tradicionalnu pretnju jurisne avijacije i borbenih helikoptera, ovo je manje i teze za otkriti, ima daleko vecu izdrzljivost u vazduhu tj moze da ostane nad bojistem neuporedivo duze, ima slicne ili jace senzore, ali nosi znacajno manje ubojno ili manje kolicinski naoruzanja. I jeftino je te ovoga ima u mnogo vecem broju. I da, teze ga je unistiti ili otjerati postojecim sistemima PVO, uglavnom ne zato sto je neunistivo nego zato sto postojeci sistemi nisu projektovani da ruse ovo, tj ovo je projektovano da doaka postojecim sistemima PVO.

Znaci, desio se tehnoloski, ali desio se i jos veci takticki iskorak kad je u pitanju pretnja, koji zahtjeva momentalnu promjenu taktike (a mozda i operatike, obzirom na Karabah) ne samo PVO nego i kopnenih i drugih rodova, dok tehnologija PVO ne odgovori na pretnju. Ja dajem pet do deset godina za pravi odgovor. A tehnoloski odgovor ce dobiti projektni i TTZ zahtjeve iz novo definisanih taktickih zahtjeva.

offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1781

Braca75
Nije čovek koji ima 2m visok zato što ima 2m, već zato što skoro svi ostali imaju manje... Nije neko nizak jer ima 1,70m, već zato što velika većina ima više...

Mi ne ulažemo u vojsku, ne nabavljamo nova sredstva u potrebnom kvalitetu i kvantitetu... E ajde sada nas tako loše da uporedimo sa komšijama (pptencijalnim rizicima) i eto magije... Odjednom ispadne da uopšte nismo loši...

Maljutka je zastarela, međutim, i dalje probija sve tenkove u našem komšiluku (Mađari još nisu dobili prinovu). Ne furam ja maljutku, već samo karikiram radi poente.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 890 korisnika na forumu :: 97 registrovanih, 12 sakrivenih i 781 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, 357magnum, _Petar, A.R.Chafee.Jr., Acronis, amaterSRB, aramis s, Arhiv, awathorn, b_z_b, babaroga, Bobrock1, Boter, BraneS, brundo65, cavatina, ccoogg123, cemix, darionis, DeerHunter, dekan.m, Denaya, djboj, djo97, doklevise, DonRumataEstorski, draganca, draganl, Dukelander, Georgius, goflja76, GreenMan, Griffon vulture, ikan, Istman, ivan979, JOntra, kaptain, kokodakalo, Koridor, krlebgd77, Krusarac, Leonov, lovac12, magna86, maiden6657, MarKhan, mcgunner, mean_machine, mgolub, Milan A. Nikolic, mile23, MilosKop, miodrag, Mixelotti, nebkv, neko_drugi, Nemanja.M, nenooo, niksa517, NiNo_8824, novator, nuke92, operniki, perko91, procesor, radionica1, raf87, rajkoplje, Rakenica, raptorsi, Ripanjac, Rocker, Romibrat, royst33, S2M, sakota79, saxone, sevenino, Simon simonović, slonic_tonic, solic, Steeeefan, Stoilkovic, strela, su27, Tas011, theNedjeljko, Toni, uruk, Username1000, vaso1, VladaNS1978, Voja1978, vrlenija, znaisha, Šraf