Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

1076

Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

offline
  • Pridružio: 10 Nov 2020
  • Poruke: 65

Na danasnji dan pre tri god je poceo Drugi Rat za NG.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 05 Maj 2013
  • Poruke: 742

Bobrock1 ::
Zapad šuti, samo zamišljam, kakvu dreku bi napravili, da bježe .... Neke če pohvatat azeri. Neki če pobječi. Videčemo dal če vojnicima uspjet pobječ, jer ovde se ide za biti ili ne biti. Za sada nema veče jedinice zarobljene. Nema video potvrde.


Vojska se izvlači preobučena u civilnu odjeću, neki od njih na koje Azeri imaju poseban pik će vjerovatno probati da se izvuku nekim drugim, od Azera nekontrolisanim stazama i da se tako dokopaju Jermenije.

Drugi karabahski rat je počeo tačno na današnji dan prije tri godine. Ni poraz ni batine koje su tad pretrpili nisu bili dovoljno upozorenje jermenskoj strani da proba neki drugi pristup, da pokuša bar da sačuva stanovništvo u NK. Nastavili su sa rizičnom igrom i evo, tri godine kasnije došlo je do potpunog sloma Arcaha i, što je još gore, egzodusa stanovništva iz NK. Velika je greška što su se odlučili da napuste NK, uz svu opasnost i rizike koje bi ostanak i opstanak tamo donio.

Što se tiče koridora za Nahičevan, moraće i njega da daju, ma koliko pokušavali da vrdaju. Taj koridor po svojoj važnosti nadilazi ne samo jermensko-azersko-turske odnose već i čitav kavkaski region. Nije to samo željeznica između Bakua i Nahičevana već i između Moskve i Istanbula, odnosno između Rusije i Turske. Kao takva, u okolnostima novih rusko-turskih odnosa i te kako dobija na važnosti.

Način da se Jermenija primora na taj ustupak ne mora da bude vojna prijetnja niti neka nova SVO. Jermeniji sad prijeti tužba za tridesetogodšnju okupaciju, ubistva i protjerivanje stanvništva, namjerno uništenje infrastrukture, pljačku prirodnih resursa itd. U tužbu je uključen i zahtjev za visoku ratnu odštetu, pominje se brojka od oko 1000 milijardi dolara. Priznanjem Azerbejdžana i nepriznavanjem Arcaha sama se namjestila i olakšala posao azerskom pravnom timu koji još od kraja prošlog rata radi na toj tužbi i sve pravne argumente ima na svojoj strani. Naravno, Jermenija i dalje može da tvrdoglavo nastavi uhodanom stazom, možda se uzdanje u Iran ili USA stvarno isplati na kraju, samo što ja na tu opkladu ni pivo ne bih stavio.


Kubovac ::@..........

Azerbejdžan da plati nešto Jermeniji? Biće dobro (za Jermeniju) ako Azeri ne ispostave "fakturu" za ratnu odštetu i za svih ovih 30 godina okupacije tog područja.



Tužbe će da bude, veliki ucjenjivački potencijal za Azerbejdžan mada tu Jermenija ima prostora za igru, ne puno ali dovoljno im je i da npr. "prodaju" koridor o povoljnoj cijeni.



offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1522

Moj neki prelude,uvod u ovo buduće razrešenje oko koridora....po tome kako će se ponašati Pašanjin videćemo da li je izdajnik ili ne...

Ako na vojnu agresiju Azerbejdžana reagije spremno i bez oklevanja uđe u otvoreni rat sa svim potencialima onda je žrtvovao NK jer tu pravno međunarodno nije dobro stajao dok bi ovde to bilo sasvim suprotno i Jermenija bi imala međunarodno pravo na svojoj strani(ko će to da poštuje u svetu videće se)...

Ostaje nedoumica ... kako bih tumačio dogovor i mirno dopuštanje koridora od strane Pašanjina i Jermenije,...ko tu dobija i šta a ko gubi i šta ili svi win-win i da li bi to i Iranu odgovaralo???

offline
  • Pridružio: 11 Feb 2014
  • Poruke: 615
  • Gde živiš: U zemlji čuda-Srbiji i u svom svetu

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3220

IlijaZ ::

........Vojska se izvlači preobučena u civilnu odjeću, neki od njih na koje Azeri imaju poseban pik će vjerovatno probati da se izvuku nekim drugim, od Azera nekontrolisanim stazama i da se tako dokopaju Jermenije.
Nastavili su sa rizičnom igrom i evo, tri godine kasnije došlo je do potpunog sloma Arcaha i, što je još gore, egzodusa stanovništva iz NK. Velika je greška što su se odlučili da napuste NK, uz svu opasnost i rizike koje bi ostanak i opstanak tamo donio.

Što se tiče koridora za Nahičevan, moraće i njega da daju, ma koliko pokušavali da vrdaju.



Vojska se izvlači, što je jedino pravilno. Ide za dobro obučene jedinice. Pored toga ide za 40.000 vojnika. Koje bi azeri sigurno osakatili, pozatvarali, .....kod nas pišu, da ima mnogo mrtvih civila. Za ovo bi trebali platiti azeri odšetu. Tako da nije greška da su napustili Karabah. Ostače samo takvi ko ne mogu da pobjegnu, i na takvim starcima se azeri več izživljaju. Dali su sada Arcah Jermeni umestio koridora. Jermeni če sada birati put ali moguče je, da lakši put koji izaberemo nije uvijek i najbolji.

offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1621

ccoogg123 ::Realno zašto bi ih sada Armeni pustili preko svoje teritorije kada više nema ni Lačinskog koridora?



Realno zato sto Azeri mogu i silom stvoriti taj koridor a opravdanje ce pronaci uz put.

Prespavali su naoruzavanje , Azeri su strpljivo i temeljno jos od 90-ih gradili vojsku i cekali pravi trenutak koji je dosao a mogao je doci 2030 ili mozda nikad, hebiga docekali su i udarili jako (tako bi i mi trebali po pitanju Kosova) a Jermeni se uspavali iza svoje Mazinot linije.

Jednostavno vise nije pitanje sta mogu Azeri vec gdje ce se zaustaviti. hebiga

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1522

@Insan.....jesili prespavao izjavu Irana da neće dozvoliti promene na njegovim granicama ili ih smatraš neosnovanim i blefiranjem ...što je legitimno sa tvoje strane...

offline
  • Pridružio: 29 Dec 2011
  • Poruke: 833

Buda Baba ::Иживљавање турских мајмуна над јерменском старицом. Нема суживота са оваквима зато и гледамо оне колоне ка Јерменији.

https://twitter.com/RasinskiVuk/status/1706390122311106600


Ne izivljavaju se vec su odlili malo vode iz case da bi lakse pila.
https://newstube.az/videos/157060/

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2013
  • Poruke: 742

Maksimalno što Iran može da uradi je da dostavi nešto naoružanja i instruktora Jermenima, možda i nešto ljudstva ali sigurno neće napasti Azerbejdžan. Iran je država sa ozbiljnim unutrašnjim problemima i previranjima koji traje godinama i koje vlast uz velike muke jedva kontroliše. Napad na Azerbejdžan bi bio posebno rizičan po Iran zbog tih problema i previranja a naročito zbog brojne azerske manjine koja živi u Iranu i koja ne bi imala puno dilema na čiju će se stranu, da za spas i interese Jermenije ratuju protiv sunarodnika, sigurno neće. Pri tom bi taj napad doveo do otvorenog uključivanja Turske i tek malo manje otvorenog ali prilično širokog angažmana Izraela. To najbolje zna sam Iran. Osim toga, otvaranje koridora do Nahičevana ionako ne znači promjenu granica, izjava zvuči kao podrška Jermeniji i prijetnja Azerima ali u suštini nikakvu posebnu težinu nema.

offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1621

SVEVID. ::@Insan.....jesili prespavao izjavu Irana da neće dozvoliti promene na njegovim granicama ili ih smatraš neosnovanim i blefiranjem ...što je legitimno sa tvoje strane...

Nisam prespavao...

Nezelim da sirim temu, treba i Turcima taj koridor, plus arhi neprijatelj Izrael koji vreba priliku da Iranu barem "uspori" nuklearni program (a nije da nisu vjezbali sa cjelokupnom avijaciom takav udar), a da negovorimo o tome koliko Azera ima u Iranu, nije bas sve tako jednostavno, i da budem iskren Iranske prijetnje/upozorenja dozivljavam kao i Kineske i S.Korjeske, odnosno sviranje penisu.

U ostalom vrijeme ce pokazati.

P.S.
Nemoj kao argument mi samo ono raketiranje Americke baze u Iraku navesti kao primjer koliko su ozbiljni.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 508 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 5 sakrivenih i 479 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: babaroga, Fog of War, Georgius, grenadir, hyla, Inkognito1977, Koca Popovic, koom0001, KUZMAR, mikrimaus, MiroslavD, Mixelotti, nenad81, operniki, panzerwaffe, raf87, Srky Boy, Trpe Grozni, Vlada1389, vladulns, vukovi, Zimbabwe, 1107, 79693