Zakon o oružju i municiji

116

Zakon o oružju i municiji

offline
 • Dimitrije P. Majkić
 • ginekolog amater
 • Pridružio: 21 Nov 2014
 • Poruke: 749
 • Gde živiš: Beograd

Mnogo toga slutimo ali mislim da je redosled:
1. pokupiti nelegalno oruzje u SRB, jer se ono moze naci na ulicama zemalja EU
2. razoruzati legalno naoruzan narod u SRB

Nasi su krenuli obrnuto jer je tako lakse.

Vlast se zasniva izmedju ostalog i na pravu na primeni sile.
Strah je gde je granica poslusnosti sile.
Rumunskog predsednika je streljao vojnik koji mu se dva dana ranije kleo na vernost.
Mislim da ima kolega na forumu koji gornji pasus mogu razraditi, ja nemam inspiraciju.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Feb 2012
 • Poruke: 72

Добар текст.offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2389

Добар текст од ових за људска права!

offline
 • Pridružio: 18 Dec 2014
 • Poruke: 798
 • Gde živiš: Novi Beograd

При крају текста каже, али да није сасвим јасно, да грађани могу без посредника да узимају оружје из иностранства. Нешто се не сећам тог дела када сам читао предлог.
То би навело и продавце да смање њихов "проценат" при набавци.

Иначе текст му је одличан.

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2389

Како Јеремија јавља:
ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ

Амандмани:

Члан 3. тачка 11.

11) конвертибилно оружје јесте оно оружје које изгледом подсећа на ватрено оружје и које се с обзиром на конструкцију и материјал од кога је направљено може преправити тако да испаљује бојеву муницију, а, с тим у вези, конвертибилним оружјем, у смислу овог закона, сматрају се гасно, стартно и сигнално оружје, као и свако ручно преносиво оружје које има цев;

Тачка 11 се брише у целости. Убацити дефиницију која није обухваћена Предлогом ЗОМ-а а односи се на „трофејно оружје“ и гласи:

11) Трофејно оружје чине ватрено и хладно оружје које се чува из устанака и ослободилачких ратова или које представља лични или породични трофеј власника.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Дефиницију конвертибилног оружја не познаје ни један закон у ЕУ, наша земља би била прва у Европи која је у закон увела конвертибилно оружје као врсту оружја. У дефиницији „конвертибилно оружје“ садрже се између осталог и гасно, стартно и сигнално оружје, који су дефинисани тачкама 27 ин 36, а део дефиниције који се односи на „свако ручно преносиво оружје које има цев“ није ни могуће замислити на шта је законодавац помишљао кад је ово написао. Технички ово оружје (гасно, стартно, сигнално као и све врсте имитација односно копија ватреног оружја - реплике) је немогуће преправити у ватрено оружје које може да испаљује бојеву муницију без системске преправке која подразумева промену виталних делова као што су лежиште метка, барутна комора, цев, затварач... зато што се ова врста оружја прави од материјала који нису предвиђени за испаљивање бојеве муниције, а и техничка решења цеви су таква да то онемогућују (цев има сужење или преграду или степенасти парцијални прелаз са калибра на калибар у светлом пресеку цеви – душа цеви). Ове виталне делове оружја код нас производи једино фабрика оружја „Застава оружје“ из Крагујевца и ни једна радионица не бави се олучењем цеви већ за своју производњу увози или купује олучене цеви. Делови ватреног оружја који би приликом преправке требало заменити спадају у робу „посебне намене“ која је у промету уз посебне дозволе надлежних министарстава и о томе се воде евиденције.
Посебно се подвлачи да је област неовлашћене производње преправљања и поправљања оружја обухваћена и санкционисана Кривичним закоником (члан 347. и 348.).

Недопустиво је изостављање „трофејног оружја“ као врсте оружја које би логично могло да се сврста у категорију Б. Укидањем „трофејног оружја“ директно се повређују права великог броја ативних и пензионисаних припадника безбедносних служби и чланова њихових породица за које оно има и емотивну вредност.


Члан 3. тачка 16

16) ловачко оружје је дуго ватрено оружје и оружје са тетивом или опругом, којима је дозвољен лов;

Брише се реч „дуго“ тако да тачка 16 гласи:
16) ловачко оружје је ватрено оружје и оружје са тетивом или опругом, којима је дозвољен лов;
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Поред дугог и кратко оружје се може користити у лову нарочито у ризичним ситуацијама рањавања опасне дивљачи (јелен, дивља свиња) што постоји у већини европских држава са развијеним ловством (пример Немачка).

Члан 3. тачка 21

21) муниција су меци за ватрено оружје са олученим и глатким цевима и делови метка чауре, каписле и пројектил;

Брише се: „и делови метка чауре, каписле и пројектил” тако да тачка 16 гласи:

21) муниција су меци за ватрено оружје са олученим и глатким цевима.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Стручна литература не познаје овакву дефиницију муниције и делови метка не могу понаособ бити муниција јер не задовољавају основну функцију муниције, а то је да у одређеним условима који се остварују у барутној комори ватреног оружја може да саопшти брзину и убрзање пројектилу који бива избачен из оружја и има могућност да на основу саопштене му енергије на поменути начин долети до циља.

Члан 4. тачка 2

2) категорија Б – свако ватрено оружје (кратко, дуго, полуаутоматско, репетирајуће, једнометно, двометно, са олученим и глатким цевима, осим оног из категорије А и Ц) и конвертибилно оружје;

Брисати реч „конвертибилно“ и уместо ње ставити реч „трофејно“, тако да тачка 2 гласи:

2) категорија Б – свако ватрено оружје (кратко, дуго, полуаутоматско, репетирајуће, једнометно, двометно, са олученим и глатким цевима, осим оног из категорије А и Ц) и трофејно оружје;

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Ово би било сагласно са измењеном тачком 11 у Члану 3.

Члан 4. тачка 3

3) категорија Ц – онеспособљено ватрено оружје, старо оружје и његове модерне копије које не користе метак са централним или ивичним паљењем, ваздушно оружје чија кинетичка енергија је 10,5 Ј или већа или чија је брзина пројектила 200 m/s или већа и калибра већег од 4,5 mm и оружје с тетивом или опругом чија је сила затезања тетиве већа од 450 N, односно чија је натезна тежина већа од 101 libri.

Додати „и гасно, стартно и сигнално оружје“, тако да тачка 3 гласи:

3) категорија Ц – онеспособљено ватрено оружје, старо оружје и његове модерне копије које не користе метак са централним или ивичним паљењем, ваздушно оружје чија кинетичка енергија је 10,5 Ј или већа или чија је брзина пројектила 200 m/s или већа и калибра већег од 4,5 mm, оружје с тетивом или опругом чија је сила затезања тетиве већа од 450 N, односно чија је натезна тежина већа од 101 libri, гасно, стартно и сигнално оружје.
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Сврставањем у категорију Ц гасног, стартног и сигналног оружја постиже се пуна усаглашеност са законима земаља европске уније и добија се компромисно решење за све грађане (које је саставни део опреме морнара, планинара, извиђача, ловаца, спортиста и др.) који већ поседују ову врсту оружја а које су у предходном периоду набавили без набавне дозволе и обавезе регистрације.

Члан 6.
Забрањено је стављати у промет, набављати, држати и носити пригушивач пуцња, телескопски-оптички нишан са светлосним снопом или са уређајем за електронско појачавање светлости, инфрацрвеним или термовизијским уређајем.

Забрањено је стављати у промет, набављати, држати и носити муницију са панцирним, запаљивим, експлозивним, шупљим зрном и зрном са примесама или оплатама од радиоактивних, отровних и штетних материја, као и зрна за такву муницију и муницију за пиштоље и револвере са зрном које има експлозивно дејство (дум-дум муниција) и зрна за ту муницију.

У првом ставу брисати „телескопски-оптички нишан са светлосним снопом или са уређајем за електронско појачавање светлости“,и у другом ставу присати „шупљим зрном“ тако да члан 6. гласи:

Забрањено је стављати у промет, набављати, држати и носити пригушивач пуцња, телескопски-оптички нишан са инфрацрвеним или термовизијским уређајем.

Забрањено је стављати у промет, набављати, држати и носити муницију са панцирним, запаљивим, експлозивним и зрном са примесама или оплатама од радиоактивних, отровних и штетних материја, као и зрна за такву муницију и муницију за пиштоље и револвере са зрном које има експлозивно дејство (дум-дум муниција) и зрна за ту муницију.
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Више година уназад овакви уређаји су већ у слободној продаји тако да би забрана направила пометњу код досадашњих власника тих уређаја.
У ставу два зрна која су шупља су типична за ловачку муницију као и за неке врсте спортске муниције па је и забрана апсурдна.

Члан 11 тачка 8

Cool имају оправдан разлог и то:
(1) за оружје за личну безбедност из категорије Б - уколико докажу да би им могла бити угрожена лична безбедност због природе посла или других околности;
(2) за ловачко оружје категорије Б – поседовање ловне карте;
(3) за спортско оружје – уверење о активном чланству у спортској стрељачкој организацији;

Тачка 8 мења се и гласи:

Cool наведу оправдан разлог и то: да му је угрожена безбедност због природе посла или других околности, или да немерава да се бави ловом, спортом или колекционарством.
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Оправдани разлози који су наведени се тешко могу спровести у пракси и обухваћени су претходним тачкама, нарочито тачком 7. Тешко је доказати да би неком могла бити угрожена лична безбедност, за добијање ловне карте је неопходан доказ поседовање оружног листа за ловачко оружје, за спортско оружје у претходном закону није било неопходно чланство у спортској стрељачкој организацији. Самим навођењем разлога дефинише се и сврха у коју ће се оружје користити.


Члан 12. став 5

Физичко лице коме је по овом закону одобрено набављање оружја из категорије Б, односно издат оружни лист, мора надлежном органу сваких пет година односно по истеку важења лекарског уверења о здравственој способности за држање и ношење оружја, доставити ново уверење које није старије од месец дана.

Након речи надлежном органу брисати „пет“ и уместо тога уписати „десет“
Тако да став 5 сада гласи:

Физичко лице коме је по овом закону одобрено набављање оружја из категорије Б, односно издат оружни лист, мора надлежном органу сваких десет година односно по истеку важења лекарског уверења о здравственој способности за држање и ношење оружја, доставити ново уверење које није старије од месец дана

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Имајући у виду да изабрани лекар опште праксе прати здравствено стање лица које поседује оружје односно коме је издата дозвола за набавку истог што је регулисано ставом 7, 8 и 9 овог члана и да су провере здравственог стања имаоца осталих докумената, на пример возачких дозвола орочене на период од десет година мишљења смо да је то разуман период и сигуран.
У ставу 8. овог члана решен је проблем случаја промене здравственог стања које утиче на здравствену способност и исти је важнији од периода важења уверења

Члан 17, став пети
Оружни лист издаће се са ограниченим роком важења до 5 година, физичком лицу које испуњава услове из члана 11. овог закона.

Став 5 након речи роком важења од брише се „5“ и уписује „10“ тако да сад став 5 гласи:

Оружни лист издаће се са ограниченим роком важења до 10 година, физичком лицу које испуњава услове из члана 11. овог закона.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Овом изменом изједначује се период издавања документа са периодом издавања дугих личних докумената (лична карта, возачка дозвола, пасош) и усаглашава са чланом 12. овог закона.
Члан 32. став три

Ловачко оружје може се дати ловцу, у току лова, уколико и сам има оружни лист за ту врсту оружја.

Речи „ у току лова“ се бришу и став три гласи:

Ловачко оружје може се дати ловцу уколико и сам има оружни лист за ту врсту оружја.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Давање ловачког и спортског оружја на послугу је дозвољено и у већини европских земаља без присуства власника. С обзиром да се на послугу даје лицу које има оружни лист за ту врсту оружја, неоправдано је да послуга буде само у присуству власника. У већини случајева оружје се узима на послугу само ако за сопствено оружје привремено не постоји могућност коришћења (не поседовање одговарајућег калибра, поправка, туризам и сл.)

Члан 32 став 8
У случајевима из ст. 3. и 4. овог члана, власник регистрованог оружја или његов представник ако је власник правно лице, мора бити присутан за време трајања послуге.

Став 8 се брише у целости

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Став се брише у складу са променом става 3.

Члан 42. став први
За превоз оружја, основних делова за оружје и муниције, осим за преношење оружја прописаном чланом 33. овог закона, потребно је решење надлежног органа односно Министарства.

У ставу 1 се додаје „и оружја сврстаног у категорију Д“, и гласи:

За превоз оружја, основних делова за оружје и муниције, осим за преношење оружја прописаном чланом 33. овог закона и оружја сврстаног у категорију Д, потребно је решење надлежног органа односно Министарства.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Оружје из категорије Д се може слободно набављати и држати без одобрења за набавку, логично је да за превоз те врсте оружја не треба решење надлежног органа за превоз.

Члан 42. додаје се нов став 5. који гласи:

”Пошиљалац мале количине оружја (до 5 цеви) и муниције (до 500 комада) може то урадити на начин описан у члану 33. овог закона.”.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Овим се решава транспорт мањих количина оружја и муниције, што је важно за транспорт између продавница а на начин описан у члану 33. овог закона.

offline
 • Pridružio: 27 Nov 2013
 • Poruke: 2990

On kaže da su amandmani već u skupštini. Ali nema nigde informacije o tome.

Tražio sam na sajtu skupštine i nema. Molio bih da neko pomogne.

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2012
 • Poruke: 72

Ови амандмани ако би се усвојили би значајно унапредили нови закон.Што се тиче амандмана,закон није тренутно ни на дневном реду.Када то буде иде расправа у начелу,где се расправља о закону,разлозима за доношење...а затим иде расправа о појединостима и амандмани који се тада подносе.

offline
 • Bravar ko drug Tito!
 • Pridružio: 28 Apr 2014
 • Poruke: 917
 • Gde živiš: Tu i tamo vise ni ja neznam!

Znas li mozda kada ce otprilike biti na dnevnom redu rasprava tj usvajanje amandmana?Pa valjda imaju neki plan rada ili zakazuju rasprave od danas za sutra ili nedaj boze danas za danas....

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2012
 • Poruke: 72

Ја то не знам да ти кажем,а не верујем да ико може то тачно да ти каже,зашто?Па једноставно скупштина заседа када председник скупштине закаже седницу или по хитном поступку,ванредна заседања.Од почетка године су чини ми се сва заседања била ванредна.Нпр. Зојин закон је у скупштину послат пре нове године као и ЗОМ,али је тај закон већ изгласан,стављен је на дневни ред са још неким законима који су у скупштину упућени по хитном поступку и изгласан је на ванредном заседању.Док са друге стране наш закон је прошао одбор,али није стигао још на дневни ред.

offline
 • Zastitar planete Zemlje i majke Prirode
 • Pridružio: 24 Jul 2012
 • Poruke: 3870

Postoji kalendar zasedanja sa dva obelezena datuma.

http://www.parlament.gov.rs/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%.....80.89.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 836 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 4 sakrivenih i 792 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amstel, anta, babaroga, Bobrock1, bojank, dane007, Denaya, DonRumataEstorski, dragoljub11987, drimer, FOX, Georgius, Goran 0000, Ivica1102, Joja, Kaplar2, Karla, Koridor, ksyyaj, Kubovac, laurusri, Lošmi, mik7, milenko crazy north, MrNo, NikolaGTR, Panter, Petarvu, ruma, Shinobi, shone34, SR-3m, Srle993, Trpe Grozni, vaso1, vathra, vladulns, VP6919, YU-UKI, šumar bk2