Vazduhoplovno bombardersko naoruzanje

17

Vazduhoplovno bombardersko naoruzanje

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24371

Ruske korekturne AB od 500 i 1500kg firme `Region`Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 30 Jun 2007
 • Poruke: 6226
 • Gde živiš: Novi Sad, severoistočna Srbija

У САД испитана сателитски навођена минобацачка мина 81 мм, која је одбачена са ваздухоплова.
Планира се употреба таквог средства са наоружаних беспилотних летелица.
http://www.aviationnews.eu/2010/04/06/general-dyna.....ed-mortar/offline
 • RPG  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 12 Feb 2011
 • Poruke: 668

Prije sat vremena naiđoh na zanimljivu reportažu iz jutarnjeg lista - inače novinara koji nije baš previše popularan među nama Hrvatima. No otkrivaju se činjenice koje ja kao građnin HR baš i nisam znao.

Sve u svemu - zgrozim se kad vidim podatke kako Ameri financiraju daljnje uništenje HV-a i svakog imalo ozbiljnog oružja - umjesto da se kreće u nabavu novog takvog naoružanja "za masovno uništenje" izgleda da će većinu tkz "neperspektivne" municije, bombi, raketa itd uništiti. Kolko god da je taj NATO dobrog donio - tolko i puno onog lošeg. Neutral - bježite komšije od toga i čuvajte svoje.

http://www.jutarnji.hr/-ovdje-skrivamo-ubojite-aer.....-/1021782/

Slike skladišta - kad čovjek gleda ove slike ima da mu srce plače Sad

http://www.jutarnji.hr/hrvatsko-oruzje-za-masovno-unistenje/1021808/

Ekskluzivni ulazak u tajna skladišta u kojima vojska godinama skriva strašno naoružanje

Trideset i sedam tisuća mina, granata, bombi, metaka, raketa uskladišteno je širom Hrvatske. Na 22 lokacije nalaze se vojna skladišta u kojima je spremljeno smrtonosno oružje. Oko 15.000 tona tog streljiva je neperspektivno i Oružane snage ga ne koriste. Ima tu kazetnih bombi, streljiva punjenog fosforom.

Među svom silom ubojitih sredstava izdvajaju se aerosolne aviobombe model ODAB-500 PM. U ovom trenutku to je najopasnije streljivo koje se čuva u skladištima Hrvatske vojske. Lokacija njihova smještaja i količina najstroža su vojna tajna. Sve donedavno i informacija da se te bombe nalaze u arsenalima Hrvatske vojske bila je potpuna nepoznanica. Hrvatska vojska u Domovinskom ratu detonirala je najmanje jednu aerosolnu aviobombu. U operaciji Oluja kod Petrinje je iznad srpskih položaja iz MiG-a 21 izbačena bomba tog tipa. Bombe su početkom 90-ih godina nabavljene na području bivšeg SSSR-a. Question Question QuestionQuestion - isitna ili novinarske nebuloze ? Ja lično - a pretpostavljam i većina Hrvata nikad nisam cuo za nešto takvo pa mi je to sumnjivo.Bomba je punjena plinom aerosolom, a nakon izbacivanja iz aviona na bombi se aktivira padobran te ona dugo pada. Tijekom pada izbacuje veliku količinu spomenutog plina. Pri padu i eksploziji eksplozivna smjesa u sagorijevanju potroši sav kisik na zahvaćenom području te se kratko vrijeme stvara vakuum. Uslijed potrošnje zraka u eksploziji nastaje razorni udarni val smrtonosan za sva živa bića. ( može više objašnjenja o ovome i kolika je točna ova tvrdnja novinara? )Uništenje bombi

Iako smo se zaklinjali da nećemo otkriti lokaciju smještaja tih bombi, iz sigurnosnih razloga nije nam dopušten posjet tom skladištu. No u Oružanim snagama pristali su na kompromis. Ustupili su nam fotografije uskladištenih bombi pa Nedjeljni Jutarnji prvi ekskluzivno objavljuje fotografije najsmrtosnijih bombi u hrvatskom arsenalu. Prema dostupnim informacijama, američka je vlada odlučila financirati njihovo uništavanje, što će biti učinjeno vrlo skoro. SAD je i dosad pomagao u uništenju neperspektivnog streljiva sa 4,5 milijuna dolara te ugradnjom tehničke zaštite na dva skladišta. Prema neslužbenim informacijama, u jednom od 22 vojna skladišta nalazi se 10-ak aerosolnih bombi. U Oružanim snagama nas uvjeravaju kako se one čuvaju po najstrožim sigurnosnim kriterijima. GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid

No reporteri Nedjeljnog Jutarnjeg ipak su ušli u dva vojna skladišta, a i prva smo novinarska ekipa koja je prošetala između razbacanih i poluizgorenih mina i raketa na zgarištu nekadašnjeg vojnog skladišta Pađeni. Skladišta koje je u rujnu prošle godine odletjelo u zrak uslijed požara koji je buknuo u njegovoj blizini.

Iako do eksplozije i uništavanja 1800 tona streljiva u tom skladištu nije došlo zbog nepažnje i nebrige vojnog osoblja, već zbog loše reakcije civilnih institucija na požar koji se dogodio izvan vojnog objekta, taj događaj pokrenuo je lavinu pitanja o sigurnosnim uvjetima u vojnim skladištima i načinu zbrinjavanja prije svega neperspektivnog streljiva.
Zaštitna odjeća

Satnik Mile Tomić, časnik za klasična ubojita borbena sredstva (UbS), dok šetamo područjem vojnog skladišta u Golubiću pokraj Knina, uvjerava nas da vojska primjenjuje najrigoroznije sigurnosne mjere pri delaboraciji neperspektivnog streljiva. Delaboracija je odvajanje eksplozivnog punjenja od tijela ubojitog sredstva. Tvrdi kako upravo zahvaljujući primjeni tih mjera nije bilo incidenata. One među ostalim uključuju svakodnevno mjerenje vlage i temperature zraka, u skladište se ne mogu unositi mobiteli i upaljači. Sve aktivnosti se snimaju videonadzorom i snimke se čuvaju godinu dana. Zaštitna odjeća i obuća moraju biti antistatičke. Redovito se prati meteorološka situacija i u slučaju najave grmljavine ili jakog vjetra rad na delaboraciji se prekida. Prostorije u kojima se vrši delaboracija svakodnevno se čiste kako bi se uklonile barutne čestice koje se skupljaju na podu ili radijatorima. Sva vrata i prozori otvaraju se prema van, a iza prostorija za delaboraciju su visoki nasipi koji u slučaju eksplozije zaustavljaju eksplozivni udar.

Vojno skladište u Golubiću sagrađeno je 1954. godine u sklopu Omladinske radne akcije i prostire se na 60 hektara. To je rusko-njemački tip skladišta. Dakle, svi su objekti iznad zemlje. Riječ je o starom tipu koji spada u neperspektivna skladišta pa će jednog dana biti napušteno. Ono se sastoji od 30 objekata. Oko njih su gusto poredani gromobrani. Drveće i nisko raslinje oko objekata je počišćeno. A tako je i oko vanjske ograde skladišta. Na taj je način napravljen koridor u slučaju požara.

O količini uskladištenog streljiva nitko ne želi govoriti, no satnik Tomić tvrdi kako je tu smješteno oko 70 posto neperspektivnog i 30 posto perspektivnog streljiva. Perspektivno se prebacuje u novoizgrađeno skladište u Trbounju, a neperspektivno se svakodnevno delaborira. Riječ je uglavnom o streljivu iz ratnog plijena, uzetom od JNA. No ima i raritetne municije iz američke donacije 1950. godine, a tu je i protuzračni projektil od 88 milimetara njemačkog Flacka. U skladištima se nalazi i streljivo punjeno bijelim fosforom čije je uništavanje najveći problem zbog primjene ekoloških standarda. Godišnje se u ovom skladištu uništi između 1000 i 1200 tona streljiva. Tu je uništeno i 400 tona baruta koji je prije nekoliko godina zaplijenjen u akciji hrvatske policije na crnogorskom brodu Boka Star. U svim skladištima u razdoblju od 2003. do 2012. godine uništeno je oko 4160 tona neperspektivnog streljiva. U skladištima, tvrdi satnik Tomić, nema streljiva zabranjenog međunarodnim konvencijama, a sve protupješačke mine su uništene.

Satnik Tomić otkriva kako je najlakše deaktivirati puščani metak, za što su potrebne dvije minute. Najopasniji su raketni sustavi za čije je deaktiviranje potrebno i do 30 minuta. Streljivo ima garantni rok od 20 godina. U tom razdoblju pregledava se svakih pet godina, a nakon tog roka svake dvije godine. Barut prolazi redovita laboratorijska ispitivanja i kada se ustanovi da je nestabilan, odmah se uništava. Sama skladišta pod posebnim su sigurnosnim režimom. Samo jedna osoba zadužena je za njihovo otvaranje i plombiranje vrata. U samim skladištima streljivo je u kutijama složeno na paletama i na svakoj je kutiji zabilježena vrsta streljiva, datum slaganja i svi ostali podaci.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Citat:ODAB-500 PM s kojom su ruski vojni znanstvenici krenuli u razvoj početkom devedesetih, a po prvi put je prikazali na međunarodnoj izložbi naoružanja i opreme 1995. godine. Zastrašujući efekt bombe po prvi put je bio obznanjen nakon eksperimentalne upotrebe u ratu ruskih snaga protiv čečenskih gerilaca. Tada je od posljedica udara samo jedne bombe poginulo 370, a ranjeno preko 400 vojnika i civila. ODAB-500 uništava aerodrome, minska polja, a u zatvorenim prostorima efekt se još više povećava: zidovi, tlo i temelji zgrada raspadaju se na sitne dijelove. Eksplozija plina usisava sav zrak na velikom području, uništava pluća ljudi koji bi možda i preživjeli sam udar u blizini mjesta boravišta pa je zapravo efekt aerosolne bombe za ljudske živote vrlo sličan efektu bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine, unatoč tome što nema radijacije. Na području pogođenom vakuum bombom svi poljoprivredni nasadi te izvori hrane i vode nestaju zauvijek.
Efekt takvih bombi dvanaest do šesnaest puta je veći pri udaru nego kod klasičnih bombi za gađanje ciljeva na zemlji. Uništenje nastupa kroz tri različita vala udara: prvi je sama eksplozija, slijedi rušenje zgrada i objekata u drugom valu, a treći val zbog djelovanja plinova ubija ljude ostavljajući ih bez kisika. Rusi stavljaju zapaljivi aluminij i nitrocelulozu kao likvide u bojeve glave koji u smjesi s visokoeksplozivnim tvarima čine zastrašujuće efekte.

offline
 • Pridružio: 23 Apr 2011
 • Poruke: 1361
 • Gde živiš: Brcko

Mene uvjek interesuje sta to znaci ne perspektivna municija i vojni objekti mislim da ce ove nas vojske osta na kraju sa minimalnim rezervama municije .

offline
 • A001  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 22 Mar 2011
 • Poruke: 575

Ma ovo su klasične termobarične bombe,nikakvo oružje za masovno uništenje.
Naša Osa ima takvu granatu,takođe imamo i Maljutku sa ovim punjenjem,kao i avio bombe...

offline
 • RPG  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 12 Feb 2011
 • Poruke: 668

offline
 • A001  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 22 Mar 2011
 • Poruke: 575

Ma nema veze ko proizvodi efekat je isti,u prvoj fazi praska oslobodi se aerosol,zahvati određenu zapreminu,posle izvesnog vremena aktiviraju se upaljači,upale aerosol,aerosol logično kao i sve drugo što gori usisa vazduh,napravi strahovit podpritisak,kada skroz izgori nastaje nadpritisak,udarno dejstvo je jače nego kod klasičnih eksploziva...

offline
 • Pridružio: 10 Mar 2012
 • Poruke: 313

Sto precizno stoji iza unistavanja ubojnih sredstava i ratne tehnike na prostoru ex Yu?
Zelja da se osiguraju trzista USA vojnoj industriji ili pripremaju invaziju na ovaj prostor?Tko?
Nikada mi nije bilo jasno da se unistava municija a vojnici tako malo vezbaju gadjanje na poligonu.
Mogli su ponuditi clanovima ovog foruma da ispucaju municiju.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16056
 • Gde živiš: Lublana

Sva minsko eksplozivna stredstva imaju neki rok upotrebe, posle tog roka zbog oksidacije eksplozivne smese postaju nestabilna i opasna za rukovanje zato ih treba obnavljati (praznenje i čiščenje te stavljanje novog eksplozivnog punjenja) ili uništiti. Ne radi se to samo u Hrvackoj i neznam zašto novinari pišu toliko dramatično u vezi toga? Aerosolne bombe su ostatak arsenala JNA a od tog vremena več je poteklo mnogo vode...

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35446
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Američke vazduhoplovne bombe od 1917 do 1974 godine...


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1041 korisnika na forumu :: 61 registrovanih, 6 sakrivenih i 974 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, Alibaba1981, Belac91, Ben Roj, bokisha253, Boris Bosiljčić, cemix, chichabg, cvrle312, Darko8, delrey, Denaya, Doca, DonRumataEstorski, dragon986, GenZee, Georgius, goxin, Insan, ivicasimo, JOntra, Još malo pa deda, jukeboxer, kalens021, Klecaviks, kobaja77, kokodakalo, Koridor 11, Kriglord, Krusarac, Kubovac, kybonacci, loon123, mgolub, mikrimaus, MilosKop, miodrag, Ne doznajem se u oružje, Nemanja.M, nenooo, ObelixSRB, opt1, Outis, Panter, procesor, raptorsi, Ripanjac, rovac, royst33, S2M, Steeeefan, stegonosa, tubular, vaso1, vathra, Vlad000, vlad4, voja64, wolverined4, zeo, ZetaMan